Fibroblast Nedir?

Fibroblast hücreler deriye parlaklık, esneklik özelliği ve yaraların iyileşmesinde rol oynayan kolajenlerin üretilmesini sağlar

Fibroblast bağ dokusunun ana hücrelerine verilen isimdir. Fibroblast hücreler deriye parlaklık, esneklik özelliği ve yaraların iyileşmesinde rol oynayan kollajen adlı protein üretimi yaparak önemli görevleri yerine getirmiş olur. Yapıları itibariyle uzun, yassı veya ovalimsi bir görüntüye sahiptirler. Fibroblast büyüme faktörü diye isimlendirilen hücre sinyal proteinleri ailesi, bağ dokusunun gelişimi için önemli bir yere sahiptir. Fibroblast, oluşacak herhangi bir işlevsel bozuklukla birlikte görevlerini yerine getiremeyecek duruma düşer.

Fibroblastlar özellikle insan vücudu güneş ışığına sıkça maruz kaldığı durumlarda bozulmalar yaşayabilir. Bunun en büyük sebebi güneş ışığında bulunan ultraviyole ışınların hasar yaratmasıdır. Ultraviyole güneş ışınlarına maruz kalınması durumunda ciltte sarkma, çökme veya kırışma gibi problemlerle karşı karşıya kalınır. Fibroblast tedavisi kötü görüntüye sebep veren bu durumların çözülmesi için uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Fibroblast Tedavisi

Fibroblast tedavisi ile hastanın kendi hücreleri kullanılarak elde edilen yeni hücreler yardımıyla zamanın ve koşulların oluşturduğu kötü etkileri geriye çevirip sağlıklı hale kavuşma işlemi sağlanır. Sadece güneş ışınlarının yaydığı ultraviyole ışınları değil yaşlanmayla birlikte erkek ve kadınlarda ciltte sarkma ve kırışıklıklar meydana gelmektedir. Doku yıprandığı için canlılık kaybolur ve beraberinde hücrelerdeki kollajen üretimi, elastin üretimi ciddi derece azalır. Fakat günümüz teknolojisiyle doku mühendisliği teknikleri uygulanarak bu bölgeye yeni fibroblast hücreleri nakledilebilmektedir. Kişiden alınan hücrelerin tekrar ihtiyaç olan dokuya uygulanmasıyla birlikte doku eski canlılığını kazanır.

Fibroblast Tedavisi Hangi Alanlarda Uygulanabilir?

Fibroblast yaptıranlar insanın kendisinden alınan hücrelerin tekrar kendisine enjekte edilmesinden dolayı herhangi bir riski olmayan ve sıkça tercih edilen bir tedavi yöntemi haline gelmiştir. Fibroblast tedavisinin uygulama alanları şu şekildedir;

  • Dermokozmetik ve dermatolojide
  • Saç dökülmesinde
  • Cilt çatlaklarında
  • Mezoterapi yöntemiyle yapılan yüz yenileme tedavilerinde
  • Sivilce ve diğer rahatsızlar ile oluşan çukurların doldurulmasında
  • Yanıklarda
  • Kapanmayan yaralarda
  • Yüzdeki kırışıklık ve sarkmalarda
  • Dudak dolgusu yaptırılmasında

Fibroblast tedavisi ile doğal bir görüntü sağlanır. Diğer operasyonlardaki risklerin aksine oldukça güvenli tedavi yöntemlerinden birisidir. Fibroblast tedavi yöntemi;

  • Doğal bir görünüm elde etmeyi sağlar
  • Toksik değildir
  • Kişiye özgü hücrelerin alınıp tekrar kişiye nakledilmesinden dolayı alerjik bir reaksiyon yaşanmasına sebebiyet vermez
  • Herhangi bir hayvansal hastalık oluşturma riski bulunmaz
  • Enjekte edilecek bölgeden başka yerlere kayması gibi riski yoktur

Bu yüzden fibroblast tedavi yöntemini uygulamakta herhangi bir sakınca olmayacaktır.

Fibroblast Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Fibroblast tedavisi uygulanacak kişinin koltuk altından, kulak arkasından veya kasık bölgesinden yaklaşık olarak mercimek tanesi büyüklüğünde doku alınır. Dokunun uygulanacağı alan lokal anestezik krem veya topikal anestezik krem yardımıyla önceden uyuşturulur. Alınan doku, tam teşekküllü laboratuvarlara gönderilerek, üretime alınır. Yaklaşık olarak 4  ile 6 hafta sonrasında istenilen hücre yoğunluğuna ulaşılmış olunur. İstenilen yoğunluğa ulaşan fibroblast hücreleri soğuk zincir aracılığıyla uzman hekime ulaştırılır ve operasyonun yapılacağı bölgeye enjekte edilmesi sağlanır. Uygulama genellikle 3 seans olarak yapılır. Seans araları ortalama 4-6  haftadır. Her fibroblast tedavisi seansında yaklaşık olarak 20 milyon ile 40 milyon arasında hücre hastaya enjekte edilir ve 3 seansa yaklaşık olarak 100 milyon civarı fibroblast hücresi hastaya enjekte edilmiş olur.


Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Fibroblast ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Fibroblast tedavisi kimler için uygundur?

Fibroblast tedavisi insanların kendi vücutlarındaki dokulardan elde edilerek tekrar kendilerine enjekte edilmesi işlemidir. Bundan dolayı herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmaz ve bir yan etkisi bulunmaz. Bu detay sayesinde fibroblast tedavisini herkes yaptırabilir. Ancak, özellikle 30 yaşından başlayarak 55 yaşına kadar olan kişiler için cildin tedaviye tepki verme süresi maksimum seviyelerdedir. Tatmin edici değişikliklere hızlıca ulaşmak isteyenler için en doğru yaş aralığı 30 ile 55 yaştır. Fibroblast tedavisi diyabet hastalarına da rahatça uygulanabilen bir tedavi yöntemidir.

Dr. Deniz Gölgeli

Fibroblast tedavisinin yan etkileri nelerdir?

Fibroblast tedavisi yaptıranların herhangi bir yan etkiye rastlama olasılığı çok düşüktür. Yalnızca fibroblast yaptıran hastanın hassasiyet oranına bağlı olarak geçici olacak şekilde şişlik, morarma, kızarma ve kaşıntı gibi problemlerle karşı karşıya kalınabilir. Bu problemler yaklaşık 48 saat içerisinde düzelmeye başlar, bir hafta içerisinde de normale döner. İşlemden sonra hasta normal yaşantısına devam edilebilir ancak, 2 gün süreyle güneş ışığına maruz kalmamaya dikkat edilmelidir. Doğal bir yöntem olduğundan dolayı alerjik reaksiyon görülme riski de yok denilecek kadar azdır.

Dr. Deniz Gölgeli

Fibroblast tedavisinin etkileri ne kadar sürmektedir?

Fibroblast tedavisi etkileri 3-4 yıl sürmektedir. Bu sayede uzun süreli kalıcı, dikkat çekici bir cilde sahip olunabilir. Enjeksiyon sonrası tedavinin etkilerini hemen görebilmek ise mümkün değildir. Özellikle 2.seans sonrasında daha gözle görülebilir farklar yaşanacaktır.

Dr. Deniz Gölgeli