Protez Saç Nedir?

Gerçek veya sentetik saçtan üretilmiş olan saçın, saç derisine özel bantlar ve solüsyonlarla sabitlenen tıbbi olmayan saç dökülmesi çözüm yöntemine protez saç denir.

Protez saç kişiye uygun olarak gerçek veya sentetik saçtan üretilmiş olan, saç derisine özel bantlar ve solüsyonlarla sabitlenen tıbbi olmayan saç dökülmesi çözüm yöntemidir. Ameliyatsız saç dökülmesi tedavisi olarak sık kullanılan yöntemlerden biri olan protez saç uygulaması kolay, güvenli ve düşük maliyetlidir. Yaygın ve kısmi kelliğin tedavisinde kullanılan bu yöntem protez saç ekimi veya ameliyatsız saç ekimi olarak da adlandırılmaktadır.

Protez Saç Kimlerde Uygulanabilir?

Protez saç uygulaması kadın erkek fark etmeksizin 12 yaşın üzerindeki kişilerde lokal veya genel saç kayıplarına estetik bir görünüm kazandırmak amacıyla uygulanmaktadır. Saç dökülmesine sebep olabilecek başlıca tıbbi durumlar şu şekildedir:

Alopesi

Alopesi vücutta kıl köklerini etkileyen bir hastalıktır. 3 farklı çeşidi olmakla birlikte Alopesi Areata saçı bölgesel olarak etkilemektedir. Yuvarlak, bölgesel saç kayıpları ile kendini gösterebilir. Alopesi Totalis ise tüm saç dersini etkileyerek tam bir kelliğe sebep olabilir. halk arasında saçkıran olarakta bilinir.

Trichotillomania

Ruhsal bir bozukluk olan Trichotillomania saç yolma ile karakterize bir hastalıktır. Saçın yanı sıra kaş veya vücudun diğer kıllarını yolmaya sebep olabilir. Psikiyatrik olarak tedavi edilmesi gerekir.

Tiroid Hastalıkları

Boyunda bir çift bez olan tiroidin salgıladığı hormonlar bütün vücut metabolizması ile yakından ilişkilidir. Tiroid hastalıklarında (tiroid hormonunun fazla veya eksik salgılanması) cilt kurumasından saç dökülmesine kadar farklı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Demir Eksikliği

Toplumda en yaygın saç dökülme sebebi demir eksikliğidir. Kan hücrelerinin üretimi için gerekli bir mineral olan karaciğerde belli bir miktar depolanır. Karaciğerdeki demir depolarının azalması saç dökülmesi problemlerine sebep olabilir. Özellikle kadınlarda her ay yaşanan adet döngüsüne bağlı kan kaybı demir gereksinimini artıran sebepler arasında yer alır.

Kemoterapi ve Radyoterapi

Kanser tedavisinde önemli bir yere sahip kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemler saç köklerini etkileyerek dökülmelere sebep olabilmektedir. Genel bir kellikle sonuçlanabilen bu durumda en etkili sonuçlardan biri protez saç uygulamasıdır.

Genetik

Saç dökülmesi erkeklerde kadınlara göre daha fazla olabilmektedir. erkekler de saç dökülmesi hormonal değişimlerden ve kronik seyirli görülebilmektedir.

Deri Hastalıkları

Bazı deri hastalıkları saç ve kirpiklerde görüldüğünde bu bölgelerde dökülmelere sebep olabilmektedir. özellikle sedef hastalığı, egzamalar, liken planus ve bazı mantar hastalıklarından kaynaklı olabilmektedir.

Saç Protezi ve Peruk Arasındaki Farklar

Peruk yapay saçlar için kullanılan genel bir tabir olmakla birlikte saç protezi ile karışabilmektedir. Peruk ve saç protezi arasında tam bir ayrım olmamakla birlikte yaşam kalitesi ve konfor açısından bazı farklar söz konusudur. Peruklar lastik bant, zımba veya ataçlarla baş bölgesine tutturulan yapay saçlardır. Saç protezi ise özel yapıştırıcılar kullanılarak sabitlenir. Bu özelliği ile saç protezi kullananlar egzersiz ve banyo yapılabilir, havuza girilebilir.

Peruklar genellikle başı tam olarak örtmektedir. Protezler ise kişinin ihtiyacına göre bölgesel olarak uygulanabilir. Bu özellikleri ile saç protezinin yüksek uzmanlık isteyen, özel bir tedavi yöntemi olduğu söylenebilir.

Protez Saç Çeşitleri Nelerdir?

Protez saç uygulaması birçok farklı çeşide sahiptir. Kullanılan malzeme, saç derisine tutturma şekli gibi farklılıklar bu çeşitlerin oluşmasına sebep olmaktadır.

Uygulama bölgesine göre protezler:

  • Kısmi: Bölgesel saç kaybı olan kişilerde yalnızca kellik yaşanan bölgeye uygulanan protezlerdir. Özellikle bölgesel kellik yapan saçkıran gibi hastalıklarda tercih edilebilir. Kişinin gerçek saçıyla uyumlu ve doğal bir görünüşün elde edilmesi uzmanlık gerektirmektedir.
  • Tam: Tam veya büyük oranda kelliklerde uygulanan yöntemdir. Tek ve bütün bir protez şeklinde uygulanmaktadır.

Kullanılan taban çeşidine göre saç protezleri:

  • PolimerSaç derisine yakın bir tona sahip sentetik ve dayanıklı bir malzemedir. Ancak saç derisinin havalanmasına izin vermediğinden dolayı rahatsız edici olabilmektedir.
  • Monofilament: Cilt derisinin nefes almasına ve temizliğine imkan sağlayan gözenekli, sentetik bir malzemedir. Hafiftir ve dışarıdan fark edilmeyen saç çizgisi sağlar.
  • Microskin: Doğal yollardan elde edilmiş şeffaf, ince film şeklinde taban malzemesidir. Saç derisinin havalanmasına imkan sağlar ve doğal bir görünüm sunar.

Kullanılan saç tipine göre saç protezleri:

  • Gerçek saç: Gerçek insan saçından üretilmiş protezlerdir. Farklı kişilerden elde edilebileceği gibi kişinin daha önceki saçından da üretilebilir. Doğal bir görünüm açısından en etkili tercihtir. Ancak maliyeti yüksektir.
  • Yapay saç: Farklı yapay malzemelerden üretilmiş protez saçlardır. Malzeme türüne göre kalitesi farklılık gösterebilir. Doğallığı düşüktür.
  • KarışımSaç protezlerinin maliyetinin düşürmek amacıyla gerçek saç telleri ile yapay saçın karıştırılması ile elde edilen protezlerdir. 

Kullanım şekline göre Saç protezleri:

  • Yarı kalıcı saç protezi: Bir teknisyen veya saç stilisti tarafından sıvı yapıştırıcılar kullanılarak kafa derisine sabitlenen saç protezi genellikle 6 hafta boyunca hiç çıkarılmaz. Protez altında biriken saç parçaları, deri döküntüleri, yağ ve diğer organik döküntüler konfor ve sağlık açısından sorunlar oluşturabilmektedir. Uzun süreli çözüm yöntemlerinden biridir.
  • Geçici saç protezleri: Çift taraflı bantlar kullanılarak yerleştirilen saç protezleridir. Kişiye istediği an çıkarma imkanı sunar. Günlük kullanımda terleme ve su teması gibi durumlar bantlarda gevşemeye sebep olabilir.

Protez Saç Nasıl Yapılır?

Ölçümler

Saç protezleri genellikle kişiye özel olarak, ihtiyaçları doğrultusunda üretilmektedir. Bu amaçla protez uygulamasının ilk adımı ölçümlerdir. Protez uygulanacak bölgenin doğru ölçülmesi elde edilen sonucun başarısını doğrudan etkiler. Kişinin istekleri, yüz özellikler, alın çizgisi gibi noktalar ölçüm noktasında önem taşımaktadır. Kişiden örnek saç alınması üretilecek olan protezin tonu, tel kalınlığı ve yapısı gibi özellikleri belirlemede yardımcı olur. Birçok saç protezi yurtdışında üretilmektedir. Bu amaçla elde edilen ölçümler ve örnekler üretim merkezine postalanır.

Yerleştirme

Ölçülere uygun bir şekilde daha önce belirlenen malzemelerle üretilen protez kliniğe ulaştığında yerleştirme aşamasına geçilebilir. Tam veya kısmi protezin kafa derisine yerleştirme prosedürü farklılık gösterebilir. Protezin özelliğine göre uygun yapıştırıcılarla uzman ellerde yerleştirilir.

Tasarım ve Şekillendirme

Saç protezi uygulamasının son aşaması protezin kişi özellikleri ve istekleri doğrultusunda şekillendirilmesidir. Özellikle kısmi protezlerle gerçek saçla protez arasındaki geçişin doğal bir görünüm kazandırılmasında bu aşamanın önemi büyüktür. Ardından kişiye bakım ve kontroller hakkında bilgi verilir.

Protez Saç Bakımı Nasıl Yapılır?

Protezler farklı özelliklere sahiptir. Kullanılan protezin türü bakım şeklini değiştirebilir. Ancak bazı hususlara dikkat edilmesi uzun süre sorunsuz olarak kullanmaya imkan sağlar.

  • Protez yapıştırma ve sökme işlemleri sırasında uygun ürünler kullanılmalıdır.
  • Protez saçlar sülfat tuzu içermeyen nötr şampuanlar ile yıkanmalıdır. Alkol içeriği yüksek ürünler kullanılmamalıdır.
  • Özellikle kısmı protez uygulamalarında saç bakımı için kullanılacak krem, solüsyon, köpük gibi maddelerin taban derisine temasından kaçınılmalıdır. Bu gibi maddeler gevşemelere sebep olabilir.
  • Protez saç ile denize veya havuza girilebilir, spor yapabilir. Ancak bu gibi aktivitelerden sonra saçlar mutlaka yıkanarak temizlenmelidir.
  • Protez saç taranırken dikkatli ve nazik olunmalıdır. Temizlik esnasında şampuan masaj yapılarak uygulanmalıdır.

Protez Saç Zararları Nelerdir?

Protez saç uygulaması peruk gibi yöntemlerden çok daha doğal bir görünüm kazanılmasını sağlar. Aynı zamanda saç ekimi kadar maliyetli bir yöntem değildir. Ancak düşük kaliteli ürünler saç derisinin hava almasını engelleyerek nemli kalmasına sebep olur. Bu protez saç zararları arasında sayılabilecek mantar enfeksiyonu gibi durumlara yol açabilir. Öte yandan kaliteli protezlerin fiyatları da oldukça yüksek rakamlara ulaşabilir. Protez saçlar düzenli ve periyodik bakım gerektirmektedir. 

Makaleyi faydalı buldun mu?
3
0
Makeleyi Paylaşın

Protez Saç ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Protez saç uzar mı?

Protez saçlar saç derisi üzerine bir taban maddesi ile yapıştırılmaktadır. Bazı protezlerde insanlardan veya kişinin kendisinden alınan gerçek saç telleri kullanılmaktadır. Protezde gerçek saçlar kullanılsa da kök bağlantısı olmadığından dolayı uzaması söz konusu değildir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Protez saç belli olur mu?

Protez saç uygun malzeme ile doğru şekilde uygulandığında başarılı estetik sonuçların ortaya çıkmasını sağlamaktadır. Düşük kalite ve sentetik malzeme kullanılması, uzman olmayan kişiler tarafından gerçekleştirilen uygulamalar başarısızlıkla sonuçlanacaktır. Bu yüzden özellikte internet ortamında kötü sonuçlarla karşılaşmak muhtemeldir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Protez saç bakımı zor mu?

Protez saç bakımı protezin uzun süre kullanılması ve daha da önemlisi cilt sağlığı açısından elzemdir. Bakımı zor değildir. Saçı fiziksel olarak zorlamamak ve temizliğine özen göstermek en önemli noktalardan biridir. Ancak bu temizlik normal saç temizliğinden çok da farklı değildir.

Dt. Mehmet Emre Kaya

Protez saça şekil verilebilir mi?

Protez saça şekil verme, kısaltma gibi işlemlerin uygulanabilmesi türüne göre farklılık göstermektedir. Bazı sentetik malzemeden üretilmiş protezlere şekil verilmeye çalışılsa da başlangıçtaki formuna geri dönecektir. Ancak doğal saçlara basit yöntemlerle şekil verilebilir.

Dt. Mehmet Emre Kaya