M Chat

M chat testi, çocuklarda otizm olup olmadığını erken dönemde anlamaya yarayan özel bir testtir.

M Chat Nedir?

M chat testi, çocuklarda otizm olup olmadığını erken dönemde anlamaya yarayan özel bir testtir. Erken dönemlerde uygulanan bu test, çocuklarda otizm belirtilerinin olup olmadığını ortaya çıkarmada etkilidir. 23 maddeden meydana gelen test ebeveynler tarafından çözülmektedir. Ebeveynlerin her bir soruya evet ya da hayır şeklinde cevap vermeleri istenmektedir. Çocuklarda otizm tanısını yapabilmek için en çok tercih edilen testlerden biridir.

M chat 2001 yılında Robins, Barton, Fein ve Green tarafından geliştirilmiş özel bir ölçektir. Bu ölçek sayesinde 18-36 aylık çocuklarda otizm teşhisi koyulmaktadır. Bunun dışında otizm belirtilerinin olup olmadığına bakılabilir ve bir belirti tespit edilmesi durumunda erken dönemde müdahale edilebilir.

Testte yer alan sorular cevaplanırken tarafsız davranmak ve doğru cevaplar vermek önemlidir. Doğru cevaplar verilir ise çocukta var olan durum hakkında doğru yorumlamalar yapılabilir ve tanı koyulabilir. 2005 yılında Türkçeleştirilen bu test, günümüzde Türkiye’de yaşayan ebeveynler tarafından da rahatlıkla kullanılmaktadır.

M Chat Testi Neden Önemlidir?

Otizm ne kadar geç teşhis koyulursa tedavisi o kadar zorlaşan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden kişilerde erken dönemde otizm teşhisi tedavi için çok büyük bir avantajdır. Günümüzdeki teknoloji ile dünyanın her yerinde otizm teşhisi ortalama 3-4 yaşından sonra yapılmaktadır. Çünkü dünyanın birçok yerinde otizm taramasına yönelik uygulanan testler hakkında hem çiftler hem de uzmanlar yeterince bilgi sahibi değildir.

Otizm erken dönemde belirlendiğinde çocuğun başarılı bir eğitimle hayatını normal bireyler gibi sürdürmeye başlayabilir.

Otizm tarama testi 18-36. aylık bebeklerde erken otizm teşhisi koyulmasını sağlar. Bu test çok pratik bir anket testidir. Erken dönemde belirlenen otizm sonrasında çocuğun normal bir birey olarak sosyal hayata katılması sağlanabilir. Test sonucunda erken dönemde otizm belirtilerini ortadan kaldıracak bir eğitim planlanabilir.

M Chat Testi Nasıl Yapılır?

M Chat testi Türkçeye Değiştirilmiş Erken Çocukluk Dönemi Otizm Tarama Ölçeği olarak çevrilmektedir. Bu test 18-36 ay arası olan çocuklarda otizm belirtilerini tespit etmek mümkündür. Söz konusu test toplam 23 maddeden meydana gelmektedir. Ölçek cevaplanırken tüm maddelere cevap verilir. Test cevapları evet ve hayır seçenekleriyle gerçekleştirilmektedir.

M chat isimli test anne ve baba tarafından çözülür. Ancak ülkemizde anne babaların bu konuda donanımlı olmaması sebebiyle ölçek konusunda eğitimli olan sağlık çalışanları tarafından da yapılabilmesi söz konusudur.  Hemşire, doktor ya da psikolog tarafından çözüldüğünde çocukta otizm belirtisi olup olmadığı konusunda net bir cevap alınabilir.

23 madde değerlendirilmesi ve test ortalama 10-15 dakikada tamamlanmaktadır. Ancak bir zaman sınırlaması yoktur. Anne ve baba bu testi daha müsait bir zamanda çocuğunu bilinçli bir şekilde gözlemleyerek de yapabilir. Test sonucunda çocukta otizm belirtilerinin olup olmadığına bakılır. Test sonucu uzmanlar tarafından değerlendirilir ve çocuğun otizm şüphesi konusunda fikir edinilir.

M Chat Testi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

M chat tarama testi çocuklarda çok erken bir dönemde otizm belirtisinin olup olmadığı konusunda fikir verir. Bu yüzden de ölçek doğru bir şekilde çözülmelidir. Testi çözerken yönerge iyi okunmalı ve tarafsız şekilde değerlendirilmelidir.

M chat testi çözerken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir;

  • M Chat testinde yoruma dayalı sorular vardır. Ancak yoruma dayalı sorularda tarafsız bir şekilde çocuğu gözlemleyerek cevap verilmelidir. Çocuğu gözlemlerken sorulara olması gerekenleri değil aslında olan şeylerin cevapları verilmelidir.
  • Otizm tarama testi cevaplarken çocuğun davranışı yapma sayısı da önemlidir. Testte yer alan sorudaki davranışı çocuk bir iki defa yapıyorsa bu nadiren olarak görülmelidir. Yani bu durumda çocuğun o davranışı yaptığını kabul etmek yanlış olacaktır. Çocuğun davranışı yapıyor olarak kabul edilmesi için sürekli olarak gerçekleştiriyor olması gereklidir.
  • M chat tarama testi cevaplandıktan sonra değerlendirme aşaması da çok önemlidir. Değerlendirme aşamasında mutlaka uzman bir doktor görev almalıdır. Değerlendirilme sonrasında otizm belirtisi varsa mutlaka gerekli adımlar atılmalıdır.

M Chat Testi Nasıl Değerlendirilir?

M chat testinde farklı soru kalıpları bulunmaktadır. Bazı sorulardaki evet yanıtları otizm riskini ortaya koyabilir. Bazılarında ise evet yanıtı otizm riskinin olmadığını açıklar. Bu nedenle soruların doğru şekilde okunması ve doğru yorumlanması önemlidir.

Testin Türkçe versiyonunun değerlendirilmesi sırasında belirli soruların en az ikisinde ya da toplam 23 soruda yer alan kalın seçeneklerin en az 3 tanesinin işaretlenmesi durumunda, çocuğun otizm açısından riskli olduğuna dair bir değerlendirme yapılabilir. Bu durumda hemen bir çocuk ya da ergen psikiyatrisine yönlendirmek doğru olur. Uzmanlar çocuktaki belirtileri detaylı olarak inceler ve bir tedavi planı oluşturur.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

M Chat ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

M Chat testi yaptırılmalı mı?

M chat testi otizm gibi önemli bir konuya yönelik tarama testidir.   Bu yüzden de çocuğun ilerleyen dönemlerde sorun yaşamaması adına mutlaka yaptırılması gerekir. Bu test 18-36 aylık çocuklara yaptırılabilir. Ayrıca daha sonra da yaptırılmasında sakınca yoktur. Ebeveynler, otizm konusunda bilgilere ulaşmak adına bu testten yararlanmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

M Chat testi kimler yapabilir?

M chat testini yapmak için uzmanlar görev almaktadır. Bu test çocuk hekimi, psikiyatrist, psikolog, pedagog, nörolog ve bu alanda uzman sağlık çalışanları tarafından yapılabilir. Değerlendirme konusunda ve sonrasında mutlaka uzman bir kişinin görüşü alınmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

M Chat testi çocuk için zararlı mı?

 M chat testi çocuğa hiçbir işlem yapılmayan anket şeklinde bir testtir. Test anne ve babalar tarafından 10-15 dakika içinde cevaplanır.   Test çözülürken bebeğin ortamda olmasına dahi gerek yoktur. Bu yüzden çocuğa zarar verecek bir test değildir.

Stj. Dr. Özlem Filiker