Postür Analizi Nedir?

Postür analizi, insan vücudunun doğal hareketleri olan oturma, kalkma, eğilme gibi hareketlerden ne kadar sapma olduğunu gösteren testtir.

İnsan vücudundaki bölümlerin birbiriyle ilişki bir duruş şekline sahip olması ve vücudun yaptığı her harekette farklı pozisyonlar alan eklemlerin birleşimine postür denilir.

Bir başka deyişle Postür yani duruş vücudun her kısmının, kendisi ile birleşik olan bütün bölgenin bütün vücuda göre en uygun biçimde yerleştirilmesidir. Postürün dengeli bir yapıda olması sayesinde, gövdedeki kaslar ve omurga kasları yardımıyla vücudun belden üst kısmı ufak bir kas kuvveti ile desteklenir.

Postür analizi ise insan vücudunun otururken, eğilirken ve ayakta olduğunda olması gereken anatomik duruşundan ne kadarlık bir sapmaya sahip olduğunu gösteren testtir. Bu test sapma değerini ve ne kadar sorun olduğunu milimetrik hassasiyete sahip bir şekilde ölçerek, gerçek sonuçları verir.

Vücudun hareket halinde postürün stabilize olmasıyla beraber birçok kas uyumlu çalışı halde olduğu için dıştan bakıldığında düzgün bir duruş elde edilir. Vücut postürü hareketin öncesi ve hareket sırasında en uygun şekilde olacak şekilde dengeyi sağlar. İnsan vücudunda dengeyi sağlayan kasların kısa olması, dış kuvvetlerle vücut simetrisinin bozulması, kasların güçsüz olması vücudun ağırlık merkezinin kaymasını sağlayabilir.

Postür bozukluğu ağırlık merkezinin yer değiştirmesiyle birlikte ağırlık merkezi öne kaydı ise sırt kasları normalden daha fazla zorlanacak, efor sarf eder ve postürü düzeltmeye uğraşmak için dengeli bir pozisyona girmeye çalışırlar. Bu durumun oluşmasıyla beraber birden çok sağlık problemi meydana çıkarma ihtimalini fazlasıyla arttırmaktadır. Bu risk yoğun antrenman yapan, vücut geliştirme sporu ile ilgilenen ve belini zorlayan kişilerde özellikle sakatlanma risklerini attırmaktadır.

İnsanlar için en iyi duruş biçimi vücudu ayaktayken dik pozisyonda tutmasıdır. Ağırlık taşırken, yürürken, otururken ve kalkarken ise kasları ve bağları desteklemek amacıyla en az zorlanmaya sahip olmalıdır.

Postür Analizi Nasıl Yapılır?

Postür Analizi, kamera ve fotoğraf ile hastanın farklı pozisyonlarda olacak şekilde toplamda 6 adet fotoğrafı çekilir. Uzman doktor tarafından fotoğrafların incelenmesi, doğru analiz edilebilmesi ve anatomik bölgelerin detaylı bir şekilde görünebilmesi için elbisesiz olarak çekilir. Postür analizi yapılacak kişi mayo giyerek çekilebilir.

Kişinin duruşuna göre test kriterleri değişebilir. Önden, yandan, arkadan, sağdan ve soldan sorunlu olan 36 adet anatomik nokta işaretlenir. İşaretlenen bu noktalar bilgisayar destekli bir cihazla değerlendirilir ve vücudun biomekanik profili çıkarılması sağlanır. Fotoğraf sayısı her ne kadar verilmiş olsa da hastanın durumuna göre bu sayı artabilir veya azalabilir. Gerekli görüldüğü miktarda fotoğraf çekilir ve analiz süreci başlar.

