Tırnak Düşmesi

Tırnak düşmesi, tırnağın herhangi bir nedenden kaynaklı olarak tamamının ya da bir kısmının kökünden ayrılması durumudur. O anda tırnağın yeniden çıkmasını sağlayacak net bir tedavisi yoktur ve zaman almaktadır.

Tırnak Düşmesi Nedir?

Tırnak düşmesi; tırnağın herhangi bir nedenden kaynaklı olarak tamamının ya da bir kısmının kökünden ayrılması durumudur.

Tırnaklar anne karnında 4.ayda parmağın yüzeyini kaplayan epitel adı verilen hücrelerin keratin adlı proteinle kaplanıp sertleşmesi sonucu oluşan yapılardır. Asıl görevi; vücudun çok sık kullanılan parçası olan parmak uçlarının darbelere karşı korunmasını sağlayan tırnaklar, özellikle kadın cinsiyette el ve ayak güzelliği konusunda oldukça önemli yer kaplamaktadır.

Tırnağın çoğunlukla travma kaynaklı olmak üzere herhangi bir nedenle tırnak kökünden ayrılıp düşmesi durumuna tırnak düşmesi denir. Toplumda çok sık gözlemlenebilen bu durum hasta için oldukça acı verici bir tecrübedir.

Tırnak Düşmesine Eşlik Eden Belirtiler Nelerdir?

Tırnaklar içerisinde keratin adı verilen proteini bol miktarda bulunduran sert ve dayanıklı yapılardır. Keratinin yapısı bozulduğunda ya da tırnağa dışardan darbe alındığında; tırnakta belli başlı bazı değişiklikler meydana gelir ve sonuçta tırnak düşer. Tırnak düşmeden önce oluşan bu belirtiler şöyle sıralanabilir:

  • Tırnak Yüzeyinde Şekil Değişikliği: Tırnaklar vücutta görülen pek çok hastalığın yansımasını içeren yapılardır. Özellikle keratin proteininin yapısının bozulduğu durumlarda; tırnak yüzeyinde çizgilenme, çatlak oluşumu ve kabuklanarak soyulma gibi semptomlar görülebilir.
  • Tırnak Köklerinde Kanama: Özellikle travma ve enfeksiyon durumlarında oluşan tırnak hasarı tırnağın parmakla birleşmesini sağlayan tırnak köklerinde kanamaya yol açabilir.
  • Tırnak Yatağında Kanama: Travmaya bağlı gelişen tırnak düşmelerinde; tırnak düşmeden önce tırnağın parmak ucuna yapıştığı tırnak yatağında kanama meydana gelir. Tırnak yatağında kanama gelişen tırnakların neredeyse tamamında düşme gerçekleşir.
  • Tırnakta Kırılma: Tırnakta keratin sentezinin (keratin yapımının) bozulduğu pek çok durumda; tırnak yapısı incelir. Bu durum tırnakta kırılmaya yol açar. Bu tırnak kırılması durumu özellikle tırnak uçlarında belirgindir.
  • Tırnak Etinde Değişiklikler: Tırnağı etkileyen enfeksiyon ve travma gibi durumlarda tırnakla beraber tırnak eti de etkilenir. Bu durumda tırnak etinde soyulmalar, kabuklanmalar, küçük yapıda kanamalar görülebilir.
  • Tırnakta Beyaz Lekelenme: Tırnakta keratin yapısının bozulmasına yol açan etkenlerden biri vitamin eksikliğidir. Özellikle çok zayıf, beslenme konusunda yetersiz kişilerde tırnakta beyaz çizgilenme görülebilir.
  • Tırnakta Ağrı: Tırnakta enfeksiyon geliştiği durumlarda, tırnak yatağında ağrı gelişebilir. Bu ağrı; tırnak travmaya maruz kaldığında da oluşabilir. Ağrının oluşma nedeni; tırnak yüzeyinde fazlaca bulunan sinir uçlarının uyarılmasıdır.
  • Tırnakta Sararma: Tırnakta enfeksiyon geliştiği durumlarda tırnak yatağında ve tırnak uçlarında mikropların çoğalmasına bağlı olarak sararma meydana gelebilir. Bu sararma genellikle tırnak ağrısı ile birliktelik gösterir.
  • Tırnakta Kalınlaşma: Tırnakta enfeksiyon gelişince; enfekte olan tırnak yapısı ölür, ölü tırnağın yerine alt taraftan yeni tırnak oluşturulur. Bu yapılar üst üste binince tırnak kalınlaşmış şekilde görülür. Tırnağın kalınlaşmasından belli bir süre sonra tırnak düşer.
  • Tırnak Kökünden Gelen Kötü Kokulu AkıntıTırnak yatağının ve tırnak kökünün herhangi bir enfeksiyon etkeniyle enfekte olup iltihaplanması durumuna paronişi denir. Bu durum tırnak kökünden gelen kötü kokulu akıntı ile kendini gösterir. Bazen bu akıntı oluşmaz, kişide tırnak yatağında ve tırnak kökünde apseleşme gelişir. Bu durumda hastada bulunan apse boşaltılmalıdır.

Tırnak Düşmesi Nedenleri Nelerdir?

Tırnaklar, vücudun en çok kullanılan organları olan parmakların üç kısmında bulunduğu için; travma ve enfeksiyon gibi durumlara karşı savunmasızdır. Bu durum tırnak düşmelerinde esas rol oynar. Tırnak düşmesine yol açan etkenler;

  • Travma: Travmalar; tırnak düşmesine yol açtığı bilinen en sık etkenlerdir. Travma sonucunda tırnak altında gelişen doku ezilmesi ve kılcal damar yaralanmaları; tırnak yatağında kan ve sıvı birikmesine yol açar. Bu durum hastada tırnağın dışarı doğru itilmesine neden olur ve sonuç olarak tırnak düşer.
  • Tırnak Enfeksiyonları: Tırnak yatağında ve tırnak kökünde gelişen mantar enfeksiyonları ve paronişi gibi hastalıklar tırnağın yapısının bozulmasına, tırnak ile tırnak kökü arasındaki bağlantının hasarlanmasına ve sonuç olarak da tırnak düşmesine neden olur.
  • Sedef Hastalığı (Psöriasis): Sedef hastalığı vücudun kendi dokularını tanıyamaması durumunda gelişen bir hastalıktır. Vücudun deri kısımlarında başta olmak üzere tırnak yapısında da değişikliğe yol açan bu hastalık; tırnak düşmesine neden olabilir.
  • Diyabet (Şeker) Hastalığı: Şeker hastalığı vücudun pek çok doku ve organ yapısını etkilediği gibi tırnakları da etkileyip yapısını bozarak tırnak düşmesine yol açabilir.
  • El Ayak Ağız Hastalığı: El ayak ağız hastalığı; özellikle 10 yaş altı çocuklarda gözlemlenen, yüksek ateş, boğaz ağrısı, ağız içinde yara oluşumu ve ciltte döküntü yaratabilen bir hastalıktır. El ayak ağız hastalığı tırnak düşmesi ile de birliktelik gösterebilen bir hastalıktır.
  • Çok Sıkı Ayakkabı Giymek: Ayağı çok sıkan ayakkabı giymek; tırnak yüzey yapısının bozulmasına, tırnakta şekil değişimine, enfeksiyon oluşumuna ve sonuçta tırnak düşmesinin gelişmesine yol açabilir.
  • Çok Sık Aseton ve Oje Kullanmak: Aseton ve ojeler; kimyasal yapıda oldukları için tırnaktaki keratin yapısını bozabilirler. Bu durumda kişide tırnağı hasarlandırıp tırnak düşmesi oluşturabilirler.
  • Bazı İlaçların Kullanımı: Bazı kemoterapi ve sıtma ilaçları; tırnağın yapısal değişikliğine yol açabilir. Bu durum tırnak düşmesi için risk oluşturur.
  • Kimyasallara Maruziyet: Sabun, çamaşır suyu, tuz ruhu gibi temizlik malzemeleri içinde çok miktarda kimyasal madde bulundurur. Bu kimyasallar tırnak yapısını bozarak tırnak düşmesine neden olabilir.

Tırnak Düşmesi Teşhisi 

Tırnak düşmesinin teşhisi çoğunlukla hastanın kendisi tarafından yapılır ve hastaneye bu şikayetle başvurulur. Tırnak düşmesinde teşhis Anamnez ve Fizik Muayene yöntemi ile yapılır. Anamnez; hastanın hastalığıyla alakalı yaşadığı belirtileri ve bu belirtilerin hastayı ne kadar zorladığı konusunda bilgi alınması durumudur. Tırnak düşmesi yaşayan hastalar sıklıkla; tırnak kökünde ve tırnak yatağında kanama, tırnak yatağında enfeksiyon ve akıntı, parmakta ağrıdan bahsederler. Hekim hastanın bu şikayetleri üzerine hastanın herhangi bir travmaya maruz kalıp kalmadığını, diyabet ya da sedef hastalığı gibi hastalıklarının bulunup bulunmadığı, hastada daha önceden tırnak yatağı veya tırnak kökünde enfeksiyon ya da kanama bulunup bulunmadığını sorgular. Ardından hastayı muayene eder.

Muayenede hekim hastanın parmaklarını, tırnak yapısını, tırnak kökündeki kanama durumunu ve enfeksiyonu inceler. 

Tırnak Düşmesi Tedavisi

Tırnak düşmesinin o anda tırnağın yeniden çıkmasını sağlayacak net bir tedavisi yoktur. El tırnaklarında düşme sonrası yeniden tırnak çıkması 3-4 ay kadar sürerken; ayak tırnaklarında tırnağın yeniden oluşması 6-12 aya kadar uzayabilir. Bu durumda hastada tırnak uzayana kadar parmağını travmalara karşı koruması önerilir.

  Tırnak düşmesi yaşayan hastalar hastaneye başvurduğunda; hekim hastanın parmağına pansuman uygulaması yapar. Bunun için hastada tırnağın düştüğü parmak temiz bir spançla (gazlı bezle) silinir. Ardından batikonlu spançla hastanın tırnak kökü ve tırnak yatağı silinir. Bu sayede hastada tırnak yatağında enfeksiyon oluşumunun önüne geçilmiş olunur. Hekim ardından hastanın parmağını temiz sargı bezi ile sarar ve pansumanı tamamlamış olur. Bu pansuman birkaç gün tekrarlanır. Hastada tırnak yatağının kurumaya başladığı gözlemlendiğinde pansuman yapılmasına artık gerek kalmaz.

Hastalarda parmak ağrısı çok şiddetli ise bu durumda ağrıyı geçirmek için Medikal Tedavi uygulamalarına başvurulabilir.

Edilmezse Ne Gibi Komplikasyonlara Yol Açar?

Tırnak düşmesi çoğunlukla ev ortamında da tedavi edilebilen, toplumda çok sık gözlemlenen, basit hastalıklardandır. Tırnak düşmesi tedavi uygulanmadığında çoğunlukla herhangi bir komplikasyona neden olmaz. Ancak hasta hekime başvurduğunda hekim hastanın parmağına pansuman uygular. Bunun nedeni hastanın tırnağının düştüğü bölgede enfeksiyon oluşumunun önüne geçilmesidir.

Hastada tırnak düşmesine tedavi uygulanmadığında nadiren tırnağın düştüğü bölgede enfeksiyon, apseleşme ve kanama durumları gelişebilir. Kişide pansuman uygulaması yapılmazsa; tırnağı yeni düşmüş ve henüz taze yaraya sahip tırnak yatağı darbelere maruz kalabilir.

Tırnak Düşmesine Ne İyi Gelir? Ne İyi Gelmez?

Tırnak düşmesinde tırnağın düşmesine yol açabilecek hastalıkların erken teşhisi ve tedavisi, tırnak düşmesine yok açabilecek davranışlardan kaçınmak oldukça mühimdir. Bu kişilerde uygulanacak bazı uygulamalar hastalığın oluşumunun önüne geçebilir. Bu uygulamalar;

  • Diyabet, sedef hastalığı gibi hastalıkları bulunan hastalar düzenli ilaç kullanımına özen göstermeli ve aylık takiplerini yaptırmalıdır.
  • Çok sık oje ve aseton kullanan, kimyasal maddelerle teması fazla olan kişiler bu durumlardan kaçınmalıdır.
  • Tırnağı besleyici tırnak bakım yağlarının kullanımı tırnağın güçlenmesine ve düşmesinin engellenmesine yardımcı olur.
  • Tırnağı besleyecek çay ağacı yağı, elma sirkesi gibi sıvılar tırnağın daha güçlü çıkmasına, tırnak kökü ile tırnağın bağlantısının sağlamlaşmasana yardımcı olur.
  • Tırnak kökünde enfeksiyonu ya da paronişi gibi hastalıkları bulunan kişiler; tırnağın zarar görmesini beklemeden doktora başvurmalı ve tedavi edilmelidir.
  • Çok sıkı ayakkabı giyimine bağlı tırnak düşmesi yaşanabilir. Bu yüzden bu kişiler ayakta hafif bol duran rahat ayakkabıları tercih etmelidir.
  • Kişide tırnak travmasına bağlı tırnak düşmesi yaşanabilir. Bu yüzden bu kişiler tırnaklarını travmaya karşı korumalıdır.

Tırnak Düşmesinde Kullanılan İlaçlar

Tırnak düşmesinde tırnağı o anda yeniden çıkarabilecek herhangi bir tedavi yöntemi yoktur. Kişide tırnak düşmesi sonrası tırnak belli bir süre zarfında yavaş yavaş çıkar. Bu süreçte hastada var olan tırnak yatağı ve parmak ağrısı için bazı ilaçlar kullanılabilir. Bb ilaçlar;

  • Ağrı Kesici İlaçlar: Bu ilaçlar; hastada var olan ağrının azaltılması için kullanılır. İçerik olarak ibuprofen, naproksen, diklofenak ya da parasetamol gibi maddeleri barındıran bu ilaçlar düşük doz alımında herhangi bir yan etki oluşturmazlar. Ancak yüksek doz alımında bulantı, kusma, mide ekşimesi, mide yanması gibi semptomlar oluşturabilir. Yüksek doz alımına bağlı bu semptomlar oluştuğunda hekime başvurulmalıdır.

Bebek ve Çocuklarda Tırnak Düşmesi

Bebeklerde tırnak düşmesi oldukça nadir rastlanılan bir durumdur. Bebeklerde genellikle tırnak düşmesinden çok; bebeğin tırnağının anne karnında hiç oluşmaması gibi bir durum yaşanabilir. Ancak yenidoğan bebeğin tırnak yapısı da henüz yumuşak olduğu için tırnak düşmesi yaşanabilir.

Çocuklarda tırnak düşmesi yetişkinlerdekine benzer şekilde genellikle travmaya bağlı gelişir. Bu durumda çocukta tırnak yatağında ve tırnak kökünde kanama odağı görülür ve ilerleyen süreçte tırnak düşer.

Bebek ve çocuklarda tırnak düşmesinin tedavisi yetişkinlerdekine benzer şekilde pansuman yapılması ve ağrı kesici ilaçların uygulanması ile yapılır.

Tırnak Düşmesinde Hangi Doktora Gidilir?

Tırnak düşmesinin tanı ve tedavisini pek çok bölüm üstlenebilir. Ancak bu hastaların hemen tamamı Genel Cerrahi ya da Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne başvururlar. Bu hekimler hastada tırnak düşmesi sonrası yapılacak bakımı yapıp gerekli gördüğü durumlarda hastaya ilaç reçete edebilir.

Hastalar tırnak düşmesi sonucu bazen Acil Servise de başvurabilirler. Acil hekimi hastayı muayene edip, gerekli tedaviyi uygular.

Hastalar travma sonrası tırnak yatağında kanama, tırnak köklerinde kanama, tırnağın derin kırıkları, tırnakta sararma ve iltihaplı akıntı, tırnak kökünde apseleşme gibi semptomlar yaşadığında hekime başvurmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
12
1
Makeleyi Paylaşın

Tırnak Düşmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Tırnak düşmesi için ne yapılır?

Tırnak düşmesinin tedavisinde düşen tırnağın bulunduğu parmağa pansuman yapılır. Bunun için hastada tırnağın düştüğü parmak temiz bir spançla (gazlı bezle) silinir. Ardından batikonlu spançla hastanın tırnak kökü ve tırnak yatağı silinir. Sonrasında hekim hastanın parmağını temiz gazlı bezle sararak pansumanı tamamlar.

Dr. Büşra Ular

Tırnak düşmesi ne kadar sürer?

Tırnak düşmesinde düşme sonrası yeni tırnağın uzama süreci kişiden kişiye farklılık gösterir. Ancak genel olarak el parmaklarındaki tırnaklar 3-4 ayda uzarken, ayak parmaklarındaki tırnakların uzaması 6-12 ayı bulur. Bu süre içerisinde hasta tırnağın düştüğü parmağını enfeksiyondan ve travmadan korumalıdır.

Dr. Büşra Ular