Sindirim sistemi hastalıkları, ağız, yemek borusu, mide, bağırsaklar ve anüsü ilgilendiren hastalıklar grubudur. Tedavisi hastalığın türüne ve şiddetine göre değişiklik gösterecektir.

Sindirim sistemi hastalıkları, ağız, yemek borusu, mide, bağırsaklar ve anüsü ilgilendiren hastalıklar grubudur. Tedavisi hastalığın türüne ve şiddetine göre değişiklik gösterecektir.

Anüste sonlanan kalın bağırsaklarda ortaya çıkan hastalıklar birçok nedene bağlı ortaya çıkabilmektedir.

Bağışıklık sistemnin yanlışlıkla vücudun kendi sağlıklı hücrelerine saldırması sonucu ortaya çıkan hastalıklara otoimmün hastalıklar denir. Tedavide amaç altta yatan hastalığı kontrol altına almaktır.

Taşlı yüzük kanseri, bez yapılarında gelişen nadir bir kanserdir. Erkek dönem ve metastatik dönem ayrı olarak farklı şekilde tedavi planları uygulanmaktadır.

Gastroenteroloji ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Gastroenteroloji hangi hastanelerde var?
Gastroenteroloji özelleşmiş bir yan dal olduğu için her hastanede bulunmayabilir. Özellikle küçük devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde pek rastlanmaz, buralarda gastroenterologların baktıkları hastalıklarla yine konuyla ilgili uzmanlıkları olan Dahiliye uzmanları ilgilenir. Bunun dışında tıp fakültelerinde ve eğitim araştırma hastanelerinin birçoğunda gastroenteroloji bulunmaktadır.
Gastroenteroloji muayenesi nasıl yapılır?
Gastroenterolojide ilk yapılan işlem hasta hikayesinin alınmasıdır. Doktorunuz size şikayetlerinizle ilgili sorular soracak, kullandığınız ilaçları ve ailenizin hastalık geçmişini sorgulayacaktır. Tam olarak doğru bilgileri vermeniz teşhisinizin konmasını hem hızlandırır hem başarısını arttırır. Muayene olarak ilk uygulanan işlem genelde karın muayenesidir. Doktorunuz karnınızı eliyle bazı bölgelerine bastırarak ve kontrol ederek muayene yapar. Bu esnada size sorular sorabilir. Bağırsak hareketlerinizi kontrol etmek için karnınızı stetoskop ile dinleyebilir. Bunların dışında hastalığınıza özel bulgular için başka muayeneler de yapabilir. Gastroenteroloji muayenesi esnasında acı, ağrı ve ya sıkıntı çekilmez.
Gastroenteroloji randevusu nasıl alınır?
Her hastanenin kendi sistemine göre bu konuda ayrı bir prosedürü olacaktır fakat genel olarak dahiliye bölümünden randevu alırken görevliler size şikayetinizi sorup yönlendirme yapacaktır. Bazı hastanelerde doğrudan randevu da alınabilmektedir. Eğer gastroenteroloji bölümü olmayan bir hastanede muayene olduysanız ve doktorunuz uygun görürse sizi gastroenteroloji bölümü olan bir hastaneye sevk edebilir.