Pankreatit yani pankreas iltihabı, pankreas organında meydana gelen bazı faktörlerden dolayı iltihap oluşması olayı olup iltihap türüne göre tedavi uygulanır.

Mide kanaması, midede farklı nedenlerden dolayı kan toplanmasıdır. Mide kanamasını tedavi ederken, konservatif yönteme ve cerrahi yönteme başvurulur.

Meme iltihabı olarak da bilinen mastit, daha çok emziren kadınlarda, memede kızarıklık, ağrı, şişlik görülmesidir. Antibiyotik tedavisi uygulanarak iyileşme gösterir.

Gilbert sendromu, kanda bulunan bilirubinin yüksekliğinden dolayı olup karaciğer ile alakalı genetik bir hastalıktır. Zararlı bir hastalık olmadığından tedavi gerektirmez.

Bağırsak zarında çeşitli nedenlerden dolayı sağlık yapısının bozulması, bağırsak iltihabına neden olur. İltihabın durumuna göre tedavi yöntemleri değişkenlik gösterir.

Gastroenteroloji ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Gastroenteroloji hangi hastanelerde var?
Gastroenteroloji özelleşmiş bir yan dal olduğu için her hastanede bulunmayabilir. Özellikle küçük devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde pek rastlanmaz, buralarda gastroenterologların baktıkları hastalıklarla yine konuyla ilgili uzmanlıkları olan Dahiliye uzmanları ilgilenir. Bunun dışında tıp fakültelerinde ve eğitim araştırma hastanelerinin birçoğunda gastroenteroloji bulunmaktadır.
Gastroenteroloji muayenesi nasıl yapılır?
Gastroenterolojide ilk yapılan işlem hasta hikayesinin alınmasıdır. Doktorunuz size şikayetlerinizle ilgili sorular soracak, kullandığınız ilaçları ve ailenizin hastalık geçmişini sorgulayacaktır. Tam olarak doğru bilgileri vermeniz teşhisinizin konmasını hem hızlandırır hem başarısını arttırır. Muayene olarak ilk uygulanan işlem genelde karın muayenesidir. Doktorunuz karnınızı eliyle bazı bölgelerine bastırarak ve kontrol ederek muayene yapar. Bu esnada size sorular sorabilir. Bağırsak hareketlerinizi kontrol etmek için karnınızı stetoskop ile dinleyebilir. Bunların dışında hastalığınıza özel bulgular için başka muayeneler de yapabilir. Gastroenteroloji muayenesi esnasında acı, ağrı ve ya sıkıntı çekilmez.
Gastroenteroloji randevusu nasıl alınır?
Her hastanenin kendi sistemine göre bu konuda ayrı bir prosedürü olacaktır fakat genel olarak dahiliye bölümünden randevu alırken görevliler size şikayetinizi sorup yönlendirme yapacaktır. Bazı hastanelerde doğrudan randevu da alınabilmektedir. Eğer gastroenteroloji bölümü olmayan bir hastanede muayene olduysanız ve doktorunuz uygun görürse sizi gastroenteroloji bölümü olan bir hastaneye sevk edebilir.