Çevre Sorunları Nedeniyle Ortaya Çıkan Hastalıklar

Hava, su veya toprakta yaşanan çevre sorunları nedeniyle insan sağlığını tehdit eden rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Yaşam alanı değişikliği, medikal ve cerrahi tedavi seçenekleri vardır.

Çevre Sorunları Nedeniyle Ortaya Çıkan Hastalıklar Nedir?

Hava, su veya toprakta yaşanan çevre sorunları nedeniyle insan sağlığını tehdit eden rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu rahatsızlıklar ise ciddi sorunların oluşmasına zemin hazırlamaktadır.

Canlılığın devam edebilmesi, çevrenin canlı ile olan uyumuna bağlıdır. Ortaya çıkabilecek çevre sorunları, canlı yaşamını etkileyerek, yaşam devamlılığını tehdit edebilmektedir. Bu kapsamda, çevre kirliliği konusunda çeşitli önlemlerin alınması, sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesine olanak sağlamaktadır.

Çevre Sorunları Nedeniyle Ortaya Çıkan Hastalıklar Nelerdir?

Çevre kirliliğinin neden olduğu birçok hastalık bulunmaktadır. Bu hastalıklar hava, su veya toprak yolu ile insan hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Hava Kirliliği Nedeniyle Ortaya Çıkabilecek Rahatsızlıklar

Havada oluşabilecek sorunlardan dolayı ortaya çıkan kirlilik, nefes alıp-verme işlemi sırasında vücuda temas edebilmektedir. Bu durum, başta akciğer hastalıkları olmak üzere, pek çok solunum rahatsızlığına yol açabilmektedir.

Bu hastalıklar şu şekilde listelenebilir:

Su Kirliliği Nedeniyle Ortaya Çıkabilecek Rahatsızlıklar

Su içerisinde oluşabilecek kirlilik, vücut içerisine işlediğine çeşitli sorunlara neden olabilmektedir. Kirli su ve benzeri içeceklerin tüketilmesi ile beraber, insan sağlığını etkileyebilecek ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.

Bu hastalıklar şu şekilde listelenebilir:

Toprak Kirliliği Nedeniyle Oluşabilecek Rahatsızlıklar

Toprak, insan vücudunun sürekli temas halinde olduğu bir maddedir. Toprakta oluşabilecek kirlilik, toprak mahsulü tüketimi yapan insan vücudunda hayati tehlikelere neden olabilecek hastalıklar ortaya çıkarabilmektedir.

Bu hastalıklar şu şekilde listelenebilir:

Çevre Sorunları Kaynaklı Oluşan Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Çevre kirliliğinden kaynaklanan rahatsızlıklarda pek çok belirti görülebilmektedir. Toprak, su veya hava kirliliği nedeniyle oluşan hastalıklar, insan vücuda göre farklı semptomlar gösterebilmektedir. Çevre kirliliği nedeniyle oluşabilecek rahatsızlıklar genel olarak şu belirtileri göstermektedir:

  • Nefes darlığı: Çevresel sorunlar nedeniyle ortaya çıkan nefes darlığı belirtisi, genel olarak hava kirliliğinden kaynaklanmaktadır. Solunan havada yeteri kadar oksijen bulunmaması, toz partikülleri, havanın kalitesiz olması veya insan sağlığına zararlı gazların solunan havaya karışması nedeniyle nefes darlığı semptomu görülebilmektedir.
  • ÖksürükHava kirliliği nedeniyle ortaya çıkabilecek bir semptomdur. Havada bulunan, insan sağlığına zararlı toz partiküllerinin solunum yolu ile vücuda girmesi sonucu bu öksürük belirtisi görülebilmektedir.
  • Alerjik belirtilerÇevre kirliliği nedeniyle ortaya çıkabilecek bir diğer semptomdur. Vücut, dışarıdan gelen, zararlı olabilecek maddelere karşı reaksiyon gösterir ve kaşıntı ile birlikte alerjik belirtiler görülebilmektedir.
  • Vücut renginin sararmasıÇevre sorunları nedeniyle kirlenen su neticesinde görülebilmektedir. Tüketilen kirli suya, vücudun sararma olarak reaksiyon göstermesi durumu nedeniyle ortaya çıkabilmektedir.
  • KaşıntıÇevre sorunlarından kaynaklı, rahatsız edici tüy, partikül ve benzeri maddelerin vücut ile teması sonrası ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda tüketilen sıvı veya katı gıdanın vücut içerisinde gösterdiği reaksiyondan kaynaklı da kaşınma belirtisi ortaya çıkabilmektedir.
  • Mide bulantısı ve kusma isteğiÇevre kirliliği nedeniyle sorunlu hale gelen sıvı veya katı gıdanın tüketilmesi sonucu, vücudun zararlı maddeyi dışarı atma isteğinden kaynaklanan bir durumdur. Sürekli mide bulantısı, kusmaya neden olabilmektedir. Tüketilen zararlı maddenin dışarı atılması için vücudun verdiği tepkilerden biridir.
  • Karın ağrısıÇevre sorunları nedeniyle tüketilen veya temas edilen madde, vücut iç organları üzerinde etki gösterebilmektedir. Bağırsak, mide ve çevresindeki iç organlarda ortaya çıkabilecek bir semptom, şiddetli ve sürekli karın ağrısına neden olabilmektedir.
  • Halsizlik ve yorgunlukİnsan vücudunun, çevre sorunlarından dolayı hastalık yaşama durumunda verdiği ilk tepki, genellikle, yorgunluk ve halsizlik olmaktadır. Vücutta yer alan koruyucu hücre yapıları, iç organlarda bulunan zararlı maddelere müdahale girişiminde bulunduğundan, belirti olarak halsizlik ve yorgunluk görülebilmektedir. 

Hastalık ile Sonuçlanan Çevre Sorunları Nelerdir?

Çevre kirliliği ve diğer sorunlar nedeniyle insan sağlığı olumsuz yönde etkilenebilmektedir. Çevre kirliliği, doğrudan hastalık oluşturabildiği gibi, bireyde olan ve olması muhtemel hastalıkların da daha fazla etki göstermesine neden olabilmektedir.

Bu kapsamda, çevresel sorunlardan kaynaklı hastalıkların oluşma nedenleri şu şekilde listelenebilir:

  • Hava değişimleriİklim nedeniyle yaşanan hava değişimleri, bireylerin bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz durumlar yaratarak zayıflamasına neden olabilmektedir. Vücut, ani ısım değişimleri karşısında, vücut sıcaklığını aynı seviyede tutmak için çalışmaktadır. Bu kapsamda, bağışıklık sisteminde meydana gelen zayıflamalar sonucunda, çeşitli hastalıklar görülebilmektedir.
  • Kimyasal atıklarDoğada çözünemeyen ve insan sağlığına ciddi zararlar veren kimyasal atıklar, çevresel kirlilikten kaynaklı oluşan hastalık nedenlerinin başında gelmektedir. Tıbbi atıklar, sanayi atıkları, piller, sıvı yakıt atıkları ve benzeri kimyasal atıklar, insan sağlığı üzerinde ciddi sonuçlar oluşturabilmektedir.
  • Hava kirliliğiÇevre sorunlarında, insan sağlığını etkileyen bir diğer unsur ise hava kirliliğidir. Bireyin bulunduğu bölgedeki hava kirliliği, ciddi solunum yolları hastalıklarına neden olabilmektedir. 
  • Virüs ve bakterilerDoğal oluşum içinde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen faktörlerden birisi, virüs ve bakterilerdir. Çevrede, uygun üreme alanı bulduktan sonra çoğalarak, insan sağlığına ciddi tehdit oluşturmaktadır.
  • İçme ve kullanma suyuSu insan yaşamı için olmazsa olmazdır. İçme suyu veya diğer kullanım alanlarındaki suyun temiz olmaması, herhangi bir hastalık oluşturucu durum bulundurması, sonucu hayati olabilecek tehlikeler oluşturabilmektedir.
  • Diğer canlılarİnsan sağlığını etkileyen bir diğer çevre faktörü ise canlılardır. Hayvanlar ve bitkiler, insan sağlığını olumsuz etkileyen bazı hastalıklarda taşıyıcı özelliğinde olabilmektedir. Taşıyıcı canlının insan ile temasında, hayati tehlikeye yol açacak rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.

Çevre Sorunları Nedeniyle Ortaya Çıkan Hastalıkların Teşhisi

Çevre sorunları veya çevre kirliliği nedeniyle, herhangi bir semptom görülmesi durumunda hasta uzman doktora başvurarak, gerekli testleri yaptırmalıdır. Hekim ise belli bir sıraya göre hastayı muayene ederek, çevre sorunlarının hangi hastalığa neden olduğunu teşhis eder ve hastayı uzman doktora yönlendirmektedir.

  • Tıbbi öyküHastanın, şikayet ettiği belirtilerin ne zaman başladığı, hangi bölgede olduğu doktor tarafından sözlü olarak öğrenilir. Bu kapsamda, hastanın tükettiği yiyecek ve içecek ya da kullanılan ilaç ve benzeri etken maddeler öğrenilir. Yan etkisi olabilecek maddelerin teşhisi gerçekleştirilir. Belirtilerin ciddi bir tehlike oluşturup oluşturmadığı analiz edilir.
  • Fiziki muayeneUzman doktor hastanın şikayeti üzerine ilk muayeneyi fiziksel olarak gerçekleştirmektedir. Belirti görülen kısımda gerekli tıp aletleri kullanılarak, kişide anormal bir durum olup olmadığı kontrol edilmektedir.
  • Tam kan testiÇevre sorunlarının neden olduğu hastalıklarda, uzman doktor tarafından gerekli görülmesi halinde, tam kan testi istenilebilmektedir. Yapılan kan testi sonucuna göre hasta, rahatsızlıkla ilgili bölüm doktoruna yönlendirilir.
  • Uzman doktora sevkÇevre sorunları ve kirliliğinin neden olduğu pek çok hastalık bulunması üzerine, tek bir uzman doktor tüm rahatsızlıklar ile ilgilenmemektedir. Gerekli testler, ilk hekim tarafından yapılır ve sonuçlar değerlendirilir. Hastada hangi hastalığın olabileceği yönünde karar iletilir ve rahatsızlık ile ilgilenen uzman doktora sevki yapılır.

Bu makaledeki tüm öneri ve yönlendirmeler bilgi amaçlıdır. Çevre sorunları nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlık tedavisinde, uzman doktor muayenesi ve görüşü gereklidir.

Çevre Sorunları Nedeniyle Ortaya Çıkan Hastalıkların Tedavisi

Çevre sorunları kaynaklı oluşan pek çok hastalığın olması nedeniyle, rahatsızlıkların çok sayıda tedavi yöntemi bulunmaktadır. Uzman hekim tarafından hastalık teşhisi konulduğunda, hastaya uygun tedavi yöntemi belirlenir. Tedavi için gerekli testlerin yapılmasının ardından, uygulamaya başlanır.

Çevre sorunları ve kirliliği ile ortaya çıkan hastalıkların tedavisinde şu yöntemler kullanılmaktadır:

  • Yaşam alanı değişikliğiÇevre sorunları nedeniyle ortaya çıkan hastalıklarda, ciddi bir sonuç olmaması halinde hastaya yaşam alanı değişikliği önerilebilmektedir. Yaşanılan yerde çevre kirliliği ile ilgili oluşabilecek rahatsızlıkların varlığı, bu alanı değiştirme gereksinimi doğurabilmektedir. Bu hususta doktor, hasta için farklı bir alanda kalmasını önerebilir. Tedavi ilk bakışı olumlu ise devamında hekim bu yönde karar vermeye devam edebilir.
  • Medikal tedaviÇevre sorunlarından dolayı oluşabilecek pek çok rahatsızlık mevcut. Belirti gösterilmesi halinde hasta, uzman doktor tarafından muayene edilir ve teşhis konulur. Konulan teşhise göre hasta, farklı bir hekim tarafından tedavi altına alınabilmektedir. Bu durumlarda ise kullanılan en sık yöntem medikal tedavi yöntemi olmaktadır.
  • Cerrahi tedaviÇevre sorunları nedeniyle ortaya çıkan hastalıkların türü, tedavi yöntemlerindeki farklılıkları belirlemektedir. Ortaya çıkabilecek hastalıklarda nadir de olsa cerrahi tedavi yöntemi kullanılmaktadır. Özellikle çevresel nedenlerden kaynaklı bağırsak, mide ve akciğer hastalıklarında, cerrahi tedavi yöntemi kullanılabilmektedir.

Çevre Sorunları Nedeniyle Ortaya Çıkan Hastalıklar Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Çevre kirliliği nedeniyle oluşan sorunlar nedeniyle ortaya çıkan hastalıkların tedavi edilmemesi halinde, ciddi sağlık problemleri yaşanılması kaçınılmazdı. Hava, su veya toprak yoluyla bulaşabilen hastalıklar tedavi edilmediği takdirde, günlük hayatı olumsuz etkilemektedir.

Oluşabilecek hastalıkların, hangi bölgede oluşabileceğine bağlı olarak, akciğer, bağırsak gibi hayati tehlikesi bulunan rahatsızlıklar da oluşabilmektedir. Çevre sorunları nedeniyle oluşabilecek hastalık belirtileri taşıyan kişiler, en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak, gerekli tetkikleri yaptırmalıdır.

Hamilelikte Çevre Sorunları Nedeniyle Oluşan Hastalıklar

Hamilelikte yaşam alanı oldukça önemli bir husus olmaktadır. Çevre sorunları nedeniyle oluşabilecek hastalıklar, özellikle hamilelik döneminde, anne ve bebek sağlığını ciddi oranda etkileyebilmektedir. Çevre kirliliği bulunan bölgede geçirilen hamilelik döneminde, istenmeyen ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmektedir.

Hamilelik süreci boyunca anne, olabildiğince steril ortamda yaşamını sürdürmesi gerekmektedir. Hava, su veya toprak gibi çevresel etkenlerin verebileceği zararlardan kaçınmalıdır. Temiz ve sürekli havası değiştirilen bir ortamda kalınmalı, katı ve sıvı gıda tüketimine dikkat edilmelidir.

Bebek ve Çocuklarda Çevre Sorunları Nedeniyle Ortaya Çıkan Hastalıklar

Bebek ve çocuk bağışıklık sistemi, henüz yeni oluşma aşamasında olduğundan, yetişkinlere göre daha zayıf kalabilmektedir. Bu nedenle çevresel etkenlerden kaynaklanan hastalıklara karşı daha savunmasız olabilmektedir.

Bu kapsamda, bebek ve çocuklarda, bulunulan yer ve havası oldukça önemlidir. Aynı zamanda tüketilen sıvı ve katı gıdanın temiz olması, herhangi bir çevresel sorundan etkilenmediğinden emin olunmalıdır. Çevre nedenleriyle ortaya çıkabilecek rahatsızlıklara ait herhangi bir belirti görüldüğünde, zaman kaybedilmeden bebek veya çocuk için uzman doktor muayenesi gerekmektedir.

Çevre Sorunları Nedeniyle Ortaya Çıkan Hastalıklarda Hangi Doktora Gidilir?

Çevre sorunları nedeniyle ortaya çıkan hastalıklarda, “Mesleksel ve çevresel hastalıklar” bölümüne başvurulması gereklidir. Çevre sorunlarından dolayı bireyde hangi hastalığın görüldüğü ile alakalı bölüm ve uzman değişebilmektedir.

Çevresel hastalıkların mevcut belirtileri olan bireylerin, zaman kaybı yaşamadan muayene olması gerekmektedir. İlk doktor kontrolünün ardından gerekli bölüm ve uzman hekime yönlendirme işlemi yapılacaktır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
42
2
Makeleyi Paylaşın

Çevre Sorunları Nedeniyle Ortaya Çıkan Hastalıklar ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hastalık oluşturabilecek çevre sorunları nelerdir?

İnsan sağlığı için yaşanılan çevre büyük etken olarak gösterilebilir. Hava kirliliği, içme suyunda oluşan bakteri ve mantarlar, toprak mahsullerinden oluşabilecek zehirlenmeler, sağlığı ciddi etkileyen önemli rahatsızlıklardır. Bu kapsamda görülen belirti olması halinde, doktor muayenesi yapılarak, ilgili hastalık konusunda teşhis konulması sağlanmaktadır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Çevre kirliliği hastalık yapar mı?

Çevre kirliliği, insan vücudunu olumsuz etkileyen bir unsurdur. Çevre kirliliği nedeniyle, akciğer, bağırsak, solunum ve benzeri hayati işleyişi sağlayan organlarda ciddi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Çevre kirliliği, astım, nefes darlığı, mide bulantısı veya benzeri semptomlar ile hasta sağlığını ve günlük rutin hayatı önemli derecede etkilemektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük