İyontoforez Nedir?
Kişinin ayak ve kollarında sürekli terlemekten yakınan kişiler için kullanılan yönteme iyontoforez denir.
İyontoforez, ayak ve kollarında sürekli terlemekten yakınan kişiler için kullanılan bir yöntemdir. Terleme sıkıntısı ile çeşitli yöntem ve ilaç tedavisinden verim alamayan kişilerin kullanması önerilmektedir. Yapılan araştırmalara göre, iyontoforez işleminin ardından %83 oranında başarı yakalandığı görülmektedir. Tıp için kabul edilebilir düzeyin üzerinde bir başarıya sahiptir.
İyontoforez cihazı, vücuda elektrik akımını göndermekte ve yardımcı olarak su kullanılmaktadır. Çalışma prensibi, elektrik akımı ve su sayesinde cildin en üst tabakasını oluşturan deriyi kalınlaştırmak ve sonrasında ise ter çıkışını azaltmak üzerine kuruludur. Kalınlaşan deri, dışarıya daha az su vereceğinden dolayı terleme oranı otomatik olarak azalmaktadır.
İyontoforez cihazı kullananlar, özellikle terleme sorunu için ameliyat olmak istemeyen kişilerden oluşur. Ter bezlerinin aktif bir şekilde çalışmasının ilaç veya tıbbi yollar ile çözülemediği durumlarda deriyi kalınlaştıran İyontoforez, birkaç seans boyunca kullanılması sonucunda çözüme ulaştıran bir yöntemdir.
İyontoforez, hastanın el ve ayaklarından başlayarak koltuk altlarına kadar inen bir tedavi yöntemi sunar. Bununla birlikte yöntem içerisinde elektrik akımı bulundurduğundan dolayı estetik operasyonlarda cildi canlandırmak ve hücrelerin yeniden protein üretmesini sağlamak içinde kullanılabilir.
İyontoforez Nasıl Yapılır?
İyontoforez işleminde su ve elektrik akımı aynı anda uygulanmaktadır. Hastanın cihazı istenilen bölgeye yerleştirmesi sonrasında şu işlem adımları takip edilir:
- 15 – 20 mA ölçülen düşük elektrik akımı cihaz tarafından hastaya verilir.
- Genellikle bu işlem için musluk suyu kullanılır ancak musluk suyunun içerisindeki mineraller yeterli olmazsa dışarıdan su takviyesi de yapılabilir. Bu durumda normal suya bir kaşık karbonat eklenir. Ayrıca suya antikolinerjik bir ilaç (glikoprilat) eklenebilir.
- Toplam uygulama süresi 20 dakikadır.
- Değişik bölgelere uygulanabilen bu sistem, uygulama bölgesinde bir film tabakası oluşturur ve bu tabaka vücudu sarar.
- Cihaz film tabakası oluşturmasının haricinde bölgeye uyguladığı elektrik akımı ile ter bezlerinin çalışmasını da bozmaktadır.
- Her seans ortalama 20 dakika sürer ve seansların arasında 1 veya 2 gün zaman farkı olması gerekir.
- Kişide takı veya metal aksesuar varsa işlem öncesi çıkarılmalıdır.
Cihazın ilk kullanımı doktor eşliğinde yapılır. Daha sonraki kullanımları kişinin kendi evinde uygulanması beklenir. Hasta kişi, ortalama bir ay boyunca cihazı kullandıktan sonra tekrar uzman doktordan randevu talep etmeli ve görüşlerini almalıdır. Gerekli başarı sağlanmadı ise cihazın bir süre daha kullanılması gerekebilir.
Koltuk altı aşırı terleme şikayeti olan kişiler için oldukça ideal ve başarılı bir yöntem olan İyontoforez, kişilerde genellikle terlemeye bağlı görülen pis kokunun da önüne geçen bir uygulamadır. Vücudun her noktasında terleme görülür ancak bazı noktalarda bu salınım daha fazladır. İyontoforez ile terlemeye maruz kalan bölgelere kolaylıkla müdahale edilebilir.
İyontoforez Yan Etkileri Nelerdir?
Uygulamanın sağladığı yararlar, yan etkilerinin görmezden gelinmesine sebep olmaktadır. Hastalarda kısa süreli de olsa görülebilen ve elektrik akımına alıştıkça geçen bu yan etkiler şu şekildedir:
- Uygulama alanında kuruluk gözükebilir. Bu durum seansların ortasında veya seanslar tamamlandıktan sonra ortadan kaybolmaktadır. Doktor kontrolünde olmak koşulu ile cihazın voltajı, uygulama sıklığı da düşürülebilir. Aşırı kuruluk gözlenirse nemlendirici veya vazelin kremler önerilebilir.
- Hastalarda az da olsa kızarıklık ve kabarcıklanma görülebilir.
- Bazı hastalarda batma hissi görülebilir.
- Uygulamanın başında uygulama bölgesinde hafif bir rahatsızlık görülebilir.
Hastaya verilen elektrik akımına bağlı olarak gerçekleşen bu komplikasyonlar; ilaç ve krem kullanarak geçebilen yan etkilerdendir.
İyontoforez Kimlere Yapılmaz?
İyontoforez tedavisi, bazı rahatsızlıklara sahip olan kişilere uygulanmaz. Bu kişiler aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır:
- Kadınlarda hamilelik döneminde
- Vücudunda kalp pili bulunan kişilere
- Epilepsi(sara) hastalarına
- Vücudunun herhangi bir yerinde metal implant bulunan kişilere uygulanmaz.
Özellikle vücudunda platin bulunan kişilerde iletkenlik daha fazla olduğu için İyontoforez uygulaması önerilmez. Bunun yerine ilaçlar veya ameliyat ile terlemenin önüne geçilmeye çalışılır.
İyontoforez Riskleri
İyontoforez cihazı, vücuda düşük de olsa elektrik verir. Özellikle uygulamaya evde devam eden kişilerde bu elektrik akımının değeri iyi ayarlanmalıdır. Yüksek akım ile çalışılması sonrasında vücudun belli bölgelerinde yanıkların oluşması gözlenebilir. Bu durumda doktor ile iletişime geçmeli ve yanıkların tedavi edilmesinin ardından tedaviye devam edilip edilemeyeceği görüşülmelidir.
İyontoforez İle Cilt Bakımı
İyontoforez estetik operasyonlar için cilt bakımında da kullanılan bir yöntemdir. Vücut içerisinde pasif durumunda bulunan hücreler için gerekli olan maddeleri galvanik akım yardımıyla gönderebilen İyontoforez, cildin kendisini toparlaması için bir fırsat sunar. Bu tedaviden sonra hücreler yeniden protein sentezlemeye başlar ve sonrasında ciltte;
- Yenilenme
- Canlanma gibi durumlar gözlenir.
İyontoforez ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
İyontoforez tedavisi yapan hastaneler hangileridir?
İyontoforez tedavisi yapan hastaneler, günümüzde azımsanmayacak kadar fazladır. Hastanelerin ilgili bölümlerinde yer alan doktorlar ilaç tedavisinde sonuç alamayınca operasyon yerine İyontoforez uygulamasını tercih etmektedir. Hem hastanın evde yapabileceği bir uygulama olması hem de ameliyat gibi risk düzeyi daha yüksek bir operasyondan hastayı kurtarması nedeniyle günümüzde giderek yaygın bir şekilde kullanıldığı görülmektedir.
İyontoforez fiyatları ne kadar?
İyontoforez fiyatları, günümüzde pek çok hastane ve sağlık merkezinde başarı ile uygulanmaktadır. İyontoforez fiyatı ise tercih edilen sağlık kuruluşunun ve uzman hekimin fiyat politikasına, uygulama yapılacak alanın sayısına, uygulama yapılacak alan büyüklüğüne ve işlem sonrasında yapılacak ek işlemlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. İlk randevunun ardından tedavinin hastanede veya evde devam etmesi de fiyatı etkilemektedir. Net bilgilere ulaşmak için tercih edilen sağlık kuruluşundan randevu alınmalı ve tedavi süreci planlanmalıdır.
Aşırı terleme tedavisi için hangi bölüme gidilir?
İyontoforez tedavisi, hastanelerin fizik tedavi bölümlerinde yapılmaktadır. Aynı zamanda dermatoloji bölümleri de bu tedaviyi uygulamaktadır. Tedavi için ilk seans doktor kontrolünde tamamlandıktan sonra geri kalan seanslar evde devam eder ve bu süreçte doktor ile sürekli olarak iletişim halinde bulunulur. En son tedavi için kararlaştırılan güne gelindiğinde ise hasta artık son bir kez doktora giderek gerekli kontrolleri yaptırır.