Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi

Bebeklerin kafatasındaki kemiklerin birleşim yerinde bulunan yumuşak dokuya bıngıldak adı verilmektedir. D vitamini ve sıvı takviyesi uygulanmaktadır.

Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi Nedir?

Bebeklerin kafatasındaki kemiklerin birleşim yerinde bulunan yumuşak dokuya bıngıldak adı verilmektedir. Yetişkin bireylerin kafatasındaki tüm kemikler tam anlamıyla kenetlenmiş durumdadır. Yeni doğan bebeklerde ise bu kenetlenme henüz tamamlanmamış durumdadır. Bu sebeple de yeni doğan bebeklerin kafataslarına dokunmak genelde kişiler için oldukça korkutucu bir durumdur. Bebeklerde toplamda 6 adet bıngıldak bulunsa da bu bıngıldakların yalnızca 2 tanesi kişiler tarafından fark edilir.

Genelde bebeklerin kafatasına dokunmaktan korkulsa da uzmanlara göre bu bölgeye dokunmak bebekleri beyin ya da kafatasına bir zarar vermemektedir. Bıngıldağın bazı durumlarda farklı fiziksel görünümlere bürünmesi son derece olağandır. Bebekler ağladıkları ya da nefes alıp verdikleri esnada bıngıldaklarında bir şişme görülebilmektedir ya da bebeğin kalp atışı ile hareketlenen bıngıldakta nabız görünümü meydana gelebilmektedir. Yine aynı şekilde hapşırma, öksürme ya da kusma gibi faaliyetlerde de bıngıldağın şişmesi son derece normal karşılanmaktadır.

Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerdeki kafatasının yumuşak dokuya sahip olması, doğumun daha kolay olmasını sağlamaktadır. Doğum kanalından geçiş esnasında bu dokunun yumuşak olması sebebi ile kafatası esner ve daha kolay bir doğum meydana gelir. Aynı zamanda bebeğin büyüme döneminde, beyninin büyümesi esnasında beynin kafatasına çarpması da engellenmiş olur. Beynin büyümesi son bulduğunda, zamanla bıngıldakta da kapanma meydana gelir. Bu sebeple bıngıldağın zamanında kapanmaması, beyin gelişimine de engel olmaktadır. Bazı zamanlarda, bebeklerde bulunan bıngıldağın çökmesi de görülmektedir.

Bebeklerde bıngıldak çökmesi, farklı nedenlere dayanmaktadır. Bu gibi bir durumda anne ve babaların bir doktora görünmesi çok daha sağlıklı olmaktadır. Bebeğin bıngıldağının çöküp çökmediği, anne ya da babasının bebeğin kafasını alnından geriye doğru hafif bir şekilde okşaması ile anlaşılabilmektedir.

Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi Belirtileri

Bebeklerde bulunan bıngıldak, ön ve arka bıngıldak olacak şekilde ikiye ayrılmaktadır. Ön bıngıldak, genellikle 12. ayda veya en geç 24. ayda kapanır. Arka bıngıldak ise en geç 3 ay içerisinde kapanmalıdır. Her bebeğin biyolojik yapısı birbirinden farklı olduğu gibi bıngıldaklarının geç kapanmasına sebep olan faktörler de birbirinden farklıdır.

Bebeklerdeki bıngıldağın geç kapanmasına sebep olabilecek faktörler ise şu şekildedir;

Bıngıldak çökmesinin en net belirtisi, hafif bir şekilde bebeğin bıngıldak bölümüne dokunularak görülmektedir. Bebeğin başının alın bölgesinden arka tarafa doğru çok hafif bir basınçla okşanması halinde, bebeklerde bıngıldak çökmesi olup olmadığını anlamak mümkündür.

Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde bıngıldak çökmesinin ilk nedenlerinden biri, bebeğin susuz kalmış olmasıdır. Bu noktada bebeğin az su içtiğini düşünmek yetersiz kalacaktır. Çünkü ishal olan bebeklerde de genellikle bıngıldak çökmesi görülebilmektedir. Genellikle susuzlukla yakından ilgili olan bıngıldak çökmesi, gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması sonrasında düzelmektedir.

Bebeklerdeki bıngıldak çökmesinin bir diğer nedeni ise bebeğin yetersiz beslenmesidir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde yetersiz beslenme annenin sütünün besleyici olmamasından kaynaklanmaktadır. Böyle bir durum olmasında, anne sütüne ek olarak tamamlayıcı gıdalara geçilmesi gerekmektedir. Ek gıda sürecinde olan bebekler için ise doktor kontrolü ile birlikte daha besleyici ve doyurucu besinlerin beslenme planına dahil edilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi Teşhisi

Bıngıldak çökmesi, rutin kontroller esnasında doktoru tarafından ya da ailelerinin bebeğin kafatasını okşaması ile kolay bir şekilde teşhis edilebilmektedir. Genellikle sıvı kaybından kaynaklanan bıngıldak çökmesi, bebeğe verilecek olan sıvı takviyesi ile düzeltilebilmektedir. Kolay teşhisi ve tedavisi sebebi ile ailelerin bebeklerindeki bıngıldak çökmesinden endişe duymasına gerek yoktur. Gayet normal bir durum olan bıngıldak çökmesi, uygun tedavi yöntemi ile kısa sürede ortadan kalkmaktadır.

Bıngıldak çökmesi, yukarıda da belirtildiği gibi korkulacak bir durum olmamasına rağmen bıngıldaktaki bazı değişiklikler nadirden de olsa farklı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Bıngıldaktaki şişme; bebeklerde tümör, hidrosefali ya da menenjit gibi önemli hastalıkların habercisi niteliğinde olabilmektedir. Aynı zamanda bıngıldağın normalden çok daha çıkık bir görünüme sahip olması, bebeğin kafatasında anormal bir basınç olduğu anlamını taşıyabilmektedir. Bu gibi durumlarda kesinlikle zaman kaybetmeden bir doktora gidilmesi ve gerekli kontrollerin yaptırılması gerekmektedir.

Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi Tedavisi

İshal olan bebeklerde ve dolayısıyla susuz kalmış bebeklerde, sık sık su verilmesi önerilmektedir. Eğer bebek hala emzirme dönemindeyse, annenin bebeğini sık sık ve yeterli miktarda emzirmeye devam etmesi gerekmektedir.

Bebeklere, doğdukları günden itibaren eğer anne sütü yetersiz geliyorsa D vitamini takviyesi verilmektedir. D vitaminin, raşitizm hastalığını önlediği gibi aynı zamanda kemik gelişiminde de etkisi oldukça büyüktür. Bu sebeple de bıngıldak çökmesi sorunu yaşayan bebeklere de bazı durumlarda D vitamini takviyesi verilmektedir. Bu noktada bebek için en uygun doz miktarı doktoru tarafından verilmektedir. Bu doz miktarının üzerine çıkılmaması ve bebeğin düzenli olarak kontrol ettirilmesi son derece önemlidir.

Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi Tedavi Edilmezse

Bebeklerde bıngıldak çökmesi, genellikle bebeğin yetersiz sıvı almasından kaynaklanmaktadır. Her canlının olduğu gibi bebeklerin de günlük sıvı alımına özen gösterilmesi son derece önemlidir. Yalnızca bıngıldak çökmesi için değil, bebeğin gelişiminin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için su ya da anne sütü gibi hayati sıvıların bebeğe verilmesi gerekmektedir. Bebeklerde bıngıldak çökmesi tedavi edilmezse, daha doğrusu bebek hala yeterli sıvıyı alamazsa çok daha ciddi hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.

Bıngıldak çökmesinin bir diğer nedenlerinden olan yetersiz beslenmenin de çözülmemesi durumunda, bebeğin bağışıklık sistemi düşerek hastalıklara karşı savunmasız bir hale gelecektir. Bu sebeple de rutin kontroller esnasında bıngıldak çökmesi teşhisi konulan bebeklerde, bu sorunun kaynağının bulunması ve gerekli tedavinin zaman geçmeden başlanması önerilmektedir.  

Bebeklerde Bıngıldak Çökmesine Ne İyi Gelir?

Bıngıldak çökmesi tedavisinde, genel olarak bebeğin su ve besin alımına dikkat edilmektedir. Özellikle ek gıda sürecinde olan bebeklere daha çok kemik yapısını güçlendirecek besinler önerilmektedir. Aynı zamanda doktor kontrolünde olması koşuluyla, D vitamini takviyesinin de bu soruna iyi geldiği bilinmektedir. Uzmanlar, bebeklerin bıngıldak bölgesinin çok sert olmayan darbeler dışında zarar görmesinin mümkün olmadığını belirtmektedir. Bu sebeple de bu bölgenin çok sert darbeler almamasına ve bebeğin bıngıldak bölgesinin korunmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Bıngıldak Çökmesine Ne İyi Gelmez?

Bebeğin yeterli miktarda sıvı almaması ya da besin değeri açısından yeterli olmayan besinlerle/mama ile beslenmesi, bıngıldak çökmesi sorununa hiç de iyi gelmeyen unsurlardır. Bıngıldak çökmesi oluşan bebeklerin sıvı alımına ve zengin içeriklerle besleniyor olmasına çok daha büyük bir önem verilmesi gerekmektedir.

Bebeklerde Bıngıldak Çökmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Bebeklerde bıngıldak çökmesi, bebeğin düzenli rutinleri esnasında doktorun muayenesi sonrasında fark edilebilmektedir. Fakat aileler tarafından da kafatasının okşanması esnasında anlaşılabilir. Böyle bir durumda rutin kontrol zamanını bekleyebilir ya da aileler kendi çocuk doktorlarına bebeklerine götürebilirler. Bıngıldak çökmesi için bebeklerin pediatri doktoruna götürülmesi gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın