KKK Aşısı Nedir?

KKK aşısı, kızamık, kabakulak ve kızamıkçık isimlerinin baş harflerinden oluşur ve bebeklik döneminde yapılır

Kızamık, Kabakulak ve Kızamıkçık isimlerinin baş harflerinden oluşan KKK aşısı, bebeklik döneminde yapılır. Halk arasında kızamık aşısı veya tıpta MMR aşısı olarak bilinen bu aşı yapıldığı dönem içerisinde 1 defa değil toplamda 2 kere farklı zaman diliminde yapılır. Bu zamanlar;

  • Birinci doz; 9  - 15 aylık bebeklere
  • İkinci Doz; 15aylık – 6 yaşındaki bebeklere/çocuklara yapılır.

Özellikle 2. doz yapılacak olan aşı ilkokul birinci sınıf veya anaokuluna giden çocuklara yapılmaktadır. Aşı oldukça ağır olduğu için 1 seferde tüm dozların yapılmasından ziyade riski azaltmak için 2 seferde uygulanmaktadır. Tüm bu işlemlerden sonra aşı etkisi ile bu hastalıklardan korunma olasılığı şu şekildedir:

  • Kızamığa karşı kazanılan direnç %97 seviyesindedir.
  • Kabakulağa karşı kazanılan direnç %88 dolaylarındadır.
  • Kızamıkçığa karşı oluşan direnç ise %97 olarak bilinir.

Aşı uygulamasından sonra korunma düzeyi bu kadar yüksek olması elbette insanları aşı yaptırmaya iten en önemli sebeptir. Ancak günümüzde bazı sebeplere dayanan kişiler bu aşıyı hem kendileri hem de çocuklarına yaptırmamaktadır. Kızamık aşısının yapılmadığı toplum ve kişilerde şu hastalıklar nüksetmektedir.

  • Pnömoni olarak bilinen zatürre hastalığı artmakta,
  • Orta kulakta görülen iltihap sayısı yükselmekte,
  • SSPE (subakut sklerozan panensafalit) hastalığı olarak bilinen enfeksiyon çeşidi görülmektedir.

Tüm bu komplikasyonlar yaygın bir şekilde görülürse eğer toplumda hastalık ve diğer rahatsızlıklardan ölen insanların sayısı da hızlı bir şekilde yükselir. Toplum sağlığı tehlikeye girer.

KKK Aşısı Uygulama Şekli

Aşıların bir yerden başka bir yere nakli içinde belirli standartlar vardır. Bu standartlarda özellikle aşı kapları kullanılması gerekir. Aşının taşıma sırasında kırılmaması, etrafa dökülmemesi son derece önemlidir. Bunların yanında diğer dikkat edilen hususlar;

  • Taşınan aracın bu işlem için uygunluğu
  • Sürücünün gereken eğitimleri almış olması 
  • Sevk yapılacak olan yolun güvenliği
  • Aşı ve sulandırıcıların taşıma kabının tam ortasına konulduğundan emin olunması
  • Aşı taşıma kaplarında sıcaklığı ayarlamak için kullanılan buz aküleri ile aşının direkt temas etmemesi
  • Aşının kırılmasını önlemek ve aşının buz aküleri ile direk temasını kesmek için köpük vb. materyallerin kullanılması gerekir.

Tüm bu işlemlerle güvenli bir şekilde taşınan aşı hastaya vurulmak üzere sağlık kuruluşuna getirilir. Bu aşamadan sonra ise artık hastaya vurulmak üzere hazırlanır.

Tüm aşılarda olduğu gibi kızamıkta hazırlandıktan sonra hemen insanlara vurulması gerekir. Kızamık, kabakulak ve kızamıkçık hastalıklarına karşı insanları koruyan bu aşı tipi hastanın yanında sulandırılır ve hemen bebeğe/çocuğa uygulanır. Ancak uygun ortam koşulları sağlandığı takdirde sulandırıldıktan sonra 4 saat içerisinde de yapılabilmektedir.

KKK Aşısı Nasıl Yapılır?

  1. Aşı sulandırılır veya sulandırılan aşı çıkartılır.
  2. Enjeksiyona aşının emilmesi sağlanır.
  3. Aşı yapılacak olan bölge kolonyalı mendil ile dezenfekte edilir.
  4. İğne hastaya yapılır.
  5. Kanamanın durması için pamuk ile bir müddet hastanın aşı bölgesine baskı yapması sağlanır.

KKK Aşısı Yan Etkileri

Hastalar KKK aşısından sonra bazı yan etkilere maruz kalabilmektedir. Bunlar genel itibari ile geçici olan unsurlar olsa da şiddetli cereyan ettiği durumlarda hastaneye veya doktora danışılmalıdır.

  • Aşı yapılan bölgede şişme, kızarma ve ağrı hissedilmesi son derece doğaldır. Bu durum hastalarda %50 veya %60 olasılık ile gözlemlenebilmektedir. Bu durumlar aşıdan sonra 24 veya 48 saat içerisinde düzelmektedir. Düzelmeyen durumlarda doktora danışılması gerekir.
  • Aşı vurulduktan sonra ise kişide başka yan etkilerde görülebilir. Bunlar:
    1. Ateş
    2. Baş ağrısı
    3. Kas ağrısı
    4. İştahsızlık

Aşı vurulduktan sonra görülen yaygın yan etkilerdendir.

  • KKK aşısı vurulduktan sonra ise diğer aşılarda gözlemlenmeyen ancak bu aşıya mahsus olan bir durum vardır. Aşı tarihinden itibaren %2,5 sıklıkla görülebilen bir deri dökülmesi vakası olabilir. Bu durum aşı vurulduktan sonra 1 hafta – 10 gün içerisinde başlayıp 2 gün sürebilmektedir.

Bu yan etkiler, hastalığa yakalanınca ortaya çıkacak durum karşısında hafif kaldığı için göz ardı edilebilecek etkilerdir. Ancak tüm bunlara rağmen bazı durumlarda yan etkinin şiddeti artabilir. Ateş, kusma ve halsizlik çok daha ciddi boyutlarda kişide tezahür edebilir. Bu durumda KKK aşısı kontrendikasyonları oluşur ve hastaya 2. doz aşı vurulması doktor tarafından tavsiye edilmez.

Yetişkin KKK Aşısı

Kızamık aşısı 2006 yılından itibaren ulusal aşı takviminde kendisine yer bulmuştur. Bu nedenden dolayı aşı karnesinde 2 doz KKK aşısı yaptırdığını ispat edemeyen kişilere bu aşı uygulanır. Bunun haricinde bazı durumlarda ise aşının vurulması ertelenebilir. Bu durum

  • Gebelik dönemindeki kadınlara bu dönem sona erdikten ve sütten kesildikten sonra aşı vurulur.

Bazı kişiler 1 doz dahi vurulmamış olabilmektedir. Bu durumda kişinin isteği doğrultusunda ücretsiz olarak aile hekimlerine başvurması ve 4 hafta ara ile 2 doz KKK aşısını olması sağlığı açısından önem arz etmektedir.

KKK Aşısı Otizm

1998 yılında yayınlanan Lancet dergisinde KKK aşısı ile Otizm hastalığı ilişkilendirilmiştir. Ancak bu yazı kısa süre sonra geri çekilmiştir. İşte bu dönemden itibaren insanların kafasını karıştırmaya yeten bir kanıt olarak gösterilse de bilimsel bir gerçekliği tespit edilememiştir.

Aşının Otizm ile ilişkilendirilmesi için kohort ismi verilen bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Kohort, aynı yaş grubundaki insanların incelenmesi anlamına gelir. Bu çalışmada 2 farklı Kohort grubu kullanılmış ancak aşı ile Otizm arasında herhangi bir ilişki bulunamamıştır. Bu çalışmalardan elde edilen sonuçlar:

  • KKK aşısı sonrası kızlar için oluşturulan Kohort grubunda bulunan 1999 – 2001 doğumlu kişilerde Otizm riskinin düştüğü dahi gözlemlenmiştir.
  • Ayrıca KKK aşısının diğer aşılar ile uygulanması sonrasını bilmek için yapılan testte ise herhangi bir risk artışı veya düşüşü gözlemlenmemiştir.

Tüm bu çalışmalar akabinde aşı ve otizm arasında bir ilişkinin olmadığı kanıtlanmış ve akabinde dergideki yazı geri çekilmek durumunda kalmıştır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
1
Makeleyi Paylaşın

KKK Aşısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

KKK aşısı ne zaman yapılır?

KKK aşısı bebeklik döneminin 12. ayında yaptırılır. Bununla birlikte anaokulu/ilkokul çağına gelmiş 6 yaşındaki çocuklara da 2. doz olarak tekrardan uygulanır. Bu uygulama esnasında aşı yapıldığı çocuğun karnesine de işlenmektedir. 

KKK aşısı aynı zamanda askerlik hizmetini tamamlamak için birliğine teslim olan askerlere de yapılmaktadır. Askeri ortamda herhangi bir salgın baş göstermemesi adına önceden aşı vurulmayan kişilere KKK aşısı yaptırılmaktadır

Int. Dr. Sinem Köse

KKK aşısı ateş yapar mı?

Her aşının bazı yan etkileri vardır. Genel olarak aşıların ortak özelliği ise vurulduktan sonraki gecede kişide ateşlenmeye sebep olmasıdır. Kişilerin ateşlenmesi genellikle 1 gecede geçse de bazı durumlarda 2. gece itibari ile de devam etmektedir. KKK aşısı da bu aşılar gibi yan etki olarak kişinin ateşlenmesine olanak tanıyan bir aşıdır.

Int. Dr. Sinem Köse

KKK aşısı fiyatı nedir?

KKK aşısı SGK güvencesi ile yaptırılan bir aşıdır. Zorunlu olarak yaptırıldığından dolayı herhangi bir ücret ödenmemektedir. Bu aşının yapımında ailenin bağlı olduğu sağlık ocaklarına gitmek yeterlidir. Ayrıca günümüzde sağlık ocaklarının takip sistemleri de gelişmiş ve aileler tarafından gidilmese dahi bu kişiler telefon ile aranarak aşı olmaları/yaptırmaları gerektiği bilgisi verilmektedir.

Int. Dr. Sinem Köse