Saç Nezlesi

Saç nezlesi saç derisinde hassasiyet, yanma ve ağrı gibi şikayetlere yol açan bir durumdur. Tedavisi kişide şikayetlere yol açan durumların tespit edilip giderilmesiyle yapılır.

Saç Nezlesi Nedir?  

Saç nezlesi saç derisinde hassasiyet, yanma ve ağrı gibi şikayetlere yol açan bir durumdur. Saç nezlesi bir hastalık olarak ele alınmamakla birlikte oldukça rahatsız edici bir tablodur. Kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Saç nezlesi olan kişiler saç diplerinde yanma, batma, kaşıntı gibi şikayetlere sahiptir. Saç derisine dokunmak, saçı taramak bu kişiler için oldukça rahatsız edici olabilir. Ayrıca bununla beraber saç dökülmesi problemi görülebilir. 

Saçı yıkadıktan sonra ıslak bırakmak, saç ıslakken dışarı çıkmak, saçı sıkı ve uzun süre boyunca toplamak gibi durumlar saç nezlesine zemin hazırlar. Bu davranışlar bırakıldığında saç sağlığı ve bakımına özen gösterildiğinde saç nezlesi düzelme gösterebilir. Saçı ılık suyla yıkamak, uzun süre toplu bırakmamak, hava almasını sağlamak uygun davranışlardandır. Saç nezlesine daha çok uzun saçlı kişilerde rastlanır, rapunzel hastalığı olarak da bilinir. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Kadınların saçlarını şekillendirmek için saça ısı uyguladıkları yöntemlerden bu süreçte vazgeçmeleri şikayetlerinin azalmalarına yardımcı olabilir. Saç nezlesine bağlı şikayetler düzelmiyorsa bir doktora başvurmak faydalıdır. 

Saç Nezlesi Belirtileri Nelerdir? 

Saç nezlesinin saç diplerinde ağrı, batma ve hassasiyet gibi belirtileri vardır. Kaşıntı ve saç dökülmesi bu belirtilere eşlik edebilir. 

Saç nezlesi belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Saç diplerinde ağrı, hassasiyet
  • Saç diplerinde yanma, batma
  • Saç diplerinde karıncalanma, iğnelenme
  • Tarama sırasında ağrı
  • Kaşıntı
  • Saç dökülmesi

Saç Nezlesi Nedenleri Nelerdir? 

Saç köklerinin hava almasını engelleyen durumlar saç nezlesi oluşumuna zemin hazırlar. Saçın sıkı toplanması, uzun süre toplu bırakılması bunlara örnektir. Ayrıca saçın ıslak bırakılması ve saç ıslakken soğuğa maruz kalmak da saç nezlesine yol açabilir. 

Saç nezlesine zemin hazırlayan durumlardan bazıları şunlardır:

  • Saçı sıkı toplamak
  • Saçı uzun süre toplu bırakmak
  • Saç köklerinin hava almaması
  • Yıkama sonrası saçı ıslak bırakmak
  • Saç yıkadıktan sonra dışarı çıkmak
  • Banyo sonrası soğuğa maruziyet
  • Banyo sonrası rüzgara maruziyet
  • Saçların ısı kullanılarak fazla şekillendirilmesi
  • Derideki fazla duyarlı sinirler
  • Saç dökülmesi
  • Fazla stres 

Saç Nezlesi Teşhisi 

Saç nezlesi olan kişiler saç diplerinde ağrı, yanma, hassasiyet, batma; saç derisinde kaşıntı ile saç dökülmesi gibi şikayetleri geçmediğinde doktora başvurur. Doktor bu şikayetlere yol açan durumun teşhisi için hastalık hikayesi alır, hastayı muayene eder. 

Hastalık hikayesi: Doktor, kendisine başvuran hastadan öncelikle hastalık hikayesi alır. Hasta kafa derisindeki batma, yanma, kaşıntı gibi şikayetlerini ve şikayetlerinin ne zamandan beri devam ettiğini, ne zaman arttığını, düzelme gösterip göstermediğini doktora anlatmalıdır. Şikayetlerinin yılın hangi zamanlarında kötüleştiğini, sıcak veya soğuk havalarda artış olup olmadığını doktora anlatmalıdır. Bunun yanı sıra varsa sahip olduğu hastalıklar, geçirdiği ameliyatlar, kullandığı ilaçlar, sigara- alkol gibi alışkanlıklar ve alerji geçmişini doktoruyla paylaşmalıdır. Daha önce tedavi aldıysa tedavi ile ilgili doktoru bilgilendirmelidir. 

Muayene: Doktor genel görünümü değerlendirir ve hastaya deri muayenesi yapar. Doktor hastadaki belirti ve bulguları değerlendirir, bölgeyi dikkatlice gözlemler ve elle muayene eder.  Saç derisindeki kabuklanma, kuruluk, kızarıklık, yara gibi durumların varlığını inceler. Varsa lezyonları şekil, renk, boyut, sertlik gibi durumlar açısından değerlendirir.  

Saç Nezlesi Tedavisi 

Saç nezlesi bir hastalık olarak ele alınmamakla birlikte tedavisi kişide şikayetlere yol açan durumların tespit edilip giderilmesiyle yapılır. Ayrıca önlemek tedavi etmekten daha değerlidir. Saç nezlesine zemin hazırlayan durumlar bilindiğinde bunlardan uzak durulur ve saç sağlığına özen gösterilmesiyle saç nezlesinden koruma sağlanabilir. 

Saçın hava almasına özen gösterilmelidir. Gün içerisinde uzun saatler boyunca saçın toplu olması, saçı sıkı toplamak saç nezlesine zemin hazırlayabilir. Bunun için saç nezlesi olan kişilerin saçı sıkı toplama alışkanlığından vazgeçmeleri, saçların hava almasına özen göstermeleri, evde saçları açık bırakarak saç köklerini dinlendirmeleri gerekir. Ayrıca jöle ve köpük kullanımı azaltılmalıdır. 

Saç sağlığına özen göstermek önemlidir. Saç ve saç derisinin düzenli olarak temizlenmesi, bakımının yapılması gereklidir. Saç ve saç derisinin kuruması ve çok yağlanması önlenmelidir. Doktora başvuran kişiler doktorun önerdiği şampuan ve kremleri kullanabilir. 

Saç ılık su ile yıkanmalıdır. Soğuk veya fazla sıcak su saç nezlesine iyi gelmez. Saç yıkanınca da ıslak bırakmaktan kaçınmak gerekir. Yaz aylarında deniz ve havuza gidildiğinde de bu kurala uyulmalıdır. Saçlar ıslak bırakılmamalıdır. Saçın ıslak kalması ve sıcak veya soğuğa maruziyet saç nezlesini olumsuz etkiler. 

Saç sağlığı için vitamin ve mineral eksiklikleri giderilmelidir. Vitamin ve mineral eksiklikleri saç sağlığını olumsuz etkiler. Dengeli ve düzenli beslenmek önemlidir. Sağlıklı besinleri dengeli bir biçimde tüketerek vücudun protein, vitamin ve mineral dengesi sağlanır.

Ayrıca kişide vitamin ve mineral eksikliği varsa doktora başvurulmalı, vitamin ve mineral eksikleri tespit edilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Bu takviyeler ağızdan alınabilir veya enjeksiyon yapılabilir. 

Stres seviyeniz azaltılmalıdır. Stres sağlığımızı olumsuz etkileyen bir durumdur. Saç sağlığını da olumsuz etkileyip saçların güçsüzleşmesine neden olabilir. Stresli kişiler stres yönetimini öğrenmeli, stresle baş edemeyen kişiler bir psikiyatriste veya psikoloğa başvurmalıdır. 

Saç Nezlesi Tedavi Edilmezse 

Saç nezlesi olumsuz etkileri olan, kişide hassasiyet ve ağrıya neden olan bir durumdur. Bu hassasiyet, yanma, ağrı gibi şikayetler kişiyi oldukça rahatsız eder. Kaşıntı görülebilir. Saç nezlesi buna neden olan durumun tespit edilip giderilmesiyle çoğu zaman düzelebilmektedir. Saç nezlesi dikkate alınmadığında ve şikayetler giderilmediğindeyse tüm bu durumlar kişinin yaşam kalitesini düşürür. Saç dökülmesine neden olabilir. Kişiyi fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak çok yönlü etkileyebilir. 

Saç nezlesi dikkate alınmazsa oluşabilecek bazı durumlar şunlardır: 

Saç Nezlesine Ne İyi Gelir? 

Saç nezlesi yaşayan kişilerin saç sağlığına ve bakımına önem vermeleri şikayetlerin giderilmesine yardımcı olabilir. Bunun yanı sıra genel sağlığa da özen göstermek, sağlıklı ve dengeli beslenmek önemlidir. 

Saç nezlesi için dikkat edilmesi gereken davranışlardan bazıları şunlardır:

  • Sağlıklı ve dengeli beslenmek, bol su içmek, yeterince protein tüketmek
  • Saçı ılık suyla yıkamak
  • Saç temizliğine, bakımına önem vermek
  • Banyo sonrası saçı kurulamak
  • Stresi azaltmak, stresi yönetmeyi öğrenmek
  • İçeriği doğal olan saç bakım ürünlerini tercih etmek
  • Vitamin ve mineral eksikliklerini gidermek 

Saç Nezlesine Ne İyi Gelmez?  

Saçı sıkı toplamak, uzun süre toplu bırakmak, saçı ıslak bırakmak, ıslakken dışarıya çıkmak gibi davranışlar saç nezlesine iyi gelmez. Ayrıca saç nezlesi olan kişilerin saç derisini tahriş edecek ürünlerden, uygulamalardan ve saç ıslakken soğuğa maruziyetten uzak durmaları gerekir. 

Saç nezlesine iyi gelmeyen durumlardan bazıları şunlardır:

  • Saçı sıkı toplamak, uzun süre toplu bırakmak
  • Saçı ıslak bırakmak, kurulamamak
  • Çok sıcak veya soğuk suyla saç yıkamak
  • Saç ıslakken dışarı çıkmak
  • Banyo sonrası soğuğa maruziyet
  • Saç derisini tahriş eden uygulamalar yapmak
  • Deriyi yıpratarak saç taramak
  • Saç jölesi, saç köpüğü kullanmak
  • Banyo sonrası rüzgara maruziyet
  • Fön çekmek, şekillendirici kullanmak
  • Vitamin ve mineral eksikleri 
  • Stres 

Saç Nezlesi İlaçları 

Saç nezlesi pek çok kişinin yaşayabileceği bir rahatsızlıktır. Saç nezlesini zemin hazırlayan durumların düzeltilmesi çoğu zaman saç nezlesinin geçmesini sağlar. Saç nezlesi olan kişiler saç bakım ve sağlığına özen göstermelidir. Vitamin ve mineral eksiklikleri saçların sağlıklı olmasını engelleyen durumlardandır. Vitamin ve mineral eksiliği bulunan kişilere doktor vitamin takviyesi önerebilir. 

Demir ve çinko minerallerinin eksikliği takviyelerle giderilmelidir. D vitamini ve B12 vitamini de saç sağlığı için oldukça önemlidir. Ağızdan alınan vitamin takviyeleriyle veya enjeksiyon ile bu vitaminlerin eksikleri giderilebilir. D vitamini takviyesini yiyecekle beraber almak ve güneşlenmeyi ihmal etmemek vitaminden alınan faydanın artmasını sağlar. 

Hastaların kullanacakları ilaçlar ve takviyeler için bir doktora danışması gereklidir. Vitamin ve mineraller vücudumuza faydalı olsa da doz aşımına dikkat edilmelidir. Takviyeler doktorun/ eczacının önerdiği sıklık ve miktarda kullanmalıdır. Bilinçsiz ilaç kullanımının faydadan çok zararı vardır.   

Saç nezlesi için Hangi Doktora Gidilir? 

Saç nezlesinin saç diplerinde ağrı, yanma- batma, kaşıntı gibi belirtileri vardır. Saç dökülmesi görülebilir. Bu şikayetleriniz varsa ve düzelme göstermiyorsa bir doktora başvurmanızda fayda vardır. Saç nezlesi için dermatoloji/ cildiye/ deri ve zührevi hastalıkları bölümüne, bir dermatoloğa başvurmalısınız.   

Cilt sağlığını etkileyen hastalıklar, vitamin ve mineral eksiklikleri saç sağlığını olumsuz etkileyerek kaşıntı ve/ veya saç dökülmesi gibi şikayetlere neden olabilir. Doktora başvurduğunuzda dermatolog belirti ve bulgularınızı göz önünde bulundurarak şikayetlere neden olan durumu teşhisi için sizi muayene eder. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın