Köpek ısırığı, tabiatta bulunan ya da evcil olarak beslenen köpekler tarafından gerek yetişkin gerekse çocuk bireylerin başına gelebilmektedir. Tedavide öncelikle ısırma olayı yaşandığı an ilk yardım uygulaması ile başlar.

Hava, su veya toprakta yaşanan çevre sorunları nedeniyle insan sağlığını tehdit eden rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Yaşam alanı değişikliği, medikal ve cerrahi tedavi seçenekleri vardır.

Genelde bulaşıcı hastalıklar bildirimi zorunlu hastalıklar kategorisine girmektedir. Genellikle antiviral ilaçlar ve antibiyotikler tedavide kullanılmaktadır.

Merkezi sinir sisteminde ve çevresel sinir sisteminde meydana gelen hasarlar farklı hastalık tabloları oluşturmaktadır. Medikal, cerrahi ve rehabilitasyon tedavileri ile kontrol altına alınmaya çalışılır.

Konserve zehirlenmesine neden olan clostridium botulinum bakterisi et ya da sebze konservesi gibi konserve tipleri içinde üreyebilmektedir. Hastaya hemen solunum takip ve desteği en başta olmak üzere destek tedavi uygulanmaya başlanır.

Acil Servis ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Acilden Rapor Alınır Mı?

Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.

Diş Hastanesi Acili Var Mı?

Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.

Acilde Göz Doktoru Var Mı?

Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.

Travma Odası Nedir?

Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.

Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.