Kaş Düşmesi

Yaş ilerlemesine bağlı olarak yumuşak bir dokuya sahip olan kaslar ve dokular zayıflamaya başlar ve kaş düşmesi de böylelikle meydana gelir. Egzersizler, cerrahi olmayan basit işlemler ve cerrahi yöntemler tercih edilmektedir.

Kaş Düşmesi Nedir?

Kaşlar kişilerin yüz ifadelerini yansıtırken ya da jest ve mimiklerini yaparken en sık kullandığı bölgesidir. Şaşkın, gergin, sinirli, mutlu, üzgün vesaire durumlarda oluşumuzu, karşımızdaki kişiye kaşlarımızı kullanarak anlatmamız mümkündür. Bu sebeple de her zaman için kaşlarımızın düzgün bir görünüme sahip olması önem taşır.

Yaş ilerlemesine bağlı olarak yumuşak bir dokuya sahip olan kaslar ve dokular zayıflamaya başlar. Yer çekiminin de etkisiyle zaman içerisinde kaşların yapısı da değişiklik göstermeye başlar ve bunların doğal bir sonucu olarak kaşlarda sarkmalar veya düşmeler görülebilir. Bu durum da göz kapağının özellikle üst bölgelerinde ve yüzün genel görüntüsünde istenmeyen görüntülere, kısacası bozukluklara yol açabilir. Bu da kaş düşmesi olarak adlandırılan durumu ortaya çıkarır.

Kaş düşmesini göz kapağı düşmesi ile karıştırmamak gereklidir. Bu durum yalancı göz kapağı düşüklüğü niteliğindedir.

Kaş Düşmesi Nedenleri Nelerdir?

  • Kişinin yaşının ilerlemesi
  • Kişinin genetik yatkınlıkları (doğuştan gelen kapaklı olma, iç kısımda katlanma, dış açıda bozukluk – aşağıda olma, kapak asimetrisi, kapak düşüklüğü, kaş asimetrisi, kaş düşüklüğü ve kıvrım asimetrisi gibi durumların varlığı)
  • Kişinin sürekli olarak kaşını yukarı kaldırması
  • Kişinin astigmat probleminin olması ve gözlük kullanmaması, buna bağlı olarak sürekli gözlerini kısarak bakması
  • Kişinin hipermetrop probleminin olması ve gözlük kullanmaması, buna bağlı olarak sürekli gözlerini kısarak bakması
  • Kişinin kaslarının zayıflaması

Kaş Düşmesi Tedavisi

Kaş düşmesi hastalığının tedavisinde genellikle kaş düşüklüğü için egzersizler, cerrahi olmayan basit işlemler ve cerrahi yöntemler sık bir şekilde tercih edilmektedir. Herhangi bir ilaç kullanımı söz konusu değildir. Uygulanabilecek yöntemler ve işlemler ile ilgili detaylı bilgi alt başlıklarda bulunmaktadır.

Kaş Düşmesi Tedavi Edilmezse

Kaş düşmesi hastalığı tedavi edilmezse kişinin ilerleyen zamanlarda göz kapağının da düşmesine neden olarak görme bozuklukları ile karşılaşmasına sebebiyet verebilir. Aynı zamanda yaşlı bir görünüme yol açtığı için genellikle istenmeyen bir durum olarak nitelendirilir. Bu durumu yaşayan kişiler, oldukları yaştan daha büyük göstereceklerdir. Bu sebeple de kişide özgüven eksikliği durumunu tetikleyebilir nitelikte olabilir.

Kaş Düşmesine Ne İyi Gelir?

Yüz bölgemizde bulunan kaslar, vücudumuzda bulunan diğer kaslara oranla en az çalışanlardandır. Bu sebeple yüz egzersizleri yaparak onları çalıştırmak ve böylelikle de sıkılaşma sağlamak mümkündür. Egzersiz yapılabilmesi için ise uygulama yapılacak olan bölgenin aşırı kuru ya da aşırı yağlı halde olmaması gerekmektedir. Aşırı kuru olması halinde cilt bölgesinde tahrişler görülebilirken, aşırı yağlı olması halinde de kaymaya bağlı olarak egzersizlerin yapılması zor bir hal alacaktır. Uygulanabilecek yöntemler, kaş düşmesi egzersizleri aşağıdaki gibidir.

İşaret parmağı ve orta parmak kullanılarak yapılan kaş kaldırma egzersizi: Bu egzersiz esnasında işaret parmağı ve orta parmak alın bölgesinin üzerine koyulur ve baş parmağın da desteği ile yanak bölgesinden destek alınır. Böylelikle kaşların hafif oranda bir kuvvet ile geriye doğru itilmesi sağlanır. Düzenli olarak tekrarlanması halinde oldukça işe yarayan bir yöntemdir. Ancak dikkat edilmesi gereken noktalar unutulmamalıdır. Bu işlem sırasında yüzün herhangi bir bölgesinde kırışıklık kalmamalıdır, bu sebeple de parmakların konumu mümkün olduğunca doğru ayarlanmalıdır. Aksi takdirde farklı bölgelerde kırışıklıklara sebebiyet verebilir.

Kaşların yana çekilmesi suretiyle uygulanan kaş kaldırma egzersizi: Bu egzersiz esnasında iki el yardımı ile kaşlar yana doğru çekilir ve bir süre tutulduktan sonra bırakılır. Yine ellerin alın bölgesinde şakaklara ve kaşların kenarlarına yerleştirilmesi ve kaşların aşağı yukarı yönde hareket ettirilmesi suretiyle kas hareketliliğinin sağlanması şeklinde yapılan bir yöntem de mevcuttur. Uygulama esnasında germe hareketi yaparken yüz üzerinde herhangi bir noktada kesinlikle kırışıklık oluşmamalıdır ve yüz bölgesi için önceden temizleme işlemi uygulanmış olmalıdır.

Kaş Düşmesi Ameliyatı

Günümüz teknolojisinde, kaş düşmesi için uygulanan farklı farklı operasyon biçimleri mevcuttur. Genellikle endoskopik yöntemler tercih edilmektedir. Bu yöntemler ile genellikle kaş bölgesinde bulunan doğal kemer canlandırılır, kaş düşmesine bağlı olarak alın bölgesinde meydana gelen kırışıklıklar azaltılır ve gevşemiş halde bulunan kaslar sıkılaştırılır. Bunlar;

Kaş Kaldırma 

Cerrahi bir yöntemdir. Kaş kaldırma ameliyatı ile kaş düşüklüğü probleminden tamamen kurtulmak mümkündür denebilir. Şakak germe ameliyatı olarak da bilinmektedir. Uygulama esnasında kişinin saçlı şakak bölgesinden girilir ve saçlı deri çıkartılarak kaşlar eski seviyesine getirilir. Böylelikle yüz bölgesindeki ifadelerde gençleşme sağlanır, ayrıca jest ve mimikler eskisi gibi kullanılabilir hale gelir. Burada önemli olan nokta ise operasyonun yapılacağı kişinin durumunun kaş kaldırma ameliyatına uygun olup olmadığıdır. Çünkü her operasyonda olduğu gibi, bunda da uygunluk oldukça önemlidir. Aksi takdirde sorunlar ile karşılaşılması muhtemeldir. Dezavantajı göz ardı edilmemelidir. Zaman içerisinde operasyon esnasında saçlı derinin olduğu bölgeye atılan dikişler genişleme yapar ve saçsız bölgeler oluşmasına neden olabilir.

Operasyon sonrasında ilgili bölgeye bantlar yapıştırılır ve pansuman uygulanması gerekmektedir. Aynı zamanda soğuk kompres uygulaması ile meydana gelmiş haldeki veya oluşması muhtemel olan şişliklerin önüne geçilmesi sağlanır. Operasyon sonrası bölgede renk koyulaşması ya da morluk, beklenen muhtemel durumlardan değildir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında mutlak suret ile doktorunuzla acil bir şekilde iletişime geçmeniz önerilir. 3. gün itibari ile çok yumuşak bir şekilde saçlara temas ederek yıkanmak mümkün olur ve genellikle 7. gün sonrasında operasyon esnasında atılmış olan dikişler alınır.   

Kaş Askısı Yöntemi – İple Kaş Kaldırma Uygulaması

İple kaş kaldırma uygulaması da sık bir şekilde tercih edilen ve iyileşme sürecinin en kısa şekilde görüldüğü yöntemler arasındadır. Mikro cihazlar vasıtası ile saç çizgisinin içerisinden giriş yapılır ve düşmüş haldeki kaşlar kafatası içerisinde bir nevi askıya alınır. Bu işlemi ameliyat olarak nitelendirmek çok da doğru değildir. Ulterapi adı verilen işlem ve örümcek ağı estetiği uygulaması ile birlikte entegre halde uygulandığı durumlar da olmaktadır. Bu sayede yüz bölgesinde meydana gelmiş haldeki kırışıklıklar ve sarkmalar da toparlanabilir.  Uzun süreli kalıcılıktan söz etmek zor olabilir. Çünkü kişinin yüz bölgesini ile jest ve mimiklerini kullanma sıklığına bağlı olarak eski haline gelme süresi de değişiklik gösterebilir.

Kaş Germe Yöntemi

Germe yöntemi ile kaş kaldırma da sıklıkla uygulanan yöntemler arasındadır. Bu işlem kalıcıdır ve çok ileri yaşta olmayan kişiler yani gençler ve orta yaşlılar için ideal bir yöntemdir. Kaşların olması gereken yeni pozisyonu belirlendikten sonra, lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) altında üst kısımdan açılan bir kesi ile deri parçasının çıkarılması sağlanır. Sonrasında ise yukarıda kalan deri ile kaşlar birleştirilir.

Botoks Uygulaması

Botoks uygulaması da oldukça yaygındır. Bu yöntem ile öncelikle kişinin yüzüne en uygun olan kaş şekli tasarlanır ve yüzde bulunması gereken konuma getirildikten sonra son halini alır. İşlem kaşların doğal hareketini engellemez niteliktedir. Botulinum adı verilen toksin madde, uzman kişi tarafından belirlenen noktalara enjekte edilir ve böylelikle kaşın kalkması sağlanır. Oldukça kısa bir süre içerisinde işlem tamamlanır. Yüz bölgesinde herhangi bir kesi ya da benzeri şey açılmadan yapıldığı için özellikle cerrahi işlemlerden çekinen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen bir yöntemdir. İşlem sonrasında birkaç gün geçtikten sonra daha belirgin, gözle görülür nitelikte bir değişiklik oluşur. Oluşturulan şekil zaman içerisinde bozulmalar gösterecektir. Bu durumun süreci de kişiden kişiye değişiklik gösterir fakat genellikle yıl içerisinde 6 ayda bir yani iki kere botoks uygulamasının tekrar edilmesi önerilmektedir.

Ulterapi Yöntemi (Ultherapy HIFU)

Ulterapi yöntemi ise literatürde Ultherapy HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) olarak geçmektedir. Yüksek yoğunluklu odaklanmış ultrason enerjisi vasıtası ile cilt üzerinde meydana gelmiş olan sarkmaların ve gevşemelerin Doublo, Ulthera ve Ultraskin gibi tedavi cihazları kullanılarak yenilenme sağlanan işlemdir. Sadece cildin üst kısmına etki eder, ultrason ışınlarının iç kısımlara ulaşması mümkün değildir. Oldukça kısa süren bir uygulamadır ve uygulama sonrasında 3. ay itibari ile istenen görünüme ulaşılması mümkündür.

Kaş Düşmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Kaş düşmesi hastalığı için rahatsızlık vermeye başlamasını takip eden en kısa süre içerisinde, herhangi bir sağlık kuruluşu bünyesinde bulunan ve alanında uzmanlaşmış bir estetik cerrahı ile iletişime geçilmelidir. Estetik cerrahi aynı zamanda kozmetik cerrahi olarak da bilinmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Kaş Düşmesi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kaş düşüklüğü nasıl giderilir?

Kaş düşüklüğünü giderebilmek için uygulanan birden çok farklı farklı yöntem mevcuttur. Çok ileri durumda olmayan, başlangıç seviyesindeki kaş düşüklükleri için evde uygulanabilecek basit egzersizler mevcuttur. Bunlar; kaş kaldırma egzersizleri olarak adlandırılırlar. Aynı zamanda operasyon niteliğinde olan uygulamalar da mevcuttur. Bunlar ise; kaş kaldırma, kaş askısı, iple kaş kaldırma, kaş germe, botoks uygulaması ve ulterapi şeklinde listelenebilir.

Dr. Murat Doğru

Kaş düşmesi nasıl önlenir?

Kaş düşmesini önlemek için evde uygulanabilecek basit egzersizler yapılmalı ve bu egzersizler aracılığıyla da kaşların olduğu bölgedeki kasların aktif bir şekilde çalıştırılması ve böylelikle de gevşemesinin önüne geçilmesi sağlanır. Bunları takiben kaş düşmesinin genetik faktörlerin etkisi altında değiller ise önlenmesi gerçekleşir.

Dr. Murat Doğru

Kaş kaldırma egzersizi yapmak kesin çözüm müdür?

Kaş kaldırma egzersizi düzenli ve bilinçli bir şekilde yapıldığı takdirde oldukça faydalı olarak nitelendirilebilir. Egzersizler yapıldıkça kaslarda hareketlenme sağlanacak, bölgedeki kan dolaşımı tetiklenecek ve böylelikle değişiklikler meydana gelmeye başlayacaktır. Ancak çok ileri seviyedeki kaş düşüklüklerinde mutlaka alanında uzman bir hekim ile iletişime geçilmeli ve farklı tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Dr. Murat Doğru

Kaş kaldırma operasyonu geçirildiği dışarıdan bakınca belli olur mu?

Hayır, kaş kaldırma operasyonu geçirildiği dışarıdan bakınca belli olan bir uygulama değildir. Hastalarda oldukça endişe yaratan nitelikte bir durumdur fakat söylemediğiniz takdirde, siz ve doktorunuzdan başka herhangi birisi bu durumu bilmeyecek hatta farkına bile varamayacaktır.

Dr. Murat Doğru

İple kaş kaldırma işleminde kullanılan iplerin kopma ihtimali var mıdır?

Hayır, iple kaş kaldırma işleminde kullanılan iplerin kopma ihtimali yoktur. Kaş bölgesi jest ve mimikler açısından sık bir şekilde kullanılan bir bölgedir. Bu sebeple herhangi bir sorun yaşanmaması adına, uygulama esnasında çift ip kullanılmaktadır. Herhangi bir kopma yaşanması durumu bu sayede önlenir.

Dr. Murat Doğru

Kaş kaldırma operasyonu sonrasında uyurken nelere dikkat edilmelidir?

Kaş kaldırma operasyonu sonrasında kişinin yüz üstü konumda uyumaması gerekmektedir. Bu süreç geçicidir. Operasyon sonrası 15 gün tamamlandıktan sonra, doktorunuzun da uygun görmesi durumunda yüz üstü yatabilirsiniz.

Dr. Murat Doğru

Kaş kaldırma operasyonu ile göz kapağı düşüklüğü de tedavi edilebilir mi?

Evet, fakat bu durum çok ileri olmayan vakalarda söz konusudur. Göz kapağı düşüklüğünün kaş kaldırma operasyonu ile bir miktar düzeltilmesi mümkündür. Ancak çok ileri seviyedeki göz kapağı düşüklüklerine farklı müdahalelerin yapılması gerekebilir.

Dr. Murat Doğru

Kaş kaldırma operasyonunu bir kez yaptırmak yeterli midir?

Kaş kaldırma operasyonu ile ilgili bu konuda net bir bilgi vermek doğru değildir. Çünkü bu durum tamamen kişiden kişiye değişiklik gösterir niteliktedir. Önemli olan göz kapaklarındaki gevşemenin derecesidir. Buna bağlı olarak birden çok kez tekrar edilmesi muhtemel olabilir.

Dr. Murat Doğru

Kaş kaldırma işleminden sonra yüzülebilir mi? Havuza veya denize gitmek mümkün müdür?

Kaş kaldırma işleminden sonra en az 1 aylık süre ile operasyon geçiren kişinin havuza veya denize girmesi tavsiye edilmez. Operasyon sonrasında ilk 3 aylık süreç oldukça önemlidir. Bu sebeple birinci ay tamamlandıktan sonra da kontrollü bir şekilde havuza veya denize girilmesi oldukça önemlidir.

Dr. Murat Doğru

İdeal kaş nedir, nasıl olmalıdır?

Her yüz tipine göre uygun olarak nitelendirilen ve ideal kaş olarak belirlenen kaş şekilleri mevcuttur. Öncelikle bilinmelidir ki kaldırılmış yani kalkık kaş olarak adlandırılan kaş, her yüz tipine yakışmaz. Kaş ne kadar kalkık konumda ise o kadar güzel ve düzgün durur diye bir durum yoktur. Aynı zamanda kaşın uzunluğu da göz ardı edilmemelidir. Genellikle oval şekildeki yüz yapısına sahip olan kişilerin daha hafif açılı kaşlarının olması, köşeli veyahut kare olarak nitelendirdiğimiz yüz yapısına sahip olan kişilerin yay biçimini tercih etmeleri, yuvarlak yüz yapısına sahip olan kişilerin oldukça keskin açılı kaşları tercih etmeleri ve son olarak da uzun yüz yapısına sahip olan kişilerin düz kaşları tercih etmeleri uygundur.

Dr. Murat Doğru