Boy Uzatma

Boy uzatma ameliyatı, bacak kemiklerine takılan bir cihaz yardımıyla kemik boyunun uzaması sayesinde kişinin boyunun uzamasını sağlayan cerrahi operasyondur.

Boy Uzatma Ameliyatı Nedir?

Boy uzatma ameliyatı, bacak kemiklerine takılan bir cihaz yardımıyla kemik boyunun uzaması sayesinde kişinin boyunun uzamasını sağlayan cerrahi operasyondur. Kişilerde çocukluk döneminde yaşanan hastalıklar boyun uzamasına engel olabilir veya bir bacağın kısa kalmasına yol açabilir. Bazı kişiler ise boylarından memnun olmayabilir.

Kadınlar ya da erkeklerde boyun kısa olması çok yaygın bir şikayettir. Bir bacağın diğerinden kısa olması, küçüklük döneminde yaşanan bazı sağlık sorunları, travmalar, hormonsal bozuklukların boy uzamasını olumsuz etkilemesi ve cücelik gibi sorunlar boy uzatma ameliyatına olan talebi artırmaktadır. Bir sağlık sorunu bulunmayan ve boyundan memnun olmayan herkes cerrahi işlemle boyunu uzatabilir.

Boy uzatma yöntemiyle hastanın belirli bir sürede 10-15 cm kadar boyu uzayabilir. Uzatma miktarı arttıkça iyileşme süreci de uzayacaktır. Boy kısalığının mevcut kaynağı ve hastanın genel sağlık durumuna göre farklı yöntemlerle boy uzatma yapılabilmektedir. Tüm tetkik ve incelemeler yapıldıktan sonra uzmanlar boy uzatma kullanılacak yönteme karar verir.

Boy Uzatma Yöntemleri Nelerdir?

Boy uzatma yöntemleri genel olarak 3 farklı grup altında toplanabilir. Hastanın ihtiyacına ve uzama miktarına göre en uygun yöntem belirlenmektedir. Bu yöntemler ilizarov, holyfix ve kombine boy uzatma ameliyatıdır. Tüm yöntemlerde kemiğe işlem uygulamaktadır.

Boy uzatma ameliyatı yöntemleri şu şekildedir;

İlizarov Tekniği

Bu yöntem boy uzatmak isteyenlerin uzun süredir tercih ettiği bir cerrahi işlemdir. Bu yöntemle hem bacaklardan hem de kollardan uzama yapılabilir. Bu işlem kozmetik durum, cücelik ve tek bacak kısalığı gibi sebeplerle uygulanabilmektedir.

İşlem sırasında uzatılacak olan kemik kontrollü olarak kesilir ve eksternal fiksatör isimli alete yerleştirilir. Her gün kemik uzama oranı 1 mm civarında olur. İstenen uzama miktarına göre kemik alet üzerinde kalır. Bu yöntem bazı hastalıklar, kemik yapısının uygun olmaması ve ilerleyen yaş gibi sebeplerle uygulanamayabilir.

İlizarov yöntemi kanser, diyabet ve kalp yetmezliği gibi hastalıkları olan kişilere uygulanamamaktadır. Bu işlemde bir bacak kısa olması durumunda tek bacağa uygulanabilir. Cücelik durumunda küçük yaşlarda uygulanabilir ve standart boya erişim gerçekleştirilebilir. Cihaz kişinin bacağında durduğu süre boyunca hasta koltuk değneği kullanmak zorundadır.

Holyfix Tekniği

Holyfix tekniği yeni bir boy uzatma yöntemidir. Ameliyat sırasında uzaması istenen kemiğe tek taraflı çiviler yerleştirildikten sonra ciltte yer alan holyfix cihazına bağlanmaktadır. Bu yöntemdeki cihaz ilizarov cihazından daha hafif ve Mr uyumludur.

Ameliyatla boy uzatma yöntemi olarak diğer yöntemlerden daha güvenilirdir.  Bu yöntem bacak uzatma yanında kol uzatmak için de tercih edilebilir. Hasta operasyon sonrasında bir hafta kadar gözetim altında tutulur.

Holyfix cihazı kullanılarak kemik günde 1 mm kadar uzar.  Planlanan uzama miktarı sonrasında cihaz anestezi yapılarak vücuttan çıkarılır. Daha sonra hasta hafif egzersizlerle belirli bir süre sonra uzayan kemiği eski gücüne kavuşturabilir. Kozmetik kaygıyla 20 yaşından sonra yapılması daha doğru olacaktır.

Kombine Boy Uzatma Tekniği

Kombine boy uzatma tekniği diğer iki yöntemin bir arada uygulandığı bir işlemdir. Bu işlemde kemiğin uzaması adına bacağın hem içine hem de dışına cihaz yerleştirilir. Daha sonra istenen uzama olduğunda dışarıdaki cihaz çıkarılır. Kemik içinde yer alan uzama cihazı çıkarılmamaktadır. Kemik içine takılan cihazda çivilerden yardım alınır.

Boy uzatma operasyonu sonrasında kemiğin güçlendirme egzersizlerinde çivi sistemi kemik içinde kalır. Bu işlemde boy uzatma süreci daha kısa sürer. Bu yöntem boyun uzamasına engel olan bir durum varsa ya da kozmetik sebeplerle tercih edilebilir. İşlem için hastanın kemik yapısının uygun olması önemlidir.

Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Boy uzatma ameliyatı olanlar için öncelikle uygun yöntem seçilir. Yukarıda bahsedilen yöntemlerde süreç birbirine benzemektedir. Genel olarak boy uzatma ameliyatı süreci şöyledir;

  • İlk olarak hasta doktor tarafından detaylı olarak muayene edilir. Bu süreçte boy uzatma ameliyatına engel bir durum olup olmadığına bakılır.  Doktor hastanın sağlık durumu ve talebine göre uygulanacak yöntemi belirler. 
  • Sonrasında ameliyat günü belirlenir.  Ameliyat öncesi hasta genelde bir gece önceden hastaneye yatırılır.   Ameliyatta uygulanacak anestezi türü belirlenir.
  • Ameliyat sırasında ilizarov yönteminde sadece kemik kontrollü biçimde kesilerek cihaza yerleştirilir.  Alet cilt dışına takılır. Holyfix yöntemi kullanılacaksa operasyon bölgelerine kesiler açılır.  Sonra kemik kontrollü şekilde kesilir.  Kemik içine çiviler takılır. Sonrasında iç kısma cihaz yerleştirilir. Sonrasında uzama süresi beklenir.
  • Kombine yöntem uygulanacaksa hem içten hem de dıştan kemik uzaması için cihaz takılır. Bir süre sonra dıştaki cihaz çıkarılırken içteki cihaz kalır. Sonraki dönemde isteğe bağlı olarak içteki kemikler çıkarılabilir.
  • Boy uzatma ameliyatı ortalama 1-3 saat arasında sürer.  Hasta 3-7 gün arasında hastanede kalır ve doktor izin verdiği zaman evine gidebilir.

Boy Uzatma Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Boy uzatma ameliyatı riskleri konusunda detaylı bilgi verilecektir. Kişi bu konuda bir destek almadan evvel doktordan tüm detayları öğrenmelidir. Risklerin en aza inmesi için doktor ve hasta üzerine düşeni yapmalıdır. Bu cerrahi operasyon ağır bir işlemdir ve iyileşme süreci de ameliyat kadar önemlidir.

 Mevcut riskler şu şekildedir;

  • Enfeksiyon: Boy uzatma ameliyatında enfeksiyon riski vardır. Ortopedik implantlar varsa burada yer alan çiviler kemikte enfeksiyon oluşturabilir. Ayrıca eksternal fiksatör kullanılması durumunda yumuşak doku enfeksiyonu oluşma riski olabilir. Enfeksiyon iyileşme sürecini uzatacaktır. Bu yüzden hasta doktorun reçete ettiği antibiyotikleri kullanmalıdır.
  • ÖdemAmeliyattan sonra bölgede ödem ve şişlik ortaya çıkabilir. Ödem ve şişlik 10 gün kadar geçtikten sonra ortadan kalkar. Geçmeyen ödemlerde hemen bir uzmana görünmek gerekir.
  • Kanama: Ameliyat sırasında uzmanlar damar ve sinirlerin olmadığı bölgeleri belirleyerek işlem yapar. Ameliyat sonrasında kanama riski düşüktür.  Çok düşük risk olsa da ameliyat sonrası kanama olabilir.
  • Kan Birikimi: Boy uzatma operasyonu sonrasında işlem yapılan bölgede kan birikmemesi için gerekli önlemler sağlık kurumu tarafından alınır. Bazı hastalarda yine de kan birikimi olabilir. Bu durumda hemen doktorla iletişime geçmek gerekir.
  • Morluk: Ameliyat sırasında kesi açılmaktadır. Bu yüzden kesilerin çevresinde morluklar oluşması doğal bir süreçtir. Morluklar bir süre sonra kendiliğinden geçer. 
  • Yürüme Sırasında Aksama: Boy uzatma ameliyatı sonrası hemen boy uzamaz.  İşlem sonrasında her gün 1mm kadar uzama gerçekleşir. Bacak dışına cihaz yerleştirildiği zamanlarda bacaklara tam ağırlık verilmemesi önemlidir. Bu durumda hastalar bir süre yürürken aksayabilir. Bu durum tam iyileşme sonrası ortadan kalkar.

Boy Uzatma Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Boy uzatma ameliyatı öncesi ve sonrası çok önemlidir. Ameliyat uzun süren bir çaba ve özen gerektirmektedir. İşlemden önce hasta gerekli bilgileri almalı ve iyileşme süreci için üzerine düşeni yapmalıdır.

 Boy uzatma ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler şöyledir;

  • Hasta işlem yapılan bölgeye bi süre su değdirmemelidir.
  • Bölge enfeksiyon riskine karşı temiz tutulmalıdır.
  • Ayaklar yıkanırken cihaz ve kesilere temas edilmemelidir.
  • Operasyonda bacak dışına cihaz takıldığı için cihazın bulunduğu bölgeye baskı uygulamamak ve ovuşturmamak önemlidir.
  • Bacakta cihaz olduğu süreçte görsellik ve konfor için bol kıyafetler giyilmelidir.
  • Boy uzatma ameliyatı sonrası bacağa ilk zamanlarda yük binmemesine dikkat edilmelidir. Bu yüzden cinsel ilişki konusunda titiz olunması gerekir.
  • Ameliyat sonrasında kontrollü şekilde yürüyüşlere başlanmalıdır. Kas iyileşmesi tamamlanmadan ağır kaldırılmamalı ve uzun yürüyüşler yapılmamalıdır.
  •  Boy uzatma operasyonu sonrası cihazlar hastanın belinde zorlanmaya yol açabilir. Bu yüzden de oturma pozisyonunda uzun süre kalınmamalı ve dik şekilde oturmaya özen gösterilmelidir.
  • Uyku sırasında kemik korunmalıdır. Uyku deneyimi sırasında hasta yüzüstü kalmaya özen göstermelidir.
  • Hasta operasyon bölgesini aşırı soğuk ya da aşırı sıcaktan uzak tutmalıdır.
  • Ameliyattan sonra ağrı ve enfeksiyona yönelik verilen ağrı kesiciler ile antibiyotikler düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Boy uzatma ameliyatı ardından kemik ve yumuşak doku enfeksiyonu risklerine karşı bölgenin her zaman temiz tutulması gerekir.
  • Hastalar ameliyatın ardından kemik iyileşmesi olmadan araç kullanmamalıdır.
  • Ameliyat sonrası 5-10 gün uçakla seyahat etmekten kaçınmak gerekir. Uçak seyahati için doktordan izin almak önemlidir.
  •  Ameliyat sonrasında kemik ve kaslar düzenli bir şekilde güçlendirilmelidir.  Uzama işlemi sırasında doktor tarafından belirtilen egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır. 
  • Bacakta cihaz olan bölgenin bakımı her gün düzenli yapılmalıdır.
  • Ameliyattan sonra uzatma işlemi sürerken kasların yeni boya uyum gösterebilmesi için egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır. Düzenli egzersizler ağrı şikayetlerini azaltır.  
  • Operasyon sonrasında önerilmişse rehabilitasyon desteği alınmalıdır. 
  • Kemikte tam iyileşme olmadan ağır egzersizler ve spor etkinliklerinden uzak durulması gerekir.
Makaleyi faydalı buldun mu?
3
0
Makeleyi Paylaşın

Boy Uzatma ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Boy uzatma ameliyatı fiyatları ne kadar?

Boy uzatma ameliyatı fiyatları çok sayıda değişkenden etkilenir. Ameliyatın yapılacağı bacak sayısı fiyat üzerinde etkilidir. Ayrıca bacak üzerinde kaç tane kemiğe uzatma işlemi yapılacağı da önemlidir.  Ameliyatta kullanılacak yöntem ve cihazlar fiyatlarda etkilidir. Ayrıca operasyonun yapılacağı sağlık kuruluşunun fiyat politikası da fiyatlar üzerinde belirleyicidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Bebeklerde boy uzatma ameliyatı yapılır mı?

Bebeklerde boy uzatma yapılamayacak bir işlemdir. Boy uzatma ameliyatı 3-4 yaşından itibaren çocuklarda doktor kontrolüyle yapılabilir.  Çocukluk döneminde uygulanacaksa 10 yaş öncesinde genellikle iki aşamalı şekilde yapılmaktadır. Çocukların boy uzatma ameliyatı için uygun olma konusunda bir muayene yapması şarttır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Boy uzatma ameliyatı kaç yaşına kadar yapılır?

Boy uzatma ameliyat 4-5 yaşından itibaren yapılabilir. Genellikle bu ameliyat 19-20 yaşından sonra önerilmektedir. Ergenlikten sonra boy uzatma operasyonları planlanabilir. Yaş ilerledikçe boy uzama ameliyatı sonrası iyileşme süreci yavaşlar. Bu yüzden çok ilerleyen yaşlarda tercih edilmemesi önerilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Boy uzatma ameliyatı sonrası boy tekrar kısalır mı?

Ameliyat boy uzatma işleminde ilk aşama olacaktır. Ameliyattan sonra uzama için belirli bir zaman dilimi geçmelidir. Bu süreçte egzersizler yapıldığında ve gerekli önlemler alındığında planlanan oranda uzama gerçekleşir. Hastada uzama gerçekleştikten sonra tekrar kısalma olmaz.  Operasyon bölgesindeki kemiklerde kalıcı uzama sağlanmaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Boy uzatma ameliyatı SGK tarafından karşılanır mı?

Boy uzatma ameliyatı yapan hastaneler Türkiye’de genel olarak özel hastaneler olmaktadır. Ancak boy uzatma ihtiyacı sağlık sorununa bağlıysa ya da hastanın bedensel sağlığını olumsuz etkiliyorsa SGK tarafından karşılanmaktadır.  Cücelik kapsamında da SGK ücreti karşılar. Ancak estetik kaygılarla yapılıyorsa ameliyat SGK tarafından karşılanmayacaktır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Boyun uzatma ameliyatı ile boyum kaç cm uzar?

Boy uzatma ameliyatıyla hastaların boyu 7-15 cm arası uzayabilir. Bu değerler hastadan hastaya değişecektir. Cerrahi operasyon yönteminin doğru seçilmesi ve hastaya doğru zamanda uygulanması uzama miktarını arttıracaktır. İstenen boy uzaması için birden fazla operasyon da yapılabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Boy uzatma ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Boy uzatma operasyonu sırasında kesi uygulanmaktadır. Kesi uygulanan yöntemler sonrasında kesi izleri kalacaktır. Kemiğe müdahale edebilmek amacıyla yapılan kesiler sonrasında ortaya çıkan izler belirli bir süre sonra belirsizleşir.  Pratik estetik müdahalelerle kesi izleri ortadan kaldırılabilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker