İdrar meydana gelirken kimyasal maddelerin bir araya gelmesi sonucunda ise katı yapıda olan kristaller oluşur. Genel olarak idrar kristallerinin meydana gelmesinin nedeni pH değişikliğidir.

Azotemi, kandaki üre gibi azotlu ürünlerin, kreatinin ve vücuttaki diğer ikincil atık ürünlerin yükselmesi veya birikmesidir. Tedavide altta yatan nedene göre bir plan uygulanır.

Sistin, fosfat ve oksalat gibi birtakım kristallerin idrarda çözünememesiyle katı şekilde idrarda kalmasına kum dökme adı verilmektedir. İlaç tedavisi, üreteral stent ve lazer gibi tedavi seçenekleri vardır.

Sistit, çeşitli mikroplardan oluşan idrar yolu enfeksiyonudur ve hamilelik döneminde de anne adaylarında çok sık rastlanılan bir durumdur. Tedavide en etkili yöntem doktor önerisiyle antibiyotiklerdir.

Böbrek ile üreterlerin birleşim yerinde meydana gelen darlığa üreteropelvik bileşke darlığı ya da upj darlığı adı verilir. Genelde enfeksiyonlara karşı koruyucu antibiyotik tedavisi verilmesi yeterli olabilmektedir.

Üroloji ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Üroloji Doktoru Nasıl Muayene Eder?

Üroloji randevusu alınırken hastaların en çok çekindikleri konu fiziki muayenedir. Muayeneye üstten (böbrekler) başlanır ve aşağı doğru inilir. İlk olarak dış görünüşte bir anormallik olup olmadığına bakılır. Daha sonrasında elle muayene uygulanır. Eğer böbreklerde kist vb. görülüyorsa elle hissedilebilir. Fiziki muayene sonucuna göre ilave tetkikler istenir.

Çocuk Üroloji Hangi Hastanelerde Var?

Üroloji hastanelerinde ve özel muayenehanelerde çocuk ürolojisi bölümü bulunur. Bazı üroloji uzmanları aldıkları eğitimlerin sonucunda hem yetişkinlere hem de çocuklara hizmet verebilir. Eğer bir üroloji hastanesinde çocuk bölümü olup olmadığından emin olunmazsa öncesinde arayıp bilgi almak gerekir.

Kadın Üroloji Muayenesi Nasıl Yapılır?

Kadın üroloji muayenesinde böbrekler, idrar boruları, mesane ve üretra muayenesi yapılır. Öncelikle dışarıdan bakılır ve anomaliler gözlemlenir. Daha sonrasında elle muayene edilerek idrar kaçırma, tümör oluşumu ve ağrı olup olmadığına bakılır. Fiziki muayene sonrasında kesin teşhis için gereken tetkikler yapılır.

Üroloji Erkeklerde Neye Bakar? Erkeklerde Ürolojik Muayene Nasıl Yapılır?

Üroloji bölümü erkeklerde ilk olarak, üreme organlarda dışarıdan görünen bir lezyon olup olmadığına bakar. Daha sonrasında ise elle muayene yaparak tümör vb. oluşumlar incelenir. Sonuca bağlı olarak ilave tetkikler uygulanacaktır.