Kimyasal Peeling Nedir?

Cildi düzeltmek ya da tedavi etmek için klinik ortamarda uzman kontrolünde veya bireysel olarak evde yapılan kimyasal soyma işlemine kimyasal peeling denir.

Cilt yüzey dokusunu düzeltmek ve tedavi etmek amacıyla, klinik ortamlarda ki uzman kontrolünde veya bireysel olarak evde yapılan “kimyasal soyma“ tekniğine kimyasal peeling denir. Genel olarak yara izleri, olgunlaşma ile gelen cilt kırışıklıkları, doğum lekeleri, sivilce izleri, ciltteki kararmalar, renk tonu farklılıkları ve cilt yenilenmesi adına uygulanmaktadır.

Kimyasal peelingler derinlemesine soyma yerine cildin en üst katmanını tedavi etmeye yönelik kullanılan asit bazlı kimyasallardan oluşur. Cilt yapısına göre özel olarak hazırlanan solüsyonlar sayesinde cilt yüzeyinde kontrollü bir yaralanma sağlanır. Cildin kendini yenileme özelliğinden yararlanılarak uygulanan işlem sonrasında dokularda ki oluşturulan yaralar iyileşme sürecine girer ve yaraların yerini yeni dokular almaya başlar. Böylelikle yenilenen cilt dokusu eskiye nazaran daha sıkı, daha pürüzsüz, renk tonları daha çok birbirine uygun ve daha az kırışık hale gelir. Genel olarak kimyasal peeling faydaları, kırışıkları azaltmak veya derin değilse yok etmek, cildi tazeleyerek daha genç bir görünüm sağlamak, çeşitli dış etkenlerden kaynaklanan cilt lekelerini gidermek, yüzdeki renk tonu farklılıklarını azaltmak ve yüzü daha bütünsel bir renge kavuşturmak, sivilcelerden kaynaklı oluşan çukurları veya çatlakları tedavi etmek, ölü derilerden kurtularak cildin nefes almasını ve canlanmasını sağlamaktır.

Bütün cilt dokuları aynı değildir, cilt yapısı kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Bu sebeple uygulanacak tedaviler kişiye ve probleme göre değişir. Amaçlanan tedavi yönetimine ve kişinin cilt yapısına göre kullanılan kimyasal peelingler de bu yönde değişiklik gösterir. Alfa Hidroksi Asit (AHA), Beta Hisroksi Asitler (BHA), Retionik Asit kimyasal soyma işlemlerinde kullanılan asitlerden bazılarıdır. Bu asitler, tıbbi ortamlarda dermatolog yardımıyla uygulanan, çeşitli kremlerle karıştırılarak bireysel olarak günlük kullanılabilecek ve belirli uzun aralıklarla seans şeklinde kişinin kontrollü şekilde evde uygulayabileceği asitler olarak değişmektedir.

  • AHA’ lar meyve asitlerinde bulunan doğal bileşenlerden oluşur temelinde glikolik asit bulunur ve hafif asistlerdir. Yüksek olmayan konsantrasyonlar ile günlük cilt temizleme olarak ev bakım seansları için uygundur. 
  • Beta Hidroksi Asitler cilt yüzeyinin BHA ‘ya göre daha altında çalışır ve yağda çözünürler. Bu sayede daha derinlemesine işler ve etki gösterir. Ölü cilt dokuları soyma ve sebum atılımı işlevi BHA ‘yı akne problemlerine karşı kullanılabilecek yöntem haline getirir.
  • Retinoik Asit tıbbi ortamlarda uygulanan kimyasal soyma yöntemidir. BHA ‘dan daha da derine inebilen bu soyma yöntemi ciddi yaralar için kullanılmaktadır. NOT: Evde kullanılması önerilmez.

Kimyasal Peeling Öncesi ve Sonrası

Kimyasal peeling öncesi ve sonrası süreçlerini desteklemek ve yapılan işlemin başarılı olması için çeşitli yardımcı kremler kullanılır. Peeling öncesinde Tretinoin (ATRA) merhemleri ve AHA bazlı kremler kullanmak tedavisinin etkisini arttırırken, sonrası için kullanılacak olan nemlendirici ve güneş koruyucuları ile ciltteki kuruluk hissi giderilir ve güneşin zararlı ışınlarından korunulabilir. Kimyasal peeling sonrası oluşan lekeler genellikle yoğun güneş ışınlarına maruz kalımı ya da düzenli şekilde güneş kremi kullanmamaya bağlı oluşan lekelerdir.

Kimyasal peeling yaptıranlar bu tedavi sürecini iyi bilmelidir. Kimyasal peeling sonrası, cildin hangi aşamalardan geçeceğini, bu aşamaların ne kadar süreceğini, hangi yardımcı kremleri veya ilaçları kullanmaları gerektiğini, hangi süre zarfından sonra güneşe çıkabileceklerini bilmek ve ona göre hareket etmek tedavinin başarılı sonuç vermesine ve istenmeyen durumlarla karşılaşılmamasına yardımcı olur.

Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır

Cilt dayanıklılığını arttırmak, cilt dokusunu onarmak ve cildi güçlendirmek için yapılan kimyasal peeling işlemleri klinik ortamlarında ve evde kişisel olarak da yapılabilen bakım ve tedavi yöntemleri olduğu için kullanıma göre farklı şekillerde yapılmaktadır. Bu yüzden kimyasal peeling nasıl yapılır sorusunu iki başlıkta incelemek daha uygundur.

Klinik Ortamında Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?

İşlem için randevu aldıktan sonra gidilen klinikte işlem öncesi ve sonrası için sırasıyla aşağıdaki süreç izlenir;

  1. Hasta ile tedavi hakkında bilgi alışverişi yapılarak hastanın istekleri ve cilt yapısına uygun solüsyona karar verilir
  2. Karar verilen tedavi solüsyonu ve yöntemine yönelik ön hazırlık yapılır
  3. Hasta tedavi için hazırlanılır (alkol bazlı antibakteriyel sıvılar ile yüz temizlenir, göz çevresi ve kulaklar kapatılır)
  4. Asit içerikli solüsyon dokuda yanma hissi oluşturacağı için işlem hızlı yapılmadır bu yüzden fırça ve pamuklu aplikatörler ile tedavi bölgesine solüsyon uygulanır 
  5. İşlem 2 aşamadan oluşur ve ilk işlem 1-2 dakika içerisinde uygulanır ve temizlenir  
  6. İlk işlemden sonra hasta ile doktor yanma hissinin acı eşiği hakkında mutabık kalır. Ve kabul edilemeyecek düzeyde bir yanma hissi duyuluyorsa işleme son verilir ve bölge temizlenir 
  7. Sorunsuz yürüyen tedavide ise 2. İşlem ortalama 5 dakika kadar sürer   
  8. Seçilen yönteme göre farklı temizleyiciler ile bölge temizlenir 
  9. İşlem görmüş bölge kuruluk ve yanma hissinden dolayı nemlendirici sürülerek işleme son verilir.

Tedavi sonrası ciltte oluşacak olan yaralanmalar tedavinin normal aşamalarıdır. Bunun için doktor tarafından cilde uygun nemlendirici kullanımı önerilir. İyileşme sürecine bağlı olarak diğer seanslar planlanır. Yenilenme süreci, kimyasal peeling sonrası bakıma göre değişiklik göstermektedir.

Evde Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?

  1. Evde uygulanacak olan kimyasal peelingler, meyve asitlerinden oluşan, daha yüzeysel ve derinlemesine olmayan uygulamalardır. Dozlarına göre direk olarak da uygulanabilir, çeşitli kremlerle karıştırılarak da kullanılabilirler.
  2. İlk olarak cilt yapısına göre kullanılacak olan solüsyon seçilir (ilk defa kullanıyorsanız öncelikle çok küçük bir bölgeye kısa süreli uygulayın ve etkisini görün, cilt yapınızı bilmiyorsanız ve hangi dozda hangi ürünü kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız bir Dermatologdan yardım alın)
  3. Dudak kenarları, göz çevresi ve burun kenarları vazelin gibi koruyucu kremler ile bir pamuk yardımıyla kapatılmak üzere kremlenir
  4. Asitlerden etkilenmeyecek bir fırça yardımıyla peeling yüzün kalan kısmına uygulanır (ciltte karıncalanma ve yanma hissi oluşacağı için, bölgesel olarak yapmanız tavsiye edilir)
  5. Uygulamadan sonra oluşacak yanma hissi kabul edilemeyecek kadar ise derhal yüz temizlenir ve uygulamaya son verilir 
  6. Eğer her şey yolunda ve yanma hissi normal düzeyde ise ortalama 5 dakika kadar beklenir
  7. Ortalama bekleme süresi tamamlandıktan sonra bölge duru su ile yıkanır 
  8. Cilt yapısına göre uygun nemlendirici sürülerek işlem bitirilir 

Cilt yenilenme ve iyileşme süreci içerisindeyken yardımcı kremler, nemlendiriciler ve güneş koruyucular kullanılır. Ciltteki oluşacak soyulmalara elle müdahale etmek önerilmez. 

Kimyasal Peeling Zararları

Kimyasal peeling zararları ve yan etkileri, oldukça düşük olmakla beraber yine de görülmektedir. Bu yan etkiler ve zararlar nedir nelere bağlıdır aşağıdaki gibidir;

Kimyasal Peeling Yanlışları

  • Yanlış yöntem ve yanlış hasta seçimi
  • Uygulama öncesi ve sonrası hastanın yapması gereken bakımları eksik ya da yapmaması
  • Kimyasal peeling sonrası güneşten korunulmaması
  • İşlem sırasında oluşacak olan yanma hissine yanlış cevap verme (yüksek yanma hissinde işleme son verilmelidir)

Kimyasal Peeling Yan Etkileri ve Zararları

  • Uygulamadan 24 ile 48 saat sonrası ortaya çıkan ödem oluşumu (genellikle 3. Gün kaybolur)
  • Kimyasal peeling sonrasında peeling yapılan bölgede kızarıklık oluşması (1 hafta ve 10 gün arasında düzelebilmektedir)
  • Kimyasal peeling sonrası oluşan lekeler (güneş koruyucu kullanılmaması ya da çok fazla güneş ışığına maruz kalınması ile yaşanır)
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Kimyasal Peeling ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Tca peeling nedir?

Açılımı Trichloro Asetik olan TCA, haloasetik sınıfına giren TCA Kimyasal Peeling ‘dir. Cilde uygulanan kimyasal peelingler içerisine girmektedir. Temel olarak yüzdeki cilt dokusu sorunlarına müdahale amacıyla kullanılır ve cildi ölü dokulardan kurtararak yenilenmeyi ve kanın daha iyi dolaşımını sağlar.

TCA peeling kullananlar, uygun ürünü seçimi ve tedavi şeklini uygulayarak işlem sonrası bakımlarına özen gösterdiklerinde başarılı sonuçlar almaktadırlar.

TCA peeling zararları genel olarak beklenilen ve istenilmeyen olarak ayrılabilir. Beklenilen zararlar aslında beklenilen süreçlerdir. Yanma hissi, kızarıklık, soyulma ve kabuk tutma zarar gibi görülse de beklenilen durumlardır. Ancak yanlış yöntem ve yanlış hasta seçimine ve hastanın TCA peeling sonrası bakımına dikkat etmemesi sonucunda istenmeyen durumlar ile karşılaşabilir. Bunların başında yüksek yanma hissi ve fazla güneş ışığına maruz kalmaya bağlı kahverengi lekeler olabilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse

TCA peeling nereden alınır?

TCA almadan ve kullanmadan önce dikkatli araştırma yapılması gerekmektedir. Kulaktan duyma haberlere itibar edilmemeli ve uzman görüşü alınmalıdır. İnternet üzerinde sahteleri ile çok karşılaşılsa da TCA peeling nerden alınır sorusunun bir cevabı da e-ticaret siteleridir. Eczanelerden, dermatologlardan, güzellik merkezlerinden ve kliniklerden alınabilir.

TCA peeling çatlak tedavisi için sık kullanılan tedavi yöntemleri içerisindedir. Başarı oranı % 80’lere çıkan yöntem sayesinde doğum sonrası oluşan çatlaklar, hızlı kilo alıp vermeye ve spor yapmaya bağlı oluşan vücut çatlakları da TCA peeling çatlak tedavisi sayesinde büyük başarı oranları ile tedavi edilmektedir. Ayrıca TCA peeling jilet izi tedavisi içinde yüksek oranda başarılar sağlamaktadır. Jilet izi derinliğine göre farklı asitler tercih edilebilir. Derin jilet izlerinin tedavisi, küçük izlere göre daha uzun sürebilir ve bu tip izlerde Retinoik Asit ve Fenol bazlı peeling kullanımı tercih edilir. Tıbbi ortamlarda uzman kontrolü sayesinde uygulanan bu asitler diğer asitlerden daha derine inebilmesi sayesinde, derinden bir doku yapılandırması söz konusudur. Ciddi durumlarda lokal anestezi veya intravenöz sedasyonlar uygulanabilir. Her seans sonrası iyileşme sürecinde son derece düzenli olarak bölgeye bakım yapılmalıdır. Kesinlikle güneş ışığına çıkılmamalı ve oluşacak olan kabuklar soyulmamalıdır. Derin jilet izlerinin iyileşme sürecinde elle müdahale sonucu soyulan kabukları daha derin yaralar açmaya sebebiyet verebilir ayrıca bölgenin yıkanma ve temizlenme durumu için doktordan bilgi alınmalı ve ona göre tedavi süreci izlenmelidir.

Int. Dr. Sinem Köse

TCA peeling nasıl yapılır?

Diğer kimyasal peeling uygulamaları ile aynı olan tca peeling tedavi yönteminde ilk olarak göz çevresi, burun ve ağız çevresi koruyucu kremler ile kapatılır ve bir fırça ya da pamuk yardımıyla hızlı bir şekilde yüzün kalan kısmına uygulanır ve daha sonra yüz çeşitli yardımcılarla temizlenir ve nemlendirici krem sürülerek işleme son verilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kimyasal peeling eczanelerde satılır mı?

Orta ve derin aşamadaki peeling uygulamaları için asitler eczanelerde satılmamaktadır. Fakat AHA diye tabir edilen daha çok doğal bileşenlerden (meyve asitleri) oluşan ürünler eczanelerden temin edilebilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kimyasal peeling yanığı nasıl geçer?

Kimyasal peeling kızarıkları 7 -10 gün arasında geçmektedir. Ancak yanma hissini geçirmek için bölgeye soğuk uygulamalar yapılabilir ve günlük hayatta serinlemek için kullanılan yelpaze ile havalandırma yöntemi şiddetli olmayacak düzeyde uygulanabilir.

Int. Dr. Sinem Köse

Kimyasal peeling nerede satılır?

Klinik olarak uygulanan tıbbi ortam solüsyonlarının uzman kontrolünde kullanılması gerekir bu sebeple ilaç sanayisinden çeşitli izinler ile temin edilir. Meyve asitleri ise eczanelerden, güzellik merkezlerinden alınabilir. (Çeşitli e-ticaret platformlarında da satışı yapılmaktadır ancak ilaç sınıfına giren ürünler için internet sitelerinden alınması önerilmez)

Int. Dr. Sinem Köse

Kimyasal peeling sonrası cilt ne zaman soyulur?

Kimyasal peeling sonrası cilt soyulmaları ilk günden itibaren de görülebilir, 1- 3 gün arasında da hafif soyulmalar başlayabilir. Cilt kabuk tutmaya başlayabilir ve bu kabuklara elle müdahale edilmesi önerilmez.

Int. Dr. Sinem Köse