Oblomovluk

Oblomovluk sendromu, bilinçli olarak oluşturulan bir tembellik halidir. Hastalarda genellikle terapi yöntemi uygulanmaktadır.

Oblomovluk Nedir?

Oblomovluk sendromu, bilinçli olarak oluşturulan bir tembellik halidir. Adını Gonçarov’un Oblomovluk kitabında almaktadır. Kişinin hiçbir şey yapmaya mecali olmaması ve içinden gelmemesi durumudur. Aynı zamanda oblomov sendromunda tükenmişlik hissedilmektedir. Yalnızca fiziki olarak değil zihinsel olarak da tembellik hakimdir. 

Oblomov sendromuna sahip kişiler herhangi bir konu üzerine adım atmak istese de başaramaz. Kendini geliştirememe durumu görülür. Bazı dönemlerde meydana gelen üşenme hissinden farklı olarak oblomovluk günümüzde psikolojik bozukluk ve buna bağlı gelişen bir yaşam biçimi olarak kabul edilmektedir. Hayal gücünün fazla ve farklı olduğu kişiler, hayalleri gerçeğe dönüştürmek için hiçbir çaba sarf etmiyorsa oblomovluk bu kişilerde görülebilir. 

Oblomovluk Belirtileri Nelerdir?

Oblomovluk belirtileri herkeste farklı boyutlarda ortaya çıkabilse de temel olarak izlenen belirtiler;

  • İlgisizlik: Kişinin dış dünyaya karşı ilgisiz ve vurdumduymaz olmasıdır. Günlük hayattaki rutin alışkanlıklar dışındaki çoğu şeye karşı ilgisizlik hissedilir. Bunun içerisinde iş hayatı da dahildir. 
  • Hareketsizlik: Oblomov sendromuna sahip kişilerde hareket etmeme isteği oluşur. Bulunduğu bir noktadan kalkmama isteği ya da yataktan çıkmama isteği aynı zamanda depresyon ve tükenmişlik sendromunun belirtisidir. Çoğu zaman bu psikolojik rahatsızlıklar birlikte görülür. 
  • Miskinlik: Halsizlikten ve hareketsizlikten farklı olarak bilinçli olarak hareket kısıtlılığı yaşanması durumudur. Daha çok uyuşukluk olarak tabir edilir ve çoğu kişi temel ihtiyaçlarını giderme dışında yataktan çıkmaz. 
  • Adım atamama: Fiziki olarak olmamakla birlikte hayallere veya isteklere karşı hiçbir çaba sarf etmeme halidir. İstenilen bir yemeği bile yapmaya kişinin mecali olmaz ve yeni olan hiçbir şeye adım atamaz. 
  • Egoizm: Oblomovluk belirtileri arasında egoistlik de görülmektedir. Daha çok karşı tarafa kendini aşağılayarak övgü bekleme olarak yansır. Farklı bir boyut olarak ise kişi sürekli karşısındaki kişilerle alay eder ve kendini üstün görür. 
  • Depresyon: Depresyon, oblomov sendromunun belirtisidir. Aynı zamanda depresyon sebebiyle de oblomovluk gelişebilir. Ciddi bir psikolojik bozukluk olan depresyon tedavi edilmezse kişinin hayat kalitesi düşer. 
  • İsteksizlik: Hayatın her alanına ve her şeye karşı duyulan isteksizlik, oblomov kişilerin gösterdiği belirtiler arasındadır. Depresyon ve travma yaşayan kişilerde de isteksizlik görülebilir. 
  • Kararsızlık: İki şey arasında dahi karar vermekte zorlanmaktır. Karar verme aşamasında zihinde tembellik meydana gelir ve sonuca ulaşılamaz. 

Oblomovluk Nedenleri Nelerdir?

Oblomovluğun nedeni genellikle ahlaki gelişimlerden kaynaklanmaktadır. Sosyal alışkanlıklar ve nesnel konumun etkisi de sendromun ortaya çıkmasındaki büyük etkenlerdendir. Oblomovluğun diğer nedenleri; bunalım, toplumsal ve kişisel kaygı, depresyon, travma, motivasyon eksikliği ve psikolojik sorunlardır. 

  • Sosyal alışkanlıklar: Kişinin sosyal alışkanları oblomovluğun ortaya çıkma nedeni olabilir. 
  • Nesnel konum: Tipik olarak oblomovlar toplumun belli bir konumunda değildir. Genel olarak nesnel konum olarak kendi tercih ettikleri noktada dururlar ve bu durum da oblomovluk sendromunun oluşmasına neden olabilir. 
  • Bunalım: Bunalım, birçok sebepten kaynaklı yaşanan psikolojik bir rahatsızlıktır. Buhran yaşayan insanlarda isteksizlik ve ruh halinde düşüşler meydana gelir. Bu durum tembelliğe yatkın olan kişilerde oblomovluk olarak gelişerek, kişide bilinçli olarak erteleme hali oluşur. 
  • Toplumsal ve kişisel kaygı: Kişisel kaygının çok arttığı durumlar anksiyeteye veya panik atağa neden olabilir. Kaygının giderek yoğunlaştığı kişilerde bunlardan farklı olarak isteksizlik ve hiçbir şey yapmama durumu ortaya çıkar. Oblomovluk sendromunda, kişisel olarak gelişim gösterilmez ve kaygıların sonucunda eyleme geçilmez. 

Toplumsal kaygı ise oblomovluğun meydana gelmesindeki bir diğer kaygı sebebidir. Toplumsal kaygı genel hatlarıyla ekonomik, siyasi ve kişisel kaygıları etkileyecek olayları barındırır. Kişi kendini toplum içerisinde bir noktaya koyamadığı için gün geçtikçe adım atma isteği kaybolarak oblomovluk meydana gelir. 

  • Depresyon: Depresyon, oblomovluğun nedenleri arasındadır. Depresyonda hissedilen isteksizlik üzüntü halini de barındırır. Kişiyi depresyona iten sebepler kişiden kişiye göre değişebildiği için dereceleri de farklıdır. Bazı kişilerde depresyon sonrası oblomovluk sendromu görülür. 
  • Travma: Travmalar birçok psikolojik hastalığın sebebidir. Travmaya bağlı gelişen psikolojik durumlardan biri ise oblomovluktur. Travma hasta üzerinde ne kadar etki yarattıysa, tedavi süreci de o denli zorlaşır. 
  • Motivasyon eksikliği: Kişinin motivasyon eksikliği genellikle özgüven eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Özgüven eksikliği ise psikolojik olarak yaşanan bir duruma verilen tepkidir. Bunun sonucunda kendini bir türlü motive edemeyen hasta pes ederek daimi olarak tembellik halini yani oblomovluğu seçer.

Oblomovluk Teşhisi

Oblomovluk teşhisi hasta öyküsü alınarak konulabilir. Beraberinde yaşanan psikolojik hastalıkların saptanması veya sebebi tam olarak anlaşılabilmesi için kişilik testleri uygulanabilir. 

  • Hasta öyküsü: Psikolojik rahatsızlıkların çoğunda hasta öyküsü belirleyici olabilmektedir. Kişinin içinde bulunduğu durum, hissettiği ve düşündükleri oblomovluk gibi sendromların belirlenmesini sağlar. 
  • Kişilik testleri: Kişilik testleri içerisinde birçok noktaya değinilen ve özel olarak hazırlanmış soruların olduğu testlerdir. Psikolojik hastalıkların teşhisini desteklemek amaçlı hastalara doldurulur ve sonucuna göre değerlendirme yapılır. 

Oblomovluk Tedavisi

Çağın hastalığı olduğu düşünülen oblomovluğun direkt olarak bir tedavi yöntemi yoktur ancak psikolojik hastalıklarda uygulanan terapi yöntemi uygulanmaktadır. Psikoterapi genel olarak konuşma üzerine dayalıdır ve uygun görülen durumlarda grup terapisine de başvurulur. 

Depresyon ve farklı boyuttaki psikolojik hastalıklarla beraber görülmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanabilir. Oblomovluğun altında yatan ana sebep irdelenerek, çözüme kavuşulmaya çalışılır. Tükenmişlik sendromu gibi stres kaynaklı sorunlar oblomov sendromuna neden olduysa, stresi azaltan tedavi yöntemleri uygulanır.

Oblomovluk için Hangi Doktora Gidilir?

Oblomovluk için psikoloji ya da psikiyatri bölümüne başvurulmalı, psikolog veya psikiyatri uzmanları ile görüşülmelidir. 

Genel olarak isteksizlik, tükenmişlik, akıldan geçen hiçbir şeyi hayata geçirememe gibi şikayetleri olanlar durum daha ciddi boyutlara varmadan bir an önce psikolog ve psikiyatrlarla görüşmelidir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
11
1
Makeleyi Paylaşın