Onikiparmak bağırsağı ülseri, mideden gelen asitli salgı ile sindirim enzimlerinin duodenumun koruyucu yüzey tabakasını tahribatı ile gelişmektedir. Erken teşhis konduğunda kolay tedavinin sağlandığı bir hastalıktır.

Geçirgen bağırsak sendromunda, bağırsaklar arası sıkı bağlantıların bozulması sonucu zararlı organizmalar gibi istenmeyen maddeler kana geçmeye başlar. Tedavide öncelikli yapılması gereken hastalığa neden olan etkenlerin ortadan kaldırılmasıdır.

Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu, mide veya bağırsakların bakteri ve virüs gibi ajanlar tarafından enfekte olması sonucu meydana gelen iltihabi bir hastalıktır. Tedavide ilaç ve antibiyotikler kullanılır.

“Yolcu ishali” olarak da bilinen turist ishali, genellikle sulu dışkılama ve kramp şeklinde karın ağrısı ile kendini gösteren sindirim sistemi hastalığıdır. Hastalık kendiliğinde geçmezse rehidratasyon sıvısı verilebilir.

İnsan vücudunda bulunan batın bölümünün etrafındaki organların çevresinde su toplanması olayına karında sıvı birikmesi denmektedir. Hastalara tuz alımını ve sıvı alımını kısmasını önermekte ya da idrar söktürücü ilaç tedavisi verebilmektedir.

Gastroenteroloji ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Gastroenteroloji hangi hastanelerde var?
Gastroenteroloji özelleşmiş bir yan dal olduğu için her hastanede bulunmayabilir. Özellikle küçük devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde pek rastlanmaz, buralarda gastroenterologların baktıkları hastalıklarla yine konuyla ilgili uzmanlıkları olan Dahiliye uzmanları ilgilenir. Bunun dışında tıp fakültelerinde ve eğitim araştırma hastanelerinin birçoğunda gastroenteroloji bulunmaktadır.
Gastroenteroloji muayenesi nasıl yapılır?
Gastroenterolojide ilk yapılan işlem hasta hikayesinin alınmasıdır. Doktorunuz size şikayetlerinizle ilgili sorular soracak, kullandığınız ilaçları ve ailenizin hastalık geçmişini sorgulayacaktır. Tam olarak doğru bilgileri vermeniz teşhisinizin konmasını hem hızlandırır hem başarısını arttırır. Muayene olarak ilk uygulanan işlem genelde karın muayenesidir. Doktorunuz karnınızı eliyle bazı bölgelerine bastırarak ve kontrol ederek muayene yapar. Bu esnada size sorular sorabilir. Bağırsak hareketlerinizi kontrol etmek için karnınızı stetoskop ile dinleyebilir. Bunların dışında hastalığınıza özel bulgular için başka muayeneler de yapabilir. Gastroenteroloji muayenesi esnasında acı, ağrı ve ya sıkıntı çekilmez.
Gastroenteroloji randevusu nasıl alınır?
Her hastanenin kendi sistemine göre bu konuda ayrı bir prosedürü olacaktır fakat genel olarak dahiliye bölümünden randevu alırken görevliler size şikayetinizi sorup yönlendirme yapacaktır. Bazı hastanelerde doğrudan randevu da alınabilmektedir. Eğer gastroenteroloji bölümü olmayan bir hastanede muayene olduysanız ve doktorunuz uygun görürse sizi gastroenteroloji bölümü olan bir hastaneye sevk edebilir.