Mide Balonu Nedir?

Mide balonu, kilo vermede zorlanan kişilerde tokluk hissi vermekle birlikte cerrahi bir operasyona gerek kalmadan uygulanmaktadır.

Günümüzde obeziteye bir çözüm olarak geliştirilen mide balonu, endoskop(ışıklı bir kamera)ile mideye yerleştirilen silikon bir balondur. Mide balonu, özellikle VKİ( vücut kitle indeksi) 30 ve üzerindeki kişiler için uygun görülmektedir. İşlemin en avantajlı kısmı herhangi bir cerrahi operasyon gerektirmemesi ve toparlanma süreci olumsuzluklarının minimum düzeyde olmasıdır. Bu sebeple vücudu cerrahi operasyona uygun olmayan veya cerrahi bir operasyon geçirmek istemeyen, bireylere kolaylıkla uygulanabilir.

Mideye yerleştirilen balonların farklı türleri mevcuttur. Balonlar midede minimum 6 maksimum 12 ay kalmaktadır. 6 aylık süre ile takılan balonlar tedavi sürecinde tekrar şişirilemezler. 12 ay süre ile takılan balonlar ise 3 aylık periyotlar ile tekrar şişirilmelidirler. Bu işlemin sebebi ise midenin balona adapte olması ve kilo verme hızının düşmesidir. Düzenli periyotlar ile şişirilen balon, kilo vermenin durmasını engeller.

Mide Balonu ile Zayıflama

Endoskopik yöntem ile bir uzman doktor tarafından mideye yerleştirilen silikondan üretilmiş bu balon, midede kapladığı hacim sayesinde hastaya tokluk hissi verir. Bu durum hastanın porsiyonlarının küçültülmesine sebebiyet verir. Operasyonun amaçları aşağıdaki gibidir:

  • Kişinin porsiyonlarının küçülmesini sağlamak,
  • Kalori hesabı yaparak beslenmeyi alışkanlık haline getirmek,
  • Ufak porsiyonları alışkanlık haline getirmek,
  • Hastanın midesini belli bir yeme düzenine alıştırmak,
  • Kısa zamanda sağlıklı ve hızlı kilo kaybı sağlamak,
  • Hastaya yeni bir beslenme şekli edindirmek ve bunu yaşam şekli haline getirmek

Operasyonun başlıca amacı midenin belli bir kısmını bloke ederek mideye alınabilecek besin oranını azaltmaktır. Böylelikle kişi, eskiye göre daha ufak porsiyonlar ile beslenmeye zorlanır. Midede tokluk hissinin daha hızlı ve daha ufak porsiyonlar ile oluşması kişide kilo kaybına sebep olur. Vücut günlük aldığı besin miktarından çok daha azını alarak kilo kaybetmeye başlar. Mide balonu taktıranlar ilk 6 ay içerisinde ciddi sonuçlar elde etmektedir. Mide balonu ile zayıflayanlar, işlem süresi dolduktan sonra eski yeme düzenlerine geri dönerlerse tekrar kilo alabilirler. Bu sebeple, balonun takılı olduğu süre boyunca kişinin bu yeme tarzını benimsemesi ve bir yaşam biçimi haline getirmesi gerekir. Aksi takdirde işlem etkisini yitirdikten sonra eski kiloya geri dönülebilir.

Mide Balonu Nasıl Takılır?

Mide balonu endoskop(Işıklı kamera) ile takılmaktadır. Bu sebeple kilo vermek için ameliyat yaptırmak istemeyen bireyler için son derece uygun bir işlemdir. Aynı zamanda obezite ameliyatları için gerekli şartları karşılayamayan veya ameliyata uygun olmayan hastalar için de mide balonu en iyi seçeneklerden biridir. İşlem kısa ve pratiktir. Herhangi bir acı veya ağrı hissedilmez. Mide balonu yerleştirme aşamaları şu şekildedir:

  • Hastanın vücut-kitle endeksi ölçülür.
  • Hastanın vücut-kitle endeksi 30’un üzerinde ise işlem onaylanır.
  • Hastaya anestezi verilir ve 10-15 dakikalığına hasta tamamen uyutulur.
  • Endoskopi yolu ile mideye giriş sağlanır.
  • Midenin iç yüzü  izlenir ve kontrol edilir.
  • Mideye balonun yerleştirilmesine engel olan bir durum görülmez ise işleme başlanır.
  • Endoskop ile balon mideye yerleştirilir.
  • Hastanın durumuna ve balonun özelliğine bağlı olarak balona gerekli miktarda sıvı veya hava verilir, balon şişirilir.
  • İşlem tamamlanır ve hasta uyandırılır.

Mideye takılabilen balonların farklı özellikleri vardır. Bu balon tipleri, hastanın kilosuna ve balonun hasta midesinde ne kadar kalacağına bağlı olarak seçilir. Dolayısı ile seçilen balon tipine uygun miktarda sıvı veya hava doldurulması son derece önemlidir. İşlem ortalama 15-20 dakika kadar sürmektedir. Balon midede 6-12 ay kadar kalabilir ancak, İşlem sonrası mide bulantısı oluşması normaldir. Bazı balon tipleri ile işlemin yapılması durumunda hastanın midesindeki balon, doktorun kontrolü ile birlikte 0.75 litreye kadar şişirilebilir.

Mide Balonu Riskleri

Endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek riskler son derece düşüktür ve operasyon öncesi tüm kontrollerin yapılması durumunda herhangi bir risk ile karşılaşılmaz. Fakat işlem gerçekleştikten sonra kişinin bünyesine ve yapısına göre aşağıdaki durumlar meydana gelebilir:

  • Mide Ülseri: Mideye yerleştirilen balon, mide üzerinde aşınma veya yaralanmaya yol açabilir.  Bu durum sık görülmemekle beraber ilaçlar ile tedavi edilebilir. 
  • Balon Sönmesi: Mide balonu söndüğü takdirde kişinin idrarında yeşil veya mavi bir renk görülür. Bu durum sık karşılaşılmayan bir durumdur. Balonun kendiliğinden sönmesi ve idrarda renklenme görülmesi durumunda direkt olarak doktora başvurmak gerekir. 
  • Mide Kanamaları: Midede ülser oluşumuna bağlı olarak kanama meydana gelebilir. Bu durumda ilaç ile tedaviye başvurulur. İlacın yeterli olmadığı durumlarda balonun çıkartılması gerekebilir.
  • Balon Sönmesi ve Balonun Bağırsağa Yürümesi: Balonun kendiliğinden sönmesi çok düşük bir ihtimaldir. Fakat bu durum gerçekleştiğinde sönen balon bağırsağa ilerleyebilir. Bu tip durumlarda genellikle balon dışkı yolu ile bağırsaktan atılır. Fakat çok nadir de olsa bu tarz durumlarda ufak operasyonlar gerekebilir. 

İşlem riskli bir işlem olmamakla beraber oluşabilecek tüm komplikasyonlar oldukça basit yöntemler ile çözülebilmektedir. Bu sebeple kolay ve tercih edilebilir bir işlemdir.

Mide Balonu Taktıran Kişi Nelere Dikkat Etmeli?

Mide balonu işlemi son derece kısa ve pratik bir işlemdir. Operasyon sonrası hasta günlük yaşantısına rahatlıkla devam edebilir. İşlem sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Verilen beslenme listesinin harfiyen uygulanması gerekir.
  • İlk 6 hafta sonunda hastanın midesi daha fazla besin alabilir bu durumda hastanın beslenme programına uyması son derece önemlidir.
  • Balonun türüne göre gerekli durumlarda şişirilmesi ve zamanı geçmeden çıkartılması gerekir.
  • Yemeklerden 30 dakika öncesinde ve sonrasında sıvı alınmaması gerekir, böylece midenin genişlemesi önlenir.

Mide balonunun takılı olduğu sırada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta mideyi genişletecek aktivitelerden uzak durulmasıdır.

Mide Balonu Sonrası Beslenme

Mide balonu takıldıktan sonraki ilk bir hafta boyunca hastada mide bulantısı görülebilir. Bu sebeple kusma atakları yaşanabilir ve düzenli beslenme mümkün olmayabilir. İlk haftanın sonunda bu şikayetler tamamen geçer. Doktorun verdiği diyet ve egzersiz programının uygulanması gerekir. Dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Porsiyonların küçültülmesi,
  • Egzersiz yapılması,
  • Bol su tüketilmesi,
  • Yağlı besinlerden ve hamur işlerinden kaçınılması,
  • Gazlı içecek tüketilmemesidir.

Normal bir diyet gibi tüm bunlara dikkat edildiği takdirde kişi daha hızlı kilo verebilir. Hastanın midesi ilk 6 haftadan sonra balona tamamen adapte olur. Bu sebeple kişi porsiyonları küçük tutmazsa mide genişlemeye başlar. Bu durum hastanın kilo vermesini engelleyebilir. Hastanın doktor talimatlarına harfiyen uyması son derece önemlidir.

Mide Balonu Nasıl Çıkartılır?

Mideye balon takılması endoskopik bir işlem ile yapılır. Fakat balonun mideden çıkartılmasında kullanılan yöntem takılan balonun türüne göre farklılık gösterebilmektedir. Genellikle tercih edilen yöntem şu şekildedir:

  • Hastaya anestezi verilir.
  • Mideye endoskop ile ulaşılır.
  • Balonun içerisindeki sıvı veya hava boşaltılır.
  • Balon cihaza takılarak yemek borusuna ilerletilir.
  • Balon kişinin ağız kısmından çıkartılır.
  • Hasta uyandırılır ve işlem tamamlanır. 

Bu işlem ortama 15-20 dakika arasında sürmektedir. Mideye takılan balonların 6-12 ay arasında bir süre içerisinde çıkartılmaları gerekir. Balonun midede fazla kalması durumunda balon patlayabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Mide Balonu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Mide balonu hapı nedir?

Anesteziden çekinen veya anesteziye uygun olmayan kişiler için bir alternatif yöntem de Mide Balonu Hapıdır. Normal mide balonu kimlere uygulanabiliyorsa, mide balonu hapı da aynı kişiler için uygulanabilir.Herhangi bir operasyon olmadan, hasta tarafından hap şeklinde yutulur. Doktor tarafından , balonun kateteri ile şişirilir. Sonra kateter yavaşça ağızdan çıkarılır ve işlem tamamlanır.

Dr. Deniz Gölgeli

Mide balonu tehlikeli mi?

Mide balonu işleminin herhangi bir tehlikesi yoktur. Balonun kendiliğinden sönmesi durumunda hastanın idrarında renk değişimi görülür. Bu tip durumlarda direkt doktora başvurmak gerekir. Hasta, balonun süresi dolmasına rağmen balonu çıkarttırmaz ise balon patlayabilir ve hastanın sağlığı tehlikeye girebilir.

Dr. Deniz Gölgeli

Mide balonu operasyonu yaş sınırı var mı?

Her yaşta uygulanabilir bir yöntem olup, 18 yaşının altındaki kişilerde önemli bir etki kaydedilmemiştir.

Dr. Deniz Gölgeli

Mide balonu ile zayıflayanlar kilo alabilir mi?

Mide balonu çıkartıldıktan sonra eski yaşam ve yeme tarzına dönülürse kilo almak mümkündür. Mide balonunun takılı olduğu süre boyunca uygulanan sisteme hastanın alışması ve bu sistemi bir yaşam biçimi haline getirmesi gerekir. Aksi takdirde aşırı besin tüketilirse hasta eski kilosuna dönebilir.

Dr. Deniz Gölgeli