Meme dokusunda kalsiyum birikmesi sonucu ortaya çıkan ve meme kireçlenmesi olarak da bilinen kalsifikasyonlar genelde kanser değillerdir. İyi huylu mikrokalsifikasyonlarda tedavi uygulanmazken kansere dönüşenlerde ilaç ve kemoterapi uygulanır.

Safra içerisinde bulunan sarı renkli bilirubin adlı pigment maddesi deri, sklera gibi yerlerde birikir ve sarılık oluşturur. Esas tedavisi tıkanmaya yol açan nedenin cerrahi girişimle çıkarılmasıdır.

Karında kitle; karın içi organlarında, kaslarında yada bağ dokusunda oluşan iyi huylu yada kötü huylu tümörleri tanımlamak için kullanılan bir tabirdir. Tedavide genellikle cerrahi girişim ve buna ek olarak radyoterapi ve kemoterapi uygulanır.

Bebeklerde bağırsak enfeksiyonu, mide veya bağırsakların bakteri ve virüs gibi ajanlar tarafından enfekte olması sonucu meydana gelen iltihabi bir hastalıktır. Tedavide ilaç ve antibiyotikler kullanılır.

Safra yolu kanseri, sindirim için gerekli olan safranın taşındığı kanallarda meydana gelen bir kanser türüdür. Organ nakli, kemoterapi, radyoterapi birçok tedavi seçeneği ile tedavi edilmeye çalışılır.

Genel Cerrahi ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Genel Cerrahi Dahiliye Mi?

Dahiliye ve genel cerrahi bölümleri ortak noktada buluşsalar da aslında farklı tıp branşlarıdır. Dahiliye bölümünü ve genel cerrahi bölümünü birbirinden ayıran en büyük fark, dahiliyenin ameliyat yapmıyor oluşudur. Dahiliye bölümü medikal tedavi yaparken, genel cerrahi bölümü ameliyatla tedavi yapar. 

Bir hasta ilk olarak dahiliye bölümüne gitmelidir. Orada hastanın tetkikleri yapılır ve bir teşhis konulur. Eğer kişinin hastalığı sadece medikal tedavi ile düzelebilecek bir hastalıksa dahiliye bölümü gerekli tedaviyi uygular. Ancak eğer kişide tümör vb. hastalıklar saptanırsa hasta genel cerrahi bölümüne yönlendirilir ve cerrahi tedaviler uygulanır.

Genel Cerrahi Varise Bakar Mı?

Varisler, toplardamarlarda bulunan kapakçıkların bozulması ile beraber aşağı doğru kan kaçağı olması sonucunda oluşur. Bazen damarların içindeki pıhtılar ameliyat sırasında koparak kalp, beyin ya da akciğer gibi hayati organlara giderek tıkanmaya sebep olabilmektedir. Varis tedavisinin doğru yapılabilmesi için damarlar hakkında detaylı bilgiye sahip olmak önemlidir. Bu yüzden varis tedavisi, kalp ve damar cerrahisi bölümü tarafından gerçekleştirilmektedir.