Susam alerjisi susam ihtiva eden besinlerin alınımı sonucu anormal bağışıklık yanıtının oluşmasıdır. Susamdan uzak durmak ve antihistaminik ilaçlar ile hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır.

Kayısı çekirdeğinin içinde siyanür veya siyanid adı verilen zehirli bir madde bulunmaktadır ve fazla tüketildiğinde zararlı bir hale gelmektedir. Hastanın durumuna göre uygulanan tedavide ilk adım acil yaşam desteğidir.

Beynin yeterince oksijenlenememesi sebebiyle refleks olarak kişinin yere yığılmasına kollaps denir. Acil klinklerinde nedene göre tedavi planı uygulanmaktadır.

Sütün tüketilmesinin ardından enfeksiyon oluşması ve kişide karın ağrısı, kusma, ishal gibi şikayetlere yol açan tablo süt zehirlenmesidir. Genelde evde bol sıvı alımı ve hafif yiyeceklerle beslenmeyle tedavi edilir.

Leğen kemiği kırıkları, vücudun en önemli yapılarından biri olan leğen kemiğinin yüksek enerjili travmalar sonucunda bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırığın durumuna göre tedavi seçenekleri farklılık gösterecektir.

Acil Servis ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Acilden Rapor Alınır Mı?

Rapor alımı genellikle polikliniklerden gerçekleşmektedir. Poliklinikler gece mesaisi yapmadığı için acil servislerde rapor yazabilmektedir. Rapor yazmak tamamen doktor tercihine bırakılmış bir karardır. Doktor gerekliği gördüğü takdirde rapor yazabilir.

Diş Hastanesi Acili Var Mı?

Diş hastanelerinin bazılarında (özellikle büyük ve il merkezinde bulunanlarda) acil servis hizmeti verilebilmektedir. Buralarda da diş çekimi, dolgu, apse için antibiyotik tedavisi düzenlenmesi gibi pek çok işlem uygulanabilmektedir.

Acilde Göz Doktoru Var Mı?

Acil serviste hali hazırda bekleyen göz doktorları görev yapmaz fakat göz hastalıkları bölümünün servisinde nöbetçi göz doktoru bulunur. Çok az sayıda uzman hekimin görev yaptığı küçük yerleşim yerlerinde hekimler icapçı olarak da nöbet tutabilirler. Bu durumda, acil servisin çağrısıyla hastaneye gelerek hastayı muayene eder, gerekli müdahaleyi yapabilirler.

Travma Odası Nedir?

Travma odası; kalp krizi, solunum durması, çoklu kırıklar, büyük travmalar, ağır kanamalar, felçler gibi acil ve hayati problemlere müdahale edilen acil servis bölümüdür. Özellikle ileri yaşam desteği sağlanır ve hastanın vital (hayati) bulguları stabil hale getirilir. Odada oksijen cihazı, defibrilatör, cerrahi masa ve lambalar, EKG cihazı, ilaçlar gibi pek çok tıbbi eşya bulunur.

Sağlık personelinin rahatça çalışabilmesi için yataklı bölümden ayrılmış, girmenin yasak olduğu bir odadır. Buraya müdahale esnasında hasta yakını alınmaz.