Sağ Kol Uyuşması

Kol uyuşması; koldaki sinirlerde baskı oluşmasıyla yeterli kan akışının sağlanamadığı durumlarda koldaki his kaybı olup tedavisi için yapılması gereken yaşam tarzı değişikliğidir.

Kol omuzdan parmak uçlarına kadar olan bölge olup, kolda uzanan sinirlerin üzerinde baskı oluşmasına bağlı olarak ya da kola yeterli kan akışının sağlanamadığı durumlarda kolda belli bir bölgede ya da tamamen ortaya çıkan his kaybına kol uyuşması adı verilir. Sağ kol uyuşması çeşitli hastalıkların belirtisi olabileceği için araştırılması gereken bir durumdur.

Sağ Kol Uyuşması Nedenleri

 Sağ kol uyuşması bir çok hastalığın belirtisi olabileceği için altta yatan nedenin tespit edilmesi önemlidir.

  • Diyabet (Şeker) Hastalığı: Şeker hastalığı olanların hastalığının farkında olmaması ya da tedaviye uyum göstermemesi sonucu uzun süre yüksek seyreden kan şekeri sinirlerin iltihaplanması ve hesaplanmasına neden olur. Bunun sonucunda sağ kol uyuşması ve karıncalanması şikayetleri ortaya çıkabilir.
  • Sinir sıkışması ve hasarlanması: Kol bölgesinin etkilendiği travmalar ve kolda meydana gelen iltihaplanmalar sonucu omuz bölgesindeki sinirler sıkışarak kol hareket ettirildiği zaman özellikle kolun üst bölümlerinde olmak üzere  sağ kol uyuşması ağrısı şikayeti ortaya çıkabilir.
  • Karpal tünel sendromu: Meslek hastalığı olarak da bilinen karpal tünel sendromunda uzun süre klavye ya da mouse kullanan, yazı yazan kişilerde elin 3. Parmağı ile 4. Parmağının bir yüzünde uyuşma ve karıncalanma meydana gelir. 
  • Brakial pleksus yaralanması: Omurilikten çıkan sinir kökleri boynun iki yanında 3 büyük dal şeklinde birbiri ile bağlantı kurar. Brakial pleksus adı verilen bu sinirler omuz, kürek kemiği ve kolların hareketini ve duyusunu sağlar. Brakial pleksus hasarlanması sonucu sağ kolda uyuşma şikayeti ortaya çıkabilir.
  • İnme: Beynin sağ tarafını kontrol eden bölgesine yeterli kan taşınamaması sonucu beyin sinirlerinde hasar meydana gelmesi ile ortaya çıkan inmede sag kol uyuşması şikayeti ortaya çıkabilir.
  • Geçici işlemin atak: Beynin dolaşımını sağlayan damarlarda ortaya çıkan herhangi bir sorundan kaynaklanan ve 1 – 2 saat süren geçici iskemik atak ciddi bir sorun oluşturmasa da etkilenen vücut bölgesine göre sağ bacak ve sağ kolda uyuşmaya neden olur.
  • Boyun fıtığı: Boyundan çıkan sinirler sağ ve sol kola dağılır. Boyun fıtığı eğer sağ kolun sinirlerini baskılayacak şekilde  çıkarsa sağ kolda uyuşmaya sebep olabilir. Boynun hareket ettirilmesi ile artan sağ kol uyuşması boyun fıtığı habercisi olabilir. 
  • Damar sıkışması: Sağ kolun kanlanmasını sağlayan ana atar damarın omuz seviyesinde sıkışması sonucunda sağ kolun kanlanması bozulur ve sağ kolda uyuşma meydana gelebilir.
  • Vitamin ve mineral eksiklikleri: B5, B6, B12 ve C, D vitaminleri ile magnezyum ve fosfat minerallerinin yetersiz alınması sonucu sağ kolda uyuşma şikayeti ortaya çıkabilir.
  • Aşırı alkol ve sigara tüketimi: Uzun süreli sigara ve alkol tüketimi sinir ve damarlarda hasarlanmaya neden olur. Bunun sonucunda sağ kolda uyuşma meydana gelebilir. 
  • Raynaud sendromu: Hastalarının elleri ve kollarının soğuk ortamlarda yeterince ısınamadığı Raynoud sendromunda uzun süre soğuk ortamda duran hastaların damarlarında daralma ortaya çıkarak sağ kolda uyuşmaya neden olabilir.
  • Panik atak: Korku, heyecan ve stres durumlarında kişinin kendini kontrol edemediği durumlarda ortaya çıkan panik atak tablosunda kişilerde kollarda uyuşma şikayeti ortaya çıkabilir.
  • Kalp krizi: Kalp ile ilgili hastalıklarda genelde vücudun sol tarafı etkilense de göğüs ağrısı ve sağ kol uyuşması şeklinde belirtiler de verebilir. Sağ kol uyuşması kalp krizini pek akla getirmese de sağ kol uyuşması ve sırt ağrısınefes darlığı gibi belirtilerin birlikteliğinde bu ihtimal de düşünülmelidir.
  • Beyin tümörü: Beynimizin bölgeleri çapraz vücut bölgelerini kontrol etmektedir. Sol beyin bölgesinde meydana gelen beyin tümörleri sonucu sağ kolda uyuşma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Sağ Kol Uyuşması Teşhisi

Sağ Kol Uyuşması şikâyeti ile doktora başvuran hastalarda muayene ve tanıda detaylı bir hasta öyküsü önemli bir yer tutmaktadır. Hastada sağ kolda uyuşmanın ne kadar zamandır olduğu, eşlik eden şikayetler, sağ kolda görülen uyuşmaya diğer kol ve bacaklarda uyuşmanın eşlik edip etmediği sorgulanırBunun yanında alkol ve sigara kullanımı sorgulaması yapılması oldukça önemlidir.

Sonraki aşamada detaylı bir fizik muayene ile uyuşmanın tüm kolda mı yoksa bölgesel mi olduğu, el ve ayaklarda ısınma durumu önemlidir.

Hastalarda yapılan kan testi ile B, C ve D vitaminlerinin değerleri ile magnezyum ve fosfat minerallerinin değerleri ölçülerek vitamin ve mineral eksikliğine bağlı sağ kol uyuşması olup olmadığı araştırılır.

Radyolojik görüntüleme yöntemleri kullanılarak travmaya bağlı ortaya çıkan sağ kol uyuşması şikayeti ile boyun ve omuz ile alakalı sorunların tespiti sağlanır.

  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Beyin tümörü, inme, geçici iskemik atak, karpal tünel sendromu, Brakial pleksus zedelenmesine bağlı sağ kol uyuşması şikayetlerinde nedenin tespiti için uygulanabilir.
  • Bilgisayarlı tomografi (BT): Beyin tümörü, inme ya da geçici iskemik atak gibi durumlara bağlı sağ kol uyuşması şikayetlerinde beynin üç boyutlu görüntülenmesi sağlanır.
  • Servikal manyetik rezonans görüntüleme (servikal MR): Orta boyun bölgesinde meydana gelen fıtıklar sonucu sağ kol uyuşması şikayetleri ortaya çıkabildiği için servikal manyetik rezonans görüntüleme ile boyun omurları incelenebilir. 
  • Omuz manyetik rezonans görüntüleme (omuz MR): Sağ kol uyuşması şikâyeti ile başvuran hastalarda Brakial pleksus zedelenmesi şüphesi mevcutsa omuz manyetik rezonans görüntüleme faydalı bir görüntüleme yöntemidir.
  • Elektromiyografi (EMG): Brakial pleksus yaralanması ya da karpal tünel sendromuna bağlı sağ kolda uyuşma şikayeti olduğundan şüphe edilen hastalarda elektromiyografi tanı için oldukça faydalıdır. Bu yöntemde kaslar ve sinirlere elektrik akımı verilerek tepki ölçülür.
  • Elektrokardiyografi (EKG): Kalp krizi sağ kol uyuşması ile ortaya çıkabilir. Kalp krizi durumundan şüphe edilen hastalarda göğüs bölgesine elektrotlar yerleştirilerek kalbin hareketlerinin görüntülenmesi sağlanır.
  • Koroner anjiografi: Kalp krizi şüphesi uyandıran ve elektrokardiyografi değerleri anormal bulunan hastalarda kasık ya da el bileğinden girerek kalp damarlarının görüntülenmesi sağlanır.

Sağ Kol Uyuşması Tedavisi

Sağ kol uyuşması basit nedenlere bağlı olabileceği gibi ciddi hastalıkların bir belirtisi olarak da ortaya çıkabileceği için altta yatan nedenin tespit edilerek tedaviye başlanması önemlidir. Tedavi aşamasında ilk yapılması gereken yaşam tarzı değişikliğidir. Bu amaçla alkol ve sigara kullanımı mevcutsa azaltılmalı ve mümkünse bırakılmalı, gerekli durumlarda istirahat edilmelidir. Vitamin ve mineral eksikliğine bağlı bir sağ kol uyuşması şikayeti mevcut ise uygun takviyelerin yapılması gerekir.

  • Karpal tünel sendromuna bağlı sağ kol uyuşması tedavisi: Karpal tünel sendromu tedavisinde hastalığın yakalandığı evre önemlidir. Ciddi hasarın oluşmadığı erken evre karpal tünel sendromunda öncelikli olarak konservatif tedavi seçenekleri adı verilen cerrahi dışı tedavi seçenekleri olup  geceleri sabitleme sağlayan istirahat bileklikleri kullanılabilir  Sağ kol uyuşması ile ağrı birlikteliği mevcut ise analjezik ilaçlar adı verilen ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Ağrı kontrolü amacı ile intraartikuler  (eklem içi) kortikosteroid enjeksiyonu uygulanabilir. Cerrahi dışı tedavi seçeneklerine rağmen şikayetleri devam eden hastalarda cerrahi uygulamalar yapılmalıdır.
  • Brakial pleksus yaralanmasına bağlı sağ kol uyuşması tedavisi:  Brakial pleksus zedelenmesi tanısı alan sağ kol uyuşması şikayeti olan hastalarda tedaviye egzersiz ve fizik tedavi ile başlanabilir. Şikayetler fizik tedaviye rağmen devam ediyorsa sinirler üzerine elektriksel stimulasyon (elektrik ile uyarım) ya da botulinium toksini enjeksiyonu seçenekleri mevcuttur. 3 aydan uzun süren tedaviye rağmen şikayetleri devam eden hastalarda cerrahi tedavi seçenekleri uygulayabilir.
  • İnmeye bağlı sağ kol uyuşması tedavisi: İnmeye bağlı sağ kol uyuşması tespit edildiği zaman damar tıkanıklığı tedavisi için erken dönem tedavi acil şekilde uygulanmalıdır. Bu tedavide damar içine bir damar çözücü verilebilir ya da anjiyo ile giriş yapılarak tıkanıklığın çözülmesi amaçlanır. İkincil tedavi yaklaşımında ise hastalarda tekrar bir felç meydana gelmemesi için kan sulandırıcı ilaçlar reçete edilebilir.
  • Geçiçi iskemik atağa bağlı sağ kol uyuşması tedavisi: Geçici iskemik atak erken ve acil müdahale edilmesi gereken bir durum olup öncelikli olarak asetil salisilik asit (aspirin) ile tedaviye başlanır. Antiagregran ilaçlar adı verilen kan sulandırıcı ilaçlar da tercih edilebilir. Hastalarda hiperlipidemi (kanda yüksek yağ oranları) tespit edildiği zaman statin grubu ilaçlar kullanılır. Tansiyon yüksekliği bulunan hastalarda antihipertansif (Tansiyon düşürücü) ilaçlar olan ACE inhibitörleri reçete edilir.
  • Boyun fıtığına bağlı sol kol uyuşmasıBoyun fıtığında da ilk tercih cerrahi dışı tedavi seçenekleri olan konservatif tedavi seçenekleri  olmalıdır. Hastaların istirahat etmesi, boyun sabitlenmesi için boyunluk kullanması önemlidir. Fıtık sinir köklerine baskıyı sebep olabilir ve bu baskıyı azaltmak için steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar olan non steroid anti inflamatuar ilaçlar reçete edilebilir. Analjezik ilaçlar olarak bilinen ağrı kesici ilaçlar ağrı kontrolü için  kullanılabilir. Hastalara fizik tedavi programı uygulanması ve düzenli egzersiz yaptırılması iyileşme sürecini hızlandırır. Omurlar arasına epidural steroid enjeksiyonu analjezik ilaçlara rağmen ağrı kontrolü sağlanamayan hastalarda tercih edilebilir.  Konservatif tedavi seçeneklerine rağmen şikayetleri devam eden ve ilerleyen hastalarda cerrahi müdahaleler gerekebilir. 
  • Raynaud fenomenine bağlı sol kol uyuşması tedavisi: Raynaud fenomeninde kesin bir tedavi olmamakla birlikte hastaların soğuk ortamlarda bulunmaması, ellerini ve kollarını sıcak tutması şikayetlerin azalması için önemlidir. İlaçla tedavi gerektiği zaman damarları genişletici özelliği olan kalsiyum kanal blokerleri tercih edilir. Nitrat içeren kremler uygulanabilir. iloprost ve sildenafil  gibi kuvvetli damar genişleticiler reçete edilebilir. Konservatif tedavi seçeneklerine rağmen düzelme göstermeyen hastalarda damarlarının kasılmasını düzenleyen sinirlerin bloke edilmesi temeline dayanan sempatektomi adı verilen cerrahi operasyon uygulanabilir.
  • Kalp krizine bağlı sol kol uyuşması tedavisi: Sağ kol uyuşmasına nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi belirtiler olduğu zaman kalp krizi şüphesi oluşabilir. Bu durumda acil müdahale edilmesi gerekir. Erken müdahale aşamasında kan sulandırıcı özelliği sebebi ile asetil salisilik asit (aspirin) verilir. Hastaneye ulaşana kadar eğer mümkünse hastaya halk arasında dil altı hapı adı verilen nitrogliserin verilmelidir. Hasta anjioya alınarak damarları incelendiği zaman   tıkanıklık tespit edilmesi durumunda balon ya da stent uygulanabilir. Bu uygulamaların faydalı olmadığı durumlarda bypass ameliyatı uygulanabilir. 
  • Beyin tümörüne bağlı sol kol uyuşması tedavisi: Beynin sol tarafında yerleşim gösteren beyin tümörleri sağ kolda uyuşmaya neden olabilir.  İyi huylu beyin tümörü olduğunun tespit edilmesi durumunda sadece tümörün cerrahi olarak çıkartılması yeterlidir. Beyin tümörü kötü huylu ise cerrahi olarak çıkarılan tümör sonrası hastaya kemoterapi ve radyoterapi uygulanmalıdır.

Sağ Kol Uyuşması Tedavi Edilmezse

Sağ kol uyuşması bir hastalıktan çok altta yatan hastalıkların belirtisi ve habercisi olduğu için belli bir süredir geçmeyen ya da baş dönmesi, bulantı, kusma, görme bozukluğu, çift görme, bilinç bulanıklığı gibi eşlik eden belirtiler varlığında altta yatan nedenin tespit edilerek tedaviye başlanması önemlidir. Sağ kol uyuşmasının altında vitamin ve mineral eksikliği ya da zorlanma gibi basit sebepler yatarken, sağ kalp uyuşması bazı durumlarda ise kalp krizi, inme, beyin tümörü gibi ciddi sorunların da habercisi olabilir. Bu sebeple en kısa sürede altta yatan nedenin tespit edilerek tedaviye başlanması önemlidir.

Sağ Kol Uyuşması İlaçları

Sağ kol uyuşmasında ilaç seçimi altta yatan nedene yönelik yapılır. Altta yatan nedenin tespit edilmesi sonrası uygun ilaç seçilir. 

  • Karpal tünel sendromuna bağlı sağ kol uyuşması tedavisinde ağrı kontrolü için analjezik ilaçlar adı verilen ağrı kesici ilaçlar tercih edilir.
    Bu ilaçlar arasında:
    1. İbuprofen
    2. diklofenak sodyum
    3. Metil salisilat
    4. tiyokolşikozid 
    5. flurbiprofen
  • Sağ kol uyuşmasının altında boyun fıtığı yatıyor ise tedavide fıtığın yarattığı iltihaplanmayı azaltmak amacı ile steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar olarak bilinen non steroid anti inflamatuar ilaçlar kullanılabilir.
    Bu ilaçlar: 
    1. Naproksen
    2. Diflinusal
    3. Azopropazon
    4. Asetil salisilik asit
    5. Sülfasalazin
    6. Sülindak
    7. diklofenak sodyum
    8. mefenamik asit
    9. fenilbutazon
  • Boyun fıtığı ağrılara sebep olabilir bu durumda ağrı kontrolünü sağlamak için ağrı kesici ilaçlar olarak bilinen analjezik ilâçlardan:
    1. Metil salisilat
    2. İbuprofen
    3.  diklofenak sodyum
    4. flurbiprofen
    5.  tiyokolşikozid

Kullanılabilir.

  • Raynaud fenomenine bağlı sağ kol uyuşması tedavisinde iloprost ve sildenafil gibi damar genişletici ilaçlar ile yüksek tansiyon tedavisinde  de sıkça yer alan ve damar genişletici etki gösteren kalsiyum (Ca) kanal blokerleri tercih edilebilir. Ca kanal blokerleri:
    1. Nifedipin
    2. Nikardipin
    3. Amlodipin
    4. Verapamil
    5. Diltiazem
  • İnme sonucu sağ kol uyuşması meydana gelen hastalarda kan sulandırıcı ilaçlar olarak bilinen antikoagülan ilaçlar kullanılır. Kan sulandırıcı özelliği olan antikoagülan ilaçlar:
    1. Heparin 
    2. Düşük molekül ağırlıklı heparin 
    3. Fondaparinux
    4. Apiksaban
    5. Rivaroksaban
    6. Hirudin
    7. Danaparoid
    8. dabigatran etexilate
    9. bivalirudin
  • Geçici iskemik atağa bağlı ortaya çıkan sağ kol uyuşması şikayetinde tansiyon yüksekliği tespit edildiği zaman antihipertansif ilaçlar kullanılır. Antihipertansif ilaçlar içinde ACE inhibitörleri tercih edilebilir.
    Bu ilaçlar:
    1. Kaptopril
    2. Alacepril
    3. Phentiapril
    4.  Pivalopril
    5. Zofenopril
    6. Enalapril
    7. Perindopril
    8. Trandolapril
    9. Ramipril
    10. Quinapril
  • Ayrıca bu hastalarda lipid düzeyleri de yüksek olabilir. Bu durumda statin grubu lipid düşürücü ilaçlar kullanılır.
    Bu ilaçlar arasında:
    1. Lovastatin
    2. Pravastatin
    3. Simvastatin
    4. Fluvastatin
    5. Atorvastatin
    6. Cerivastatin

Sayılabilir. 

  • Sağ kol uyuşması şikayeti sol beyin lobunda yerleşim gösteren beyin tümörleri sebebi ile ortaya çıkabilir. Bu tümörlerin kötü huylu olduğu tespit edildiği zaman tümör tedavisinde cerrahi sonrası kemoterapi uygulanması gerekebilir.
    Kemoterapi ilaçları:
    1. rituximab (rituksimab)
    2. cyclophosphamide (siklofosfamid)
    3. doxorubicin (hydroxydaunomycin)(hidroksidaunomisin)
    4.  Vincristine (vinkristin, onkovin)
    5. prednisolone (prednizolon)
    6. Daunoblastin
    7. İdarubisin
    8. Kortizon
    9. Siklofosfamid
    10. L – asparajinaz
    11. Metotrexate kortizon
    12. Mercaptopurin

Sağ Kol Uyuşması Ameliyatı

Normal şartlarda cerrahi müdahale çok tercih edilmese de konservatif tedavi seçenekleri adı verilen cerrahi dışı tedavi yöntemlerinin yetersiz kalması durumunda ameliyatlar gerekli olabilir.

  • Karpal tünel sendromunda serbestleştirme ameliyatı: Genel anestezi altında uygulanan serbestleştirme ameliyatı için  bilek bölgesinde bir kesi açılır. Sonrasında sağ kol uyuşması gibi belirtilere neden olan median sinir üzerinde baskıya neden olan bant kesilir ve tünelin genişletilmesi sağlanır. Sonrasında açılan bölge dikilerek ameliyat bölgesi kapatılır. Ameliyat sonrası dikiş yerinde meydana gelen iyileşme süresinde  cilt dokusunun artması sonucu ortaya çıkan skar dokusunun neden olduğu bilekte hareket kısıtlılığı ve pilar sendromu adı verilen ve  avuç içindeki adalelerde ağrıya neden olan durumlar gibi serbestleştirme ameliyatının dezavantajları mevcuttur.
  • Brakial pleksus zedelenmesi ameliyatları: Brakial pleksus zedelenmesi ileri seviyede tespit edilirse zarar gören sinirlerin ameliyat ile onarılması gerekebilir. Genel anestezi uygulanan hastaya boyun ya da koltuk altı bölgesinden kesiler açılarak brakial pleksusu oluşturan sinirlere ulaşılır. Ve böylece hasarlanan sinirlerin tamiri gerçekleştirilir. Sinir hasarlanması onarılamayacak seviyeye gelmiş ise sinir transferi gerçekleştirilmesi gerekir.
  • Raynaud sendromunda torakoskopik sempatektomi: Genel anestezi altında uygulanan torakoskopik sempatektomi ameliyatında koltuk altından bir ya da iki kesi açılır. Bu kesilerden endoskopik kamera ve aletler yardımı ile göğüs boşluğuna ulaşılır. Uyarıya sebep olan sempatik sinirler kamera yardımı ile görüntülenerek sinirlerin kesilmesi ile belirtilerin azalması sağlanır.
  • Kalp krizinde By Pass ameliyatı: Tıkalı damarlarda öncelikli olarak  stent ya da balon uygulaması yapılır. Bu uygulamalar ile damarın açılmaması durumunda bypass ameliyatı ile tıkalı damar vücuttaki başka bir damar ile değiştirilir. Genel anestezi altında uygulanan ameliyatta kalpteki tıkalı  damar çıkarılarak duruma sağ ya da sol meme atardamarı, kol ya da bacak toplardamarından uygun olanı seçilerek çıkartılan damar yerine yerleştirilir.

Sağ Kol Uyuşmasına Ne İyi Gelir?

Sağ kol uyuşması bir çok nedenle ortaya çıkabileceği gibi en yaygın sebepler damar ve sinir sıkışmasıdır. Hastaların ilk yapması gereken yaşam tarzı değişikliği olup damar ve sinir sağlığını koruyacak önlemler alınmalıdır. Bu amaçla sigara ve alkol kullanımı varsa bırakılmalı, balık gibi yararlı yağlar içeren besinler ile beslenmeye ağırlık verilmelidir. B, C ve D vitamini eksikliği ile magnezyum ve fosfat gibi mineral eksiklikleri sağ kol uyuşması şikayetine neden olabileceği için bu takviyelerin alınması faydalıdır.

Kol bölgesini rahatlatacak egzersizler yapılması, belirtiler şiddetlendiği zaman istirahat edilmesi önemlidir.   

Hamilelikte Sağ Kol Uyuşması 

Hamilelik dönemi anne adaylarının vücutlarında bir çok hormonal ve fiziksel değişiklik meydana geldiği bir dönem olup, bu değişiklikler kaslar ve eklemler zayıflayabilir.

Hamilelikte sağ kol uyuşmasının altında genelde karpal tünel sendromu yatar ve özellikle hamileliğin son trimestrı olarak bilinen son 3 aylık dönemde belirtiler şiddetlenir. Sağ Kol uyuşması şikâyeti ile doktora başvuran anne adaylarına gerekli testler sonucu karpal tünel sendromu tanısı konulur ise öncelikle el ve kol kaslarının esnemesini sağlayacak egzersizler önerilir. Gerektiği zaman istirahat edilerek kasların dinlenmesi sağlanır. İltihaplanmaya bağlı olarak ağrıların dayanılmaz olması durumunda doktorun uygun gördüğü ilaçlar kullanılabilir.

Karpal tünel sendromu sonucu ortaya çıkan şikayetler genelde doğumu takip eden 3 aylık süreçte kendiliğinden müdahaleye gerek kalmadan düzelmektedir. Bu süre sonunda şikayetleri devam eden hastalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Sağ Kol Uyuşması

Bebeklik ve çocukluk döneminde görülen sağ kol uyuşmasına daha çok brakial pleksus zedelenmesi neden olur. Obstretik brakial pleksus zedelenmesi olarak bilinen durum genelde doğum esnasındaki travmalara bağlı olarak ortaya çıkar.

Obstrerik Brakial pleksus zedelenmesi meydana gelen bebeklerde genelde iki kolun eşit hareket ettirilemez, brakial pleksus zedelenmesi meydana gelen kolda morarma ve şişlik gözlenir, etkilen el yumruk haline getirilemez.

Brakial pleksus hasarlanması tanısı alan bebek ve çocuklarda tedaviye fizik tedavi ve egzersiz uygulamaları ile başlanır. Yetişkinlerde uygulanan elektiriksel stimulasyon ile uyarım ya da botulinium toksini enjeksiyonu bu yaş grubu hastalarda da denenebilir. Ortalama 3 aylık tedaviye rağmen düzelme görülmez ise cerrahi müdahaleye başvurulabilir.

Sağ Kol Uyuşması için Hangi Doktora Gidilmeli?

Sürekli baş dönmesi ile mide bulantısı ve kusma şikayeti olan, bilinç bulanıklığı meydana gelen, uyuşmanın saatler geçmesine rağmen düzelmediği, çift görme sorunu yaşayan, göğüs ağrısı şikayeti olan, solunum şikayetlerinin eşlik ettiği sağ kol uyuşması şikayeti olan hastaların doktora muayene olması gerekmektedir. Sağ kolda uyuşma şikayeti olan hastaların öncelikle nöroloji bölümünde nöroloji doktoruna muayene olması uygundur. Hastanın ek şikayetleri göz önüne alındığı zaman neyden kaynaklandığı konusunda tahmin mevcut ise ona yönelik bir doktor seçimi yapılabilir. İnme, geçici iskemik atak, beyin tümörü ya da sinir sıkışmasına bağlı sağ kolda uyuşma oluştuğundan şüphe edilmesi durumunda beyin ve sinir cerrahi bölümünde beyin ve sinir cerrahi uzmanına, kalp ya da damarlar ile alakalı sağ kol uyuşması şikayeti olduğundan şüphe ediliyor ise kalp ve damar cerrahi bölümünde kalp ve damar cerrahi uzmanına muayene olunması gerekir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
8
0
Makeleyi Paylaşın