Detaylı Ultrason Nedir?

Özellikle hamilelik döneminde kullanılan, dokuların ses dalgaları yöntemiyle görüntülenmesi durumuna ultrason adı verilmektedir.

Ultrason, insandaki iç organların ve dokuların ses dalgaları yöntemi ile görüntülenmesini sağlayan ultrasonografi, özellikle hamilelik dönemlerinde daha sık kullanılmakta ve detaylı ultrason yöntemi ile bebek hakkında ipuçları vermektedir.

Ultrasonda yüksek frekansa sahip olan ses dalgaları kullanılır. Bu ses dalgalarının vücut ile temas etmesi akabinde görüntüleme ekranında görüntüler oluşmaya başlar. Hamilelik döneminde sık kullanılmasının sebebi ise diğer görüntüleme cihazlarında olduğu gibi kişiye radyasyon verilmemesidir. Bu durumda hem bebek hemde anne için oldukça sağlıklı olur.

Ultrason cihazında 2 farklı ünite tipi bulunur. Bunlardan bir tanesi hastaya temas ettirilen prob, bir diğeri ise ses dalgalarının görüntüye dönüşerek ekrana yansıtıldığı yer olan işleme ünitesidir. Bu 2 ünite sayesinde gebelik döneminde bebeğin cinsiyeti, boyu hakkında bilgi almak ve sağlığı hakkında fikir yürütebilmek mümkündür.   

Detaylı Ultrason

Ultrasonun kullanıldığı çok farklı alanlar vardır. Genellikle gebelikte kullanıldığı bilinse de şu alanlarda da kullanımı sıklıkla görülür. Bunlar:

  • Hamilelik döneminde bebeğin vücut ölçüleri, plasenta kan akışı, bebeğin kalp atışı gibi önemli bilgiler ile bebeğin sağlığının takip edilmesi,
  • Kalbin odacıklarının çalışmasını ve kas yapısını kontrol etmek için (Ekokardiyografi),
  • Doku ve organlarda meydana gelen enfeksiyon, sıvı birikimi, boyut büyümesi gibi anormal durumların incelenmesi,
  • Her 8 kadından bir tanesinde görülen meme kanseri için ya da memeden oluşan kistlerin boyutu, yeri ve yapısı hakkında bilgi edinmek için,,
  • Hastalara yapılacak olan kist sıvısından örnek alınması gibi girişimsel tetkikler sırasında iğnenin ve kistin yerini göstermek için,
  • Doppler ultrasonografi olarak adlandırılan bir ultrason cihazı türü ile damarlardaki kan akışının değerlendirilmesi,

Gebelik döneminde ultrason yapılarak anne karnında bebeğin durumu hakkında bilgi almak mümkündür. Ancak bu ultrasonlar sürekli değil, detaylı ultrason haftası olarak tabir edilen zamanlarda yapılmaktadır. Detaylı ultrason yaptıranlar özellikle şu haftalarda daha yoğun gözlemlenir.

  • 20. Hafta Detaylı Ultrason: Hamilelik dönemi toplamda 40 hafta sürmekte ve 20. Hafta tam bu dönemin yarısı sayılmaktadır. 20 hafta detaylı ultrason görüntüleri sonucunda bebek hakkında bazı bulgular elde edilir.
    1. Bebeğin boyu 15- 17 cm aralığında olur.
    2. Bebeğin kilosu 280 – 310 gram aralığında olur.
    3. Bebeğin kalbi ise dakikada 120 – 160 kere atar.
  • 22 Hafta Detaylı Ultrason: Detaylı ultrason gebelik döneminde 18 – 22. Hafta arasında yapılır. Bu haftalarda çocuğun belirli bir ağırlığa ve boy uzunluğuna ulaşması beklenir. Ultrason sonucu bu sonuçlar kontrol edilir ve bebek gelişimi hakkında bilgi sahibi olunur.

Detaylı ultrason Türkiye’nin her bir şehrinde yapılabilmektedir. Tüm hastanelerde bulunan ultrason cihazı sayesinde sadece gebelikte değil, diğer hastalıklar içinde kullanılmaktadır. Detaylı Ultrason İstanbul ilinde ise nüfus yoğunluğundan dolayı Türkiye içerisinde en fazla ilgi gösterilen yerleşim yeri olarak dikkat çekmektedir.  