Alanında uzman doktor postür analizi gerçekleştirir ve test sonucunda hastanın vücut profilinin ne kadar sağlıklı olduğu ne kadar sapma olduğu gibi verilere ulaşılır. Boyun, omuz, bel, diz, ayak bölgeleri, ayak bileği ve kalça gibi bölgelerin ayrıntılı bir şekilde ne kadar sapmaya sahip olduğu rapor halinde testi yapmış olan kişiye teslim edilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Postür Analizi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Postür bozukluğu nelere yol açar?

Postür bozukluğu yaşayan kişiler anatomiye uygun olması gereken ideal vücut pozisyonlarına gelemezler. Buda fiziksel olarak büyük bir rahatsız yaşanmasına neden olur. İdeal vücut pozisyonuna sahip olanlarda ise sapmalar meydana gelebilir. Bu türde oluşan sapmalar fiziki duruşun kendini ifade etmeyi doğrudan etkileyen bir faktör olmasından dolayı kişide özgüven eksikliğine yol açabilir. Bunun yanı sıra yanlış bir duruşa sahip olunduğu için iç ve dış hastalıkların görülme oranı da yükselir.

Postür bozukluğu yaşamamak için bel ve boyun bölgesinin bilinçli kullanılması gerekir. Bel ve boyun bölgesine dikkat ettiğiniz takdirde ileriye dönük oluşabilecek menisküs, fıtık, kireçlenme gibi rahatsızlıkların önüne geçilebilir.

Dr. Murat Doğru

Postür analizi yaptırmak önemli midir?

Postür analizi gibi testler genellikle hareket sistemi hastalıklarının sonucuna göre yapılmaktadır. Örneğin bel ağrısı yaşayan bir kişiye ilaç kullanımı, fizik tedavi ve masaj gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Bu tedavi yöntemlerinin uygulanması hastada oluşan problemi ortadan kaldırabilecek değerli yöntemlerdir.

Şayet bu tedavi yöntemleri uygulanmazsa bu ağrılar devamlı tekrarlayacaktır. Her tekrarlama süreci de hastalığın bir tık daha ilerlediği anlamına gelir. Postür analizi yaptırmak önemli dediğimiz nokta ise tam burasıdır. Postür analiziyle beraber elde edilecek veriler hastalığın önüne geçecek ve tedavi sürecini hızlandıracaktır.

Dr. Murat Doğru

Postür analizi formu neler içerir?

Postür analizi formu genel postür analizinden yola çıkarak hazırlanır. Bu forumda kişinin çıplak ayak, olması gereken kıyafetler ve en rahat hissedilen pozisyon eşliğinde sonuçlar çıkar. Bu durumlarda anterior postür analizi, posterior postür analizi ve lateral postür analizi çekül kullanılarak değerlendirilir. Değerlendirmeler sonucu postür analizi formuna işlenir. Bu forumda hangi bölgelerin ne tip anatomide olması gerektiği ve kişinin ne kadarlık sapmaya sahip bir vücudu olduğu gösterilir.

Dr. Murat Doğru

Sağlıklı oturuş için nelere dikkat edilmelidir?

Postür bozukluğu yaşamamak için oturma biçimi de oldukça önem arz eden bir detaydır. Sağlıklı bir oturuş biçimi için dikkat edilmesi gerekenler şöyledir;

  • Baldırın iç tarafına oluşan basıncı minimum seviyeye düşürmek için ayakların altına ayak altlığı kullanılmalı eğer zemine yetişiyorsa da tam basıldığından emin olunmalıdır
  • Oturma sırasında kolların mümkün mertebe yatay bir şekilde olmasın ve gerginliğinin az olduğuna dikkat edilmelidir
  • Dik oturma pozisyonunda omurgaya çok daha az yük binilmesi sağlanır bu yüzden dik oturma pozisyonunun uygulanması gerekir
  • Uzun süreli bilgisayar kullanımında kolların masa yüzeyine hizalanması gerekir
  • Bilgisayarda yapılan uzun süreli çalışmalarda 2 saatte bir 15 ile 20 dakika aralığında ara verilip mümkünse biraz yürünmelidir
Dr. Murat Doğru