Dirsek Ağrısı

Dirsek ağrısı, kişinin normalde yaptığı eylemleri yapmakta zorlanması durumu olup ilaç kullanımı, ağrıyan kolu dinlendirme ve buz uygulaması gibi işlemlerle tedavi edilir.

Dirsek Ağrısı Nedir?

Dirsek, 3 kemiğin birleşimi ile oluşan ve ön kolun hareketini ve elin oynatılmasını sağlayan, bir çok kas ve tendondan oluşan bir eklemdir. Dirsek eklemi elin vücuda göre konumunu etkileyen bir eklem olmakla beraber bir çok işlevin yerine getirilmesini sağlar.

Dirsek ağrısı birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan ve kişilerin işlevlerinde aksamaya sebep olan bir durumdur.

Dirsek Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Dirsek ağrısı;

  • Kolu bükme ve uzatmada zorlanma
  • Dinlenme sırasında ortaya çıkan ağrılar
  • Ön kol kaslarında gerginlik
  • Kolu tam açamama
  • Dirsek bölgesinde ateş, kızarıklık ve şişlik gibi enfeksiyon belirtileri
  • Dirsek eklemi ve kol etrafında şişlik ve morarmalar
  • Nesneleri taşırken zorlanma
  • Ağrı sebebiyle gece uyuyamama ya da gece uykudan uyandıran ağrılar

şeklinde kendini gösterebilir.

Dirsek Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Dirsekte ağrı birçok durumun ve hastalığın habercisi olabilir.

  • Tenisçi dirseği (lateral epikondilit): Raket sporları ile uğraşanlarda yaygın ortaya çıkması nedeniyle tenisçi dirseği adını alan hastalık dirsek ağrısının en yaygın sebebi olup, tekrarlayan zorlayıcı hareketler yapan kişilerde ortaya çıkar. İnsanlar genelde sağ ellerini kullandıkları için hastalar sağ kol dirsekte ağrı şikayeti ile başvururlar.
  • Golfçü dirseği (medial epikondilit): Lateral epikondilitte çok benzeyen rahatsızlıkta ağrı ve şişliklerin kolun vücuda yakın kısmında ortaya çıkmasıyla tenisçi dirseğinden ayrılır.
  • Gerilme ağrısı: Bilek, dirsek ve omuz gibi bir eklemi olması gerekenden fazla uzatmaya çalışıldığı zaman ortaya çıkan gerilme ile kas veya tendonlar çekilebilir ve hatta yırtılabilir ve bunun sonucunda kol dirsek ağrısı olarak kendini gösterebilir.
  • Burkulma ağrısı: Dirsekler bir yere vurulduğu zaman ya da düşme sonucu eklem içindeki kemiklerin birbirine bağlanmasını sağlayan bağ dokusunda yırtıklar meydana gelmesi ile dirsekte ağrı ve yanma hissi ortaya çıkabilir.
  • Dirsek çıkığıÇarpma, düşme ya da ani çekme durumlarında kol ve ön kol arasındaki eklemde çıkık meydana gelebilir. Çıkıklar ağrı ve acının yanında bozukluklarına da sebep olur.
  • Dirsek eklemi gerilme kırıkları: Bacaklarda daha çok görülmesine rağmen bazen tekrarlanan hareketler sebebiyle dirsek ekleminde küçük kırıklar meydana gelebilir. Kırıkların meydana gelmesine sebep olan aktiviteye devam edildikçe ağrı giderek artar.
  • Dirsek kemiği kırıkları: Darbe, düşme ve kaza gibi durumlarda genelde parçalı kemik kırığı meydana gelebilir. Düşme durumlarında genelde kolda dirsek ağrısı şikayeti olmakla beraber bunun kırıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığının tespiti önemlidir.
  • Bursit (Bursa iltihaplanması): Kemik yapıların etrafını saran yumuşak yastık gibi dokulara bursa adı verilir. Bu yumuşak yapıların iltihaplanarak içinde sıvı birikmesine bursit adı verilir. Kolunu çok kullanmak zorunda kalan işçiler ve sporcularda yaygındır. Spor yaparken dirsek ağrısı şikayeti ile başvuranlarda genelde iltihaplanma teşhisi konulur.
  • Tendinit: Kasları kemiğe bağlayan yapılar olan tendonların iltihaplanmasına tendinit adı verilir. Dirsek ağrısına en sık sebep olan tendinitler kol kası ve pazı tendinitleridir.
  • Radyal tünel sendromu: Uzun süreli klavye kullanma, mesajlaşma, elde bulaşık yıkama gibi durumlarda kol ile ön kol arasında uzanan radial sinirin sıkışması sonucu ortaya çıkar. Başparmak ve işaret parmağında uyuşma ve karıncalanma ile kendini gösterir. Tenisçi dirseği şikayeti olanlarda yaygındır.
  • Kubital tünel sendromu: Uzun süreli kolun kullanılması sonucu kol ile ön kol arasında uzanan ulnar sinirin sıkışması ile dirsek ağrısı ve serçe parmak ve yüzük parmağında uyuşma ile kendini gösteren bir hastalıktır.
  • Osteoartrit (kireçlenme): Yaşlanmaya bağlı olarak kemik uçlarındaki kıkırdaklar zamanla hasarlanır ve kireçlenerek dirsekte ağrı ve güç kaybı ile kendini gösterir.
  • Dirsek eklemi iltihabı: Dirsek ekleminin iltihaplanması durumunda iltihabın olduğu tarafa göre sağ dirsek ağrısı ya da sol dirsek ağrısı ile birlikte şişme ve gerginlik gözlenir.
  • Meslek hastalıklarıDirsek ağrısı el ve kollarını çok fazla kullanan ve zorlayan meslek gruplarında yaygın olarak görülür.
    1. Ev hanımları, öğretmenler, ağır işlerde çalışan işçiler, klavye ve fare ile masa başında çok vakit geçiren ofis çalışanları gibi elin daha çok kullanıldığı mesleklerde olan hastalarda genelde tenisçi dirseği hastalığı baş göstermektedir.
    2. Kolun daha çok kullanıldığı marangozluk, yazı ve paketleme işleri ile uğraşanlar, temizlik işi yapanlarda ise daha çok golfçü dirseği hastalığı görülmektedir.
    3. Keman, çello ve viyolensel gibi yaylı enstrümanları çalan müzisyenlerde de dirsek hastalıkları yaygın görülmektedir. El ve kolun uzun süre belli pozisyonda kalması sebebi ile tenisçi dirseği ortaya çıkabilir.
  • Kalp hastalıkları: Kalp hastalıkları durumunda göğüs ağrısı ile birlikte sol kol dirsek ağrısı ortaya çıkabilir. Kalp sebepli rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkan durumlarda sol dirsekte ağrı ve uyuşma birlikte görülür. Özellikle solak olmayan kişilerde sağ kol dirsek ağrısı yokken sol kol dirsekte böyle belirtiler olması kalp hastalığı düşündürür.

Dirsek Ağrısı Teşhisi

Dirsek ağrısının altında yatan nedenin tespiti önemlidir. Bunun için ilk önce detaylı bir hasta öyküsü alınır; ağrıyı başlatan bir darbe veya kaza olup olmadığı, ağrının süresi ve ortaya çıkış zamanı, ağrıyı arttırıp azaltan sebepler, ağrının başka bölgelere yayılıp yayılmadığının sorgulanması önemlidir.

Sonraki aşamada detaylı bir fizik muayene yapılmalıdır. Dirsek bölgesinde şişlikler, morarmalar, kanamalar mevcut ise bunların tespiti açısından önemlidir.

Radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılarak herhangi bir çatlak veya kırık var mı görüntülenebilir, yırtıklar ve diğer durumlar görüntülenebilir.

  • RöntgenX ışınları kullanılarak çekilen direkt grafilerde dirsek bölgesinde meydana gelen kırıklar, çatlaklar görüntülenebilir.
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Dirsek eklemindeki yumuşak dokuların görüntülenmesini sağlayan bir yöntem olan manyetik rezonans dirsek görüntülemesi için altın standarttır. Zorlanmalar sonucu ortaya çıkan yırtıklar, sinir sıkışmaları gözlenebilir.

Elektromiyografi (EMG): Dirsek ağrısı ve ile başvuran hastalarda sinir sıkışmasının görüldüğü radyal tünel sendromu ya da kubital tünel sendromu ihtimali vardır. Radyal ve kubital tünel sendromunun kesin tanısı EMG ile konulur. Uygun miktarda elektrik akımı verilerek sinirlerin elektrik akımını iletme yetenekleri ölçülür.

Elektrokardiyografi (EKG): Göğse yerleştirilen elektrotlar ile kalbin kasılma ve gevşemesi esnasında ortaya çıkan elektriksel aktivitenin gösterilmesi ile kalp krizinin tespiti sağlanır.

Koroner anjiografi: Kalp damarlarının görüntülenmesini ve damarlarda bir tıkanıklık varsa tespitini sağlamak için kasık ya da el bileğinden girerek yapılan görüntüleme yöntemidir.

Dirsek Ağrısı Tedavisi

Dirsek ağrısının tedavisi altta yatan nedenin tedavisi ile mümkündür. Gerilme ağrısı, burkulma ağrısı durumunda ağrı kesici ilaçlar tercih edilebilir.

Bursit ve tendinit sebebiyle ortaya çıkan dirsek ağrısının tedavisinde buz uygulaması yapılabilir. İltihaba karşı antibiyotik ilaçlar kullanılabilir. Ağrıyla baş etmek için ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.

Yine bursit ve tendinite bağlı ortaya çıkan dirsek ağrısının tedavisinde iltihaplı alana direkt kortikosteroid (kortizon) enjeksiyonu ağrı ve iltihabın çok hızlı şekilde azalmasını sağlar.

Tenisçi ve golfçu direğinin tedavi prensibi genel olarak aynıdır. Ağrı hissedildiği zaman buz torbası ile soğuk uygulama ağrıların dindirilmesine yardımcı olabilir. Ağrı kesici ilaçlar tedavide yaygın olarak kullanılır. Direkt kortizon enjeksiyonu tenisçi ve golfçü dirseğinde de tedavi için kullanılabilir.

Dirsek ağrısı ciddi hareket kısıtlamasına sebep olacağı için fizik tedavi yardımı alınması önemlidir. Dirsek ağrısı için egzersizlerin düzenli uygulanması ile dirsekten kaynaklanan hareket kısıtlılığını ciddi oranda azaltır. Ayrıca dirsek ağrısı için bandajlar üretilmiştir bu bandajların kullanılması da hareket kısıtlılığını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Sol dirsek ağrısının sebebinin kalp krizi olması durumunda acil ve etkili müdahale yapılması çok önemlidir. Erken müdahale aşamasında aspirin gibi kan sulandırıcı kullanılabilir. Halk arasında dil altı hapı olarak bilinen nitrogliserin hastaneye ulaşana kadar rahatlama sağlayabilir. Tıkalı damarlara yönelik balon ve stent uygulanması ve bypass ameliyatı yapılabilir.

Dirsek Ağrısı İlaçları

Gerilme ağrısı, burkulma ağrısı durumlarında ibuprofen, metin salisilat, diklofenak sodyum, flurbiprofen, tiyokolşikosid gibi ağrı kesici ilaçlar ağızdan ve krem şeklinde uygulanabilir.

Bursit ve tendinit gibi enfeksiyona bağlı dirsek ağrısının tedavisinde Sulfonamidler, penisilinler, sefalosporinler gibi antibiyotikler kullanılabilir. Ağrının çok olması durumunda ibuprofen, diklofenak sodyum, flurbiprofen türevi ağrı kesici ilaçlar tercih edilebilir.

Tenisçi ve golfçü dirseğinin tedavisinde aspirin, ibuprofen, naproksen gibi anti inflamatuar ilaçlar hem oral hem krem olarak kullanılabilir.

Dirsek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Dirsek ağrısını azaltmak için bazı yöntemler uygulanabilir:

  • Buz uygulaması dirsek ağrısı için en erken ve en kısa zamanlı çözüm olabilir.
  • Dirsek ağrısı hissedildiği zaman o kolu dinlendirmek yormamak ağrının dinmesini sağlayacaktır.
  • Bursit ve tendinit sebebi ile dirsek ağrısı çekiliyorsa sıcak uygulama iyi bir seçenektir.
  • Genel olarak dirseği fazla zorlamamak gerekir.
  • Beslenme düzeninde protein ağırlıklı davranmak kas ve kemik yapısını güçlendirerek ağrıların azaltılmasına yardımcı olur.

Dirsek Ağrısı Tedavi Edilmezse

Dirsek ağrısının altında yatan sebepler önemli olabilir. Darbe ve kazalar sonrası ortaya çıkan ağrılar kırılma ve çıkık sebepli ise tedavi edilmediği sürece ağrılar dayanılmaz boyutlara ulaşır ve yanlış kaynama meydana gelebilir. Özellikle sol kol dirseğinde meydana gelen ağrılar kalp hastalıklarının belirtisi olabileceği için bunların tespit edilmesi ve müdahale edilmesi gerekir, müdahale edilmediği sürece hayati riskler ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Dirsek Ağrısı

Hamilelik süreci fiziksel ve hormonal yönden birçok değişiklik meydana gelen bir dönemdir. Hamilelik sürecinde salgılanan hormonlar kas ve bağların gevşemesine sebep olur. Vücutta yaygın ağrılar görülebilir, kollarda, bacaklarda, dirsek ve dizlerde ağrılar meydana gelebilir.

Hamilelik döneminde D vitamini ve kalsiyuma olan ihtiyaç artar, bunun karşılanamaması durumunda özellikle eklemlerde ağrılar meydana gelir. Tiroid hormonunun hamilelik sürecinde yetersiz kalması da aynı şekilde dirsek, diz gibi eklemlerde ağrılara sebep olur.

Gebelik döneminde D vitamini ve kalsiyum takviyesi alınması, tiroid hormonu eksikliği var ise hormon takviyesi, düzenli egzersiz ve yeterli dinlenme ile bu ağrıların azaltılması sağlanabilir. Çok dayanılmaz boyutlara ulaşan ağrılar için bebeklere zarar vermeyen ağrı kesiciler tercih edilebilir. Genelde doğum sonrası bu ağrılar geçecektir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Dirsek Ağrısı

Bebeklik ve çocukluk döneminde dirsek sebebi genelde düşmelere ve travmalara bağlı doku zedelenmeleri, çıkıklar ve kırıklardır. Yürümeye yeni başlayan bebekler dengesini henüz sağlayamadığı için sıkça düşerler ve kollarında doku zedelenmeleri, çıkıklar ve kırıklar meydana gelebilir.

Çocukluk döneminde ise hareketli olan çocuklar sürekli düşerler ve sağa sola kollarını çarparlar. Bu durumlarda dirseklerde meydana gelen hasarın tespit edilmesi ve ona göre tedavi uygulanması önemlidir. Doku zedelenmesi durumunda sadece ağrı kesici krem ve ilaçlar kullanılırken, çıkık olması durumunda dirsek ekleminin doktor tarafından yerine oturtulması gerekir.

Dirsek Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Dirsek ağrısı kolun ve elin hareketini kısıtlayan ve insanları gündelik işlerinden alıkoyabilen bir rahatsızlıktır. Bazen darbe ve düşmeler sonrası doku zedelenmesi ortaya çıkabilir. Buna bağlı ağrılar genelde 1 hafta içerisinde azalarak yok olur. Ağrılar çok şiddetli ise veya zaman geçmesine rağmen iyileşme göstermiyor ise, bir Ortopedi ve Travmatoloji uzmanına gidilmesi gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
3
0
Makeleyi Paylaşın

Dirsek ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Dirsek Ağrısı Bandajı Ne İçin Ve Nasıl Kullanılır?

Genellikle tenisçi dirseği ve golfçü dirseği durumlarında verilen dirsek bandajı dirsek ağrısına sebep olan durumların çoğunda kullanılır. Doktor tavsiyesi ve reçetesi ile kullanılan bandaj ortalama 1-2 hafta gibi bir süre kullanılır ve bu sürede koldaki şişme sebebiyle ortaya çıkan ağrı ve hasarı azaltmaya yardımcı olur.

Dr. Gizem Şimşek