Gebelikte en fazla karşılaşılan sorunlardan biri olan mide yanması gebelik hormonları nedeniyle ortaya çıkar. Tedavi genellikle nedene göre ilaçlar yapılmaktadır.

Karaciğer ve böbreklerde bulunan ALT enzimlerinin belirli değerlerden fazla olmasına ALT yüksekliği denir. Tedavisi altta yatan sorunun çözülmesidir.

Laktoz intorelansı, süt ve süt ürünleri tüketildikten bir süre sonra yaşanan problemlerdir. Tedavisinde, az laktoz içeren veya hiç içermeyen besinler tüketilmesi tavsiye edilir.

Kolit kalın bağırsak organının iltihabı anlamına gelen bir sindirim sistemi hastalığıdır.

Kişilerin midelerinde ve buna bağlı olarak da bağırsakların da bir miktar gaz oluşumu normal olarak karşılanmaktadır. Tedavide bolca su içmek, yoga ve egzersizler yapılabilir.

Gastroenteroloji ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Gastroenteroloji hangi hastanelerde var?
Gastroenteroloji özelleşmiş bir yan dal olduğu için her hastanede bulunmayabilir. Özellikle küçük devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde pek rastlanmaz, buralarda gastroenterologların baktıkları hastalıklarla yine konuyla ilgili uzmanlıkları olan Dahiliye uzmanları ilgilenir. Bunun dışında tıp fakültelerinde ve eğitim araştırma hastanelerinin birçoğunda gastroenteroloji bulunmaktadır.
Gastroenteroloji muayenesi nasıl yapılır?
Gastroenterolojide ilk yapılan işlem hasta hikayesinin alınmasıdır. Doktorunuz size şikayetlerinizle ilgili sorular soracak, kullandığınız ilaçları ve ailenizin hastalık geçmişini sorgulayacaktır. Tam olarak doğru bilgileri vermeniz teşhisinizin konmasını hem hızlandırır hem başarısını arttırır. Muayene olarak ilk uygulanan işlem genelde karın muayenesidir. Doktorunuz karnınızı eliyle bazı bölgelerine bastırarak ve kontrol ederek muayene yapar. Bu esnada size sorular sorabilir. Bağırsak hareketlerinizi kontrol etmek için karnınızı stetoskop ile dinleyebilir. Bunların dışında hastalığınıza özel bulgular için başka muayeneler de yapabilir. Gastroenteroloji muayenesi esnasında acı, ağrı ve ya sıkıntı çekilmez.
Gastroenteroloji randevusu nasıl alınır?
Her hastanenin kendi sistemine göre bu konuda ayrı bir prosedürü olacaktır fakat genel olarak dahiliye bölümünden randevu alırken görevliler size şikayetinizi sorup yönlendirme yapacaktır. Bazı hastanelerde doğrudan randevu da alınabilmektedir. Eğer gastroenteroloji bölümü olmayan bir hastanede muayene olduysanız ve doktorunuz uygun görürse sizi gastroenteroloji bölümü olan bir hastaneye sevk edebilir.