Mezoterapi

Mezoterapi, cildi gençleştirmek, saç kalitesini iyileştirmek ve vücudu şekillendirmek için kullanılan bir tedavi tekniğidir.

Mezoterapi Nedir?

Mezoterapi, cildi gençleştirmek, saç kalitesini iyileştirmek ve vücudu şekillendirmek için kullanılan bir tedavi tekniğidir. Cerrahi işlem gerektirmeyen bu kozmetik tedavi tekniği, hedeflenen alanlara mikro enjeksiyonlar yoluyla farklı türde vitamin, enzim, antioksidan ve bitki özlerinin uygulanmasını içerir. Mezoterapi ayrıca, hem erkeklerde hem de kadınlarda ağrının azaltılmasına ve  saç dökülmesinin önlenmesine yardımcı olabilir.

Mezoterapi Türleri

Mezoterapi işlemi sırasında lazer, elektroprasyon (elektrik akımı), özel mezoterapi modülleri, mikro iğneleme teknikleri gibi çok çeşitli yöntemler kullanılarak hedeflenen dokuya aktif maddeler uygulanır. Yapılan işlem sonrası kişi bu alanda, kan dolaşımı uyarıldığı, oksijen ve besinler hücrelerine taşındığı için hem tazelenme hem de rahatlama hissedilir. Yani özetle işlem yapılan alanda enerji seviyeleri yenilenerek yükselir.

Mezoterapi, yağ aldırma, vücut şekillendirme için cerrahi olmayan, ancak kalıcı bir yöntemdir, ayrıca saç dökülmesi ve cilt yaşlanması için de kullanılır. İlk olarak 1952'de vasküler ve lenfatik bozuklukları tedavi etmek için Fransa'da geliştirilen bu tedavi tekniği, zamanla enjekte edilen farklı maddelerle ilişkili olarak kronik ağrı, saç dökülmesi, kemik ve eklem bozuklukları, sedef hastalığının tedavisinde de faydalı olabileceği keşfedilmiştir. Daha yakın zamanlarda ise vücut yağının belirli maddelerin enjeksiyonu ile azaltılabileceğinin keşfedilmesiyle birlikte mezoterapi, kilo verme, selülit azaltma, vücut şekillendirme, kırışıklık giderme ve yüz gençleştirme konularında yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

İlk çıkışı mikro enjeksiyonlarla olan bu tedavi yönteminin, zaman içinde farklı uygulamalarda kullanılması ve taleplere göre gelişimiyle birlikte birçok farklı türü ortaya çıkmıştır. Bu yüzden türler konusunda birden çok sınıflandırma yapılabilir. Bu sınıflandırma her ne kadar uzmandan uzmana değişse de şu şekilde sıralanabilir;

  • A Grup: Uygulama şekline göre türler (İğneli ve iğnesiz mezoterapi)
  • B Grup: Enjeksiyon tekniğine göre türler (nokta, napaj, kapsamlı ve fraksiyonel mezoterapi vb.)
  • C Grup: Uygulama alanına göre türler (vücut, yüz, saç mezoterapisi vb.)

A-Uygulama Şekline Göre Mezoterapi Türleri

Mezoterapi tedavilerinin kullanıldığı sağlık koşulları arasında selülit, sivilce ve çatlakların tedavi edilmesi gibi kozmetik sorunlar bulunsa da aynı zamanda hastalık ve yaralanma durumunda da kullanılır. Bu tedavi yöntemi, ilk olarak iğneli teknikle başlasa da sonraları enjeksiyon yaptırmak istemeyenler için bio mezoterapi olarak iğnesiz tekniklerle de hizmet verilmeye başlanmıştır.

İğneli mezoterapi: İğneli mezoterapi, cilde özel bir enjeksiyon tabancası, şırınga veya morarmayı önlemeye yardımcı olan ve prosedürü ağrısız hale getiren yeni bir cihaz olan vital enjektör kullanılarak yapılan mezoterapi tekniğidir. Mezoterapi tedavisinin temelidir ve aynı zamanda resmi olarak bu tedaviye adını veren ve tanımlayan tekniktir.

