Bebeğin Makatında Kızarıklık

Bebeklerde makatta kızarıklık görülmesi halinde genellikle dışkının vücuttan atılması anlamına gelen defekasyon ile ilgili bir problem olduğu düşünülmektedir. İlaç ve diyet tedavileri uygulanmaktadır.

Bebeğin Makatında Kızarıklık Nedir?

Bebeklere rahatsızlık veren makattaki kızarıklık, sık karşılaşılabilen bir durumdur. Bebeklerde makatta kızarıklık görülmesi halinde genellikle dışkının vücuttan atılması anlamına gelen defekasyon ile ilgili bir problem olduğu düşünülmektedir. Pek çok nedenle gelişebilen defekasyon problemleri, bebeklerde makat kızarıklığı ve kaşıntısı gibi belirtiler ile beraber görülmektedir. 

Bebeğin Makatında Kızarıklık Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde makat kızarıklığının birkaç belirtisi vardır. Ancak bunlar tanı konması için yeterli olmayabilir. Bu nedenle bebeğin durumunun dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir.

Bebeğin makatında kızarıklık belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Makat ve makat çevresinde kızarıklık
  • Bazen kaşıntı
  • Huzursuzluk
  • Rahatsızlık
  • Gerginlik

Bebeğin Makatında Kızarıklık Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde makat kızarıklığı genellikle dışkının atılmasıyla ilgili problemler nedeniyle görülen bir durumdur. Bu problemler de pek çok hastalıktan dolayı ortaya çıkabilmektedir. 

Bebeğin makatında kızarıklık nedenleri aşağıda anlatılmıştır.

  • Anal Fissür: Makatta oluşan çatlaklara anal fissür adı verilmektedir. 6 – 24 aylık bebeklerde sık görülen bir durumdur. Genellikle kabızlık, inflamatuar hastalıklar ve uzun süren ishal nedeniyle meydana gelmektedir. Dışkının kanlı ve ağrılı olması gibi belirtileri bulunmaktadır.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonu: Bağırsak kökenli bakteriler nedeniyle oluşan idrar yolu enfeksiyonu kız bebeklerde daha sık görülmektedir. Enfeksiyona neden olan bakteriler dışkıdan bulaşabilmekte ve vücuda makattan girmektedir. 
  • Besin Alerjisi: Bebeklerde makat kızarıklığına neden olan en yaygın etkenlerden birisi besin alerjisidir. Bebeklerin vücudu genellikle inek sütü, yumurta akı, fındık, fıstık gibi besinlere ve gıdalara katkı maddesi olarak katılan tatlandırıcı, renklendirici, koruyucu maddelere karşı reaksiyon göstermektedir. Çoğu zaman makatta kızarıklığın yanında dudak çevresinde kızarıklık ve vücudun çeşitli bölgelerinde egzama gibi belirtiler de ortaya çıkabilmektedir.
  • Pişik: Bebeklerde en çok görülen cilt problemlerinden birisidir. Genellikle bezin temas ettiği bölgelerde; popoda, karnın altında ve makat çevresinde meydana gelmektedir. Pişiğin nedeni ilgili bölgenin uzun süre ıslak kalmasıdır. İlerlemesi halinde papüller ve içi su dolu kabarcıklar da ortaya çıkabilmektedir 

Bebeğin Makatında Kızarıklık Teşhisi

Bebeklerde makat kızarıklığının teşhisi için birkaç yöntem kullanılmaktadır. Kullanılan yöntemler aşağıda belirtilmiştir:

  • Hasta Öyküsü Alma: İlk aşama olarak hastalık öyküsü alınmaktadır. Bu adımda gözlemlenen belirtiler, belirtilerin ortaya çıkış zamanı gibi bilgiler, bebekte var olduğu bilinen hastalıklar ve eğer varsa kullanılan ilaçlar doktor tarafından öğrenilmektedir. Bu süreçte ebeveynlerin bebeklerini doğru gözlemlemeleri önemlidir.
  • Fizik Muayene: Bu aşamada bebeğin bacakları yukarıya doğru çekildikten sonra eller ile yanlara doğru açılarak makat muayenesi yapılmaktadır. Öncelikle makatın boyutuna bakılır. Bu şekilde dışkının vücuttan atılması sırasında zorlanmaya neden olan anatomik bir bozukluk olup olmadığı araştırılmaktadır. İkinci adım olarak ise makat çevresinde çatlak ya da pişik olup olmadığına bakılmaktadır. Bu sorunlardan herhangi birinin olmaması halinde ise makatta kızarıklığa neden olan en önemli faktör olduğu bilinen besin alerjisinden şüphelenilmektedir.
  • Kan Tahlili: Kan sayımı yapılarak bebeğin kanındaki glikoz, üre, kreatinin, kalsiyum, sodyum, potasyum, TSH gibi maddelerin düzeyleri değerlendirilir.
  • Tam İdrar Tetkiki: İdrar yolu enfeksiyonunun tespit edilmesi için idrarda bulunan bakteriler incelenir.
  • Deri Prick TestiGenellikle bebekte inek sütü alerjisi olup olmadığının tespit edilmesi için yapılmaktadır. Vücudun reaksiyon gösterdiği düşünülen besin maddesinden az miktarda cilt altına yerleştirilmektedir. Bu işlemden sonraki 15 – 20 dakika boyunca bebeğin vücudu gözlemlenmektedir. Vücudun reaksiyon göstermesi halinde o maddenin alerjen olduğu anlaşılmaktadır. Vücudun reaksiyon göstermemesi halinde ise diğer besin maddeleri de aynı yöntem kullanılarak denenmektedir. 

Bebeğin Makatında Kızarıklık Tedavisi

Bebeğin makatında kızarıklık tedavisi, kızarıklığa neden olan duruma göre değişiklik göstermektedir. Bebeklerde makat kızarıklığı tedavisi aşağıdaki gibidir:

  • İlaç Tedavisi: Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonu ve anal fissür gibi hastalıkların giderilebilmesi için ilaç tedavisi kullanılmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi için genellikle antibiyotik ilaçlar reçete edilmektedir. Anal fissür tedavisi için ise ağrı kesici kremler kullanılmaktadır. 
  • Diyet: Besin alerjisinin tedavisi için genellikle bebekte alerjik reaksiyona neden olan besinler beslenme programından çıkartılmaktadır. Ancak bebeklerde besin alerjisi genellikle geçici olduğu için bu besinler ilerleyen zamanlarda tekrar diyet programına dahil edilebilmektedir. Ayrıca diyetler, anal fissür tedavisi için ilaç tedavisinin yanında uygulanabilen yöntemlerdir. Buradaki amaç kabızlığın ortadan kaldırılmasıdır. Bu nedenle diyet programı dışkının yumuşatılmasına yönelik şekilde hazırlanmaktadır. 

Bebeğin Makatında Kızarıklık Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bebeklerde makat kızarıklığına neden olan durumlar günlük hayatını ciddi oranda olumsuz etkileyebilmektedir. Makat çevresinde görülen kızarıklıklar bebeğe huzursuzluk ve rahatsızlık vererek beslenme ve uyku düzeninin bozulmasına yol açabilmektedir. 

Bebeklerde besin alerjisi olması ise hayati tehlikeye neden olmaktadır. Bebeklerde besin alerjileri bebek büyüdükçe ortadan kalksa bile vücudunun alerjen maddeye karşı gösterdiği reaksiyon şoka ve ölüme dahi neden olabilmektedir. Bu nedenle bebeklerde makatta kızarıklığın nedeni saptandıktan sonra mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. 

Bebeğin Makatında Kızarıklığa Ne İyi Gelir?

Bebeğin makatında kızarıklık oluşmaması için önlem alınması gerekmektedir. Önlem almak için yapılabilecek uygulamalar aşağıda anlatılmıştır:

  • Pişiğe yol açan en önemli faktör poponun uzun süre ıslak kalmasıdır. Bu nedenle aynı bez uzun süre kullanılmamalı, sık sık değiştirilmelidir.
  • Alerjik reaksiyonlar genelde ilk olarak ciltte kızarıklık, kabarma ya da kaşıntılar şeklinde ortaya çıkmaktadır. Besin alerjilerine karşı önlem alınması için özellikle cildinin gözlemlenmesi gerekmektedir.
  • İdrar yolu enfeksiyonunun önüne geçilmesi için bez değiştirilirken popo mutlaka temizlenmeli, temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır. 
  • Bebeğin günlük ihtiyacı olan sıvı miktarının karşılandığından emin olunması gerekmektedir. 

Bebeğin Makatında Kızarıklık için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeğin makatında kızarıklık için hastanelerin çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümüne gidilmesi gerekmektedir. Bu bölümlerde bebekler pediatri uzmanları tarafından muayene edilmektedir. Ancak alternatif olarak hastanelerin dermatoloji bölümüne de gidilebilmektedir. Makatta kızarıklık genellikle huzursuzluk ile birlikte görüldüğü için en kısa zamanda doktora başvurulması gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
4
0
Makeleyi Paylaşın