Ayrıntılı Ultrason

Hamile bireylerin belirli haftalarda bebeklerinin sağlıklarını kontrol ettirmeleri gerekir. Ayrıntılı ultrason görüntüsü sayesinde bebeğin organları, plasentası, boyu, kilosu, kafatasının çapı hakkında bilgi alınır. Alınan bu bilgiler ile gebelik döneminde bebeğin olması gereken değerler karşılaştırılarak hamilelik döneminin nasıl gitti, bebeğin sağlığının nasıl olduğu konusunda bilgi sahibi olunur.

İlk zamanlarda sadece özel hastaneler yapılsa da günümüzde devlet hastanesinde ayrıntılı ultrason yaptırmak mümkün hale gelmiştir. Devlet hamile bireylere doğum uzmanları ultrason yaparken diğer hastalara ise radyoloji uzmanı tarafından ultrason yapılır. Ancak her insan aile bireyleri veya yakınlarının ultrason görüntülenmesine girdiğine şahitlik ettiğinden dolayı bu cihazın ne işe yaradığını oldukça iyi bilir.

Hamilelik dönemlerinde genellikle sıklıkla karşılaşılan ultrason görüntülenmesi bu dönemlerde belirli haftalar içerisinde yapılır. Özellikle genel ultrason her muayenede yapılırken ayrıntılı ultrason ise gebeliğin şu dönemlerinde daha sık yapılır.

  • 20. Hafta ayrıntılı ultrason
  • 21 hafta ayrıntılı ultrason

Gebelikte Ayrıntılı Ultrason

Gebelikte ayrıntılı ultrason yapılması pek çok tanının önceden konulmasını sağlar. Bebek gelişiminin nasıl yürüdüğü, nelerin yolunda gitmediği gibi bilgiler bu ultrason yöntemi ile elde edilir. Ayrıntılı ultrason haftası olarak tabir edilen 18 – 22 hafta ayrıntılı ultrason sonucunda bebek içerisinde kemik gelişimi, doku ve organlarının gelişimi hakkında bilgi edinmek mümkün iken şu durumlar hakkında bilgi edinilmesi mümkün değildir.

  • Bebeğin zeka seviyesi,
  • Herhangi bir kan hastalığının olup olmaması,
  • Enfeksiyonel bir hastalığın geçirilip geçirilmediği,
  • Doku hastalıkları,
  • Görme veya işitme yetisinde bir hastalığın olup olmadığı bilgisi,

Bu bilgilerin gebelikte ayrıntılı ultrason görüntüleri sonucunda elde edilmesi mümkün değildir. Gebelik döneminde 20. Haftada ayrıntılı ultrason görüntüleri elde etmek mümkün olsa da bu durum isteğe bağlı olarak gerçekleşir. Çünkü bu sonuçlar çocukta yapısal bozukluğu olup olmadığı ve herhangi bir sendrom görülüp görülmediğini net bir şekilde ortaya koyar. İsteğe bağlı olduğu için ayrıntılı ultrason yaptırmayanlar ise bebek nasıl dünyaya gelecekse olduğu gibi onu kabullenen kişilerdir.

20. hafta gebelik ayrıntılı ultrason görüntüleri ile başlayan bu süreç 21. Hafta detaylı ultrason ile devam eder ve en son 22. Haftaya kadar yapılabilir. Özellikle hamilelik sürecinin başından itibaren sürekli muayene olan bayanlar için detaylı ultrasonun önemi büyüktür. Bebek hakkında net ve detaylı bilginin alındığı hafta olan bu haftalarda hamileliğin seyri de giderek netleşir.

Detaylı Ultrasonda Down Sendromu

18 – 22 hafta aralığında yapılan ultrason görüntülemeleri sonucunda çocukta özellikle bazı sendromların saptanabildiği dönemdir. 20 hafta detaylı ultrason görüntüleri sonucunda elde edilen şu veriler bebekte down sendromu olup olmadığını belirler.

  • Bebekte kas gerginliğinin yeterince sıkı olmaması,
  • Yüz bölgesinin basık olması,
  • Burun gelişiminin yetersiz olmasından kaynaklı burnun kısa olması,
  • Gözde bulunan derinin düz olmaması,
  • Avuç içinde bulunan çizgilerden sadece 1 tane olması,
  • Serçe parmakta olması gereken kemiğin gelişiminin eksik kalması sonucunda oluşmaması,
  • Ayak parmaklarında olmaması gereken bir ayrıklığın olması,
  • Dilin normal gelişim sürecine göre oldukça büyük olması,
  • Kalpte bulunan odacıklarda bazı deliklerin gözlemlenmesi,
  • Bazı bacak ve kol kemiklerinin diğerine göre kısa olması,
  • Ense kalınlığının 3 mm uzunluğundan daha fazla olması,
  • Kulakların normale göre kısa olması,

Detaylı bir şekilde yapılan ultrason sonucunda bu maddelerden birkaç tanesine rastlanması bebeğin doğduğunda down sendromuna sahip olacağının belirtisidir. Bu belirtiler eşliğinde ebeveynler, bu süreçte hamileliğin sonlandırılıp sonlandırılmayacağına karar verebilirler.

Ayrıntılı Ultrason Sonuçları

Ebeveynlerin hamilelik döneminde en merak ettiği şey elbette ki bebeğin sağlığıdır. İlk birkaç hafta gidilen doktor muayenelerinden elde edilen veriler bir müddet sonra hem rutine biner hem de yetersiz kalır. Bu nedenle haftalar ilerledikçe detaylı ultrason sonuçları da giderek merakla beklenir hale gelir.

Ultrasona girilmesi akabinde ayrıntılı ultrason sonuçları yorumlama doktor tarafından yapılır. Ebeveynlerin merakla beklediği sonuçların olumlu çıkması ile herkes rahat bir nefes alır ve hamileliğin diğer dönemleri takip edilmeye başlanır.

Ayrıntılı Ultrason Yapan Hastaneler

Gebelik döneminde en çok merak edilenlerden bir tanesi de hangi hastanede doğumun yapılacağıdır. Bu merak gebelik döneminin başında sonuçlanır ve ebeveynler tarafından karar verilen hastanede gebelik döneminin takibi yapılır.

Detaylı ultrason yapan yerler içerisinde hem özel hem de devlet hastaneleri bulunur. Bu hastanelerde kadın hastalıkları ve doğum polikliniği servisinin bulunması yeterli olmakla birlikte kimilerinde gelişmiş ultrason cihazı olmayabilir. Bu nedenle hem doktordan hem de hastaneden telefon ile bilgi alınmalıdır. Detaylı ultrason yapan devlet hastaneleri internet üzerinden veya tanıdıklar vasıtası ile araştırılarak bulunabilir.

Şehirden şehire değişse de İstanbul'da detaylı ultrason yapan devlet hastaneleri sayısı oldukça fazladır. Ancak yine de bu durum hastaneye gidilmeden önce teyit edilmelidir. Eğer ki devlet hastanesinde gebelik süreci takip ediliyorsa o zamanda doktor tarafından gereken bilgiler zaten verilecektir.

Detaylı Ultrasonda Cinsiyet Yanılması

Hamileliğin 3. veya 4. Haftasında bebeğin cinsiyeti hakkında veriler elde edilmeye başlanır. Ancak bu konuda doktorların yanılma ihtimalleri de hiç azımsanmayacak derecede çoktur. Detaylı ultrasonda cinsiyet yanılsaması her ne kadar daha az olsa da olası bir kordon gözükmesi, bebeğin anne karnındaki pozisyonu tahmini zorlaştırıcı etmenler arasında yer alır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
2
Makeleyi Paylaşın

Detaylı Ultrason ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Ayrıntılı ultrason kaçıncı hafta yapılır?

Ayrıntılı ultrason, 18 – 22 haftalar arasında yapılması uygundur. Ancak bazı zamanlarda bu süreç 23. Haftaya kadar uzamaktadır. Genellikle hamilelik zamanında bayanlar 20 ile 21. Haftalar arasında ayrıntılı ultrason yaptırmaktadır.

Dr. Murat Doğru

Ayrıntılı ultrason nedir, neden yapılır?

Ayrıntılı ultrason rahmin iç kısmında bulunan Fetüs bölgesinin incelenmesidir. Normal ultrasonlarda görülmeyen şeylerin görülmesini sağlar. Bebeğin sağlık ve gelişimi hakkında çok detaylı verilerin alındığı ayrıntılı ultrason, zorunlu olmasa da çoğu ebeveyn tarafından yaptırılmaktadır.

Dr. Murat Doğru

Ayrıntılı ultrason nasıl yapılır?

Ayrıntılı ultrason için öncelikle görüntüleme yapılacak yerden bir randevu alınır. Randevu zamanında gidildiğinde ise sırasıyla şu işlemler yapılır:

  1. Anne adayının gösterilen bir yatağa uzanması istenir ve ultrasonun temas edeceği bölgeye özel bir jel sürülür.
  2. Ardından ultrason cihazının görüntü alabilmesini sağlayan prob cihazı annenin karnına getirilir ve görüntü ekrana yansımaya başlar.
  3. Bu görüntüleme rahimden başlayarak karın bölgesine doğru çıkar. 
  4. Rahim ağzı, vücutta bir kist gibi durumlar incelenir. Rahim 3 cm’den daha uzun olmalıdır.
  5. Anne incelendikten sonra sıra bebeğe gelir ve bebeğin tüm yapısı uzunluk, genişlik, en, boy, kalınlık olarak incelenir. 
Dr. Murat Doğru

Ayrıntılı ultrason karından mı yapılır?

Ayrıntılı ultrasonda özellikle anne adayının karın bölgesi incelenir. Ancak sadece bu bölge ile yetinilmez. Rahim genişliğinin ölçülmesi ve bu yolda herhangi bir kist vs. bulunup bulunmadığının anlaşılması için rahimde de incelemelerde bulunulur.

Dr. Murat Doğru

Gebelikte ayrıntılı ultrason gerekli mi?

Gebelik zamanında ayrıntılı ultrason kimi durumlarda gerekli olabilir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılan muayeneler sonrasında ayrıntılı ultrasona gerek duyulabilir. Bu durumda zorunlu olmasa da bebeğin sağlığının tam teşhis edilebilmesi için yaptırılması faydalıdır.

Dr. Murat Doğru

Devlet hastanesinde ayrıntılı ultrason yapılıyor mu?

Türkiye, sağlık konusunda çoğu Avrupa ülkesinden daha ileri durumdadır. Devlet hastaneleri de özel hastaneler kadar donanımlıdır. Bu nedenle ayrıntılı ultrason isteği devlet hastanelerinde de gerçekleştirilebilen bir uygulamadır.

Dr. Murat Doğru

Hamilelikte ayrıntılı ultrason ne zaman yapılmalı?

Hamilelik döneminde ayrıntılı ultrason aslında bebek karına düştüğü andan itibaren yaptırılabilir. Ancak genellikle bebeğin biraz gelişmesi, el ve kollarının anlaşılabilir düzeyde büyümesi beklenir. Bu ise genellikle 20. hafta civarında gerçekleşir.

Dr. Murat Doğru

Ayrıntılı ultrason hangi bölüme girer?

Ülkemizde kadın hastalıkları ve doğum doktorları tarafından yapılan bu ultrason çeşidi başka ülkelerde olanaklar dahilinde radyologlar tarafından yapılır. Kadın doğum bölümü bulunan hastanelerde yapılan ultrason, bebekler henüz dünyaya gelmeden onların şekli itibari ile de ebeveynlere fikir verir. Ancak buradaki esas durum elbette şekil vs. değil, çocuğun sağlığıdır ve hastanelerde ilgili bölümlerce yapılan görüntüleme sonrasında bu konuda da fikir alınabilir.

Dr. Murat Doğru

Ayrıntılı ultrasona aç mı gidilir?

Ultrason ses dalgaları kullanılarak vücut içerisinin görüntülenmesidir.  Bu nedenle ayrıntılı ultrasona giderken karnınızın aç olup olmaması önemli değildir. O nedenle anne adayı normal rutin yiyeceklerini yemeli ve dinç bir şekilde bu ultrasona girmelidir.

Dr. Murat Doğru

Ayrıntılı ultrason nerden bakılır?

Ayrıntılı ultrason kişinin karın bölgesi ile rahim bölgesinden bakılan bir görüntülemedir. Bu görüntüleme esnasında bebek hakkında detaylı veriler elde edildiği gibi anne hakkında da veriler elde edilir. Anne adayının rahim genişliğinin ölçüldüğü bu görüntüleme sisteminin ardından belki de çocuğun sezaryen olarak dünyaya gelip gelmemesi gündeme düşebilmektedir.

Dr. Murat Doğru

Gebelikte ayrıntılı ultrason kaçıncı haftada yapılır?

Gebelikte ultrason 11. haftalardan başlarken ayrıntılı ultrason 18 ile 22 haftalar arasında yapılır. Bu ultrason sonuçlarına göre kimi zaman ileriki tarihlerde de tekrar bir ayrıntılı ultrason ihtiyacı çıkabilmektedir. Ayrıntılı olarak yapılan ultrason sonuçları daha detaylı olacağından dolayı çocuğun bazı genetik hastalıklara sahip olup olmayacağı verileri de elde edilebilir.

Dr. Murat Doğru

Detaylı ultrasonda nelere bakılır?

Detaylı ultrasonda bebek ve anne için pek çok veri elde edilir. Karın ve rahim bölgesine bakılan anne adayının bu bölgelerdeki kist olup olmadığı, rahim genişliği ölçümleri yapılır. Bunun sonucunda doktor tarafından mecburen anne adayı sezaryen doğuma yönlendirilebilir.

Dr. Murat Doğru

Detaylı ultrason için hangi bölümden randevu alınır?

Detaylı ultrason için ülkemizde kadın hastalıkları ve doğum bölümlerinden randevu alınmalıdır. Alınan randevularda doktora veya hastaneye ultrasonun detaylı olunacağı özellikle belirtilmelidir. Hatta 18. hafta ultrasonu gibi terimlerinde kullanılması tavsiye edilir.

Dr. Murat Doğru

Ayrıntılı ultrason nasıl çekilir?

Ayrıntılı ultrason anne adayının normal muayene sürecinde girdiği ultrason ile aynı şekilde çekilir. Anne için tek farkı ayrıntılı ultrason çekiminde rahim bölgesinin de incelenmesi ve doğum öncesinde bilgi alınmasıdır. Elde edilen verilerin de detaylı olması işin önemini daha bir arttırmaktadır.

Dr. Murat Doğru

Ayrıntılı ultrasona ne zaman gidilir?

Ayrıntılı ultrasona hamileliğin 4 veya 5. ayları içerisinde gidilmesi gerekir. Ancak bu tarihten sonra da ihtiyaç dahilinde ultrasona gidilmesi ile karşılaşılabilir. Bu durum verilerin kötü geldiğinin bir göstergesidir. Ancak tekrar eden ultrasonlar sonucunda çocuğun sağlıklı olduğuna da sıklıkla tanıklıkta bulunulmaktadır.

Dr. Murat Doğru

Detaylı ultrason zararlı mı?

Detaylı ultrasonda iyonlaştırılmış radyasyon kullanılmaz. Bu durumda anne ve bebeklerin sağlığı konusunda hiçbir sakıncasının olmadığı anlamına gelir. Ultrasonlarda genel olarak ses dalgaları kullanıldığı ve görüntülerinde bu yollar ile elde edildiği düşünüldüğünde sağlığa hiçbir zararının olmadığı bilinmelidir.

Dr. Murat Doğru

Ayrıntılı ultrason nerede yaptırabilirim?

Ayrıntılı ultrason, özel veya devlet hastanesinde yapılır. Hastanelerin kadın hastalıkları ve doğum bölümünde yapılan ultrason sonucunda anne ve bebek hakkında çeşitli veriler elde edilir. Ebeveynlerin çocuk sahibi olduğu haberinin ardından meraklı beklediği bir diğer haberde buradan elde edilen verilerin iyi olup olmadığıdır.

Dr. Murat Doğru

Ayrıntılı ultrason ne zamana kadar yapılır?

Ayrıntılı ultrason, hamileliğin 18. haftasında başlar ve sonuna kadar yaptırılabilir. Genellikle 22. haftadan sonrasında yaptırılmaz. Ancak bazı önemli durumlara karşı doktor isteği veya tavsiyesi üzerine yapılmasında bir sakınca yoktur.

Dr. Murat Doğru

Detaylı ultrason nerede yapılır?

Detaylı ultrason hastanelerin kadın doğum bölümlerinde yaptırılır. Bazı ülkelerde radyologların yaptığı bilinse de ülkemizde görüntüleme işlemlerini anne ve bebeği yakından tanıyan ve hamilelik süreçlerini takip eden doktorlar yapar. Böylelikle hamilelik süresince oluşabilen aksilikleri takip eden doktor, görüntüleme sonucunda daha sağlıklı fikre sahip olacaktır.

Dr. Murat Doğru