İğnesiz mezoterapi: İğnesiz mezoterapi, elektroprasyon (elektriksel akım) uygulaması ile cildin alt katmanlarına mineral, enzim, vitamin verilen mezoterapi uygulamasıdır. Bu uygulamalarda enjeksiyon yerine elektroporasyon ve foto biyo-stimülasyon kombinasyonuna dayanan bir uygulamadır. Dekolte bölgesi, boyun, yüz ve çeşitli vücut alanlarının şekillendirilmesinde kullanılmaktadır. İğnesiz mezoterapi, enjeksiyon yöntemlerine duyarlı ve intoleransı olan hastaların tercih ettiği yöntemdir ve hassas ciltler için idealdir.

Enjeksiyon Tekniğine Göre Mezoterapi Türleri

Mezoterapi tedavisi ister elle ister mezoterapi tabancası ile uygulanılsın, elde edilen sonuçların kalitesini belirler. Bu yüzden enjeksiyon tekniğinin doğru seçilmesi işlem başarısı için çok önemlidir ve teknik enjeksiyon bölgesine, tedavi edilen patolojiye, dermisin yapısına ve enjekte edilen ürünlere bağlı olarak önemli ölçüde değişir. Mezoterapi enjeksiyon tekniğiyle ilişkili olarak kendi içinde bazı türlere ayrılmaktadır; bunlar nokta nokta mezoterapi, üst cilt mezoterapisi, kapsamlı mezoterapi ve fraksiyonel (kesirli) mezoterapidir.

Nokta nokta mezoterapi: Bu mezoterapi enjeksiyon tekniği, bölgeye ve tedavi endikasyonuna bağlı olarak 4 ila 12 hatta 15 mm derinliklerde ayrı enjeksiyonlardan oluşan, derin intradermal veya hipodermik enjeksiyon tekniğidir.  Genellikle romatoloji, spor patolojileri tedavisi için estetik tıpta endikedir.  Bunun yanında mezoterapi selülit tedavisinde bu teknik kullanılmaktadır. Ayrıca özellikle derin nodülleri hedeflemek veya fibroskleroz selülit için uygun bir tekniktir.

Napaj mezoterapi (Üst cilt mezoterapisi): Napaj mezoterapi, mikroskobik miktarlarda hyaluronik asit, farmakosmesötikler, vitaminler, mineraller, büyüme faktörleri, biyomimetik peptidler ve amino asitler içeren, daha üst alanlara uygulanan mikro enjeksiyonlardan oluşan bir tedavidir. Mikro enjeksiyon ile uygulanan bu teknik cildin genç görünmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir. En önemlisi de mezoterapi ciltte ışıltılı ve parlak bir görünüm elde edilmesini sağlar. Çünkü üst cilt mezoterapisi olarak da bilinen bu yöntemle cildin daha nemli ve dolgun görünmesini sağlamak için doğrudan cilt dermisi hedeflenir.  

Kapsamlı mezoterapi: Cilt uzmanları tarafından uygulanacak alanın kapsamlı olarak değerlendirilmesinin ardından, cildin tüm alanını kapsayan bir tedavi planı çıkartılır. Enjeksiyon tabancaları, çok iğneli uygulama aparatları, standart şırıngalar ve küçük ölçekli iğneler gibi çeşitli enjeksiyon yöntemleri ile kapsamlı bir mezoterapi uygulaması yapılır.

Fraksiyonel mezoterapi: Bu mezoterapi tekniği, mikro iğneleme terapisini çağdaş mezoterapi uygulamasıyla birleştiren yeni bir tedavidir. Kollajen indüksiyon terapisi (CIT) olarak 1990'lardan beri uygulanan bu teknik, mikro iğne tedavisi uygulayıcıları tarafından yara izlerinin azaltılmasında ve genellikle yaşlanmanın geciktirilmesinde uygulanan tedavilerde kullanılır.

Uygulama Alanına Göre Türler

Bitkisel tedavilere olan ilginin artmasıyla birlikte mikro enjeksiyonlarla yapılan bu tedavide gün geçtikçe popülerlik kazanmaktadır.  Uygulama alanına göre de türlere ayrılan bu tedavi yönteminde kullanılan alanlar şunlardır;

Saç mezoterapisi: Saç mezoterapisi; saçın sağlıklı olması için ihtiyaç duyulan mineral, aminoasit ve vitamin gibi bileşenlerin saç derisine enjeksiyonunun yapılmasıdır. Bu yöntem saç köklerini besleyen bileşenlerin saça kolayca yerleşmesini sağlar. Mezoterapi saç dökülmesi tedavisi ile saç kökleri güçlendirerek dökülmelerin önüne geçer ve sağlıklı saç büyümesini teşvik eder.

Vücut mezoterapisi: Bu mezoterapi türünde; vücuda lokal olarak uygulanan mikro enjeksiyonlar, ağrı veya hastalıkların kontrol edilmesine, bu bölgelerdeki çatlak ve selülitlerin giderilmesine yardımcı olur. Mezoterapi cilt bakımı ile elastin ve kolajen sentezi sağlanarak cildin parlak ve canlılık kazanması sağlanır, böylelikle cilt sıkılaşarak toparlanır ve daha gergin görünür. Yapılan uygulama ile cilt kaybettiği elastikiyet ve tazeliği geri kazanabilirken gençleşir. Aynı zamanda mezoterapi selülit tedavisinde, lenf durgunluğunu ortadan kaldırabilen lipolitik kokteyller kan dolaşımını iyileştirir.

Bunun yanında her ne kadar mezoterapi bir kilo verme yöntemi olmasa da selülitin bulunduğu yağ birikintilerini hedef aldığından dolayı, hedeflenen bölgelerde kilo vermeyi teşvik etmeye yardımcı olabilir. Yani mezoterapi ile zayıflama bir noktaya kadar mümkündür.

Yüz mezoterapisiMezoterapi yüz bölgesindeki kırışıklıklar, cilt donukluğu, hiperpigmentasyon, akne gibi cilt problemlerinin giderilmesinde başarı bir tedavi uygulamasıdır. Bu teknik mezoterapi cilt gençleştirme tedavisi sonrası hastalar yüz görünümlerinde önemli bir iyileşme fark ettikleri için en popüler mezoterapi tedavilerinden biridir. Ayrıca göz kapağı estetiği olan blefaroplastide mezoterapi göz altı morlukları giderilmesinde kullanılabilmektedir.

Mezoterapi, işlem sonrası elde edilen sonuçları iyileştirmek için başka tekniklerle birleştirilebilir. Enjekte edilen ürünlerin daha iyi difüzyonuna yardımcı olmak için mezoterapi ürünleri enjeksiyonundan kısa bir süre sonra ultrason, radyofrekans veya elektroporasyon uygulanabilir. Dolayısıyla bu kombinasyonlarla da yeni türler ortaya çıkarılabilir.

Mezoterapi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Mezoterapi başlangıçta sağırlık, kulak çınlaması, baş dönmesi ve baş ağrılarını tedavi etmek için kullanılan bir tedavi yöntemi olarak ortaya çıksa da, günümüzde pek çok sağlık probleminin tedavisinde uygulanmaktadır. Bu teknik, vücudun şekillendirilmesi, saç sağlığı, selülit ve çatlakların görünümünün iyileştirilmesinde etkili rol oynayan kolajen üretiminin artırılmasında farklı kokteyller yapılarak uygulanır. Bu sayede mezoterapi yüz gençleştirme tedavisinde sıklıkla uygulanmaya başlayan bir teknik olmayı başarmıştır. Mezoterapi uygulanmasını gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kollar, bacaklar, uyluk, mide, kalça gibi bölgelerdeki yağların azaltılması ve cildin sıkılaştırılması
  • Yüzün sıkılaştırılması kırışıklıkların ve çizgilerin azaltılması 
  • Selülit görünümünün azaltılması
  • Çatlakların azaltılması
  • Sarkık cildin sıkılaştırılması
  • Bölgesel zayıflama
  • Vücudun yeniden şekillendirilmesi
  • Güneş lekeleri gibi cilt pigmentasyonunda cildin açılması ve parlatılması
  • Alopesi gibi saç dökülmesine sebep olan sağlık koşullarının tedavisinde 
  • Mezoterapi kaş tedavisi ile dökülen kaşların yeniden çıkmasının teşvik edilmesinde
  • Kan dolaşımının iyileştirilerek iltihaplanma gibi altta yatan sorunları düzeltmesinde
  • Migren gibi ağrıların azaltılmasında

Mezoterapinin kullanıldığı sağlık koşulları arasında ayrıca, herpesfibromiyalji, ayak bileği burkulmabursit, karpal tünel sendromu, Bell palsi, ereksiyon disfonksiyonu gibi birçok sağlık koşulu bulunmaktadır. Ayrıca hiperaktif kasların yumuşak ve doğal bir şekilde gevşemesini sağlamak için yüze botulinum toksin ile mezo-botoks yapılabilir. Bu yöntem aynı zamanda koltuk altlarında aşırı terlemenin tedavisinde de kullanılabilir.

Mezoterapi Nasıl Yapılır?

Mezoterapi; yüz, boyun ve dekolte bölgesindeki ince kırışıklıklar gibi cilt yaşlanmasının ilk belirtilerini azaltarak estetik amaçla kullanılabilir.  Ayrıca mezoterapi çatlak tedavisi ile selüliti tedavi etmek için de kullanılabilirken, etkilenen bölgelere özel aktif bileşenler enjekte edilir ve bu, birkaç konsültasyondan sonra cildin yapısında önemli bir iyileşme sağlar. Ayrıca yağ birikimlerinin yönlendirilerek bir şekilde hareket ettirilmesini sağlar. Bunlar yanında mezoterapi sakal bölgesi dahil yaygın görülen kellik sorunu ve saç dökülmelerinin tedavisinde kullanılabilir.

Pek çok kullanım alanı bulunan bu tedavi yönteminde yapılan uygulamalar ve hazırlıklar kullanılacağı yere göre değişse de mezoterapi öncesi sonrası yapılması gereken bazı genel hazırlıklar ve işlem prosedürleri bulunur.

Öncesinde

Mezoterapi yaptıranların işlem öncesinde yaptığı hazırlıklar, tedavinin uygulanacağı alana göre değişiklik gösterebilirken, anestezi gerektirmeyen bu tedavi tekniğinde uygulanacak alana uyuşturucu kremler uygulanması gerekebilir. Tedavi öncesi hazırlıklar genelde şu şekilde sıralanabilir;

  • Hastanın genel sağlık durumunu gösteren kan, idrar ve görüntüleme testleri tamamlanmalıdır. 
  • Uygulanacak alanın işlem sonrası değişiminin görünmesi için simülasyon denemeleri yapılmalıdır. 
  • Alerji, kanama ve hastalık öyküsü varsa uzmana bildirilmelidir.
  • Kan inceltici ve ağrı kesici ilaçların alımları kesilmelidir.
  • Antibiyotik ve takviye alımları uzmana bildirilmeli ve gerektiğinde alımı kesilmelidir.
  • İşlem öncesi 3-4 gün öncesi E vitamini, yeşil çay kullanılmamalıdır.
  • Alkol ve sigara alımı kesilmelidir.
  • İşlem öncesi sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli, özellikle kafein, alkol ve yüksek proteinli gıda tüketmekten kaçınılmalıdır.
  • İşlem yapılacak alanın temizliği ve hijyeni yapılmalıdır.
  • Eğer yüz bölgesine işlem yapılacaksa bu alanda makyaj, krem, parfüm gibi kozmetik ürün kalıntıları bulunmamasına dikkat edilmelidir.

Sırasında

Mezoterapi tedavisi, manuel, mezo rulo veya mezoterapi tabancası ile yapılabilir. Seçilen tekniğe ve uygulanacak olan alana göre uygulamalar arasında farklılıklar olsa da mezoterapi uygulamasının genel mantığı şudur;

  • Hangi alana uygulama yapılacaksa işlem yapılacak alana rahatça erişim sağlanacak şekilde hasta yaslanır vaziyette bir koltuğa oturtulur veya yatağa yatırılır.
  • İşlem yapılacak alan sterlize edilir.
  • Gerekiyorsa işlem yapılacak alana uyuşturucu krem uygulanır
  • Özel hazırlamış vitaminler, antioksidanlar, mineraller ve hyaluronik asit gibi aktif bileşenler veya kombinasyonlarından oluşan enjeksiyonlar hazırlanır.
  • Hazırlanan bu enjeksiyonlar manuel veya mezo-gun adı verilen özel tıbbi bir cihazla hedeflenen alanın cilt katmanlarına yapılır.
  • Enjeksiyon işleminde sonra alan pansuman yapılır ve işlem sonlandırılır.

Gerekirse bu işlem peeling, dolgu veya botoks enjeksiyonları ile birleştirilebilir. İşlem süresi işlem tekniğine ve alan büyüklüğüne göre değişse de genellikle 30 dakika içinde tamamlanabilen bir işlemdir. Ortalama olarak on beş günde bir 4 -5 seansta tamamlanabilen mezoterapi uygulamalarında, elde edilen sonucu korumak için yılda iki kez yaptırılabilir. Bunun yanında tüm cilt gençleştirme tedavileri yöntemlerinde olduğu gibi, sigara ve alkol kullanımı ve işlem alanının güneş ışığına maruz kalması yapılan tedavinin uzun süreli etkilerini olumsuz yönde etkileyebilir.

Mezoterapi Yan Etkileri

Mezoterapi tedavisi her ne kadar cerrah bir işlem olmasa da bazı yan etiler görülebilir. Görülebilecek olası yan etkiler şu şekilde sıralanabilir;

  • İşlem sonrası enjekte edilen maddelere karşı geliştirilen erken dönem alerji
  • Enjeksiyon bölgesinde morarma
  • İşlem alanında, kanama veya sıvı birikmesi
  • Ağrı ve acı 

Bu yan etkiler herkeste görülmeyebilirken, şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Bu yüzden işlem sonrası ters bir durum fark edilirse acil uzmana bildirilmesi gerekir.

Kimler Mezoterapi Yaptıramaz?

Her tedavi planlanırken sonucunun olumlu olması hedeflenir ancak zaman zaman istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu durumun önüne geçmek için mezoterapinin uygulanamayacağı sağlık koşulları ve durumlar hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Hamilelik ve emzirme döneminde
  • 18 yaşın altında
  • Psiko-duygusal ve merkezi sinir sistemi sorunlarında
  • Diyabet hastalarında
  • Vücutta iltihaplanma bulunduğunda
  • HIV enfeksiyonu
  • Epilepsi
  • Kalp ve kan damarlarının çeşitli hastalıklarında
  • Kan pıhtılaşması sorununda
  • Hepatit hastalarında
  • Sedef hastalığı, dermatit, egzama ve diğer cilt hastalıklarında
  • Akut solunum yolu hastalıklarında
  • Yakın zamanlı inme veya kalp krizinden sonraki dönemde
  • Bağışıklık sistemi zayıf olması durumunda
  • Yeni ameliyat geçirilen dönemde
  • Prosedür alanında açık yaraları bulunduğunda
  • Onkolojik patolojilerin varlığında (kanser)
  • Cildin tedavi edilen bölgesinin fungal veya viral lezyonları olduğunda
  • Pıhtılaşma bozukluğuna katkıda bulunabilecek ilaçlar kullananlar

Mezoterapi Risk ve Komplikasyonları

Mezoterapi; doğrudan istenen bölgeye uygulanan bir tedavi yöntemi olduğu için mezoterapi zararları ve riskleri az olarak bilinmektedir. Olası zarar ve riskleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Enjekte edilen ilaçlara veya solüsyonlara anında veya gecikmiş alerjik reaksiyon
  • Uygulanan lesitin gibi maddelerin  iltihaplanma ve şişmeye neden olması
  • Cilt enfeksiyonları
  • Enjeksiyon yerinde pigmentasyon
  • İşlem yerinde uzun süreli morarma
  • Enjeksiyon bölgesinde ülserasyon, yara izi ve şekil bozukluğu
  • Pannikülit (tümör benzeri oluşum)
  • Mezoterapi sonrası ödem

Günümüzde bu teknikle parçalanan yağ hücrelerinin ne olduğu ve enjekte edilen maddelerin organlar ve dokular üzerinde ne gibi etkileri olabileceği tam olarak bilinmemektedir. Bu yüzden bu tekniğin güvenliğiyle ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Mezoterapi Sonrası İyileşme ve Bakım

Mezoterapi enjeksiyonları cilde nemli, parlak ve daha sağlıklı bir görünüm kazandırır. Bunun yanında tedaviden sonra 24-48 saat içinde geçecek bazı yüzeysel şişlikler ve küçük iğne izleri olabilirken, bunlar göz çevresinde biraz daha uzun sürebilir, bu nedenle kısa bir iyileşme süresine ihtiyaç duyulabilir. Mezeoterapi sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir;

  • İşlem sonrası hangi alanda tedavi uygulanırsa uygulansın 2 gün duş alınmamalıdır
  • Özellikle ilk bir hafta işlem yapılan alanı direk güneş ışınlarına maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.
  • Mezoterapisi saç tedavisi yapıldı ise saçlar tedavi seansları tamamlanan kadar boyanmamalıdır ve saç diplerini kaşımaktan kaçınılmalıdır.
  • Mezoterapi yüz tedavisi yapıldı ise 12 saat makyaj yapılmamalıdır.
  • İşlem sonrası bir hafta süresince yüzme havuzu, sauna gibi alanları kullanmaktan kaçınılmalıdır. 
  • İşlem sonrası 2-3 gün ağır aktivite gerektiren faaliyetlerden kaçınılmalıdır. 
  • Mezoterapi ile zayıflama tedavisi uygulandı ise tedavi bitene kadar sıkı giysiler giymekten kaçınılmalıdır.
  • Kan sulandırıcı, takviye gibi ilaçlar uzmanın tavsiyesine göre kullanılmalıdır
  • Sigara ve alkol almaktan tüm seanslar bitene kadar kaçınılmalıdır. 
  • Bol sıvı tüketilmeli ve sağlıklı beslenilmelidir.
  • İşlem yapılan alana piercing ve dövme yaptırmaktan kaçınılmalıdır.

Mezoterapi tedavileri % 90 civarında başarılı kabul edilen tedavilerdir. Bunun yanında işlem başarısı uzmana, kişinin sağlık koşullarına ve uygulanan formülasyona göre değişiklik gösterse de, işlem sonrası dikkat edilmesi gerekenler konusunda hassasiyet göstermek başarı oranını artırır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Mezoterapi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Cilde uygulanan mezoterapi fiyatları nedir?

Mezoterapi fiyatları uygulanacak olan tekniğine ve seanslara göre değişiklik göstermektedir. Bunun yanında işlem yapılan sağlık kuruluşu veya uzmanın fiyat politikaları da fiyatlar üzerinde belirleyici bir kriterdir. Mezoterapi fiyatları hakkında net bilgilere ulaşmak için sağlık kuruluşu ile iletişime geçilmelidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

İğnesiz mezoterapi nedir?

İğnesiz mezoterapi enjeksiyon kullanılmadan uygulanan mezoterapi tekniğidir. İğne fobisi olanlar için geliştirilen bu mezoterapi tekniğinde cildin ihtiyaç duyduğu enzim, mineral ve vitaminler elektroporasyon teknolojisiyle elektriksel alan uygulanarak cilt altına nüfus etmesi sağlanır. Uygulama tekniğine uzman doktor karar vermektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Mezoterapi faydaları nelerdir?

Mezoterapi solüsyonu doğrudan hedef bölgeye enjekte edilerek yan etkiler, alerjiler ve ilaç etkileşimi en aza indirilir. Böylelikle güvenilir bir prosedür olarak tanımlanır.  Mezoterapi aynı zamanda selülit tedavisi, bölgesel yağ birikimleri, alopesi ve yüz, boyun gençleştirme için de etkili bir tedavi alternatifidir. Ayrıca mezoterapi tedavisinde, ameliyattan farklı olarak iyileşme süresi kısadır, çünkü anestezi ve cerrahi işlem yapılmaz. Bununla birlikte işlem sonrası bandaj yapılmasına gerek yoktur. Dolayısıyla işlem sonrası günlük yaşantıya devam edilebilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Mezoterapi saç çıkarır mı?

Mezoterapi saç tedavisi başarı ile uygulandığında saç çıkmasını ve uzamasını %90 oranında teşvik eder. Yapılan bu tedavi aktif kan dolaşımını sağlayarak saç köklerinin daha hızlı uzamasını ve kalıcı olmasını sağlar. Uygulama öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenlere uyulduğu takdirde başarı oranı yükselmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Mezoterapi leke tedavisi nedir?

Mezoterapi, istenmeyen bölgesel yağ alanlarının parçalanmasına yardımcı olan basit bir dizi enjeksiyon içerir. Bu işlemde leke açıcı bazı ilaçlar kullanılan mikro enjeksiyonlarla leke cilt bölgesinin altına uygulanır. Ve bu bölgedeki leke oluşturan faktörler ortadan kaldırılarak lekenin açılması sağlanır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Mezoterapi işe yarıyor mu?

Mezoterapi, bölgesel incelme, vücut şekillendirmesi,  saç dökülmesi, cilt gençleştirme giderilmesi için umut vaat eden tedavi tekniğidir.  Ve bu tedavi yönteminin sonuçları %90 başarı ile anılmaktadır. Ancak bununla birlikte, etkinliğini ve güvenilirliği hala tam olarak kanıtlayan bilimsel kanıtlar yoktur. Yapılan çalışmaların çoğu, kozmetik tedavi için değil, ağrı için mezoterapinin etkilerini değerlendiren çalışmalardır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Mezoterapi kaç seans yapılmalı?

Mezoterapi yapılacak olan seans sayısı, kişinin sağlık koşuluna göre farklılıklar göstermektedir. Ayrıca her uzmanın kendine has bir tedavi planı olabilir. Ancak genellikle uygulanan seans sayıları 4-6 seans arasında değişmekte ve on beş günde bir uygulanması tercih edilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Mezoterapi etkisi ne kadar sürer?

Mezoterapinin etkisi 3-6 ay arasında gözlenebilir. Bunun yanında en etkili sonuçlar tedavi bitiminde ortaya çıkmaktadır ve işlem tamamlandıktan sonra etkileri 12-18 ay arasında sürebilir. Ancak bu durumum yapılan tedavinin başarısına, kişinin durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte bu süre sonrası etkilerin devam edebilmesi için tekrarlanması önerilir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Mezoterapi nerede yapılır?

Mezoterapi tedavisi, bu tedavi prosedürü konusunda uzmanlığa sahip cilt uzmanları tarafından yapılmaktadır. Genellikle ayakta tedavi prosedürü ile uygulanan bu tedavi tekniğini uygulayan kliniklerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Tedaviden yararlanmak isteyen kişilerin bölgelerindeki sağlık kuruluşlarını araştırmaları önerilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker