Sürekli Gaz Çıkarmak

Sürekli gaz çıkarmak osurmak gibi kadın erkek demeden herkes tarafından yapılan insani bir durumdur. Altta yatan hastalığa göre, ilaç, antibiyotikler ve cerrahi müdahaleler uygulanabilir.

Sürekli Gaz Çıkarmak Nedir?

İstemsizce gerçekleşen durumlardan bir tanesi de sürekli gaz çıkarmak olarak adlandırılır.

İnsan vücudu yenilen yemeklerin ve vücutta oluşan kimyasal reaksiyonların akabinde gaz üretir. Ancak aşırı gaz çıkarma hadisesi gerçekleşen insanlarda vücutta bir takım düzensizlikten ve bazı sistemlerin çalışmadığından şüphelenilmelidir.

Sürekli gaz çıkarmak osurmak gibi kadın erkek demeden herkes tarafından yapılan insani bir durumdur. Ancak bunun sürekliliği çok önemlidir. Çünkü vücut bazı rahatsızlıklarını dışarıya farklı belirtiler ile aksettirir. Bu belirtilerden bir tanesi de gaz çıkarma olarak değerlendirilir.

Sürekli Gaz Çıkarmak Belirtileri Nelerdir?

Vücutta nitrojen, metan, karbondioksit, hidrojen ve oksijen gazları bulunur. Bu gazlar vücut içerisinde çalışan sindirim, boşaltım sistemleri gibi insan hayati fonksiyonlarının devam etmesini sağlayan sistemler tarafından kullanılır veya üretilir. Sürekli gaz çıkarma belirtileri şu şekildedir:

  • Şişkinlik Hissi: Gaz çıkarmanın en önemli belirtilerinden bir tanesi de şişkinliktir. Özellikle karın bölgesinde başlayan bir şişkinlik hali zamanla tüm vücudu kaplar. İnsanın davranışını dahi etkileyen bu his, gaz çıkarmanın belirtileri arasında bulunur.
  • Karın Ağrısı: Gaz çoğu zaman midede üretilir. Mide sindirim enzimleri salgılarken bir yandan da gaz üretimi gerçekleştirir. Mide gazı denilen ve çoğu zaman hızlı yemek yiyen kişilerde görülen bu durum insanlarda gaz çıkışının belirtilerinden bir tanesidir.
  • Bağırsaklarda Ağrı: İnsanların yediklerini iyice çiğnemediklerinde veya mide yiyecekleri iyice eritemezse bu durum bağırsaklarda gazın birikmesine ve ağrı yapmasına neden olur.

İnsan vücudunda ve özellikle bağırsaklarda bulunan bakteriler gaz üretimi yaparlar. Metan ve hidrojen gazları üreten ve bağırsaklarda yaşayan yaklaşık 2 kilo kadar bakteri rahatsızlık, hastalık gibi ve bazı enzimlerin düzenli çalışmaması sonrasında daha fazla gaz oluşumu yapar. Zaman içerisinde biriken bu gazlar ise insanlarda yukarıdaki belirtilerin görülmesini sağlar.

Sürekli Gaz Çıkarmak Nedenleri Nelerdir?

İnsan vücudu sağlıklı çalıştığında dahi gaz üretimi yapar. Hatta bazı durumlarda makat bölgesinden çıkan gazın sağlıklı olunduğuna dair bir işaret olduğu değerlendirilir. Ancak bazen sürekli gaz çıkarmak insanlarda bir takım rahatsızlıkların belirtisi olabilir. Bu gaz çıkarımının nedenleri şöyledir:

  • Besinlerin Çiğnenmemesi: Çiğnenmeyen besinler gaz oluşumunun temel nedenlerinden bir tanesidir. Dişler sindirim sisteminin başladı yer olarak düşünülürse eğer büyük parçaları daha küçük parçalara ayırma işi burada gerçekleşir. Mideye gelen büyük parçalar bir yerden sonra tamamen sindirilemez ve büyük kütleli besinlerin parçalanması sırasında gaz meydana gelir.
  • Hava Yutmak: İnsanlar hızlıca yemek yerken sürekli olarak hava yutar. Yutulan bu havalar ise kişilerde gaz oluşumuna ve ansızın gaz çıkmasına neden olur.
  • Karbonhidratlı Besinler: Karbonhidrat değerleri çok yüksek olan besinlerin tüketilmesi sırasında çok daha fazla gaz çıkar. Yağ, protein ve karbonhidrat arasında vücutta en çok gaz oluşmasına neden olan yiyecek maddesi karbonhidrattır. O nedenle karbonhidratlı yemek yedikten sonra sürekli gaz çıkarmak gözlemlenebilir.
  • KabızlıkKabızlık vücutta gaz oluşmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Vücut sindirdiği besinlerden arta kalanları dışarı atamazsa oluşturulan gazlarında büyük bir kısmı dışarı çıkamaz ve sıkışır.
  • Hazımsızlık: Besinlerin çiğnememesi sonucunda oluşan durumlardan bir tanesi de hazımsızlıktır. Çoğu zaman besinlerin çiğnenmemesi ve bazen ise aşırı yemek yendikten sonra kişilerde meydana gelen hazımsızlık gaz çıkarmanın nedenleri arasında bulunur.
  • Süt Ürünleri: Süt ürünleri içerisinde bulunan şeker vücutta laktaz enzimi tarafından parçalanır ve emilir. Ancak laktaz enzimi bu esnada gaz oluşmasına neden olur. Dolayısı ile çok fazla süt ürünü tüketen kişide aşırı gaz çıkarma sorunu gözlemlenir.

Kadın ve erkek fark etmeksizin her insanda gaz oluşumu gözlenir. Bu durum sürekli hale gelmiyorsa eğer insanların sağlıklı olduğuna dair bir işaret olarak kabul edilebilir. Ancak bazı zamanlarda aşırı yoğun olan sürekli gaz çıkarmak vücuttaki bazı şeylerin düzgün çalışmadığını gösterir.

Sürekli Gaz Çıkarmak Teşhisi

Aşırı gaz çıkarma ve şişkinlik hissinin altında yatan nedeni bulmak için bir takım testler yapılır. Çünkü gaz çıkarmak tek başına bir hastalık değil, vücudun içeride gerçekleşen düzensiz bir çalışmasının dışavurumudur. Vücutta gerçekleşen ritimsizliği bulmak için yapılan testler şunlardır:

  • Kan TahliliKanda plazma, kan hücreleri ve trombositler bulunur. Bunlar belirli oranlarda sabit şekilde dağılmışlardır. Bu nedenle kandan alınan örneklerin tahlili sırasında bu oranda bir değişme veya başka maddeler tespit edilirse bu durum vücutta bir şeylerin ters gittiğine delil niteliği taşır. Mesela kanda akyuvar sayısı fazla ise vücut bakteriler ile savaşıyor demektir.
  • EndoskopiGaz çıkarma nedenlerinden bir tanesi olan sindirim sistemine bağlı organlar endoskopi yolu ile gözlenebilir. Canlı olarak yapılan endoskopi teşhis koyma konusunda en işe yarayan yöntemlerden bir tanesidir.
  • KolonoskopiDoktor tarafından yapılan muayene sonrasında bağırsaklardan şüphelenilirse eğer o zaman hastaya kolonoskopi yapılır. Kolonoskopi ile bağırsaktaki işleyiş kontrol edilebilir.
  • Bilgisayarlı Tomografi: İç organların görülebildiği bilgisayarlı tomografi sonrasında teşhis koymak daha da kolaylaşır. Gaz çıkarmanın neden dolayı meydana geldiği BT sonrasında rahatlıkla teşhis edilir.
  • Sistoskopi: İdrar yolu kullanılarak mesane bölgesi kolay bir şekilde görüntülenebilir. Bu yol mesanede bulunan bir hastalık sonucu oluşan sürekli gaz çıkarmak ve karın ağrısı nedenlerini doğru olarak teşhis eder.

Sürekli Gaz Çıkarmak Tedavisi

Sürekli gaz çıkarmak iyi midir sorusuna verilen yanıtlar kimi zaman olumlu olurken kimi zaman ise olumsuz olur. Eğer ki gaz çıkarımı ağrılı, sancılı ve defalarca kez tekrarlanıyorsa o zaman bunun tedavi edilmesi gerekir. Bu durumun tedavisi ise şu yöntemlerle yapılır.

  • İlaç TedavisiSürekli olarak gaz çıkartan kişiler, bu durumun altında yatan nedenlerin teşhis edilmesi akabinde çoğu zaman ilaç ile tedavi edilebilmektedir. Kullanılacak olan ilaçlar dolaşım ve sindirim sistemi içerisinde bulunan organların tedavisini yapar.
  • Antibiyotikler: Organlarda oluşan enfeksiyonel durumlara karşı antibiyotik tedavisi kullanılır. Bu tedavi yöntemi vücutta oluşan enfeksiyonu ve iltihabı kurutur.
  • AmeliyatGastrolog tarafından yapılan muayene sonrasında hastanın kimi zaman ameliyatına karar verilebilir. Ancak bu durum direkt olarak gaz çıkarıldığından dolayı değil, buna sebep olan nedenin ameliyat gerektirdiğinden dolayıdır.

Sürekli bir şekilde gaz çıkaran kişilerde görülen en büyük problem bunun tedavisinin altında binlerce neden olabileceğidir. Vücudun çok sayıda organında meydana gelebilecek olan rahatsızlıklardan dolayı gaz çıkarımı görülebileceği için tedavisi de bir o kadar çeşitli olabilmektedir.

Sürekli Gaz Çıkarma Tedavi Edilmezse

Gaz çıkarmak ciddi anlamda kişiye zarar vermeye başladığı anda tedavi edilmesi gerekir. Sancı, sızı, ağrılı geçen bu hastalık hastayı yıpratacağı gibi hayati tehlikelere de neden olur. Eğer hastalık tedavi edilmezse;

  • Gaz çıkarmanın nedeni enfeksiyonel bir durum ise o zaman enfeksiyon tüm vücuda yayılabilir.
  • Hava birikimden dolayı oluşan gazlar bir müddet sonra hastada çok fazla miktarda gaz birikimine neden olur. Bu gazın zamanla dışarı atılması ise çok ağrılı bir sürecin başlangıcı olur.
  • Gaz çıkarmak toplum içerisinde ayıplı hareketlerden bir tanesidir. Toplumdan dışlanan bu kişilerin psikolojileri bozulur. Bu nedenle psikolojik olarak da fazla gaz çıkarmak insanı yorar.
  • Süt ürünleri vücut içerisinde gaz yapar. Eğer laktaz enzimi sağlıklı bir şekilde çalışmıyorsa bu sorun fazla gaz çıkışı olarak hastaya yansıyor olabilir. Bu durum erken teşhis sonucunda tedavi edilmesi gerekir.

Sürekli Gaz Çıkarmaya Ne İyi Gelir?

  • Probiyotikli Ürünler Tüketmek: İnsanın probiyotik içerikli besinler tüketmesi gaz çıkarımına iyi gelir. Kefir gibi içerisinde probiyotikler bulunan ürünlerin tüketilmesi gaz çıkarımını kolaylaştırır ve vücutta gaz birikimini önler.
  • Beslenme Düzeni: Sağlıklı bir beslenme düzenini sahip olan kişilerde gaz çıkarmak bir sorun teşkil etmez. Ancak yağlı, büyük porsiyonlar ve aşırı yiyecek tüketimi olan kişilerin beslenme düzenlerini değiştirmesi ile gaz probleminden kurtulmaları mümkündür.
  • Spor Yapmak: Özellikle yemek yedikten sonra bir yere uzanmak aşırı bir şekilde gaz çıkartılmasını sağlar. Bu durumda yemekten sonra biraz yürümek, koşmak ve spor yapmak gaz problemi çekenler için muhakkak yapılması gerekenler listesinde bulunur.
  • Diyet Listesi: Diyet programı yapmak insanlara iyi gelen şeylerden birkaçıdır. Program içerisinde lifli gıdalar ve süt içeren besinlerin olmamasına özen gösterilmelidir.
  • Psikiyatriste Gidin: Gaz çıkarmak bir zaman sonra öyle bir hal alır ki toplum içerisine dahi insan çıkarken çekinir. İşte bu durum hastalığın geçmesi durumunda dahi devam ettiği için psikiyatri tedavi alınması gereken önemli durumlardandır.
  • Zencefil Tüketin: Zencefil gaz çıkartan kişilerde görülen belirtilerin büyük bir kısmına iyi gelir. Bu nedenle gaz çıkarımı sonrası ağrı, kramp ve acı hissi geliyorsa zencefil kullanılmasında yarar vardır.
  • Papatya Çayı: Gaz nedeniyle oluşan krampları engelleyen papatya çayı, aynı zamanda hastaya rahatlatıcı bir etkide bırakır. Bu nedenle hastanın papatya çayı tüketmesi görülen rahatsızlıkların bir kısmını ortadan kaldırır.
  • Kimyon Tohumu: Kimyon tohumu, vücutta birikmiş halde bulunan gazın dışarı atılmasını sağlar. Bu sayede gaz birikiminden arınan insanlarda gaz çıkarımı daha az görülür.
  • Bal Kabağı: Bal kabağının en önemli faylarından bir tanesi gaz birikmesini önlemek ve yenilen besinlerin hazmını kolaylaştırmaktır.

Sürekli gaz çıkarma rahatsızlığına iyi gelecek olan şeyler insandan insana değişir. Bir insanda işe yarayan tedavi yönteminin diğer kişide işe yaraması beklenemez. Çünkü hastalığın altında yatan sebeplerin benzer olmadığı durumlara daha çok rastlanır. Dolayısı farklı teşhislerin tedavisi de benzer nitelikte olamaz.

Sürekli Gaz Çıkarmaya Ne İyi Gelmez?

Sürekli gaz çıkaran kişilerin esas problemi tüketilen besinlerdir. Bu besinlerin tüketilmesinden sonra bağırsak ve midede gaz birikimi oluşur. Gazın birikmesi ise bazı yöntemler eşliğinde daha da artar ve insanlara acı, sıkışma ve sancı hissi verebilir. Uzak durulması gereken başlıca yöntemler şunlardır:

  • Sağlıksız olarak tanımlanan ve hazır ile çok yağlı yiyeceklerin tüketilmesi hastaya iyi gelmez.
  • Yemek yenirken aşırı bir şekilde hava yutulması vücutta gaz yapar. Bu nedenle yemeğin dikkatli bir şekilde yenilmesi gerekir.
  • Hızlı bir şekilde yemek yiyen kişilerin midesi besin maddelerini eritme konusunda çok zorlanır. Sürekli gaz çıkarmaya neden olan bu durumda insanlar sindire sindire yemek yemelidir.
  • İçerisinde süt ürünleri bulunan yiyeceklerin tüketilmesi sakıncalıdır. Çok fazla peynir, yoğurt ve süt tüketiyorsanız bu alışkanlıklardan vazgeçilmesi gerekir.
  • Gaz, gazlı içeceklerin içerisinde bol miktarda bulunur. Bu nedenle gazlı içeceklerin tüketilmesi bu sorunun tetikleyici olacaktır.
  • Asitli ve mayalı besin maddeleri gaz problemi yaşayan insanlara iyi gelmez. Bu nedenle içerisinde asit ve maya barındıran yiyeceklerden de kaçınılmalıdır.

Sürekli gaz çıkarmak problemi yaşayan insanlar eğer hastalığın altında ciddi bir sağlık sorunu yoksa yukarıdakilere dikkat etmelidirler. Vücutta aşırı gaz oluşumuna neden olan unsurlara dikkat edilirse gaz problemi de kısa zaman içerisinde çözülecektir.

Sürekli Gaz Çıkarmak için İlaçlar

İnsanda gaz oluşumuna neden olan sebepler teşhis edildikten sonra bunun tedavisi için ilaç kullanılır. Bu durumda rahatsızlığın tedavisi için kullanılan ilaçlar şunlardır:

  • Ağrı Kesici İlaçlar: Vücutta biriken gaz miktarı arttıkça bu durum insanda ağrı oluşmasına neden olur. Ağrı oluşumu esnasında kullanılan ilaçlar, özellikle gazın çok birikerek şiddetli ağrıya neden olduğu durumlarda kullanılmalıdır.
  • Antibiyotik: Antibiyotikler bakterilerin oluşturduğu enfeksiyona karşı verilen savaşlarda en işe yarayan ilaçlardır. Gazın biriktiği yerlerden bir tanesi olan bağırsaklarda milyarlarca bakteri yaşar. Bu bakteriler enfeksiyon oluşmasına neden olursa eğer o zaman antibiyotik tedavisi gerekecektir.
  • Probiyotik Kapsüller: Probiyotik barındıran kapsüllerin kullanılması gaz birikimine iyi gelmektedir. Vücutta biriken gazın azaltılması için bu tür kapsüller kullanılabilir.
  • Laksatif İlaçlar: Laksatif ilaçların bir özelliği de boşaltım sistemini çalıştırmalarıdır. Hastanın bağırsaklarında biriken gazın dışarı çıkartılması için bu ilaçlar kullanılır ve hastanın ishal olması ile bağırsakların boşaltılması sağlanır.

Hamilelikte Sürekli Gaz Çıkarmak

Hamilelik döneminde sürekli gaz çıkarmak endişelenmeyi gerektiren durumlardan değildir. Hamilelik döneminde vücutta tüm hormonlar farklı şekillerde çalışır. Mide, yenilen yemekler sonrasında hazımsızlık hissi yapar. Kişi normal koşullarda yediği yemeklerden daha fazlasını tüketir ve sürekli bir şeyler yer. Bu durumların tamamı kişide gaz oluşması için ideal olan koşulların oluşumunu sağlar.

Hamilelik döneminde özellikle progesteron hormonu seviyesi artar. Bu seviyenin artması demek vücuttaki kasların gevşemesine neden olur. İşte bu durumda hamile birey içerisinde gaz birikmesine neden olur. Hatta bu hormon zaman içerisinde bağırsakların dahi gevşemesine neden olur. Öyle ki %30 oranlarında gevşeyen bağırsak ise haliyle gaz oluşumu gözlenir ve buda kişide gaz çıkartılmasına neden olur.  

Çocuklarda Sürekli Gaz Çıkarmak

Çocuklar, her şeyi en hızlı şekilde yapmaya çalışır. Bu durum yemek yemelerine kadar pek çok şeyde kendisini belli eder. Çocukların hızlı bir şekilde yediği yemekler hem besinlerin büyük şekilde mideye inmesine sebep olurken hem de yenirken hava yutulmasına neden olur. Bu durumlarda çocukta gaz oluşması için en ideal ortamları hazırlar.

Bazı çocuklarda ise durum sanıldığından daha komplike olabilir. Çocuklarda sürekli gaz çıkarmanın sebeplerinden bir tanesi de bağırsak kurdu olma ihtimalidir. Bu kurtlar bağırsakların düzgün bir şekilde çalışmasını engeller ve bunun sonucunda bağırsakta hem dışkı hem de gaz birikimi artar.

Bebeklerde Sürekli Gaz Çıkarmak

Bebeklerde aşırı gaz çıkarma olağan durumlardan bir tanesidir. Sadece anne sütü veya mama ile beslenen bebeklerde gaz birikimi olması normaldir. Hatta bebekler bu gaz birikimi sonucunda ağrı ve acı dahi çekebilirler ve gazın çıkartılması ile rahatlarlar. Bebeklerde biriken gaz, sırt bölgesine masaj yapılması ile çıkartılır.

Bebeklerde gaz oluşması oldukça normal karşılanırken bazı durumlarda bunun şiddetini de iyi analiz etmek gerekir. Eğer çocukta normalden daha fazla bir gaz oluşumu ve sonrasında acı, ağrı olduğu düşünülüyorsa hiç tereddüt etmeden bu durumu doktora göstermek gerekir.

Sürekli Gaz Çıkarmak için Hangi Doktora Gidilir?

Sürekli gaz çıkartımı vücutta bazı işlemlerin düzenli olarak yapılmadığı veya yapılamadığı anlamına gelir. Bu nedenle altında yatan nedenin iyice irdelenmesi gerekir. Gaz çıkarma problemleri için hastanelerin gastroenteroloji bölümüne gidilmelidir. Burada faaliyet gösteren ve gastrolog unvanına sahip doktor tarafından hasta muayene edilir.

Gaz çıkarma durumunda kimi zaman hemen hastaneye gidilmeli iken bazı zamanlarda ise hasta en kısa zamanda hastaneye gitmesi gerektiğini bilmelidir. Buna karar verebilmek için gaz çıkarma öncesinde veya sonrasında görülen semptomların şiddetini iyi tahlil etmek gerekir. Şiddetli bir semptom var ise o zaman vakit kaybetmeden en yakın sağlık merkezine gidilmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
30
1
Makeleyi Paylaşın