Kese Etrafında Kanama

Kese etrafında kanama gebelik kesesiyle rahim duvarı arasında kanama gerçekleşmesidir. İlaç tedavisi, kan inceltici, kan sulandırıcı, östrojen ve progesteron tedavisi gibi tedavi seçenekleri vardır.

Kese Etrafında Kanama Nedir?

Gebelikte kese etrafında kanama meydana gelmesi durumu subkoryonik hematom olarak adlandırılır. Bu durumda gebelik kesesiyle rahim duvarı arasında kanama gerçekleşir. Kanamanın boyutu değişebilir ve bazı durumlarda hiç belirti vermeyebilir.

İlk trimesterde kese etrafında kanama oldukça sık görülür. Vajinal kanama ya da lekelenme şeklinde fark edilebilirken, bazı durumlarda yalnızca kadım doğum uzmanı takibinde ultrasonografi aracılığıyla farkına varılır. İlk trimesterdeki hamilelerin yaklaşık %25’inde subkoryonik hematom durumuna rastlanmaktadır.

Hamilelik sırasında gerçekleşen her türlü kanama risklidir ve hoş karşılanmaz. Yalnızca yerleşme kanaması adı verilen lekelenme şeklinde gerçekleşen hafif kanama kabul edilebilirdir. Onun dışında yaşanan kanamaların çoğunda düşük riski akla gelmektedir. Subkoryonik hematom çoğu zaman kendiliğinden kaybolabilir ve kanama alanının genişliğine bağlı olarak tehlike olarak görülmeyebilir.

Kese Etrafında Kanama Belirtileri Nelerdir?

Kese etrafında kanama yaşandığını çoğu anne adayı fark etmeyebilir çünkü dışarıda değil içeride bir kanama alanı oluşur. Tipik olarak en belirgin belirti kanamadır. Kese ve rahim duvarı arasında gerçekleşen kanama, bir müddet sonra vajinadan sızmaya başlar. Vajinal kanamanın gerçekleşmediği durumlarda yalnızca doktor kontrolü sırasında fark edilir.

Kese etrafında kanama belirtileri şu şekildedir;

Kese Etrafında Kanama Nedenleri Nelerdir?

Kese etrafında kanama olmasının net bir nedeni yoktur. Birçok nedenden ötürü yaşanabilir ve kanama alanının küçüklüğü ile büyüklüğü tablonun tehlikeli olup olmadığının işaretini verir.

Kese etrafında kanama nedenleri şu şekilde sıralanır;

  • Zayıf yerleşme: Zayıf damarlar basınç altında yırtılma ve kanamaya neden olur. Bu da zayıf yerleşmeyi ortaya çıkarır ve subkoryonik hematom yaşanmasına sebep olabilir.
  • IVF (vitro fertilizasyon): Diğer adıyla tüp bebek tedavisi, kese etrafında kanama nedenlerinden biridir. Aynı şekilde gebelik için transfer tedavisi (dondurulmuş embriyo) uygulanan hamilelerde, kese etrafında kanamaya daha sık rastlanır. 
  • Yaş aralığı: Genellikle 35 ve üzeri hamilelerde görülme yüzdesi daha fazladır. 35 yaşın üzerindeki gebelerde kromozom bozuklukları, fetal gelişim geriliği ve kanama, düşük gibi durumlar meydana gelebilir. 
  • Enfeksiyon: Enfeksiyon gebelikte oldukça önemlidir. Kese etrafında kanamaya neden olabilir ve daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
  • Kan pıhtılaşma problemleri: Kese etrafındaki kanama çoğu zaman pıhtı şeklindedir. Kan pıhtılaşma sorunu olan hamilelerde meydana gelme ihtimali daha yüksektir. Genel olarak ilaç tedavisiyle pıhtılaşma sorunları giderilir. 
  • Travma: Hamileliğin ilk 3 ayı bebeğin yerleşme dönemi olduğu için travmalara karşı kese daha savunmasızdır. Travma sonucu kese etrafında kanama meydana gelebilir. Bu durum düzenli olarak takip edilerek kanama alanındaki genişleme ya da küçülme incelenir. 
  • Rahim anomalileri: Doğumsal rahim anomalileri malformasyon olarak adlandırılır. Çoğu zaman rahim içindeki perdeler de değişiklikler izlenir ve bu durum kese etrafında kanamaya neden olabilir.

Kese Etrafında Kanama Teşhisi

Subkoryonik hematomun teşhisinin konulması için ultrason cihazı gereklidir ve tek yol budur. Ardından kanama alanının belirlenmesi üzerine kan testi ve idrar testi istenerek enfeksiyon durumunun var olup olmadığı araştırılır.

  • Ultrason: Bebek ve kesenin net olarak incelenebildiği görüntüleme sistemidir. Duruma bağlı olarak ultrason iki şekilde gerçekleşebilir. Hamilelik boyunca abdominal ve vajinal ultrason yöntemlerinin ikisi birden uygulanır. İlk haftalarda kese ve bebeğin oluşum alanı, bölgede meydana gelen kanamalar vajinal ultrason yardımıyla daha rahat görülebildiği için bu yöntem tercih edilir. 
  • Kan testiDamar yoluyla kan alınıp, laboratuvar tarafından gerekli görülen durumların incelenmesini sağlar. Kanama alanının boyutu tespit edildikten sonra özellikle enfeksiyon gibi hastalıkların teşhisinde uygulanır. 
  • İdrar tahliliİdrar tahlili uygulanmasının sebebi ise idrarda lökosit ya da eritrosit değerlerinin takibinin yapılabilmesidir. Kese etrafında gerçekleşen kanamanın komplikasyonlarının incelenmesi için talep edilir ve idrar yolu enfeksiyonun belirlenmesini sağlar. Ek olarak bazı idrar tahlili sonuçlarında kültür testi talep edilerek detaylı inceleme yapılır.

Subkoryonik hematom boyutu ultrason yardımıyla belirlenir ve kanama alanının boyutu düşük riskinin belirlenmesinde etkilidir. Gebelik kesesinin %20’sinden az olan boyut küçük hematom, %50’nin üzerinde olması halinde büyük olarak kabul edilir. Kese etrafındaki kanama alanının teşhisinde ve tedavi sürecinde boyut faktörü bu açıdan oldukça önemlidir.

Subkoryonik Hematom Tedavisi

Subkoryonik hematom tedavisinde önemli olan boyuttur. Boyut küçükse genel olarak yatak istirahati önerilir. Boyut belirlenen aralıktan büyükse ilaç tedavisi uygulanır. Ek bulguların olması durumunda ise birbirinden farklı tedavi yöntemlerine başvurulur.

  • İlaç tedavisiKese etrafında kanama yaşanması durumunda, kadın doğum uzmanları tarafından ilaç tedavisi başlatılabilir.
  • Kan inceltici: Kan incelticiler ve kan sulandırıcılar, pıhtılaşmanın ortadan kaldırılması için kullanılır. Subkoryonik hematom boyutunun büyük olduğu durumlarda başvurulur ve pıhtılaşma bu şekilde önlenebilir.
  • Östrojen ve progesteron tedavisi: Hamilelik boyunca güçlenmeye yardımcı olduğu için östrojen ve progesteron takviyeleri uygulanabilir. Kese etrafındaki kanamalarda da bu takviyeler, düşük riski ihtimalinin azalmasını sağlar.
  • Yatak istirahati: Zorunlu olmadıkça kalkmadan, yalnızca yatar pozisyonda dinlenmedir. Kanama alanının boyutunun küçük ya da büyük olması fark etmeksizin, kese etrafındaki kanama azalana kadar yatak istirahati zorunlu tutulur.
  • Sağlıklı beslenme: Sağlıklı beslenme programı gebelik boyunca uygulanabilen bir diyettir. Kese etrafında kanama görülmesi üzerine, kabızlık gibi şikayetlerin yaşanmaması için diyet programı belirlenir. Bu sayede düşük riski olan anne adayları, ıkınmak zorunda kalmaz ve sindirim sistemi rahatlar.

Kese Etrafında Kanama Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kese etrafında kanama küçük boyutlardaysa dinlenme dışında bir tedaviye gerek yoktur. Büyük boyutta olduğu anlaşılan kanamalar ise oldukça riskli olabilir ve gebeliğin sonlanmasına yol açabilir. Bu nedenle vajinal kanama belirtisi yaşayan tüm hamilelerin özellikle kadın doğum uzmanı aracılığıyla kontrol edilmesi ve belirlenen tedavi şeklini uygulaması önemlidir.

Gelişebilecek en büyük komplikasyon düşüktür. Kanama alanının büyümesi sonucu bebek ve anne zarar görebilir. Aynı zamanda enfeksiyon hastalıklarından kaynaklı olarak kese etrafında kanama yaşanıyorsa, tedavi edilmesi gerekir. Enfeksiyonun hamilelik dönemi boyunca önemi büyüktür ve bebeği hayati tehlikeye sokabilir.

Kese Etrafında Kanamaya Ne İyi Gelir?

Kese etrafında kanama yaşandığında spor ve egzersiz uygulamaları askıya alınmalıdır. Yürüyüş hamilelik boyunca önerilse de kanamanın boyutu küçülüp yok olana kadar riskli gebelik devam eder ve sportif aktiviteler önerilmez. Ayakta kalma zorunluluğu olanların ise belli aralıklarla sürekli dinlenmesi gerekir.

Çok fazla ayakta kalmamak kanamanın büyümesini önler. Aynı zamanda bu dönem boyunca cinsel perhiz uygulanmalıdır. Kese etrafında kanama alanına müdahale edecek her türlü durumdan kaçınılırsa, boyutunda küçülme meydana gelerek ortadan kaybolabilir.

Kişisel bakıma önem vermek de bu sürecin daha rahat geçmesini ve enfeksiyon, bakteri gibi oluşumlardan uzak kalmayı sağlar. Kese etrafında kanama gerçekleşmesi durumunda düşük riski ortaya çıkabileceğinden kabızlık yaşanmamalıdır. Lifli gıdalar tüketerek ve sindirim sistemini rahatlatan besinlerle kabızlık önlenir.

Kese Etrafında Kanama için Hangi Doktora Gidilir?

Kese etrafında kanama yaşanması durumunda kadın hastalıkları bölümüne ve kadın hastalıkları uzmanına gidilmelidir.

Kese etrafında kanama gerçekleştiğinin kişi farkına varamaz. Yalnızca kanama, lekelenme ve pıhtı şekilde belirti olabilir. Bu durumlar dışında kramp, ağrı, kanamanın artması ve ateşin eşlik etmesi üzerine en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
21
2
Makeleyi Paylaşın