Burun Ameliyatı
Burun Ameliyatı, gerek estetik kaygılar gerekse burun bölgesinde yaşanan kırık, eğrilik ve burunda et bulunması gibi sebeplerden kaynaklı burun ameliyatı yapılmaktadır.
Burun Ameliyatı Nedir?
Burun ameliyatı cerrahların en sık yaptığı ameliyatların başında gelmektedir. Gerek estetik kaygılar gerekse burun bölgesinde yaşanan kırık, eğrilik ve burunda et bulunması gibi sebeplerden kaynaklı burun ameliyatı yapılmaktadır. Bu çerçevede diğer ameliyat çeşitlerine göre daha basit olarak düşünülen burun ameliyatı anestezi kullanılarak yapılmaktadır. Hastanın durumuna göre genellikle genel anestezi burun ameliyatı tercih edilmektedir.
Burun ameliyatları, yapıldıkları amaç doğrultusunda farklı isimlerle adlandırılmaktadır. Bu yüzden yapılan ameliyatın genel adı burun ameliyatı olmakla birlikte rahatsızlığın özelliğine göre daha özel isimlerle anılmaktadır. Ameliyat teknikleri aşağıdaki gibidir:
Açık Burun Ameliyatı
Genellikle burun estetiği ameliyatlarında kullanılan yöntem iki burun deliğinin arasına kesikler atılarak uygulanmaktadır. Bu noktadaki deri kaldırılarak burun üzerinde gerekli görülen tedavi sağlandıktan sonra ameliyat tamamlanır. Ameliyatın açık olmasındaki maksat cerrahi müdahalenin burnun dış kısmından yapılmasıdır.
Kapalı Burun Ameliyatı
Burun rahatsızlıklarında doktorlar tarafından gerekli görüldüğünde burun içerisinden yapılan ameliyattır. Sıklıkla estetik müdahalelerde tercih edilmektedir. Burun deliklerinin iç kısmından deri kaldırılarak burun kıkırdaklarına ulaşılarak yapılır. En büyük avantajı ise açık ameliyata göre daha çabuk iyileşmesi ve dışarıdan görünen ameliyat izi bırakmamasıdır.
Lazerle Burun Ameliyatı
Lazerle burun ameliyatı genellikle geniz eti tedavilerinde ve estetik tedavilerde kullanılmaktadır. Açık veya kapalı cerrahi müdahaleye göre oldukça avantajlı olan lazerle tedavi yöntemi diğer ameliyatlara göre daha kısa sürede iyileşme imkânı sunmaktadır. Ayrıca diğer ameliyatlara göre de oldukça kolay bir işlemdir. Ancak cilt üzerinde yaptığı tahribat sebebiyle bazı sakıncaları bulunmaktadır.
Burun Ameliyatı Çeşitleri
Burun ameliyatı çeşitleri, yapılan işlemin amacına ve boyutuna bağlı olarak değişmekle birlikte en sık tercih edilen operasyonlar aşağıdaki gibidir:
Eğri Burun Ameliyatı
Eğri burun ameliyatları genel olarak burun ameliyatları içerisinde daha zor olarak bilinen ameliyatlardır. Eğri burunları düzeltmek, düzgün burunlar üzerinde yapılan ameliyatlardan daha zordur. Bu yüzden ameliyat sonrasında memnuniyetsizlik ve tekrardan düzeltme isteği hastalar tarafından yinelenebilir. Bununla birlikte ameliyat sonrasında eğrilik tamamen düzeltilemez. Ancak eğrilik öncesine oranla daha az dikkat çekici bir seviyede olmaktadır.
Estetik Burun Ameliyatı
Burun estetiği veya tıbbi adıyla rinoplasti olarak bilinen estetik burun ameliyatı, estetik kaygılar sebebiyle yapılan cerrahi müdahalelerdir. Doğumdan itibaren burunda görülen şekil bozukluklarıyla birlikte; yaralanma, darbe alma, nefes almayı rahatlatma gibi sebeplerden dolayı da burun estetiği ameliyatı tercih edilmektedir.
Geniş Burun Ameliyatı
Geniş burun ameliyatları genel olarak geniş burun deliklerinin küçültülmesi işlemi için yapılmaktadır. Ancak bazı sağlık kuruluşlarında burun bölgesinin tamamen ele alınarak hangi müdahale gerekiyorsa onun uygulanması şeklinde de değerlendirilmektedir. Bu bağlamda gerek estetik problemler gerekse nefes almada yaşanan sıkıntılar sebebiyle uygulanan ameliyattır.
Kaburgadan Kıkırdak Alınarak Burun Ameliyatı
Burun ameliyatında kaburgadan kıkırdak alınarak burunda ihtiyaç görülen yere uygulanması şeklinde bir yöntem görülmektedir. Özellikle çökük ve basık burunların daha dik ve sağlam bir görüntü kazanması adına uygulanan yöntem için öncelikle kulak yumuşağı bölgesinden kıkırdak alınır. Bu kıkırdağın yetmediği durumlarda ise meme altına denk gelen kaburga noktasından küçük bir kesikle kıkırdak alınmaktadır. Zor bir uygulama olmayıp oldukça etkili bir yöntemdir.
Kemerli Burun Ameliyatı
Kemerli burun, burun estetiği ile ilgili şikayetlerin başında gelmektedir. Dünya üzerinde birçok insan kemerli burun sebebiyle burun estetiği ameliyatı olmaktadır. Kemerli burun, burnun ucundaki sarkmaların veya burundaki kıkırdakların fazla gelerek burnun yan taraflardan olduğundan daha büyük görünmesi problemidir. Birçok insanı rahatsız eden bu durum için kemerli burun ameliyatı uygulanmaktadır.
Kırık Burun Ameliyatı
Kırık burun ameliyatı burunda çeşitli darbeler sonucu oluşan kıkırdak ve kemik kırılmaları sebebiyle uygulanmaktadır. Burunda oluşan kırığa en geç bir veya iki saat içinde müdahale edilmesi gerekir. Bu süre geçirildiğinde yetişkinler için 2-3 gün sonra yapılan müdahalelerde, çocuklarda ise 7-10 gün sonra yapılan müdahalelerde burunda tam düzelme sağlanamamaktadır. Bu bağlamda müdahale kırığın çeşidine göre kapalı redüksiyon veya burun kırığı ameliyatı şeklinde uygulanmaktadır.
Plastik Cerrahi Burun Ameliyatı
Plastik burun cerrahi ameliyatı genellikle estetik burun ameliyatlarında kullanılan yöntemdir. Bununla birlikte nefes alma sıkıntısı yaşayanlar için burun içi kıkırdak bozukluklarının düzeltildiği önemli bir cerrahi yöntemdir. Bu ameliyat çeşidinde burun hem iç taraftan hem de dışarıdan ameliyat edilir.
Revizyon Burun Ameliyatı
İlk yapılan burun ameliyatında veya estetik müdahalede istenilen sonuç alınamadığında ikinci kez revizyon burun ameliyatı yapılmaktadır. Ancak bunun için belirli sebeplerin oluşması gerekir. Bu sebepler ise şunlardır:
- Ameliyat sırasında burun valfinin kapanması ve hastanın sağlam nefes alamaması
- Burun kemeri ameliyatında kemerin yeteri kadar düzeltilememesi sebebiyle ortaya çıkan estetik bozukluk
- Burun ucu kaldırma operasyonlarında burun ucunun gereğinden fazla kaldırılması ve burun deliklerinin dışarıdan oldukça dikkat çekmesi
- Burun ile yüz arasında oluşan orantısızlık. Burnun gereğinden fazla büyük olması veya gereğinden fazla küçük olması.
Tamponsuz Burun Ameliyatı
Tamponlar burun ameliyatlarında meydana gelen kanamaların durdurulması ve önlenmesi için burna konulan malzemelerdir. Burnun sık kanayan bir bölge olması ve hastanın kan kaybının fazla olmasını önlemek adına tamponlar kullanılır. Ancak günümüzde artık daha modern dikiş ve tıbbi yapıştırıcılar sayesinde tamponsuz burun ameliyatı yapılmaktadır.
Burun Ameliyatı Öncesi
Burun ameliyatları her ne kadar diğer ameliyatlara göre kolay ameliyatlar olarak değerlendirilse de cerrahi bir müdahale olması sebebiyle ameliyat öncesinde bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Bu bağlamda ameliyat öncesi hazırlık yapmak ameliyattan istenilen sonucun alınmasını daha da kolaylaştırmaktadır. Bu çerçevede burun ameliyatı öncesi yapılması gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Ameliyat öncesinde hastanın daha önce kullandığı ilaçlar varsa mutlaka doktora bilgi verilmelidir. Ayrıca aspirin gibi kanı sulandıran maddelere on günlük süreyle kesilmelidir.
- Kanı sulandırma özelliği olan bitkisel çaylar da aynı şekilde ameliyattan bir hafta önce bırakılmalıdır.
- Ameliyat öncesi 10 günde aşırı alkol tüketimi olmamalıdır.
- Ameliyat günü hastanın rahat kıyafetlerle hastaneye gelmesi tavsiye edilir.
- Burun ameliyatından en az 6 saat önce yeme içme kesilmelidir.
- Kadın hastalar için ameliyat günü makyaj yapılmamalıdır.
- Ayrıca burun ameliyatı öncesinde özellikle yaz günlerinde burnu güneş ışınlarından korumak gerekir.
Burun Ameliyatı Riskleri
Her cerrahi müdahale de olduğu gibi burun ameliyatında da bazı riskler bulunmaktadır. Her hastada görülmeyen bu riskler burun ameliyatı zararları olarak da adlandırılabilir. Bu çerçevede burun ameliyatı riskleri şu şekilde sıralanabilir:
- Öncelikle burun ameliyatı ölüm riski yok denecek kadar azdır.
- Burun ameliyatı olanlar ameliyat sırasında burun iç damarlarının çatlaması sebebiyle burun kanaması riski yaşayabilirler.
- İlk yapılan ameliyatın yeterli gelmemesi ikinci bir ameliyata ihtiyaç duyulması.
- Ameliyat sonrasında nefes alma sıkıntısının yaşanması
- Burun ameliyatı sonrasında koku alma sıkıntısının yaşanması
- Özellikle kapalı ameliyatlar sonrasında burun bölgesinde morarma ve şişlik meydana gelmesi
- Ameliyat sonrasında burunda oluşan çökme riski
- Ameliyat sırasında ve sonrasında ağır burun kanaması görülmesi
Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Burun ameliyatı sırasında yapılan işlemler ameliyat çeşidine ve türüne bağlı olarak değişmekle birlikte uygulanan adımlar genellikle aşağıdaki gibidir:
- Burun ameliyatları genellikle genel anestezi nadir olarak da lokal anestezi uygulanarak yapılır.
- Bu çerçevede doktorlar hastanın durumuna göre açık veya kapalı ameliyat konusunda değerlendirme yapar ve en uygun yöntemi tercih eder.
- Bu süreçten sonra ameliyat açık veya kapalı tekniğe göre yapılır.
- Açık burun ameliyatları iki burun deliğinin arasından atılan kesiklerle uygulanır.
- Bu yöntemle burun ameliyatı et aldırma daha kolay olmaktadır.
- Kesiklerin ardından bölgedeki deri kaldırılır ve ameliyat gerçekleştirilir.
- Kapalı burun ameliyatında ise burun kanatlarının altından yapılan kesiklerle burun kemiklerine ulaşılarak yapılır.
Burun Ameliyatı Sonrası
Burun ameliyatları kapalı ve açık olarak yapılmaktadır. Kapalı yapılan ameliyatlar, açık yapılan ameliyatlara göre daha hızlı iyileşir. Ancak her iki ameliyat çeşidinde de ameliyat sonrasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bu sayede burun ameliyatı sonrası iyileşme süreci daha hızlı olacak ve normal yaşantıya hasta daha çabuk dönecektir.
Burun Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler
- Burun ameliyatı sonrası ağrı genel olarak görülmemektedir. Ancak nadiren ağrı görülen kişilere ağrı kesici tedavi uygulanmaktadır.
- Ameliyat sonrasında birkaç gün burun tıkanıklığı görülmektedir. Yine burun ameliyatı sonrası akıntı kanla karışık görülebilir. Bu akıntıyı durdurmak için tampon uygulanabilir.
- Burun ameliyatı sonrası banyo bir gün sonra yapılabilir. Ancak suyun aşırı sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıca banyo damarların genleşerek kan akışına ve burun kanamasına sebep olabilir.
- Ameliyat sonrasında anestezinin de etkisiyle açlık hissedilebilir. Ayrıca hastaneden taburcu olduktan sonra iyileşme sürecinde de beslenme önem arz etmektedir. Bu sebeple burun ameliyatı sonrası beslenme hafif ve yumuşak gıdalar ile yapılmalıdır. Özellikle ilk bir hafta buna dikkat edilmelidir.
- Burun ameliyatı sonrası boğaz ağrısı görülebilir. İki üç gün boyunca devam eden ağrı daha sonra kendiliğinden geçer. Bu ağrı yutkunmada problem yaratmaz.
- Özellikle estetik kaygılar için yapılan burun ameliyatı sonrası burun delikleri farklı olanlar için revize ameliyat planlanmaktadır.
- Burun ameliyatı sonrası burun düşmesi nadiren de olsa bazı kişilerde görülmektedir. Bu gibi durumlarda da doktorun değerlendirmesine göre revize ameliyat yapılabilir.
- Burun ameliyatı sadece burun bölgesinde yapılsa da yüz ve göz bölgesini de etkileyen bir ameliyattır. Bu yüzden bu bölgelerde oluşacak şişkinliği en aza indirmek için burun ameliyatı sonrası buz uygulaması yapılmaktadır. Uygulama buz parçaları ile her iki saatte on dakika olarak yapılır.
- Burun ameliyatı sonrası diş ağrısı oldukça nadir görülen bir durumdur. O yüzden diş bölgesinde herhangi bir ağrı duyulduğunda ağrı kesici tedavisi yapılabilir. Birkaç hafta içinde bu ağrı kesilecektir.
- Burun ameliyatı sonrası dudak uyuşması yapılan anestezilere bağlı olarak görülebilir. Ayrıca burun ve dudağı birbirine bağlayan sinirlerin ameliyat sonrasında zarar görmesi uyuşukluğa sebep olmaktadır. Bu problem birkaç hafta içinde düzelmektedir.
- Burun ameliyatı sonrasında bazı enfeksiyonel problemler görülebilir. Ameliyat sonrasında yüksek ateş, halsizlik ve yorgunluk, burun bölgesinde şiddetli ağrı, kötü koku gibi problemler burun ameliyatı sonrası enfeksiyon belirtileri olarak değerlendirilir. Bu durumda doktora başvurmak gerekir.
- Ameliyat sonrasında burun üzerindeki bandaja flaster bant ismi verilir. Bu bant sayesinde burunda şişlik olmasının önüne geçilir. Bu çerçevede burun ameliyatı sonrası flaster bant 3-4 gün içinde çıkarılmaktadır.
- Burun ameliyatı sonrası grip iyileşme sürecini olumsuz etkiler. Bu nedenle gribe karşı dikkatli olunmalıdır.
- Burun ameliyatı sonrası gülmek aşırı olmamak kaydıyla herhangi bir sıkıntı meydana getirmez. Hemen ameliyat sonrasında sadece tebessüm şeklinde gülünebilir. Bir hafta sonra ise normal olarak gülmeye devam edilebilir.
- Burun ameliyatı sonrası hapşırma ameliyata zarar vermemekle birlikte burun bölgesinde kanamaya sebep olabilir. Bu yüzden hapşırma geldiğinde ağızdan hafif bir şekilde gidermek önemlidir.
- Burun ameliyatı sonrası iltihap kokusu duyulabilir. Bu kokular kimi zaman ilaç, yanık, çürük kokusu gibi algılanır. Aslında bu kokuların kaynağı çevre değildir. Ameliyat bölgesinde olan ipliklerin erime kokusudur.
- Burun ameliyatı sonrası kabukların temizlenmesi oldukça sıkıntılı bir durumdur. Burnun kuruması ve kabuk oluşumu ameliyat bölgesinde rahatsızlığa yol açar. Bunları temizlemek için sümkürmek yerine çeşitli yumuşatıcı sıvı spreyler kullanılabilir.
- Burun içinde ameliyat sonrasında küçük kanamaların olması normal görülür. Özellikle burun ameliyatı sonrası kanama ilk bir hafta içinde daha sık görülür. Yapılan tamponlarla bu engellenmeye çalışılır. Ancak yine de uzun süre devam ettiğinde doktora başvurmak gerekir.
- Burun ameliyatında kullanılan tamponlar ameliyat sonrasında kaşıntıya sebep olabilir. Bu yüzden burun ameliyatı sonrası kaşıntı problemi tamponların çıkarılmasıyla son bulur.
- Özellikle estetik burun ameliyatlarında burun ameliyatı sonrası kemik çıkıntısı sıkça görülen bir problemdir. Bu çerçevede bu problemi düzeltmek için revize ameliyatlar doktor uygun gördüğü takdirde uygulanabilir.
- Yine burun ameliyatı sonrası kıkırdak kayması da revize ameliyat gerektiren bir durumdur.
- Ameliyat sonrasında hastada kalıcı koku kaybı beklenmez. Ancak bununla birlikte burun ameliyatı sonrası koku alamama durumu birkaç hafta devam edebilir. Sonra kendiliğinden düzelmektedir.
- Burun ameliyatı sonrası nefes alamama geçici bir durumdur. Ameliyat öncesi de aynı şikayetle gelen hasta için ameliyat sonrası aynı durumla karşılaşması ameliyatın başarısız olduğu anlamına gelebilir. Ancak durumun netleşmesi için 15 gün beklemek gerekir. On beş gün içinde nefes alamama normal seyrine dönmezse doktora başvurmak gerekir.
- Ameliyatlı bölgelerde ödem oluşması oldukça yaygın bir durumdur. Burun ameliyatı sonrası ödem oluşması da bu çerçevede değerlendirilir. Ödemler ameliyattan sonraki bir yıl içinde tamamen kaybolur.
- Özellikle estetik burun ameliyatlarında burun ameliyatı sonrası sigara kullanımı tavsiye edilmemektedir. Burun sağlığını doğrudan olumsuz etkileyen sigara burunda damarların zarar görmesiyle kanamaya sebep olmaktadır.Ameliyat sonrası en az 1 ay sigara kullanılmamalıdır.
- Burun ameliyatı sonrası sivilce görülebilmektedir. Bu sivilcelerin giderilmesinde hassas bir cilt temizliği etkili olmaktadır.
- Burun ameliyatı sonrası spor faaliyetlerine bir süre ara vermek gerekir. En az 3 hafta boyunca ağır sportif aktivitelerden uzak durmak gerekir.
- Burun ameliyatı sonrası sümkürme en az iki ay yapılmamalıdır.
- Burun ameliyatı sonrası tampon çıktıktan sonra hasta 20 gün boyunca nefes alıp vermede zorluklar yaşayabilir. Bunu normal hale getirmek adına nefes egzersizleri yapılabilir.
- Burun ameliyatı koku ve tat alma duyuları üzerinde etkilidir. Bu çerçevede burun ameliyatı sonrası tat alamama normal olarak görülür. İki hafta içinde bu durum kendiliğinden geçmektedir.
- Burun ameliyatı sonrası temizlik doktorlar tarafından verilen özel bir sıvı ile yapılmaktadır. Bu sıvı hem burun temizliğinde hem de kuruma sebebiyle kabuk oluşumuna engel olmaktadır.
- Burun ameliyatı sonrası yan yatmak burun ve göz arasında şişkinlik oluşturmaktadır. Bu yüzden ameliyat sonrasında en iyi yatma şekli sırt üstüdür.
- Burun ameliyatı sonrası yatış pozisyonu sırt üstü yatacak şekilde olmalıdır. Yan veya yüz üstü yatmalar ameliyat bölgesinde baskı oluşturduğundan kanama ve akıntılara sebep olabilir.
- Burun ameliyatı sonrası yeme içme ilk önce yumuşak ve sıvı gıdalar ile olmalıdır. Meyve suyu, çorba, püre gibi yiyecekler tüketilerek katı yiyeceklerden bir müddet uzak durmak gerekir.
- Bu çerçevede burun ameliyatı sonrası yemek konusunda ise yoğurt ve lifli gıdalarla başlayarak normal beslenme şekline doğru gidilmelidir.
- Ameliyat sonrasında en büyük problemlerden biri de buruna darbe almaktır. Burnun fiziki görünümünde bozukluklara sebep olan darbeler bu çerçevede olumsuz etki yaratırlar. Bu yüzden burun ameliyatından sonra darbe almak fiziksel sıkıntıların yanında nefes almakta da problemlere yol açmaktadır.
- Burun ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de gözlük kullanımıdır. Burun üzerine takıldığı için burun ameliyatı sonrası gözlük kullanımı doktorlar tarafından müsaade edilene kadar ertelenmelidir. Daha sonra ise hafif çerçeveli gözlükler kullanılabilir.
Burun Ameliyatı Sonrası Bakım
Burun ameliyatı sonrasında ameliyat bölgesinin bakımı önem kazanmaktadır. İyileşme sürecini hızlandıran ve enfeksiyon riskini ortadan kaldıran düzenli bakım burun sağlığını etkilemektedir. Bu çerçevede bakım için burun içinin kurumasını engellemek için sıvı spreyler kullanılmalıdır. Yine ameliyattan 48 saat sonra ılık suyla duş almak yüz bölgesinde de rahatlamayı sağlamaktadır. Ayrıca burun ameliyatı sonrası yüz temizliği için de nemli bezlerle hem yüz hem de burun bölgesinde temizlik uygulanabilir.
Ayrıca burun ameliyatı sonrası masaj uygulamasıyla ameliyat bölgesinde rahatlama sağlanabilir. Ancak bununla birlikte masaj uygulaması doktor tavsiyesine göre uygulanmaktadır. Her ameliyattan sonra masaj önerilmemektedir.
Burun Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Burun ameliyatı sonrası kanama ne zaman geçer?
Burun ameliyatından sonra özellikle bir hafta içerisinde kanama görülmesi normal kabul edilir. İlk iki gün boyunca devam eden kanamalar ameliyattan sonraki bir hafta içinde de görülebilir. Bir haftadan sonra kanamalar azalarak kesilmektedir.
Burun ameliyatı sonrası şişlik ve morluklar nasıl geçer?
Ameliyat sonrasında oluşan şişlik ve morlukların daha kısa sürede iyileşmesi için buz tedavisi uygulanmaktadır. Ayrıca ameliyat sonrası yüz bakımı da şişlik ve morlukların iyileşmesini sağlar. Bu çerçevede bir hafta sonra azalmaya başlayan şişlik ve morluklar 20 gün sonra ise tamamen iyileşmektedir.
Burun ameliyatı sonrası tıkanıklık ne zaman geçer?
Burun ameliyatından sonra burun tıkanıklığının ana sebebi olarak tamponlar gösterilir. Tamponlar çıkarıldıktan sonra nefes almada genel bir rahatlama yaşanmaktadır. Tamponların çıkarılmasından sonra devam eden tıkanıklıklar ise 6 aylık bir süre içinde tamamen geçmektedir.
Burun ameliyatı zor mu?
Burun ameliyatı zorlukları daha çok estetik ameliyatlar için geçerlidir. Cilt, kıkırdak, kemik vb. faktörler sebebiyle cerrahlar tarafından oldukça zahmetli bir işlem olarak bilinir. Bu çerçevede burun ameliyatlarının hemen hemen tamamı anestezi ile uygulanmaktadır.
Burun ameliyatı sonrası tampon kaç gün kalır?
Tampon kullanılarak yapılan burun ameliyatlarından sonra buruna konulan tampon en erken 72 saat içinde alınmaktadır. Yine de doktorlar tarafından en az 3 gün tamponun burunda kalması önerilmektedir.
Burun ameliyatı kaç saat sürer?
Burun ameliyatları yapılan operasyonun çeşidine göre 2 saat ile 2,5 saat aralığında sürmektedir. Operasyonun süresini burnun durumu ve ameliyatın çeşidi belirlemektedir. Ameliyat öncesinde uzman doktor tarafından bilgi verilmektedir.
Burun ameliyatı kaç yaşında yapılır?
Estetik haricindeki zorunlu burun ameliyatları için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Estetik olarak yapılan burun ameliyatı yaş sınırı ise kadınlar için 16 yaş, erkekler için 18 yaş olarak değerlendirilmektedir. Fakat genelde estetik ameliyat için hastaların 18 yaşından büyük olmaları gereklidir.
Burun ameliyatı sonrası baş ağrısı nedenleri nelerdir?
Burun ameliyatı sonrası gelişen komplikasyonlara bağlı olarak baş ağrısı görülmektedir. Ameliyat sırasında sinire yapılan baskılar da baş ağrısına sebep olmaktadır. Ortaya çıkan bu ağrılar geçici olmakla birlikte ağrı kesici ile tedavi edilmektedir.
Burun ameliyatı sonrası burun tıkanıklığı nasıl geçer?
Burun ameliyatı sonrasında farklı sebeplerden burun tıkanıklığı görülebilir. Genellikle burun içine uygulanan spreylerle tedavi edilen burun tıkanıklığı nefes almada da sıkıntılara sebep olur. Ameliyat sonrasında bu durumun yaşanmaması için ilaçlar reçete edilmektedir.
Hamilelikte burun ameliyatı olunur mu?
Burun ameliyatları genellikle anestezi ile yapılmaktadır. Bu yüzden hem gebelik döneminde hem de doğumdan sonra emzirme döneminde bebeğin gelişimine olumsuz etkileri olmaktadır. Bu çerçevede bu süre zarfında mecburi olmadıkça burun ameliyatı olunmaması ve ameliyatın ertelenmesi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir.
İkinci burun ameliyatı ne zaman yapılmalı?
İkinci burun ameliyatı veya revize burun ameliyatları ilk yapılan ameliyatta olumsuz bir durum meydana gelmesi veya estetik ameliyatlarda burun şeklinde memnuniyetsizlik olması sebebiyle uygulanmaktadır. Bu çerçevede ilk ameliyattan sonra ikinci ameliyat için tam iyileşmenin beklenmesi ve ikinci ameliyatın en erken 6 ay sonra yapılması gerekir.
Burun ameliyatında sonda takılır mı?
Burun ameliyatı sonrasında sonda takılması nadir olarak görülür. Doktorların tetkikleri neticesinde hastanın idrar boşaltmasının takip edilmesi gereken bir durum gerektiğinde sonda takılmaktadır. Takılan sonda, ameliyatın ardından çıkarılmaktadır.
Burun ameliyatı sonrası ne zaman nefes alınır?
Ameliyat sonrasında burunda oluşan ödemlerle birlikte atılan dikişler nefes almada sıkıntılara sebep olmaktadır. Ayrıca ameliyat sonrasında bir ay kadar süreyle burun tıkanıklığı sebebiyle nefes almada sıkıntı yaşanması normal kabul edilir. Bu süreden sonra dikişlerin düşmesi ve ödemlerin kaybolmasıyla nefes almak daha kolay olmaktadır.
Burun ameliyatı sonrası tam şekil ne zaman belli olur?
Ameliyat sonrasında yapılan ameliyatın çeşidine göre burun şekli 6 ay ile 1 yıl arasında belli olmaktadır. Burun bölgesinde oluşan ödem ve şişlik, ameliyat başarısının yanlış yorumlanmasına neden olur. Tam şeklin görülebilmesi için ödem ve şişliğin geçmesi beklenmelidir.
Burun ameliyatı sonrası dikişler ne zaman düşer?
Burun ameliyatı sonrasında burun içerisine atılan dikişlerin çoğu iki hafta içinde düşmektedir. Bununla birlikte bazı zorlu dikişlerin düşmesi bir ayı bulmaktadır. Dikişlerin durumu, ameliyat sonrasındaki kontroller sırasında incelenmektedir.
Burun ameliyatı sonrası alçı ne zaman çıkar?
Doktorların uygun görmesi halinde ameliyat sonrasında burnun üstüne plastik alçılar konabilmektedir. Bu alçı ameliyattan bir hafta sonra çıkarılmaktadır. Bazı ameliyatlarda ise alçıya gerek duyulmamaktadır.