Nevroz, olumsuz veya takıntılı düşünce, fikir ve dürtülerin kişilerin zihinlerini meşgul etmesi durumu olup tedavisinde ilaç tedavisi ile psikoterapi kullanılmaktadır

Gebeliğin değişen faktörlerine bağlı olarak ortaya çıkan, anneyi ve bebeği olumsuz yönde etkileyen Hamilelik Depresyonu; terapi ve ilaç tedavisi ile kontrol altına alınmaktadır.

Tıkanırcasına yeme bozukluğu, kişinin istem dışı olarak normal kişilerden daha fazla yemek yemesi hastalığıdır. Tedavide ilaç ve psikoterapi tedavisi önemli bir rol oynamaktadır.

Örümcek korkusu yani bir diğer bilinen adıyla araknafobi; psikolojik niteliklidir ve en sık rastlanan fobiler arasındadır. Tedavide en önemli yöntem görsel gerçekçi terapidir.

Süper Erkek Sendromu olarak da bilinen XYY Sendromu içeriğinde fazladan bir tane daha Y kromozomu bulundururlar. Kesin çözüm sağlıklı sperm ve yumurtayı anne rahmi dışında buluşturmaktır.

Psikiyatri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Psikolog Nedir? Psikolog Ne Yapar?

Psikolog kelimesinin dilimizdeki karşılığı ruh bilimcidir. Psikologlar, danışanları gözlemleyerek neden-sonuç ilişkisi kurmak ve psikiyatristler tarafından istenen testleri uygulamak ve sonuçlarını değerlendirmekten sorumludur. Aynı zamanda gerekli yeterliliğe sahip olan psikologlar danışmanlık hizmeti vererek kişilerin psikolojik sorunlarında rehberlik de edebilirler.

Çocuk Psikiyatri Nedir? Çocuk Psikiyatrisi Ne Yapar?

Ergenlik dönemini henüz tamamlamamış olan tüm hasta grubuna psikiyatri hizmeti sunan tıp branşına Çocuk (Pediatrik) Psikiyatri adı verilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde görülen davranış bozuklukları, DEHB, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, zeka geriliği, IQ seviyesinin yüksek olması, uyum sorunları, öfke nöbetleri vb. gibi ruhsal sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavilerini çocuk psikiyatristleri gerçekleştirir.   

Psikiyatri Ne Sorar?


Psikiyatri muayenesi sırasında öncelikle hastanın adı, medeni durumu, yaşı, hangi mesleği yaptığı ve nerede yaşadığı gibi genel sorular sorulur. Ardından şikayetleri, bu şikayetlerin ne zamandır var olduğu, yardım almak için neden o anın seçildiği öğrenilir. Hastanın bağımlılık öyküsünün olup olmadığı, daha önceki dönemlerde psikolojik yardım alıp almadığı, aile ve çocukluk öyküsü, cinsel hayatı, inancı, hobileri, kültürel etmenler, geçirilen travmalar ve yaşam şekli gibi bilgiler de psikiyatri muayenesinde yöneltilen sorular arasında yer almaktadır.