Örümcek Korkusu

Örümcek korkusu yani bir diğer bilinen adıyla araknafobi; psikolojik niteliklidir ve en sık rastlanan fobiler arasındadır. Tedavide en önemli yöntem görsel gerçekçi terapidir.

Örümcek Korkusu Nedir?

Örümcekler, dünyanın hemen hemen her bölgesinde farklı farklı türleri ile bulunmaktadırlar. Örümcek korkusu, örümcek, araknafobi ya da araknafobia isimleri ile bilinen durum ise; hayvanlardan korkma yani zoofobinin bir türüdür. Kısaca kişilerin örümcek ya da araknid türüne ait herhangi bir canlı görmekten ya da bir alan içerisinde örümceklerin olması düşüncesinden şiddetli bir şekilde korkması ve bu korku sebebiyle de çeşitli durumlarını kısıtlaması anlamına gelir. Çünkü fobiler bireylerin hayatını olumsuz yönde etkileyen ve kısıtlayan nitelikteki şeylerdir.

Örümcek korkusu yani bir diğer bilinen adıyla araknafobi; psikolojik nitelikli bir rahatsızlık olarak görülmektedir ve en sık rastlanan fobiler arasındadır.

Örümcek Korkusu Olan Kişiler Nasıl Davranırlar?

Örümcek korkusu yani araknafobik olan bireyler;

  • Örümcek ağı görmekten korkarlar. Onları için ağın üzerinde örümcek olmasa dahi, orada olması bile bir korku sebebidir.
  • Örümcek ile karşı karşıya geldiği zaman korkuya bağlı olarak kalp çarpıntısı, panik atak, bayılma, titreme, çığlık atma gibi şeyler yaşayabilirler. Bazen ise herhangi bir hareket yapmadan oldukları yerde kaldıkları ve panik içerisinde bekledikleri görülür. 
  • İçerisinde örümcek ağı ya da örümcek olan resimlere bakmaktan çekinirler, korku içerisine girerler.
  • Açık alanda yürüyüş, kamp, dağcılık gibi dış mekân sporlarından bazılarını yapmaktan çekinirler hatta yapamazlar. 

Örümcek Korkusu Belirtileri Nelerdir?

Örümcek korkusu yaşayan bireylerde, bir örümcek ya da örümcek ağı ile karşı karşıya geldikleri zaman veyahut bir ortam içerisinde örümcek olacağı düşüncesine kapıldıkları zaman;

  • Bayılma hissi, bayılma durumu
  • Nefes darlığı yaşama
  • Yüz bölgesinde görülen şişlik
  • Mide bulantısı hissi, midenin bulanması
  • Ağız içerisinde kuruluk yaşama
  • Yüz bölgesinde görülen kızarıklık
  • Titreme
  • Tansiyonda düşme veya yükselme gibi ani dalgalanmalar
  • Görmenin bulanıklaşması
  • Terleme
  • Anlık bilinç kaybı
  • Kalp çarpıntısı 
  • Yutkunmada zorluk yaşama
  • Yüz bölgesinde görülen yanma durumu 
  • Yüz bölgesinde görülen kaşınma durumu gibi şeyler yaşayabilirler.

Örümcek Korkusu Nedenleri Nelerdir?

İnsanların yaşadığı örümcek korkusunun yani araknafobinin sebebinin tam olarak ne olduğu, bu kaygının neden yaşandığı ile ilgili olarak ispatlanmış ya da belirlenmiş kesin bir sebep bulunmamaktadır.

Bilim adamları arasında da bu sorunun doğuştan gelen bir şey mi, yoksa sonradan edinilmiş bir davranış mı olduğu konusunda ortak bir karar mevcut değildir.

Bazı insanların zihni bütün örümceklerin zehirli olduğu ve bu sebeple de kendileri için tehlike teşkil ettikleri algısındadır. Bu sebeple de örümceklere karşı korku geliştirir hatta şiddetlenerek fobi haline getirir.

Örümcek Korkusu Tanısı- Teşhisi ve Tedavisi

Her çeşit fobi; mutlak suretle tedavi edilmesi gereken bir psikolojik nitelikli hastalıktır. Haliyle örümcek korkusu olarak ifade edilen araknafobi de mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü kişilerin hayatında çeşitli kısıtlamalara neden olarak olumsuz sonuçlar doğurması muhtemeldir. Tedavi edilebilir niteliklidir. Ancak unutulmamalıdır ki fobilerin tam anlamıyla tedavi edilerek kalıcı olarak yok edilmesi mümkün değildir. Tedavi ile yalnızca kişinin içinde bulunduğu durumu kabullenmesi, bunun psikolojik olarak onu olumsuz bir şekilde etkilediğinin farkına varması ve belirtilerinin azaltılması hedeflenir.

Tedavi şekline kişinin tercih ettiği alanında uzmanlaşmış psikolog karar verecektir. Fakat çeşitli önlemler alınarak, mutlaka hastanın korkuları ile yüzleşmesi sağlanmalıdır. Bu yönteme “görsel gerçekçi terapisi ismi verilmektedir.   

Örümcek Korkusu Tedavi Edilmezse

Örümcek korkusu yani tıp literatüründeki ismi ile araknafobi; her fobide olduğu gibi tedavi edilmediği takdirde insanların gündelik yaşamlarını kısıtlayabilir bir hal alabilir ve çeşitli olumsuzluklara sebebiyet verir. Örümcek korkusu yani araknafobi sahibi olan kişinin kendisini bazı ortamlardan örümcek olacağı korkusu ile geri çekmesine, soyutlayarak uzak durmasına neden olur. Bu sebeple sosyal yaşantı üzerinde de olumsuz etkiler bırakacağı göz ardı edilmeden mutlaka tedavisi sağlanmalıdır.

Örümcek Korkusu İlaçları

Örümcek korkusu tedavisinde hekimin belirleyeceği tedavi yöntemini desteklemek ve süreci kolaylaştırmak adına ilaç takviyesinin de gerekliliği göz ardı edilemeyecek bir gerçektir. Bu sebeple çeşitli sakinleştiriciler kullanılabilir. Bu sakinleştiriciler ile hastanın gevşemesi ve rahatlaması sağlanabilir. Hekimler tarafından özellikle terapi sürecinde kullanılması uygun görülen sakinleştiriciler, düzenli bir şekilde kullanılır ve doktor – hasta işbirliği sağlanırsa kısa süre içerisinde sonuca ulaşılmasını kolaylaştıracaktır.

Örümcek Korkusu için Hangi Doktora Gidilir?

Örümcek korkusu – araknafobi sahibi olan kişiler öncelikle içerisinde olduğu durumun farkına varıp bu durumu kabullendikten sonra, psikolojik rahatsızlıkların tedavi edilebileceği inancı ve bilinci ile herhangi bir sağlık kuruluşu bünyesinde olan ve alanında uzmanlaşmış bir psikoloğa başvurmalılardır. Böylelikle tedavinin en önemli aşamasını oluşturan kabullenme süreci tamamlanır ve tedavinin daha olumlu ve hızlı bir şekilde sürdürülmesi sağlanabilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Örümcek Korkusu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Örümcek korkusu nasıl yenilir?

Örümcek korkusunu yenebilmek için kişinin öncelikle bir fobisi olduğunu kabullenmesi ve bu kabullenmenin ardından da herhangi bir sağlık kuruluşunda bir psikoloğa başvurması gerekmektedir. Bu başvurunun ardından hekim tarafından doğru bir tedavi şekli planlanacak ve uygulanacaktır.

Tedavinin amacı sahip olunan korkular ile yüzleşme sağlayarak onlarla başa çıkmayı öğretebilme ve korkuyu en az düzeye indirgeyebilmektir. Tamamen yok olması yani kalıcı bir tedavi sağlanması neredeyse imkansızdır.

Dr. Murat Doğru