B17 Vitamini
B17 vitamini, bir vitamin olarak anılmasa da pankreatik enzimlerle etkileşime girerek vücuttaki zararlı hücrelerin ortadan kaldırılmasını sağlayarak hastalıkların önlenmesini destekler.
B17 Vitamini Nedir?
Vitaminler, insan vücudunun normal işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli olan organik nitelikli bileşenlerdendir. B17 vitamini ise, ismi vitamin şeklinde anılmakta olsa bile vitamin olarak değerlendirilmemektedir. Bir tür glikozit olarak nitelendirilmektedir. Tıp literatüründe aynı zamanda “laetrile” ve “amigdalin” olarak bilinmektedir. Suda çözünür nitelikte olan B17 vitamini, vücutta uzun süreli olarak depolanmaz ve atılır. Bu sebeple tekrar tekrar alınması gerekmektedir. Pankreatik enzimlerle etkileşime girerek vücuttaki zararlı hücrelerin ortadan kaldırılmasını sağlayarak hastalıkların önlenmesini destekler.
B17 vitamini faydaları aşağıdaki gibi sıralanır:
- Yüksek tansiyonu düşürür.
- Kan basıncını düşürür.
- Ağrı kesici etkisi bulunmaktadır.
- Kanserli hücreler üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir ve tümörleri yok eder yönünde bir sav bulunmaktadır fakat henüz kesinleşmemiştir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun direnç mekanizmasını tetikler.
B17 Vitamini Nasıl Ölçülür?
B17 vitamini ölçümü hastanın bir damarından alınacak olan kan numunesi ile kan testi yapılması vasıtasıyla ölçülmektedir. Ölçüm genel tarama testleri arasında bulunmamaktadır. Bu sebep ile şüphe duyulan bir durumun olması halinde, alanında uzman bir hekim tarafından tahlil istemi yapılabilir.
Hamilelikte B17 Değerleri Nasıl Olmalı?
Hamilelik döneminde anne adayının vücudunda B vitaminleri açısından eksiklikler görülebilir ve bu eksikliklerin yapılacak olan hekim kontrollü takviyeler ile normal seviyelerine getirilmesi gerekmektedir.
Gebelik döneminde anne adayından eksiklik gösterebilecek nitelikteki B vitamini türleri arasında B17 vitamini bulunmamaktadır.
Bebeklikte B17 Değerleri Nasıl Olmalı?
Bebeklik döneminde vitamin kullanımı maksimum düzeyde dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bebeklere özellikle 1 yaşına gelene kadar, gereklilik söz konusu ise sade ve sadece D vitamini takviyesi yapılması uygun görülmektedir. B vitamini takviyelerinin özellikle bebeklik döneminde ve erken çocukluk döneminde yapılması doğru değildir.
B17 Vitamini Eksikliği Nedenleri Ve Hastalıkları Nelerdir?
B17 vitamini eksikliği genellikle kişilerin yeterli miktarda ve düzenli bir şekilde beslenmemesinden kaynaklanmakta olan bir durumdur. Her yaş grubunun yemesi gereken yiyecekler, yiyeceklerle birlikte alması gereken besin içerikleri değişiklikler göstermektedir. Bu sebep ile her besin türünden, önerilen miktarlarda alım sağlandığında B17 vitamini de dahil herhangi bir vitamin grubunda eksiklik yaşanmayacaktır.
B17 vitaminin yeterli miktarda alınmamasına bağlı olarak insanlarda kanser hastalığının ya da tümör oluşumunun baş göstereceğine dair iddialar bulunmaktadır fakat henüz bu konu ile ilgili araştırmalar sonlanmamıştır, devam etmektedir.
B17 Vitamini Eksikliği Belirtileri
B17 vitamini eksikliğinde insan vücudunda önemli nitelikte problemler görülebilir. Bu sebeple mutlaka besinler yardımı ile vücuda alımının gerçekleştirilmesi gereklidir. B17 vitaminin eksikliği durumunda;
- Vücut direncinde ve bağışıklığında azalma
- Diş etlerinde iltihaplanma ve kanama
- Yorgunluk hissi
- Eklemlerde inflamasyon oluşumu
- Kansızlık olarak da bilinen anemi varlığı
- Kardiyovasküler (kalp ve damar ile ilgili) hastalıklar
- Hipertansiyon
- Romatizmal hastalıklar
- Sebebi belirlenemeyen, şiddetli nitelikte özellikle eklemsel ağrılar
- Metabolik hastalıkların oluşumu
- Halsizlik durumu
- İştahsızlık görülebilmektedir.
B17 Vitamini Eksikliği Tedavisi
B17 vitamini eksikliği durumunda, alanında uzman bir hekim kontrolünde B17 vitamini açısından değerleri yüksek olan besinlerin alımını içeren bir beslenme diyeti programı yapılabilir. Aynı zamanda bu beslenme diyetinin yeterli olmaması durumunda B17 vitamini ilacı olarak sayılabilecek hap, tablet gibi takviyelerden destek alınarak eksiklik giderilebilir. Böylelikle normal olarak varsayılan değerlere ulaşılabilir.
B17 Vitamini Eksikliğine Ne İyi Gelir?
B17 vitamini, tüketilen besinler ile vücuda girmektedir. Bu nedenle, B17 vitamini eksikliği tanısı konmuş kişilerin vitamin bakımından zengin içerikleri tüketerek iyileşme süreçlerine destek olmaları önemlidir. B17 vitamini;
- Frenk üzümü, bektaşi üzümü, yabani kiraz, böğürtlen, kızılcık, altın çilek, çilek, armut, üzüm, armut, dut, nektarin, ayva, kayısı, erik, mürver, yaban mersini ve ahududu meyvelerinde,
- Elma, kayısı, kiraz, keten tohumu, nektarin, armut, şeftali ve erik çekirdeklerinde,
- Kara fasulye, kuru fasulye, lima fasulyesi, maş fasulyesi, bakla, nohut, börülce, mercimek ve yeşil bezelye gibi baklagillerde,
- Macadamia fındığı, acı badem ve kaju gibi kuru yemişlerde,
- Alfalfa bitkisi, pancar, su teresi, kepekli tahıllar, yem, karabuğday, buğday çimi, buğday şırası, arpa, darı ve pikan cevizi gibi yiyecekler ile bitkilerde bulunmaktadır.
B17 Vitamini Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?
B17 vitamini eksikliği, durumdan etkilenen olan hastanın öncelikle bağışıklık sistemi ve metabolizması üzerinde olumsuz etkilere yol açacağı için mutlak suretle tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Yapılan bir genel değerlendirme ve tıbbi ortam tetkikleri ile eksikliğine karar verilmesi durumunda, öncelikle besin grupları ile takviyesinin sağlanması, sonrasında ise yetersiz görülmesi durumunda tıbbi ilaçlar aracılığı ile takviyenin tamamlanması gerekmektedir. Tedavi olunmaz ise B17 vitamini eksikliği hastalıkları çeşitli semptomlar ile ortaya çıkarak yaşam standardını düşürebilir.
B17 Vitamini Yüksekliği Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?
B17 vitaminin bilinen çok şiddetli yan etkileri bulunmamaktadır. Ancak belirlenen dozdan fazla alınması ve de oral yol ile yani ağız vasıtası ile direkt olarak alınması durumunda zararlı bir hale gelebilir. B17 vitaminin yüksekliği;
- Siyanür zehirlenmesi
- Ölüm
- Sakatlık gibi ciddi etkilere sebep olabilir.
Siyanür zehirlenmesi durumu koma ve nefesin durması ile sonuçlanabileceği için kesinlikle göz ardı edilmemelidir.
B17 Vitamin Yüksekliği Belirtileri
B17 vitamini, alınması gereken dozdan daha fazlasının alınması sonucunda vücutta çeşitli semptomların görülmesine neden olur. B17 vitamin yüksekliği belirtileri aşağıdaki gibi sıralanır:
- Nefes darlığı,
- Akıl bulanıklığı – zihin karışıklığı,
- Baş ağrısı,
- Halsizlik,
- Baş dönmesi,
- Uyku hali,
- Cilt üzerinde ve ağız içerisinde kızarıklıklar şeklinde olabilir.
B17 Vitamini Yüksekliği Tedavisi
B17 vitamini yüksekliği durumunda, alanında uzman bir hekim kontrolünde B17 vitamini açısından değerleri yüksek olan besinlerin alımını kontrol altına almayı hedefleyen bir beslenme diyeti programı yapılabilir. Alınmakta olan herhangi bir B17 vitamini hapı – B17 vitamini ilacı gibi bir takviye söz konusu ise bırakılması sağlanabilir. Böylelikle B17 vitamini yüksekliğinin önüne geçilebilecektir ve normal değerlere ulaşılabilecektir.
B17 Vitamini Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?
B17 vitamini genellikle oral yoldan yani ağız vasıtası ile, rektal yoldan yani fitil formunda ya da enjeksiyon şeklinde sıvı halde iğne olarak alınabilmektedir. B17 vitaminin oral yoldan alınması durumunda içerdiği siyanür sebebi ile yükseklik söz konusu olabilir. Bu durum oldukça tehlikelidir ve zehirlenmeler ölümle bile sonuçlanabilir niteliktedir. Bu sebep ile tedavisinin mutlak suretle sağlanması gerekmekte, kişinin B17 vitamini dengesini sağlıklı ve düzenli beslenme yolu ile oluşturması gerekmektedir.