Anti HBe

Anti HBe, bir kişide Hepatit B olup olmadığını anlamak için yapılan testtir.

Anti HBe Nedir?

Anti HBe, bir kişide Hepatit B olup olmadığını anlamak için yapılan testtir. Dünyadaki insanların %5’inde bulunan Hepatit B kolayca bulaşarak kişide karaciğer hasarına yol açmaktadır. Hepatit B olduğundan şüphe edilen kişilerden alınan bir tüp kan numunesinin incelenmesi ile yapılan Anti HBe testi ile Hepatit B’ye karşı bağışıklık oranın yeterli olup olmadığı kolayca tespit edilir.

Bazı kişilerde yapılan ilk doz aşı Hepatit B hastalığına karşı bağışıklık kazanılacak kadar yeterli ölçümlerde çıkabilir. Bu durum çoğu zaman yanıltıcı olmaktadır. Her ne kadar hastada aşının etkisi ilk dozda kendisini göstererek yeterli olabileceğini düşündürse de kişide tam bir bağışıklık kazanılması için tüm doz aşıların belirli aralıklarla yapılması gereklidir.

Anti HBe Normal Değerleri Kaç Olmalı?

Daha önce hiç Hepatit B aşısı yaptırmamış kişilerde Anti HBe testi değeri 5 Mlu/ml ve daha altı olarak çıkmaktadır. Hepatit B aşısını istenilen tüm dozlarını yaptırmış olan kişilerde ise bu değer 12 Mlu/ml ve daha üstünde bir değer olarak görülmektedir. Ancak ilk doz aşının yapılarak diğer doz aşıları yaptırmayan kişilerde bu değer 5 Mlu/ml ile 12 Mlu/ml aralığında çıkmaktadır. Bu durum, uzman doktorlar tarafından belirsiz değer olarak nitelendirilmektedir. Yeterli doz aşı olmayan kişilerde istenilen bağışıklık kazanılmamıştır. Bu nedenle hastaların yeniden belirlenen dozda aşı yaptırması gereklidir.

Anti HBe Nasıl Ölçülür?

Normal kabul edilen değerlerin altında ya da çok üzerinde bir değerin test sonuçlarında çıkması hastada hepatit B riskinin bulunduğuna işaret etmektedir. Kol damarından alınan kan örneğinin laboratuvar ortamında incelenmesi ile yapılan Anti HBe testi, hepatit B antikorları ile antijenlerini ölçmektedir. Antikor ve antijenlerin aktif ölçümlerinin değerlendirilmesi yapılarak hastaya doğru tanı konulur.

Hamilelikte Anti HBe Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Hepatit B virüsü hamilelikte anneden bebeğe geçer. Bu nedenle hamilelik öncesi Anti HBe ve HBs testi yaptırılarak kişinin Hepatit B hastalığına karşı direnç seviyesi değerlendirilir. Hiç aşı yaptırmamış ya da yapılan aşının yeterli olmaması halinde hamilelikte Anti HBE ve HBeAg testi yapılır.

Hamilelik döneminde Hepatit B virüsünün anneden bebeğe plasenta yolu ile geçmesi mümkün değildir. Ancak doğum esnasında anne sıvılarının bebek ile temas etmesi halinde bebeğe Hepatit B virüsü geçer.

Hamilelikte hepatit B taşıyıcısı olan kişiler hem kendi hem de bebeğin sağlığını kontrol altında tutmak amacıyla karaciğer fonksiyon testleri ile Hepatit B antijeni testi yaptırmalıdır. Hepatit B virüsü için kesin bir ilaç bulunamadığı için kişinin sağlıklı beslenerek ve vitamin takviyesi alarak bağışıklığını güçlendirmesi sağlanır. Hepatit B aşısına hamilelik öncesi başlanmışsa hamilelik döneminde aşılara devam edilmesi gereklidir.

Hepatit B aşısının bebeğin hayatını riske atmaması için hamilelikte anti HBe değerinin 12 Mlu/ml veya daha üstünde bir değer olması önemlidir.

Bebeklerde Anti HBe Değerleri Nasıl Olmalıdır?

Doğum esnasında Hepatit B virüsü anneden bebeğe geçer. Normal doğum ile sezaryen doğum yapılması arasında bulaşma riski açısından hiçbir fark yoktur. Bebek doğduktan sonraki ilk 48 saat içerisinde Hepatit B aşısı ve Hepatit B hiperimmün globulin serumu yapılarak virüse karşı bağışıklık kazanması sağlanır. İlk doz aşı ise 48 saat içinde yapılır. 2. doz aşı ilk 1 ay içerisinde, 3. doz aşı ilk 6 içerisinde yapılmalıdır. Bebeklere bu aşıların yapılması çoğu zaman riski ortadan kaldırır. Ayrıca anne sütünden hepatit B virüsü kolayca bebeğe geçer.  Bu nedenle hepatit B virüsü taşıyan annelerin bebekleri emzirmemesi gereklidir. Bu aşıların ardından bebekte anti HBe değerleri oluşmaya başlar ve koruma sağlanır.

Anti HBe Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

Hepatit B aşısı yaptırmayan kişilerde anti HBe düzeyi düşüktür. Bu düşüklüğün başka bir sebebi bulunmamaktadır. Bazı durumlarda kişi aşı dozunu tam yaptırmış olmasına rağmen gerekli bağışıklık oluşmamış olabilir. Bu tür durumlarda yine anti HBE düşüklüğü görülebilir.

Anti HBe Düşüklüğü Belirtileri

Virüsün vücuda girmesi ile ilk 6 ayda kendisini gösteren HBe düşüklüğü belirtileri şunlardır;

Anti HBe Eksikliği Tedavisi 

Akut ve kronik hepatit B hastalığına yakalanan ya da bulaşma riski bulunan kişiler için en doğru tedavi yöntemi hepatit B aşısının olunmasıdır. Kesin bir ilaç tedavisi olmadığı için hastalığın bulaşma riskinin önceden önlenmesi oldukça önemlidir. Vücutta hepatit B virüsü tespit edilen hastalara ise bağışıklık sistemini güçlendirici vitamin tedavisi yapılır.

Hastalığa karşı vücudu destekleyici tedavi şekli uygulanır. Karaciğer yetmezliği ve siroz hastalığına karşı tedavi edici antiviral ilaç kullanımı yapılır. Ayrıca hastalığın ileri safhalarında hastaya organ nakli yapılması gerekli olabilir.

Anti HBe Düşüklüğü Hastalıkları Nelerdir?

Hepatit B aşısı yaptırmayan kişilerde görülen anti HBe düşüklüğü kişinin hem hepatit B virüsü taşıma hem de diğer kişilere bulaştırma riskinin olduğunu gösterir. Anti HBe düşüklüğü karaciğer büyümesi, karaciğer yetmezliği ve siroz hastalıklarına neden olur. Bu durumun önüne geçmek amacıyla her yenidoğan kişiye Hepatit B aşısı yapılmaktadır. Yetişkinlerde de aşının belirli aralıklarla tekrarlanması önemlidir.

Anti HBe Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Normal değerlerin altında anti HBe eksikliği olan kişilerde hepatit B virüsünün bulaşma riski fazladır. İlaç tedavisinin yanı sıra ilerleyen karaciğer hastalıklarının görülmesi halinde cerrahi müdahale yapılır. Hepatit B hastalığının tam ve kesin bir tedavisi bulunmadığı için hasta bağışıklık sistemini oldukça güçlü tutmalıdır. Beslenme ve uyku düzenine dikkat etmeli, vitamin takviyelerini aksatmadan kullanmalıdır.

Anti HBe Düşüklüğü Tedavi Edilmezse Ne olur?

Yapılan anti HBe testine göre hepatit B virüsü taşıyan kişiler aşı olmaz ya da bağışıklık güçlendiren tedavilerin yapılmasına geç kalırsa hastalık kısa sürede hızla ilerler. Bazı kişilerde hiçbir belirti vermediği için tedavi olmaya geç kalınabilir. Bu durumda hastalık kendisini karaciğer yetmezliği, karaciğer fonksiyon kaybı ve karaciğer kanseri olarak gösterir. Ayrıca karaciğerdeki yara dokusu (skar) oluşturarak siroz hastalığına yol açar.

Anti HBe Yüksekliğinin Nedenleri Nelerdir?

Anti HBe değerlerinin yüksek olması tıpkı düşük olması gibi hastanın Hepatit B hastalığına karşı dirençsiz olduğunu gösterir. Daha önce hiç aşı yaptırmamış ya da ilk doz aşıyı yaptırıp 2. ve 3. doz aşıları yaptırmamış kişilerde anti HBe değeri yüksek olur. Vücudun hepatit B virüsü ile savaşacak kadar yeterli miktarda antikor üretmemesi vücudun bağışıklık sistemini düşürmesine ve Hepatit B virüsünün bulaşmasına yol açar.

Anti HBe Yüksekliği Belirtileri

Anti HBe değeri yüksekliği ilk 6 ay hiçbir belirti göstermeyebilir. Karaciğer ve mide bölgesinde şiddetli ağrı yaşanması en yaygın belirtisidir.  Hastada anti HBe değeri yüksekliğine işaret eden bulgular şunlardır;

Anti HBe Yüksekliği Tedavisi

Anti HBe testi ve anti HBeAg testleri yapılarak anti HBe fazlalığının tanısı konur. Anti HBe değerinin yüksek olması hastanın bağışıklık kazandığını gösterse de aşırı yüksek olan durumlarda hastanın hepatit B virüsü taşıyıcısı olduğunu gösterir. Bağışıklık sistemini ve karaciğeri önemli ölçüde etkileyen bu hastalığın tedavisinin en önemli yolu hastaya aşı yapılarak virüse karşı direnç oluşturulmasıdır.

Anti HBe Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne olur?

Karaciğer, safra, mide, böbrek gibi iç organların hasar görmesine neden olan anti HBe yüksekliği dokulara zarar vererek açık yaraya neden olur. Anti HBE tedavi edilmezse hastada ilk zamanlarda reflü, yanma, şişlik, ağrı gibi sorunların görülmesine neden olur. Zaman içerisinde karaciğer tam anlamıyla iflas ederek işlevini yerine getiremez hale gelir.

Anti HBe Testi Yaptırması Gereken Riskli Gruptaki Kişiler

Bazı kişiler yaşam tarzları ya da yaptıkları meslek dolayısıyla Hepatit B virüsünü kapma riski çok daha fazladır. Hepatit B virüsünden şüphelenen herkes Anti HBe testini kolayca yaptırabilir. 6 haftalık kuluçka süresi sonunda kişide hiçbir belirti göstermeden hastalık ilerler. Ancak 6 ay sonunda karaciğer yetmezliği ya da karaciğer kanseri gibi hastalıklarla kendini gösterir. Hastalık belirtileri uzun süre kendini göstermediği için Hepatit B virüsünden şüphe edilmesi halinde Anti HBe testinin derhal yapılması önemlidir.

  • Çok sık kan takviyesi yapılan kişiler
  • Sağlık personelleri
  • Polis ve asker gibi güvenlik personelleri
  • Yurt dışına gidecek olanlar
  • Çok sayıda kişi ile cinsellik yaşayan kişiler
  • Damardan uyuşturucu madde kullananlar
  • Diyaliz hastaları
  • Organ ve kemik iliği nakli olanlar
  • Hepatit B taşıyıcı kişilerle temas halinde olanlar
  • Kronik karaciğer hastaları
  • Cezaevinde çalışanlar ve tutuklular
  • Takı ve dövme yaptıranlar
  • Berber ve kuaförler
  • Yetiştirme yurdundakiler
  • Zihinsel engelliler
  • Bakım evinde uzun süre kalan kişiler
Makaleyi faydalı buldun mu?
2
1
Makeleyi Paylaşın

Anti HBe ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Anti HBe pozitif ne demektir?

Anti HBe pozitif ise hastanın Hepatit B virüsüne karşı dirençli olduğunu gösterir. İstenilen dozda Hepatit B aşısı yaptırmış olan kişilerde bu değer 12 Mlu/ml değerinden daha fazla çıkar. Bazı kişilerde Anti HBe değeri 100 Mlu/ml- 1000 Mlu/ml değerleri arasında çıkar. Normal değerlere göre çok daha fazla olduğu görünen bu değerler doktorlar tarafından normal kabul edilir. Hastanın yaptırdığı Hepatit B aşısının etkisinin tam olarak gösterdiği anlamına gelir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Anti HBe negatif ne demektir?

Anti HBe düşüklüğü 5 Mlu/ml değerinin altında olması ile belirlenir. Hastanın Hepatit B virüsüne karşı hiçbir bağışıklığının olmadığını gösteren Anti HBe negatif değerde olması hastanın Hepatit B virüsü ile karşı karşıya kaldığında hastalığa karşı vücudunun direnç gösteremeyecek kadar zayıf olduğuna işaret eder. Hem hiç Hepatit B aşısı yaptırmamış kişilerde hem de Hepatit B aşısının yeterli dozda yaptırmamış kişilerde sonuç bu şekilde çıkacaktır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Hepatit B aşısı etkinliği nasıldır?

Bebek, çocuk ve yetişkinlere 3 doz olarak uygulanan Hepatit B aşısı yüksek oranda koruyuculuk etkisi gösterir. Bebeklikten 19 yaşına kadar olan süreçte aşı etkinliğini %95 oranında gösterir. 40 yaşına kadar yapılan aşılarda ise etkinlik %90 oranında görülür. Her yaşta yaptırılabilen Hepatit B aşısı yaş ilerledikçe etkisini azaltır. 60 yaş üstü kişilerde ise bu oran %70’e kadar düşer.

Stj. Dr. Havva Küçük

Anti HBe elisa nedir?

Antijen ve antikor ilişkisini inceleyen Anti HBe Elisa (Enzmy Linked ImmunoSorbent Assay) testi bir çeşit kantitatif (miktar olarak) ölçümüdür. Antikorlara karşı yapılan antijenlerin ne kadar aktif olduğunu ölçümleyerek değerlendirir.

Stj. Dr. Havva Küçük