Prick Testi Nedir?

Bir deri testi olarak bilinen prick testi, cilde belirli düzeyde alerjen madde verilerek hastanın bu maddelere alerjisi olup olmadığı test edilmesinde kullanılır.

Prick testi, aynı zamanda deri testi olarak da bilinen bir alerji testidir. Cilde belirli düzeyde alerjen madde verilerek hastanın bu maddelere alerjisi olup olmadığı test edilir. Genellikle testin yapılış amacı hastanın anlattığı öykülere bağlı olarak cildin ürüne  reaksiyon verip vermediğini anlamaktır. Test sonuçlarına bağlı olarak hastalarda herhangi bir alerjik bulguya rastlanmayabilir. Fakat bazı durumlarda hastanın hayati tehlike arz edecek derecede alerjik yapıya sahip olduğu da saptanabilir. Bu tip durumlarda hastaya belirtilecek olan ürünler kesinlikle tüketilmemeli ve solunum yolu ile bulaşabilecek durumlardan da uzak durulmalıdır. Vücutta ödemin aşırı derece artması boğaz bölgesinde tıkanıklığa ve solunum yollarında tıkanmaya sebebiyet verebilir.

Deri Prick Testi gerçekleştirmek için gereken gereçler aşağıdaki gibidir:

  • Siyah veya mavi renkte işaret kalemi,
  • Pamuk,
  • Etil alkol,
  • Lanset,
  • Prick testi için özel olarak hazırlanmış iğneler,
  • Solunum yolu veya besin alerjeni içeren ilaçlardan örnekler

Deri Prick testi, hastanın şikayetine veya talebine bağlı olarak farklı alerjen maddelerin kullanımı ile yapılır. Hastanın ilaç alerjisi saptanmak isteniyor ise ilaçların içerisinde bulunan alerjen maddeler kullanılır. Fakat hastanın gıda ve türevlerine alerjisi saptanmak isteniyor ise bu durumda gıda maddelerinin içerdiği alerjenler kullanılmalıdır. Test hem kol bölgesinde hem de sırt bölgesinde yapılabilir. Bu bölgenin kullanımı test esnasında kaç adet alerjen kullanılacağına bağlı olarak belirlenebilir.

Prick Testi Öncesi 

Deri Prick testi oldukça basit ve hızlı bir şekilde yapıldığından dolayı çok ciddi komplikasyonları veya önlemleri yoktur. Fakat alerji testleri gıdalara ve ilaçlara karşı hassas testler olduğundan dolayı test öncesinde alınacak bazı önlemler test sonuçlarının daha sağlıklı ve doğru çıkmasına yardımcı olabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken başlıca konular aşağıdaki gibidir:

  • Teste tok karnın gelinmesi gerekir (bu bir zorunluluk değildir fakat tercihen tok karnına yapılması daha etkili sonuç verir),
  • Kullanılan ilaçlar hakkında doktorun bilgilendirilmesi,
  • Belirli maddeleri içeren ilaç kullanımın testten en az 1 hafta önce bırakılması ve
  • Testin yapılacağı gün herhangi bir aktif sağlık sorunu olması durumunda uzmanların bilgilendirilmesi

Yukarıda belirtilen durumlar test sürecinde herhangi bir sorun yaşamamak ve testin daha net sonuç vermesi için dikkat edilmesi gereken durumlardır. Alerji testleri ciddi riskleri olan komplike testler değildir. Bu sebeple hastayı korkutacak veya canını yakacak bir durum ile karşılaşılmaz.

Deri Prick Testi Nasıl Yapılır?

Deri Prick testi acısız ve basit bir testtir. Test, çizilen bölgelere özel uçlu iğneler ile alerjen damlatılması yöntemi ile gerçekleştirilir. Deri Prick testi sonuçları ortalama 15 dakika içerisinde çıkmaktadır. Test aşamaları aşağıdaki gibidir:

  • Hasta ile testi yapacak olan kişi karşı karşıya veya birbirine çapraz şekilde oturur,
  • Hasta, kollarını bir masanın üzerine yerleştirir ve avuç ileri tavana bakacak şekilde ayarlanır,
  • Testin yapılacağı alan etil alkol ile temizlenir ve kuruyana kadar beklenir,
  • İşaret kalemi ile her kola maksimum 4 sıra ve 5 sütun olacak şekilde test bölgeleri işaretlenir,
  • Alerjen maddeler özel uçlu bir iğne ile derinin hemen üzerine damlatılır,
  • İşlem tamamlandıktan sonra 15 dakika beklenir,
  • 15 dakikanın sonunda test sonuçları değerlendirilir.

Deri Prick testi uzmanlar tarafından yapılmalı ve uzmanlar tarafından değerlendirilmelidir. Zaman zaman bazı bireylerin bedenleri aşırı alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Bu sebeple test boyunca kullanılacak olan ürünlerin ve alerjenlerin dikkatli bir şekilde seçilmesi ve hastaya gereken dozdan fazla uygulanmaması gerekir. Net sonuçlar 15 dakikadan önce belli olmayacaktır. Bu sebeple işlemin tamamlanmasının ardından minimum 15 dakika beklendikten sonra sonuçlar incelenmelidir.

Prick Testi Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?

Deride alerjen maddelerin etkili olup olmadığı hastanın anlattığı öyküye ve uzmanlar tarafından yapılan testlerin sonuçlarına göre belirlenmektedir. Test değerlendirmesi şu şekilde yapılır:

  • Sonuç 0 ise; alerjen yoktur,
  • Sonuç +3 ise; alerjen vardır ve 3-6 mm arası ödem vardır,
  • Sonuç +4 ise; yüksek ölçüde alerjen ve 6 mm den fazla ödem vardır.

Test sonucu pozitif çıkan bireylerde alerjen farklı bir maddeye de bağlı gelişmiş olabilir. Test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda alerji durumu daha detaylı incelenmelidir. Test sonuçları negatif çıkmasına rağmen hastanın test bölgesinde hafif kaşıntı hissetmesi normaldir. Bu kaşıntılar deri altında bu tür alerjene bağlı reaksiyonlar geliştiğini gösterir fakat alerji seviyesi yüksek ölçüde olmadığı için klinik açıdan bir önem taşımaz.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Prick Testi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Prick testi fiyatı nedir?

Prick testi ücretleri işlemi yapan sağlık kuruluşunun fiyatlandırma politikasına göre farklılık göstermektedir. Bu sebeple işlemi yaptırmadan önce randevu esnasında fiyat bilgisi alınmalıdır. Her kurumun fiyatlandırma sistemi farklı olduğundan işlem için en uygun yer kısa bir araştırma sonucu bulunabilir.

Dr. Merve Ergüven

Çocuklara prick testi nasıl yapılır?

Prick testi çocuklara kol veya sırt bölgesinden uygulanabilir. Test aşamaları yetişkinlere yapılan test aşamaları ile aynıdır. Çocuğun cildi daha hassas olduğu için daha dikkatli olmak ve cilde hasar vermemek için çok düşük dozda alerjen madde kullanmak gerekebilir. Herhangi bir deri hastalığı olan çocuklara test yapılmadan önce uzmanlar bilgilendirilmelidir.

Dr. Merve Ergüven

Prick testi yapan hastaneler hangileridir?

Günümüzde neredeyse tüm hastanelerde bu tip testler gerçekleştirilmektedir. Deri Prick testi dermatoloji bölümü tarafından gerçekleştirilmektedir.  Aynı zamanda dahiliye bölümünden de test için gerekli taleplerde bulunulabilir. Test aşamasından önce hastaneden bu testin yapılışına dair bilgi alınabilir. Test, steril bir ortamda uzmanlar tarafından gerçekleştirilmelidir.

Dr. Merve Ergüven

Alerji testinden önce ilaç kullanmak zararlı mı?

Prick testinin yapımından önceki 1 haftalık dönemde hastanın testi etkileyebilecek olan ilaçlardan uzak durması talep edilir ve kullanılan ilaçlar konusunda doktor bilgilendirilmelidir. Bu ilaçlar arasında öksürük şurupları, antibiyotik ve grip ilaçlarıdır. Bu tip ilaçlar testten bir hafta önce mutlaka bırakılmalıdırlar.

Dr. Merve Ergüven

Prick testi kaç yaşında yapılmalıdır?

Prick testi için herhangi bir yaş sınırlaması olmamakla birlikte bebeklik döneminde gerek duyulmadıkça yapılmaz. Testin genç yaşlarda yapılması hastanın hayatının geri kalanında daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürmesine yardımcı olur. Bunun sebebi herhangi bir ameliyat veya sağlık müdahalesi durumunda hastanın herhangi bir ilaca alerjisi olup olmadığının bilincinde olması ve ciddi anlamda alerjisi olan ürünleri tüketmemesidir.

Dr. Merve Ergüven