Lazerle Leke Tedavisi

Lazerle leke tedavisi ciltte oluşan farklılıkları ve izleri tedavi etmek, ölü deriyi uzaklaştırmak ve genç derinin oluşumunu desteklemek amacıyla kullanılan yöntemlerdir.

Lazerle Leke Tedavisi

Cilt görünümü, kişileri fiziksel ve zihinsel şekilde etkileme potansiyeline sahiptir. Cilt üzerinde oluşan kusurlar ise kişinin dış görünümü olumsuz etkileyerek özgüvenin yitirilmesi neden olabilir. Cilt lekeleri bazı durumlarda ise sağlık sorunlarının habercisidir. Yaşlanmanın etkisiyle ortaya çıkan cilt lekeleri, güneş lekeleri ve akne izleri, en sık karşılaşılan cilt lekelenmeleri arasındadır. Lazerle leke tedavisi, ciltte oluşan farklılıkları ve izleri tedavi etmek, ölü deriyi uzaklaştırmak ve genç derinin oluşumunu desteklemek amacıyla kullanılan yöntemlerdendir.

Lazerle Leke Tedavisi Çeşitleri

Son dönemlerde popülerliğini artıran ve tıbbi alanda pek çok tedavide kullanılan lazer teknolojisi, leke tedavisi için de kullanılmaktadır. Çeşitli sebeplerden kaynaklı oluşan lekelerin tedavisinde kullanılan lazerin farklı seçenekleri bulunmaktadır. Lekenin boyutuna ve hastanın sağlık durumuna bağlı olarak bu lazer çeşitlerinden biri tercih edilerek uygulanır. 

Lazerle leke tedavisi çeşitleri aşağıdaki gibidir:

Q-Switch Lazer

Gelişmiş teknolojisi sayesinde kısa süre içerisinde güçlü atımlar yapabilen Q-Switch Lazer, hedefe hızlı şekilde ulaştığı için ısının çevre dokulara kaçma şansını azaltır ve bu sayede sadece işlemin uygulandığı bölgede değişim görülür. Çevre dokular lazer işleminden minimum derecede etki hisseder.

Thulium Akıllı Lazer

Fraksiyonel bir lazer çeşidi olan Thulium, 1927nm dalga boyuna sahiptir. İlk dönemlerde prostat hastaları için tercih edilse de günümüzde ciltte oluşan kahverengi veya siyah lekelenmeler için de kullanılmaktadır.

Co2 Fraksiyonel Lazer

Bu lazer çeşidinde kullanılan lazer ışınları, cildin üst tabakasına olduğu kadar alt tabakalarına da ulaştığı için gençleştirme etkisini derinlemesine hissettirmektedir. Lazer ışınlarının ardından bölgede mikro kanalların açılmasını sağlayarak kolajen üretimini artırır. Uygulama sonrasında lekelerde azalma ve renginde açılma görülürken cildin daha parlak ve canlı olmasını sağlamaktadır. Zaman içerisinde işlemin uygulandığı bölgede sıkılaşma da görülür.Gençleştirme etkisinin yanı sıra sivilce,yara,kesi ve yanık izlerinin giderilmesini de sağlar.

Lazerle Leke Tedavisi Kullanım Alanları

Leke oluşumu, vücudun gösterdiği bir tepkiden veya dışarıdan alınan etkiler sonucunda oluşabilir. Yüz, dekolte bölgesi, kol, bacaklar ve ellerde cilt lekelerine daha sık rastlanır. Lazerle leke tedavisi kullanım alanları ise aşağıdaki gibidir:

  • Yaşlanma belirtileri olarak ortaya çıkan lekelenmelerde
  • Doğum ve güneş lekelerinde
  • İto ve ota nevüs
  • Açık kahve renkli lekelerde
  • Çiller
  • Moğol lekeleri
  • Dövme silme
  • Yaşlanma belirtilerini ortadan kaldırarak cildi gençleştirme.

Lazerle Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lazerle leke tedavisi, cerrahi bir işlem olmadığı için işlem öncesinde geniş kapsamlı hazırlık yapılmasına gerek duyulmaz. Hastanın sağlık durumu hakkında bilgi alındıktan sonra işlemin yapılmasına herhangi bir engel bulunmuyorsa işlem hazırlıklarına başlanır. İşlemin uygulanacağı bölgede kıl ve tüy varsa temizlenir. 

Lazerle leke tedavisi aşamaları aşağıdaki şekilde devam eder:

  • Kolay bir tedavi yöntemidir. İşlem sırasında hastanın herhangi bir rahatsızlık duymaması adına ilgili bölgeye anestezi etkisine sahip kremler uygulanır.
  • Anestezi kremlerinin etkisini göstermesi ile işleme başlanır.
  • İşlem sırasında hafif düzeyde ağrı ve bölgede yanma hissi oluşabilir.
  • Bu his tedavinin yapılmasına engel değildir ve işlem sonrasında ortalama bir saat içerisinde ortadan kaybolur.
  • Lazer ışınlarının cilde temas etmesi ile cilt üzerinde kahverengi noktalar oluşur. Bu noktalar kabuklanır. Beklenen bir durumdur ve sonucun olumlu olduğuna işarettir. Kabukların koparılmaması, kendiliğinden düşmesi beklenmelidir.
  • Ortalama 10 gün içerisinde kahverengi kabuklar dökülür ve yerine genç deri gelir. 
  • Hasta bu sayede daha genç, aydınlık ve iyileşmiş bir deriye sahip olur.
  • İşlemin ardından hasta günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.

Lazerle Leke Tedavisi Riskleri ve Komplikasyonları

Lazerle leke tedavisi cerrahi olmayan bir uygulama olduğu için risk ve komplikasyonları sınırlıdır. Lazerle leke temizleme sırasında oluşan yan etkiler işlem sırasında lazer ışınlarının cilde teması ile oluşan tepkimeden kaynaklıdır.

En sık karşılaşılan risk ve komplikasyonlar aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Lazer atışları sırasında ciltteki hücrelerin yakılması hedeflenir. İşlem sonrasında ise bölgede hafif kızarıklık ve ödem görülebilir. Bu etkilerin kısa süre içerisinde kendiliğinden kaybolması beklenir.
  • Agresif doz olarak tabir edilen yüksek doz lazer atışlarının kullanılması sonucunda ise iz ve leke oluşumu, morarma, yara gelişimi ve su kabarcığı oluşabilir. Bu etkilerden birinin veya birkaçının görülmesi durumunda uzman doktora bilgi verilmelidir.
  • İşlem bölgesinde ilk gün hassasiyet görülebilir. İlk günün ardından hassasiyet azalır ve kişi hayatına kaldığı yerden devam edebilir.

Lazerle Leke Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lazerle leke tedavisinde temel amaç, lazer ışınlarının bölgede tahribat oluşturması ve ciltteki ölü hücrelerin vücuttan uzaklaştırılarak yeni hücrelere zemin hazırlanmasıdır. Bu nedenle, lazerle leke tedavisi sonrası ciltte hassasiyet oluşur. Cilt, dış etmenlere karşı savunmasızdır.

Lazerle leke tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler:

  • İşlem bölgesindeki hassasiyet giderilene kadar güneşe maruz kalınmamalıdır. Kişi, sosyal hayatına devam ediyor ise güneşten koruyucu kremler kullanılabilir, bölge elbise veya şapka yardımıyla koruma altına alınabilir.
  • Bölgenin güneşten etkilenmemesi amacıyla tedavinin genellikle kış aylarında yapılması önerilmektedir.
  • Lazer uygulamasının ardından bölgede kızarıklık ve hassasiyet oluştuğu için buz uygulaması yapılabilir. 
  • İşlem sonrasında oluşan hafif düzeydeki ağrı ve hassasiyetin giderilmesi için reçete edilen kremlerin düzenli kullanılması gereklidir.

Lazerle Leke Tedavisinin Dövmelere Etkisi

Lazer, vücut üzerindeki dövme mürekkeplerine müdahale ederek küçük parçalara ayrılmasını sağlamaktadır. Mürekkeplerin parçalanması sonucunda bağışıklık sistemi bu parçaları temizleyerek dövmenin zaman içerisinde solmasına ve ten rengine kavuşmasına yol açmaktadır. Yöntemin başarısı kanıtlanmıştır. Dövmesini sildirmek isteyen hastalar, işlem için gerekli test ve tetkiklerden geçerler ise uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Dövme sırasında kullanılan boyanın çeşidi, rengi, yoğunluğu, uygulanan bölge ve hastanın ten rengi işlemden alınacak başarı oranını doğrudan etkilemektedir. Muayene sırasında işlemden alınacak başarı sonucu hakkında ortalama bilgiler verilmektedir.

Dövmenin boyutu, kullanılan boyanın özellikleri ve hasta vücudunun vereceği tepkiler göz önünde bulundurularak lazerle dövme silme işlemi genellikle 4-8 seans aralığında tamamlanmaktadır. Süreç içerisinde seans sayısında değişiklikler olabilir. Vücudun bağışıklık sistemi ile tedavinin uyum içerisinde çalışabilmesi için lazer seanslarının arasında lekenin durumuna göre yaklaşık 6 haftalık bir sürecin olması gereklidir. Seans arası sürelerin kısa olması, yüksek atışların kullanılması gibi durumlarda yan etkiler ile karşılaşma oranı daha yüksektir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Lazerle Leke Tedavisi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Lazerle leke tedavisi fiyatları nedir?

Lazerle leke tedavisi işlemi için uygulanacak seans sayısı ve seans süresi, cilt üzerinde oluşan lekelerin boyutuna ve çeşidine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Lazerle leke tedavisi fiyatları ise işlemi uygulayan sağlık kuruluşu, seans sayısı ve seans süresi gibi parametrelere bağlıdır. Lazerle leke silme işleminde doğru bilgilere ulaşabilmek için sağlık kuruluşlarından randevu alınmalıdır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Lazerle leke tedavisi yapan hastaneler hangileridir?

Lazerle leke tedavisi, özel hastaneler, vakıf hastaneleri ve özel sağlık merkezlerinde uygulanmaktadır. Estetik ve güzellik merkezi kapsamında bulunan sağlık kuruluşlarında da bu işlemler yapılmaktadır. İşlemden başarılı sonuçların alınması ve işlem sonrasında yan etki ihtimalinin azalması için uygulamayı yapan kişinin alanında uzman olmasına dikkat edilmelidir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Cilt lekeleri tehlike yaratır mı?

Cilt lekeleri, çevre etkisiyle oluşabileceği gibi vücudun verdiği tepkilerden kaynaklı da ortaya çıkabilir. Bu nedenle cilt lekeleri iyi huylu ve kötü huylu olarak sınıflandırılmaktadır. Lekelerin tehlike boyutu hakkında bilgi sahibi olmak için zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurarak muayene olunmalıdır. Yapılacak muayene sonrasında lekenin oluşma zamanı, lekenin yapısı ve lekeye sebep olan faktörler ortaya çıkarılır. Kötü huylu lekelerin tedavi edilmesi gereklidir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Lazerle leke tedavisi ile lekelerden tamamen kurtulmak mümkün mü?

Tedavi sonucunda alınan başarı oranı yüksektir ancak işlemin uygulanacağı lekenin boyutu ve çeşidi ile bağlantılıdır. Yaşlılık ve güneş lekeleri gibi durumlarda alınan başarı oranı yanık ve kesi lekelerine oranla daha yüksektir. Yanık ve kesi lekelerinde izlerin hafiflemesi ve solması görülür ancak tamamen başarı elde edilmesinin oranı düşüktür.

Stj. Dr. Havva Küçük

Lazerle leke tedavisi etkileri ne zaman görülür?

Lazerle leke tedavisi sırasında iki seans arasına ortalama 5-6 hafta girmesi gereklidir. Bu nedenle tedavi aylarca devam eden bir süreci kapsamaktadır. Tedavinin etkisi, ilk seanstan sonra ortalama 10 gün içerisinde görülmektedir. İlerleyen seanslarda etki süresi gözle görülür hale gelmekte ve lekelerin görüntüsünde azalmalar olmaktadır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Lazerle leke tedavisi kalıcı mıdır?

Lazerle uygulanan leke tedavisinden alınan başarı kalıcıdır. Ancak, bazı cilt tipleri hassas yapıda oldukları için işlem sonrasında kendilerini korumaları gereklidir. Uygulamanın ardından yeni cilt lekelerinin oluşmaması için güneş kremi kullanılmalı ve gerekli bakımlar yapılmalıdır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Lazerle leke tedavisi esnasında ve sonrasında ağrı oluşur mu?

Lazerle leke tedavisi yaptıranlar işlem sırasında anestezik etkili krem kullanıldığı için ağrı duymazlar. Bu sayede hasta işlem esnasında sadece hafif şekilde batma ve sıcaklık hissi duyabilir. İşlem sonrasında ise uzman doktor tarafından reçete edilen kremler düzenli olarak kullanılmasıyla hassasiyet ve ağrı zamanla ortadan kaybolur. Bu durumlar neticesinde lazerle leke tedavisi zararları minimal düzeyde olan işlemlerden biridir.

Stj. Dr. Havva Küçük

Lazerle leke tedavisi sonrası makyaj yapılır mı?

Lazerle leke tedavisi sonrası işlem bölgesinde kahverengi kabuklanmalar görülür. Bu kabuklanmaların yolunmaması ve dışarıdan müdahaleyle kapatılmaması gereklidir. Ortalama 1 hafta içerisinde bu kabuklar yerini yeni ve genç cilde bırakmaktadır. İşlem yüz bölgesine uygulandı ise makyaj yapılmamalıdır. Makyaj, bölgenin iyileşmesini geciktirir ve alınan başarı oranını düşürür.

Stj. Dr. Havva Küçük

Lazerle leke tedavisi kaç seans sürer?

Lazerle leke tedavisi için sabit seans sayısı ifade edilemez. Seans sayısı, lekenin boyutuna, lekenin çeşidine ve hastanın sağlık durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yapılan incelemelerin ardından ortalama 4-10 arası seansın uygulanması gerekli görülür. Bu seans sayısı, vücudun tedaviye verdiği tepkilere bağlı olarak değişmekle birlikte tedavi öncesi gerekli bilgilendirmeler uzman doktor tarafından yapılmaktadır.

Stj. Dr. Havva Küçük

Lazerle leke tedavisi seansı ne kadar sürer?

Seans sayısını etkileyen en büyük faktör leke boyutudur. Bir veya birkaç bölgeye lazer uygulanması, seans süresi üzerinde etkiye sahiptir. Normal şartlarda her seans ortalama 30 dakikada tamamlanmaktadır. İşlem öncesinde bölgeye sürülen anestezik etkiye sahip kremlerin etki göstermesi için de bir süre beklenmektedir.

Stj. Dr. Havva Küçük