Botoks

Botoks, uygulandığı bölgedeki sinir iletiminin durmasını sağlayarak, o sinirlerin ulaştığı kasın işlevlerini kısıtlar ve kırışıklıklar azalır veya tamamen kaybolur.

Botoks Nedir?

Botox, “Clostridium Botulinum” isimli bakteriden özel olarak üretilen bir toksindir. “Botulinum toksini” ve “Botoks” olarak da adlandırılmaktadır. Uygulandığı bölgedeki sinir iletiminin durmasını sağlayarak, o sinirlerin ulaştığı kasın işlevlerini kısıtlar. Böylece kırışıklıklar azalır veya tamamen kaybolur. 

Botoks işlemi sadece estetik amaçla değil, bazı hastalıkların tedavisi için de uygulanmaktadır. Özellikle migren sorunu nedeniyle günlük yaşam kalitesi düşüş gösteren ya da fazla kilolarından kurtularak sağlıklı bir yaşam amaçlayan kişiler için sık tercih edilen bir tedavi seçeneğidir.

Botoks uygulamaları yüz, boyun, mide, saçlar ve kaşlar gibi vücudun birçok bölgesine yapılabilir. Özellikle göz çevresi botoks öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında kişilerin daha enerjik, dinamik ve genç göründükleri ortaya çıkmaktadır. Çünkü yüz ve göz çevresinde oluşan kırışıklıklar yorgun, kaygılı, mutsuz ve yaşlı bir görünüme sebep olmaktadır.

Botoks İşleminin Çeşitleri Nelerdir? Botoks Nerelere Yapılır?

Botoks ve dolgu işlemleri, birçok farklı teknikle uygulanabilir. Yapılacak olan uygulama kişinin talebine, genel sağlık durumuna, ihtiyaçlarına ve beklentilerine göre değişiklik gösterir. Botoksun yapıldığı bölgeler ve uygulama çeşitleri ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir: 

  • Yüz Botoksu: Botoks uygulaması birçok amaçla yapılabilir. Ancak en çok yüz estetiği sağlaması amacıyla yaptırılmaktadır. Uygulama yapılacak bölgeler hastanın tercihine bağlıdır. Tek bölgeye ya da birkaç bölgeye aynı anda botoks uygulaması yapmak mümkündür. Yüz bölgesine uygulanan botoks çeşitleri şunlardır;
    • Burun BotoksuBurnun uç kısmından dudağın üst kısmına doğru inen “Musculus depressor septi nasi” isimli kasın görevi, burun deliklerini daraltmak ve burun kanadını aşağı doğru çekmektir. Bu kas, bazı kişilerde yemek yerken, konuşurken ve gülerken burun ucunun aşağı doğru hareket etmesine sebep olabilir. Botoks ile burun kaldırma uygulaması sayesinde burun ucu bir iki milimetre yukarı kalkar ve ağız hareketi sırasında hareket etmez. İşlem yaklaşık olarak 10 dakika alır ve tercihen 6 ayda bir tekrarlanmalıdır. Aksi halde botox ile burun kaldırma etkisi kaybolur ve kişiler eski görünümlerine yeniden dönerler.
    • Dudak BotoksuDudak kenarı çizgileri botoks yardımı ile büyük ölçüde giderilmektedir. Özellikle sigara içen kişilerde ise dudak üstü botoks işlemi sıklıkla tercih edilmektedir. Derinleşmiş çizgilerin tamamen yok olması mümkün olmayabilir. Çizgiler ne kadar yüzeysel olursa, başarı oranı da bir o kadar artar. Dudak çevresine yapılan uygulamalarda düşük dozlar kullanılması gerekmektedir. Aksi halde kas işlevlerini istenenden daha fazla engeller ve dudak hareketlerinde bozukluğa sebep olur.
    • Kaş Botoksu: Kaş çatma gibi mimiklerin aşırı kullanılması sonucunda kaşların arasında bulunan bölgede dikey çizgi halinde kırışıklıklar oluşur. Bu kırışıklıklar, kaş arası botoks tedavisi ile hızlıca giderilebilir. Uygulama bölgesinde bulunan kaslar sabitleştiği için, yeni kırışıklık oluşumu belirli bir süreliğine engellenmiş olur.

Kaş düşüklüğü ve orantısız görünüm gibi sorunlar için botoksla kaş kaldırma tedavisi önerilmektedir. Kaş tasarımı yapıldıktan sonra uygun dozda ilaç, alın ve göz çevresine enjekte edilerek kaşın yukarı kalkması sağlanır. İşlem sırasında ilacın yüksek dozda uygulanması, kişinin yüz ifadesinde bozulmaya sebep olabilir.

  • Brotoks: Brotoks, erkekler için özel olarak uygulanan botoks işlemidir. Erkeklerdeki kas yapısı ile kadınlardaki kas yapısı farklı olduğu için, tamamen aynı uygulamaları yapmak uygun olmamaktadır. Yüz yapısı ve şeklindeki erkeksi keskin hatlar korunmazsa kadınsı bir yüz şekli oluşması ihtimali vardır. Bu yüzden uygulamayı yapan uzmanın erkeklere özel botoks konusunda bilgili ve tecrübeli olması gerekmektedir. Brotoks uygulaması, çoğu zaman alın ve göz altı bölgesine yapılmaktadır.
  • Masseter Botoks: Masseter botox, çene kasına uygulanarak yüzün alt kısmının inceltilmesini sağlar. Çene botoksu adı ile de bilinir. Çiğneme hareketi sonucunda gelişen ve büyüyen çene kasları, yüzün kare ve erkeksi bir şekil almasına yol açar. Bu tedavi sayesinde yüz hatlarındaki keskinlik azalır ve daha estetik bir görüntü oluşur. Çene botoksu yaptıranlar, uygulamayı yapan kişilerin deneyimli uzmanlar olmasına dikkat etmelidir. İlacın fazla kullanılması halinde asimetrik görüntülerin oluşma riski vardır.
  • Bruksizm Botoks: Diş gıcırdatma ve diş sıkma tedavisi botoks işlemi sayesinde hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Bu uygulama sayesinde, çene kasları eskiye oranla daha az kasılır. Böylece diş gıcırdatma, diş sıkma ve buna bağlı oluşan ağrılar önlenmiş olur. Botoks sonrası dönemde yüz şeklinde bozukluk ve çiğnemede zorluk yaşanmamaktadır. Geceleri diş sıkma sorununun altta yatan sebebi araştırılmalı ve tedavisi yapılmalıdır. Çünkü botoks geçici bir tedavidir.
  • Gummy Smile Botoks: Gülme ve konuşma sırasında ön dişler ile diş etlerinin görünmesi, gummy smile olarak adlandırılır. Farklı bölgelere uygulanan botoks iğnesi sayesinde, gülüşü etkileyen kaslar daha az miktarda çalışır ve gummy smile sorunu ortadan kalkar. Gummy smile botoks yaptıranlar, bunun geçici bir çözüm olduğunu bilmeli ve kalıcı çözüm elde etmek için diş hekimi ile görüşmelidir.
  • Nefertiti Botoks: Boyun botoksu adı ile bilinen bu yöntem; gıdı sarkması, çene kırışıklığı, boyun sarkması ve kırışıklığı tedavisi amacı ile kullanılmaktadır. Etkileri uygulamadan 2 - 3 hafta sonrasında görülmeye başlar. Yaklaşık 6 ay sonra tekrarlanması gerekir.
  • Yanak Botoksu: Bu uygulama genellikle elmacık kemiği botoksu ve dolgusu ile aynı anda yapılır. Yanak sarkması yaşayan kişilerde, botoks dolgu işlemi ile birlikte yapılırsa daha kalıcı sonuçlar elde edilebilmektedir. Botoks, yanak sarkmasını düzeltirken, dolgu ise estetik bir görünüm kazandırır. Buna kombine tedavi adı verilir.
  • Alın Botoksu: Çok fazla mimik kullanan kişilerin yüzlerinde kırışıklık oluşması kaçınılmazdır. Bu çizgilere ne kadar erken müdahale edilirse, sonuç da bir o kadar başarılı olur. Alın çizgilerine botoks uygulaması yaklaşık 10 dakika sürmektedir. İşlem en geç 6 ay sonra tekrarlanmalıdır.
  • Göz Çevresi Botoksu: Genetik, gözlerin sürekli kısılması ve fazla mimik kullanımı gibi sebepler göz çevresinde kırışıklık oluşmasına yol açar. Botoks ile erken müdahale yapıldığında, tekrar pürüzsüz bir görünüm elde etmek mümkündür. Ancak çizgiler yerleştiyse, pürüzsüz görünüme kavuşmak her zaman mümkün olmayabilir. Göz altı botoks da sıklıkla talep edilen bir işlem olsa da yapılması uzmanlarca tavsiye edilmemektedir. Göz altı sarkmaları için çoğu zaman dolgu işlemi ya da kombine tedavi uygulanmaktadır. 
  • Kirpik Botoksu: Kirpik botoksu sırasında iğne kullanılmamaktadır. Yaklaşık dakika süren bu işlem sırasında kirpiklere argan yağı, keratin ve kolajen gibi maddeler içeren besleyici bir serum uygulanır. Uygulama sonrasında daha dolgun bir kirpik görünümü elde edilir. 
  • Migren Botoksu: Kronik migren, bireylerin yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilemektedir. Yaklaşık 20 dakikalık bir botoks uygulaması sonrasında hastalar bir süreliğine ağrı yaşamazlar veya migren ataklarını çok daha hafif yaşarlar. Migren botoksunun 3 ya da 6 ay sonra tekrarlanması gerekmektedir. Ancak uzmanlar en az 6 ay beklenmesini tavsiye etmektedir. Migren hastalarının, botoks yaptırmadan önce nöroloji uzmanlarından onay alması da büyük önem taşımaktadır.
  • Anal Fissür Botoks: Makat bölgesinde oluşan yırtıklar, anal fissür olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalığın, dışkı yaparken ağrı ve kanama olması gibi belirtileri vardır. Makat bölgesinde bulunan kaslara yapılan botoks işlemi sayesinde kaslar gevşer ve dışkı çıkışı kolaylaşır. Herhangi bir zorlanma olmadığı için yara iyileşmesi de daha hızlı olmaktadır.
  • Koltuk Altı Botoks: Ter bezleri, özellikle koltuk altı bölgesinde yoğun olarak salgı üretir ve bu normal bir durumdur. Ancak bazı hastalarda ter bezleri olması gerekenden çok daha fazla çalışırlar ve kişilerin kendilerini rahatsız hissetmesine yol açar. Böyle bir durumda altta yatan sebebin öğrenilmesi gerekmektedir. Daha sonrasında uzman tarafından uygun görülürse, botoks işlemi yapılır. Botoks ilacının etkisi ile ter bezleri daha az çalışmaya başlar ve aşırı terleme sorunu ortadan kalkar.
  • Keratin Botox: Saç botoksu olarak da bilinen bu işlem sırasında iğne kullanılmamaktadır. Saça güç ve esneklik veren keratin proteini, bir maske şeklinde saça uygulanmaktadır. Böylece saçlar onarılır ve daha sağlıklı bir görünüm elde edilir.
  • Ayak Botoks: Plantar hiperhidroz (ayakların aşırı terlemesi durumu), ayakların sürekli ıslak kalmasına sebep olarak, mantar ve benzeri hastalıkların oluşması için zemin hazırlar. Bu durum kişilerin yaşam kalitesini bozmaktadır. Ayak ter bezlerinin çevresinde bulunan sinirlere uygulanacak botoks sayesinde, ayak tabanı daha az uyarılır ve aşırı terleme sorunu ortadan kalkar.
  • El Botoksu: Aşırı el terlemesi botoks uygulaması ile kolaylıkla çözülebilmektedir. Fakat işlem öncesinde, ter bezlerinin anormal çalışmasının altında yatan sebep bir uzman tarafından araştırılmalı ve botoks işlemi için onay alınmalıdır. İşlemin 6 ayda bir tekrarlanması tavsiye edilir.
  • Mide BotoksuBu yöntemde botoks ilacı mide kaslarına uygulanarak, sindirim işlemi yavaşlatılır. Böylece tüketilen gıdalar midede daha uzun süre kalır ve tokluk hissi daha uzun sürer. Mide botoksu yapıldıktan sonra, kişilerin spor yapması ve sağlıklı beslenmesi şarttır. Aksi halde sorunun tekrarlanması kaçınılmaz hale gelir. Tüm süreç uzmanların kontrolü altında ilerlemelidir. Bu işlemi yaptırabilmek için gereken kriterler şunlardır;
    • VKİ (Vücut Kitle İndeksi) 40’ın altında olmalıdır,
    • Beslenmeye dikkat edilmesine ve aktif bir yaşam tarzı olmasına rağmen fazla kilolar verilemiyorsa,
    • Gebelik ya da gebelik şüphesi olmamalıdır,
    • Botoks yaptıracak kişide mide ülseri ya da gastrit gibi hastalıklar olmamalıdır.

Botoks Hangi Durumlarda Uygulanır?

Botoks uygulamaları günümüzde iki farklı kullanım alanına sahiptir. Bu alanlar kısaca şu şekilde açıklanabilir:

  • Tıbbi Amaçlı Uygulamalar: Botoks iğnesi ile yapılan tüm uygulamalar, ilk aşamada tıbbi kullanım amaçlı olarak geliştirilmiştir. Bu sayede bazı hastalıkların tedavisi botoks ile mümkün olmaktadır. Botoks tedavilerinin kullanıldığı sağlık sorunları ise şöyle sıralanabilir;
    • Göz kapağının kontrolsüz şekilde kasılması anlamına gelen blefarospazm hastalığı,
    • Halk arasında şaşılık olarak da bilinen strabismus hastalığı,
    • Yüz felci ya da yüzün yalnızca bir tarafında meydana gelen spazmlar,
    • Kaslarda meydana gelen kasılmalar nedeniyle vücut duruşunu ve simetrisini olumsuz etkileyen durumlar,
    • Beyin felci (serebral palsi) hastalığı,
    • Vücut genelinde görülen kas krampları,
    • Yoğun terleme sorunu,
    • Çene kemiğinin kasılması,
    • Dişlerin sıkılması ya da gıcırdatılması,
    • Kişide migren hastalığının görülmesidir.
  • Estetik Amaçlı Uygulamalar: Günümüzde botoks işlemlerinin en sık uygulandığı alandır. Özellikle botoks öncesi sonrası görülen değişimler, birçok insanın bu uygulamalardan yararlanmak istemesine yol açmaktadır. Estetik amaçlı yapılan botoks işlemleri ise şu şekilde sıralanabilir;
    • Kırışıklık giderme,
    • Burun ucu kaldırma,
    • Fazla kiloların verilmesi,
    • Çene ve boyun hatlarının gerdirilmesi,
    • Saç tellerinin onarılması,
    • Göz kapağı ve kaş düşüklüğünün giderilmesi,
    • Terlemenin önlenmesi,
    • Güzel bir gülümsemenin kazandırılmasıdır.

Botoks işlemi yapılmadan öncesinde hastanın genel sağlık durumu ve talepleri detaylı şekilde analiz edilir. Bu sayede en başarılı sonucu almak mümkün olacaktır.

Botoks Nasıl Yapılır?

Botoks uygulaması farklı bölgelere yapılsa da uygulanış şekilleri çoğu zaman aynıdır. Genel olarak 10 ile 20 dakika arasında tamamlanan bu işlem, öğle molasında bile yaptırılabilecek pratik bir tedavidir. Ancak etkisi ömür boyu devam etmediği için 3 - 6 ay aralıklarla tekrarlanması gerekmektedir. Botoks işleminin yönteme göre uygulama adımları aşağıdaki gibidir;

  • Mide Botoksu: Mide botoksu, ortalama olarak 20 dakikalık bir uygulamadır. Uygulamadan sonraki birkaç gün içerisinde etki gösterir. Mide botoksu yaptıranlar, ağır yan etkiler yaşamazlar. Bu yüzden oldukça avantajlı bir yöntemdir. Ancak başarılı sonuç elde edilebilmesi için hastaların yaşam şartlarını düzenlemeleri gerekir. Mide botoksu uygulama adımları şu şekilde sıralanabilir;
    • Uygulama günü hasta aç olmalıdır,
    • İşleme bir hafta kala sigara ve alkol kullanımı tavsiye edilmemektedir,
    • Hasta endoskopi odasına alınır ve gerekli hazırlıklar tamamlanır,
    • Endoskop cihazı (ucunda ışık ve kamera olan, ince hortum şeklinde bir cihaz) ile ağızdan girilerek mideye ulaşılır ve belirli mide kaslarına botoks ilacı enjekte edilir,
    • İşlem sonrasında hasta birkaç saat hastanede gözlemlenir ve ardından taburcu edilir.
  • Keratin Botoksu: Keratin botoksu uygulamasında iğneler ve botulinum toksini kullanılmamaktadır. Saç botoksu yaptıranlar, işlem sonrasında bir süre saçlarını yıkamamalılardır. Ayrıca sülfat içermeyen şampuanlar kullanılması tavsiye edilir. Kirpik botoksu yaptıran kişiler ise kirpiklerini 1 gün boyunca sudan korumalılardır. Keratin botoksu sırasında yapılan işlemler şunlardır;
    • Keratin Saç Botoksu Uygulama Adımları: 
      • Saçlar özel bir şampuan ile iki kez yıkanır,
      • Keratin, kollajen kompleksi ve vitamin içeren özel bir serum, kafa derisine masaj yapılarak tüm saça sürülür,
      • Yaklaşık 45 dakika beklenir,
      • Saçlar şampuan kullanmadan durulanır.
    • Keratin Kirpik Botoksu Uygulama Adımları: 
      • Kirpikler, uzman tarafından güzelce temizlenir,
      • Kirpiklere özel bir kalıp sayesinde şekil verilir,
      • Keratin içerikli serum uygulanır,
      • Özel pigmentler kullanılarak, kirpiklere rimel sürülmüş etkisi verilir,
      • Kolajen maddeler ve vitaminler uygulanır.
  • Diğer Botoks Çeşitleri:
    • Muayene sırasında belirlenen bölgeye, lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) kremi sürülür ve birkaç dakika beklenir,
    • İnsülin iğnesine çekilen botoks ilacı, ilgili bölgeye direkt olarak enjekte edilir.

Botoks Zararları Nelerdir?

Botulinum Toksin A. maddesi, botoks işlemi sırasında kullanılan ilaçların etken maddesidir. Yani botoks uygulamalarının tümü, Botulinum mikrobundan elde edilen bir zehirle gerçekleştirilir. Bu nedenle vücutta bazı zararlara yol açması muhtemeldir. Botoks uygulamalarının zararları kısaca şu şekilde açıklanabilir:

  • Saç Botoksu Zararları: Botoks etkisini kaybedene kadar bakımlı ve ışıltılı saçlara sahip olmak mümkündür. Ancak etki süresi sona erdiğinde saçların eskisinden daha mat, cansız, yıpranmış ve doğal şeklini kaybetmiş olduğu görülür.
  • Mide Botoksu Zararları: Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişilerde görülür. Çünkü botoks uygulamasının ardından mide dokusu deforme olur ve hastalıkların daha şiddetli seyretmesine yol açar. Ancak bu durum oldukça nadir görülen bir komplikasyondur.
  • Botoks İşlemlerinin Gözlere Olan Zararları: Halk arasında botoks göze zararları ile bilinen bir uygulamadır. İşlem sonrasında bulanık görme, çift görme, gözlerde şişme, göz simetrisinin bozulması, göz kapağı düşüklüğü ya da kaş düşüklüğü gibi komplikasyonlar meydana gelebilir. Ancak bu sorunlar genel olarak 15 gün içerisinde kendiliğinden iyileşme göstermektedir.
  • Migren Tedavisinde Botoksun Zararları: Migren tedavisi için botoks ilacı sinirlere enjekte edilir. Bu sayede ağrı duyumu beyne iletilmez ve kişinin atakları azalmış olur. Ancak bu sinirlerin ve ilaçtan etkilenen kasların zayıflatılması kalıcı bir çözüm değildir. Bu nedenle kas ve sinir dokularına müdahale edilmemesi; muhtemel fonksiyon kayıplarının önlenmesi oldukça önemlidir. 
  • Bel ve Boyun Bölgelerinde Ağrı: Vücut geneline uygulanan botoks işlemleri ile belirlenen kas grubu gevşetilmiş olur. Ancak bu durum bel ve boyun bölgelerine daha fazla yük binmesine yol açabilir. Bu durumlarda kişiler kronik ağrı duyumu sorunu yaşayabilir. 
  • Sinir ve Kasların Zayıflaması: Botoks ilacına maruz kalan bölgedeki kaslar ve sinirler belirli bir süre için gevşetilmiş olur. Ancak bu işlemin birden fazla kez uygulanması çeşitli sorunlara yol açacaktır. Sinir iletiminin azalması, kas gücünün zayıflaması ya da fonksiyon kayıplarının meydana gelmesi en sık görülen zararlar arasında yer alır. 

Doğru şekilde ve profesyonelce yapılan botoks işlemleri genel olarak vücuda herhangi bir zarar vermez. Bu nedenle uzman bir hekim gerekli donanıma sahip olan sağlık kuruluşları tercih edilmelidir.

Botox İşleminin Kimlere Yapılmaması Gerekir?

Botoks uygulamaları çoğu insan için uygun işlemlerdir. Ancak bazı durumlarda bu işlemlerin yapılması tavsiye edilmez. Botoks uygulamalarının yapılmaması gereken kişiler ve durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Botulinum Toksin Direnci: Sebebi henüz belirlenememiş olsa da, bazı kişilerin botoks ilacının etken maddesine karşı dirençli oldukları görülmektedir. Bu durum botoks etkisinin beklenenden daha kısa sürede kaybolmasına ya da uygulamadan sonuç alınamamasına yol açar. Bu nedenle Botulinum Toksin direnci görülen kişilere botoks yapılmamalıdır.
  • Gebelik ya da Emzirme Döneminde Bulunulması: Gebelik süreci boyunca anne adayının maruz kaldığı herşey bebeğin de etkilenmesine yol açmaktadır. Aynı durum emzirme dönemi boyunca, anne sütü ile etki gösterir. Bu nedenle emzirme dönemi tamamen sona erene kadar botoks yaptırılması uygun değildir. 
  • Nörolojik Hastalıkların Görülmesi: Botoks yaptırmak isteyen kişilerde nörolojik hastalıklar görülüyorsa işlem yapılmamalıdır. Çünkü uygulama sırasında bölgede bulunan sinirler de botoks ilacından etkilenir. Bu nedenle mevcut süreçte ya da geçmiş dönemlerde nörolojik hastalık belirtileri gösteren kişiler için uygun bir işlem değildir.
  • ObeziteMide botoksu kilo verme sürecini kolaylaştıran bir işlem olsa da obezite grubunda yer alan kişiler için uygun bir tedavi seçeneği değildir. Bu nedenle işlemin obezite sınırları altında bulunan ve ideal vücut ağırlığının çok üstünde olmayan kişilere yapılması gerekir.

Botoks hayli basit ve zararsız bir uygulama olarak görülse de riskli komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle işlem öncesinde hastanın genel sağlık durumunun değerlendirilmesi, hastalık geçmişinin öğrenilmesi, kullanılan ilaçların incelenmesi gibi adımlar kesinlikle ihmal edilmemelidir. Botoks işlemleri için uygun bulunmayan kişiler, doğal botoks yöntemleri ile şikayetlerinden kurtulabilir. Özellikle yüz bölgesinde görülen sorunlar için botoks maskesi kullanımı tavsiye edilir. 

Botoks Sonrası Komplikasyonlar (Yan Etkiler) Nelerdir?

Her tıbbi müdahalede olduğu gibi, botoks işlemleri sonrasında da bazı komplikasyonların görülmesi normaldir. En sık karşılaşılan komplikasyonlar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Uygulama Bölgesinde Şişlik, Morarma ve Ödem: Botoks sonrası görülmesi tamamen beklenen yan etkilerdir. Bu durum tamamen botoksun enjeksiyon ile gerçekleştirilen bir uygulama olmasıyla alakalıdır. Uygulamadan birkaç gün sonrasında şişlik, morarma ve ödem şikayetleri kendiliğinden azalma gösterecektir.   
  • Göz Kapaklarında ya da Kaşlarda Düşme: Botokstan sonra göz kapağı düşüklüğü ya da kaşların düşmesi sık görülen yan etkiler arasında yer alır. Bu durum botoks ilacının kaşlara ve göz kapaklarına yayılması ile alakalıdır. Botoks ilacı etkisini kaybetmeye başladıkça göz kapakları ve kaşlar eski şeklini alır.
  • Görme Bozuklukları: Botoks ilacının göz sinirlerine yayılması sonucunda meydana gelir. Özellikle çift görme, bulanık görme ya da gözlerde şişlik gibi komplikasyonlar sık görülmektedir. Botoks işleminden sonraki 30 gün içerisinde herhangi bir iyileşme görülmezse vakit kaybetmeden bir uzmana danışılmalıdır. 
  • Mide Bulantısı ve Kilo VerememeMide botoksu sonrasında sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılmaması nedeniyle görülür. Beslenme düzeninin sağlanması ile birlikte bulantı hissinin giderilmesi ve kilo kaybının başlaması mümkün olacaktır.
  • Çiğneme ve Konuşma Bozuklukları: Özellikle ağız çevresi, dudak üstü, çene ve yanak bölgesine yapılan botoks uygulamaları sonrasında görülür. Kişiler bazı harfleri telaffuz ederken, konuşurken, gülümserken, çiğnerken ya da yutkunurken güçlük çekebilirler. Bu durum botoks ilacının yanlış şekilde ya da miktarda uygulanması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
  • Ses Kısılması: Boyun bölgesine yapılan botoks uygulamaları sonrasında görülür. Boyunda bulunan ve ses tellerinin görevlerini yerine getirmesini sağlayan kasların botoks ilacından etkilenmesi nedeniyle görülür. Geçici bir yan etkidir. 

Botoksun yan etkileri kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Bu nedenle işlem öncesinde kişinin genel sağlık durumu ve şikayetleri detaylı şekilde değerlendirilmelidir.

Botoks Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tüm tıbbi ve estetik müdahalelerde olduğu gibi, botoks işlemleri sonrasında da uyulması gereken bazı kurallar vardır. Bu sayede iyileşme sürecinin kısalması, komplikasyonların daha kısa sürede iyileşme göstermesi, beklenen sonucun alınması ve hedeflenen kazanımların elde edilmesi mümkün olur. Botoks yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Botoks uygulaması yapıldıktan sonraki ilk 24 saat içerisinde egzersiz ve spor yapılmaması gerekir. Aksi halde ödem sorunu daha şiddetli şekilde kendini gösterecektir.
  • Yüz bölgesine yapılan botoks uygulamaları oturana kadar yoğun makyaj, cilt bakımı ve kaş aldırma gibi işlemler yapılmamalıdır. 
  • İşlemden sonraki 48 saat boyunca hamam ve saunaya gidilmemeli, çok sıcak suyla duş alınmamalıdır.
  • Botoks uygulamasından sonraki ilk 3 gün boyunca deniz ve havuza girilmemelidir. Aksi halde enfeksiyon oluşumu meydana gelebilir.
  • Uygulamanın yapıldığı gün uyurken yüksek yastıkların tercih edilmesi ve mümkün oldukça sırt üstü yatılması gerekir.
  • İşlemden sonraki ilk 2 hafta boyunca saunaya girilmemesi, güneşlenmekten kaçınılması ve doğrudan güneş ışınlarına maruz kalınmaması önemlidir. Bu nedenle gün içerisinde muhakkak güneş kremi ve koruyucu aksesuarların (güneş gözlüğü, şapka vb.) kullanılması gerekir.
  • Botoks yapılan bölge hassaslaşacağı için ilk 1 hafta boyunca darbelerden ve lazer epilasyon gibi uygulamalardan kaçınmak gerekir. 
  • Mide botoksu sonrası beslenme alışkanlıklarının yeniden düzenlenmesi gerekir. Özellikle çok yağlı, baharatlı ve kalorili besinlerin tüketilmesi, mide bulantısı şikayetine ya da kilo verme sürecinin olumsuz sonuçlanmasına yol açacaktır.
  • Botoks sonrasında yoğun ya da sık sık alkol tüketilmesi, uygulama bölgesinde görülen ödemin artmasına neden olmaktadır. 
  • Diş hastalıklarının ya da diş tedavilerinin sürdüğü dönemlerde, ağız çevresini etkileyecek olan botoks işlemleri yapılmamalıdır. Aksi halde ciddi enfeksiyon oluşumu meydana gelir.
  • Botoks işlemi sonrasında bölgesel şişlikler hissedilebilir. Bu durumda uzmanın önerdiği şekilde masaj hareketleri yapılmalıdır. Buna rağmen şişlik dağılmıyorsa kontrol muayenesine gidilmesi gerekir.
  • Botoks sonrası görülmesi muhtemel olan komplikasyonlar, 2 ila 14 gün içerisinde iyileşme gösterir. Ancak şikayetler daha uzun süre devam ediyorsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Botoks sonrası istenen etki görülse de, uygulama bölgesi 4 ila 6 ay içerisinde eski formuna dönecektir. Bu nedenle etkinin sürekli olması planlanıyorsa, işlemin belirli periyotlarla tekrarlanması gerekir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
1
Makeleyi Paylaşın

Botoks ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Mide botoksu nedir? Mide botoksu nasıl yapılır?

Botoks ilacının mide kaslarına endoskopik olarak enjekte edilmesi ile uygulanan bir yöntemdir. Bu sayede tüketilen besinler daha uzun süre midede kalır ve tokluk hissinin oluşmasına yardımcı olur. Böylece kişiler daha az porsiyonlar tüketir ve fazla kilolardan kurtulmak mümkün hale gelir. Anestezi altında uygulandığı için acı duyumu oluşmaz. 20 ila 30 dakika içerisinde tamamlanan bu operasyonun ardından 1 gece hastanede yatmak gerekir. Taburcu olduktan sonrasında ise günlük yaşama dönmekte hiçbir sakınca bulunmamaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Saç botoksu nedir?

Saç tellerinin daha sağlıklı olması için gereken amino asit ve protein yapıların uygulanmasına, saç botoksu adı verilir. Bu sayede saçlar daha yumuşak, canlı, sağlıklı, parlak, pürüzsüz ve hacimli olur. Aynı zamanda elektriklenme ve zor şekil alma gibi sorunlar da saç botoksu ile kontrol altına alınabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Botoks sonrası yapılmaması gerekenler nelerdir?

Botoks sonrasında uygulama bölgesinin doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmaması, bölgenin kaşınmaması, kozmetik ürünlerin uygulanmaması, havuz ve denize girilmemesi, hamam ve saunadan uzak durulması, enfeksiyon tehdidi yaratan tüm etmenlerden kaçınılması, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, yoğun alkol tüketiminden uzak durulması, cilt bakım yaptırılmaması, ağır egzersizlerin yapılmaması ve çok sıcak su ile duş alınmaması gerekir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Botoks sonrası şişlik ne zaman geçer?

Botoks uygulamaları sonrasında görülen şişlik sorunu, işlemden sonraki 2 ila 14 gün içerisinde iyileşme gösterecektir. Şişliklerin daha kısa sürede geçmesi için uzman tarafından tavsiye edilen şekilde buz kompresi yapılabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Botoks kaç yaşında yapılmalı?

Botoks işlemleri, 18 yaşını doldurmuş ve işlem için uygunluk gösteren herkese yapılabilir. Uygulama yapılacak kişilerin yaş aralığında herhangi bir üst limit bulunmaz. Ancak yasal olarak 18 yaşını henüz doldurmamış kişilere estetik amaçlı botoks uygulamaları yapılamaz.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Botoksun etkisini azaltmak mümkün mü?

Botoks işlemlerinin tümü, belirli bir süre içerisinde etkisini kaybeden uygulamalardır. Bu nedenle işlemden sonraki 2. aydan itibaren istenmeyen botoks etkileri yavaş yavaş kaybolmaya başlar. Yapılan uygulama kişinin beklediğinden daha etkili ise sonraki uygulamada daha az enjeksiyon yapılması uygun olacaktır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Emzirirken botoks yapılır mı?

Emzirme süreci içerisinde botoks uygulamalarının yapılması tavsiye edilmemektedir. Çünkü anne sütü ile birlikte, annenin maruz kaldığı her şey bebeğe de geçiş yapmaktadır. Yani anneye uygulanan botoks ilacı, anne sütü ile birlikte bebeğin vücuduna da geçiş yapacak ve istenmeyen sonuçlara yol açacaktır. Emzirme süreci tamamen sona erdiğinde talep edilen işlem uygulanabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Botoks nasıl bozulur? Botoksun etkisi nasıl giderilir?

Botoks işlemlerinin hiçbiri kalıcı etki göstermez. Bu nedenle bozulması ya da etkilerinin giderilmesi için herhangi bir uygulama yapılmasına da ihtiyaç duyulmaz. Botoks ilacı, uygulanan bölgedeki kasların 4 ila 6 aylık bir süre boyunca gevşemesine yardımcı olur. İleri dönemlerde ise vücuttan atılır ve etkisi kaybolur. Bu nedenle yanlış yapılan ya da istenen sonucun alınmadığı botoks uygulamaları sonrasında yeni bir işleme başvurmak yerine etki süresinin bitmesini beklemek önerilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Botoks etkisini ne zaman gösterir? Botoks kaç günde etkisini gösterir?

Botoks etkisi, işlemden sonraki 2. günde görülmeye başlar. Ancak beklenen etkisinin görülmesi için yaklaşık 10 gün beklemek gerekir. Bu süre zarfı içerisinde kaslar tamamen gevşemiş ve hedeflenen görünüm elde edilmiş olacaktır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Botoksun yan etkileri ne zaman geçer?

Botoks sonrası görülen yan etkilerin büyük çoğunluğu, yaklaşık 15 gün içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterir. Bu nedenle herhangi bir tedavi başlatılmasına gerek yoktur. Ancak 15 günün ardından devam eden komplikasyonlar için vakit kaybetmeden bir uzmana danışılması gerekmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker