El Uyuşması

El uyuşması; bazı parmaklarda, parmak uçlarında, avuç içinde, elin üstünde ya da elin tamamında yayılım gösterebilen his kaybı olup tedavisi altta yatan nedene yönelik yapılır

El uyuşması; bir elde ya da her iki elde de ortaya çıkabilen, bazı parmaklarda, parmak uçlarında, avuç içinde, elin üstünde ya da elin tamamında yayılım gösterebilen his kaybıdır. El bileği ve dirsekte görülen sinir sıkışmaları el uyuşmasının en sık görülen türü olup bunlar dışında da birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir.

El Uyuşması Nedenleri

El uyuşması daha çok tekrarlayan el hareketlerine bağlı sinir sıkışması nedeni ile gelişmekle birlikte altta yatan bir çok nedeni olabilir.  

  • Karpal tünel sendromu:  Yer silme, örgü örme, halı silkeleme gibi ev işleri ile mouse kullanma, klavye kullanma gibi ofis işlerinin sürekli tekrar etmesi sonucu el bileği bölgesinde meydana gelen median sinir basısı sonucu elin ilk 3 parmağı ile 4. Parmak olan yüzük parmağının bir yüzünde uyuşma ve karıncalanma meydana gelebilir. Karpal tünel sendromunun tipik belirtisi ise el uyuşmasının gece el uyuşması ya da sabahları el uyuşması şeklinde ortaya çıkmasıdır.
  • Pronator teres sendromu: Median sinir sıkışmasının kolun dirsekten aşağı bölgesinde meydana gelmesi sonucu ortaya çıkan pronator teres sendromu da daha nadir el uyuşmasına sebep olabilir. Toplumun çoğunluğu sağ elini kullandığı için sağ el uyuşması ve karıncalanması şikayetinde akla sinir sıkışmaları gelmelidir.
  • Guyon kanalı sendromu: Kol boyunca seyreden bir diğer sinir olan ulnar sinirin  el bileği hizasında sıkışması sonucunda meydana gelen el uyuşması da sıklıkla görülür. 
  • Kübital tünel sendromu: Ulnar sinirin dirsek seviyesinde sıkışması sonucu ortaya çıkan kübital tünel sendromunda da el uyuşması meydana gelebilir. 
  • Cumartesi gecesi paralizisi: Düşük el adı da verilen ön kolda kaslar arasında bulunan radial sinirin sıkışmasıyla elde uyuşma şikayeti ortaya çıkabilir. 
  • Boyun fıtığı: Boyundan çıkan sinirler sağ ve sol kola dağılır. Boyun fıtığı durumunda kol ve el uyuşması görülmesi olasıdır.
  • Damar sıkışması: Elin kanlanmasını sağlayan atar damarın dirsek ya da el bileği seviyesinde sıkışması  sonucunda elin kanlanması bozulduğu için elde uyuşma şikâyeti ortaya çıkabilir. Özellikle uyurken yanlış pozisyonda yatmaya bağlı ortaya çıkan uykuda el uyuşması durumu sıklıkla damar sıkışmasına bağlıdır. 
  • Diyabet (Şeker) hastalığı: Kontrol altında tutulmayan yüksek şeker değerleri uzun vadede sinirler ve damarlarda haraplanmaya neden olarak ellerde uyuşma şikayeti ortaya çıkmasına sebep olabilir.
  • Vitamin eksiklikleri: B12 ve folik asit eksikliği sonucunda elde uyuşma ve karıncalanma şikayeti ortaya çıkabilir.
  • Aşırı alkol ve sigara tüketimi: Uzun süreli sigara ve alkol kullanımı sonucu sinir ve damarlarda hasarlanma ortaya çıkabilir. Bu hasarlanmalara bağlı olarak da ellerde uyuşma şikayeti görülebilir.
  • Raynaud sendromuRaynaud sendromu hastaların elleri ve kollarının soğuk ortamlarda yeterince ısınamadığı bir tablo olup uzun süre soğuk ortamda kalan hastalarda kanlanma bozularak ellerde uyuşmaya sebep olabilir. 
  • Panik atak: Panik atak tablosu korku, heyecan ve stres durumlarında kişinin kendini kontrol edememesi sonucu ortaya çıkar. 
  • Kalp krizi:  Göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi ek belirtilerin eşlik ettiği özellikle sol el uyuşması durumunda kalp krizinden şüphe edilebilir.
  • Beyin tümörü: Beynimizin sağ kısmı vücudumuzun sol bölgesini, sol kısmı ise vücudumuzun sağ bölgesini kontrol eder. Bu sebeple sağ beyin bölgesinde meydana gelen tümörler sol el uyuşmasına, sol beyin bölgesinde meydana gelen tümörler ise sağ el uuyuşmasına sebep  olabilir. 

El Uyuşması Teşhisi

Elde uyuşma şikâyeti ile doktora başvuran hastalarda tanıya ulaşmak için detaylı bir hasta öyküsü alınması önemlidir. Hastanın el uyuşması şikayetinin ne kadar zamandır olduğu, uyuşma şikayetinin günün hangi vakitlerinde ve hangi şartlar altında olduğu, eşlik eden şikayetler, sadece tek elde mi yoksa iki elde mi uyuşma olduğu, uyuşmayın kollara yayılıp yayılmadığı detaylı olarak sorgulanır. Ayrıca alkol ve sigara kullanımı sorgulanması mutlaka yapılmalıdır.

Hasta öyküsünün alınmasını takiben detaylı bir fizik muayene yapılarak uyuşmanın hangi elde ve hangi bölgede olduğu, ellerdeki ısınma durumu ve  göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi ek belirtilerin olup olmadığı tespit edilir.

Hastalara kan testi yapılarak B vitaminlerinin değerleri ve şeker ölçümü ile vitamin eksikliğine ya da şeker hastalığına bağlı ortaya çıkan el uyuşması ekarte edilir.

Radyolojik görüntüleme yöntemleri yardımı ile damar ya da sinir sıkışmasına bağlı el uyuşması şikayetinin tespiti sağlanabilir. Ayrıca boyun fıtığı gibi hem el hem kol uyuşmasına neden olan hastalıklar da bu yöntemler ile tespit edilir. 

  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Karpal tünel sendromu, pronator teres sendromu, guyon kanalı sendromu, Kübital tünel sendromu ya da  beyin tümörüne bağlı olduğu düşünülen el uyuşması şikâyeti olan hastalarda manyetik rezonans görüntüleme adı verilen ve radyo dalgalarından faydalanılan görüntüleme yöntemi ile  ilgili bölge detaylı olarak incelenir.
  • Bilgisayarlı tomografi (BT): Özellikle tek taraflı el uyuşması şikayetinde beyin tümöründen şüphe edilebilir. Bu durumda bilgisayarlı tomografi ile  kafatasının 3 boyutlu görüntülemesi sağlanır. Bilgisayarlı tomografi ile  tümörün boyutu, yeri, yayılımı detaylı olarak gösterilebilir.
  • Servikal manyetik rezonans görüntüleme (servikal MR): El uyuşmasına kol uyuşmasının eşlik ettiği durumlarda boyun fıtığından şüphe edilebilir. Servikal manyetik rezonans görüntüleme ile boyun omurlarının detaylı incelenmesi sağlanarak elde uyuşmanın boyun fıtığından kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilir.

Radyolojik görüntüleme yöntemlerine ek olarak özel tanısal yöntemler de kullanılır.

  • Elektromiyografi (EMG): Kaslara elektrik verilerek tepkisini ölçmeye yarayan elektromiyografi brakial pleksus yaralanması, karpal tünel sendromu, pronator teres sendromu ve guyon kanalı sendromu nedeni ile el uyuşmasından şüphe edilen hastalarda tanı için oldukça faydalıdır.
  • Elektrokardiyografi (EKG): Kalp ağrısı, göğüs ağrısı ya da nefes darlığının eşlik ettiği kola yayılım gösteren el uyuşması şikâyeti ile başvuran hastalarda göğüs bölgesine elektrotlar yerleştirilerek kalbin kasılma ve gevşeme hızlarının incelenebildiği bir yöntem olan EKG kalp krizi şüphesini ekarte etmek için kullanılabilir.
  • Koroner anjiografi: Kalp krizi şüphesi bulunan ve EKG’ sı anormal olmayan hastalarda  kasık ya da el bileğinden girerek yapılan özel bir görüntüleme yöntemi olan koroner anjiografi kalp damarlarının görüntülenmesini ve tıkanıklık varsa tespitini sağlar.

El Uyuşması Tedavisi

El uyuşmasının tedavisinin planlanması altta yatan nedenin tespit edilerek altta yatan nedene yönelik yapılır. Öncelikli olarak alınması gereken önlemler arasında alkol ve sigara kullanımı varsa terk edilmesi, vitamin eksikliği mevcutsa vitamin takviyesinin kullanılması ve gerekli durumlarda istirahat edilmesi gibi yaşam tarzı değişikliği mevcuttur. 

  • Karpal tünel sendromu, pronator teres sendromu, guyon kanalı sendromu, kübital tünel sendromu, cumartesi gecesi paralizisi gibi sinir sıkışmasına bağlı ortaya çıkan el uyuşması tedavisi: Sinir sıkışmasına bağlı el uyuşması şikayeti tespit edilen hastalarda tedavi planlaması hastalığın hangi evrede yakalandığına göre değişmektedir. Erken evrede yakalanan hastalarda öncelikli olarak adı cerrahi dışı tedavi olarak bilinen konservatif tedavi seçenekleri tercih edilir. Konservatif tedavi seçenekleri içinde öncelikli olarak uygulanması gereken istirahat bilekliklerinin kullanılması olup bu bileklikler özellikle geceleri sabitleme açısından çok faydalıdır. Sinir sıkışmalarına bağlı el uyuşmasına ağrı eşlik edebilir. Bu durumda hastaya analjezik ilaçlar adı verilen ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir . Eklem içine steroid enjeksiyonu yapılması da ağrı kontrolünde etkili bir yöntemdir. Şikâyetleri ilaç ve destek tedavisine rağmen devam eden hastalarda sinir hasarını önlemek amacı ile cerrahi tedavi seçenekleri kullanılabilir. 
  • Boyun fıtığına bağlı ortaya çıkan el uyuşması tedavisi: Boyun fıtığında da sinir sıkışmasına olduğu gibi öncelik cerrahi dışı tedavi seçeneklerinden yanadır. Hastaların istirahat etmesinin sağlanması, gerektiği takdirde boyun hareketlerini kısıtlamak amacı ile boyunluk kullanması uygun görülen yaklaşımlar arasındadır. Boyun fıtığı sinir köklerinde basıya sebep olabilir bu durumda baskıyı azaltmak amacı ile non steroid anti inflamatuar ilaçlar adı verilen steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar reçete edilebilir. Ağrı kontrolü için ise ağrı ilaçlar olarak bilinen analjezik ilaçlar kullanılabilir. Hastalara fizik tedavi programı uygulanarak düzenli egzersiz sayesinde iyileşme sürecinin hızlandırılması sağlanabilir. Ağrı kesici ilaçlara rağmen ağrı kontrolü sağlanamayan hastalarda omurlar arasına epidural steroid enjeksiyonu yapılarak daha etkili bir ağrı kontrolü sağlanabilir. Boyun fıtığı tedavisinde son çare olarak görülse de cerrahi dışı tedavi seçeneklerine rağmen ilerleyen boyun fıtığında cerrahi müdahaleler gerekebilir.
  • Raynaud fenomenine bağlı ortaya çıkan el uyuşması tedavisi: Raynaud fenomeninin kesin bir tedavisi olmamakla birlikte hastalara soğuk ortamlardan uzak durmaları, ellerini ve kollarını sıcak tutmaları önerilir. Bu şekilde belirtilerin azalması sağlanabilir. İlaç tedavisinde damarları genişletici özelliği olan kalsiyum kanal blokerlerinden faydalanılır.  Nitrat içeren kremler ile iloprost ve sildenafil gibi kuvvetli damar genişleticiler kullanılabilir. Şikâyetleri bu tedavilere rağmen devam eden hastalarda damarlarının kasılmasını düzenleyen sinirlerin bloke edilmesinin sağlandığı sempatektomi adı verilen cerrahi tedavi seçeneği uygulanabilir.
  • Diyabete bağlı ortaya çıkan el uyuşması tedavisi: Kontrol altında tutulmayan yüksek şeker değerleri sinirler ve damarlara zarar vererek ellerde uyuşmaya sebep olabilir. Bu durumda hastalara oral antidiyabetik ilaçlar adı verilen kan şekerini düşüren ilaçlar reçete edilebilir. Antidiyabetik haplar ile kontrol edilemeyen yüksek kan şekerlerinde insulin iğneleri kullanılır.
  • Kalp krizine bağlı ortaya çıkan el uyuşması tedavisi: Nefes darlığı, göğüs ve kalp ağrısı ile birliktelik gösteren ve kola yayılım gösteren el uyuşması acil müdahale edilmesi gereken bir durum olup tanı ve tedavi planlaması esnasında hızlı olunmalıdır. Kan sulandırıcı özelliği sebebi ile aspirin erken müdahale esnasında tercih edilmelidir. Hastaya hastaneye ulaşana kadar mümkünse nitrogliserin adı verilen dil altı hapı verilmelidir. Hastada koroner anjiografi esnasında damarda tıkanıklık tespit edilmesi durumunda balon ya da stent uygulanarak damarın açılması sağlanabilir. Tıkalı damarın balon ve stent ile açılmaması durumundabypass ameliyatı yapılarak damar değiştirilebilir.
  • Beyin tümörüne bağlı ortaya çıkan el uyuşması tedavisi: El uyuşması beyin tümörüne bağlı olarak ortaya çıkabilir. Beyin tümörünün tedavi planlaması tümörün iyi huylu mu kötü huylu mu olduğuna göre yapılır. İyi huylu beyin tümörünün tedavisinde tümörün cerrahi olarak çıkarılması yeterli olabilir ancak kötü huylu beyin tümörlerinin tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi cerrahi sonrasında uygulanabilecek tedavi seçenekleridir.

El Uyuşması Tedavi Edilmezse 

Elde uyuşma şikayeti genelde altta yatan hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıktığı için bu şikayeti olan hastaların incelenerek altta yatan nedene yönelik tedavi planlaması yapılması gereken bir durumdur. Sadece vitamin eksikliği ya da yanlış yatma gibi basit bir sorun nedeni ile ortaya çıkabileceği gibi kalp krizi, beyin tümörü gibi ciddi ve ölümle sonuçlanabilecek hastalıkların da habercisi olabilir. Bu sebeple geçmeyen ve şiddeti artan el uyuşması şikâyeti olan hastaların en kısa sürede hastaneye başvurmaları gerekir. Doktorlar tarafından gerekli muayene ve testlerin yapılarak uygun tedaviye başlanması gerekir.  

El Uyuşması İlaçları

El uyuşması şikayeti olan hastalarda ilaç tedavisi altta yatan nedene yönelik planlanır.

  • Karpal tünel sendromu, pronator teres sendromu, guyon kanalı sendromu, cumartesi gecesi paralizisi ya da kübital kanal sendromunda ağrı kontrolü için analjezik ilaçlar adı verilen ağrı kesici ilaçlar reçete edilir.

Bu ilaçlar:

  1. İbuprofen
  2. Metil salisilat
  3. diklofenak sodyum
  4. flurbiprofen
  5. tiyokolşikozid 
  • El uyuşmasına kol uyuşmasının da eşlik ettiği boyun fıtığın tedavisinde fıtığın  meydana getirdiği iltihaplanmayı azaltmak amacı ile non steroid anti inflamatuar ilaçlar adı verilen  steroid olmayan iltihap önleyici ilaçlar kullanılabilir. 

Bu ilaçlar arasında:

  1. Naproksen
  2. Diflinusal
  3. Azopropazon
  4. Asetil salisilik asit
  5. Sülfasalazin
  6. Sülindak
  7. diklofenak sodyum
  8. mefenamik asit
  9. fenilbutazon
  • Non steroid anti inflamatuar ilaçlar yanında boyun fıtığına bağlı ortaya çıkan ağrıların azaltılması amacı ile için analjezik ilâçlar adı verilen ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir.

Bu ilaçlar: 

  1. İbuprofen
  2. Metil salisilat
  3. diklofenak sodyum
  4. flurbiprofen
  5.  tiyokolşikozid

Şeklinde sıralanabilir.

  • Diyabet hastalığına bağlı el uyuşması şikayeti yüksek kan şekerine bağlı ortaya çıkabileceği için oral antidiyabetik ilaçlar adı verilen kan şekerini düşüren ilaçlar hastaya reçete edilebilir.

Oral antidiyabetik ilaçlar:

  1. Metformin
  2. Pioglitazon
  3. Klorpropamid
  4. Tolbutamid
  5. Gliburid
  6. Glimeprid
  7. Repaglinid
  8. Nateglinid
  9. Biguanid
  10.  Rosiglitazon
  11.  Akarboz 
  12.  Sitaglibtin
  • Raynaud fenomenine bağlı ortaya çıkıyor el uyuşması tedavisinde  damar genişletici ilaçlar olan iloprost ve sildenafil kullanılabilir. Damar genişletici bu ilaçlara ek olarak hipertansiyon (yüksek tansiyon) tedavisinde de kullanılan ve damar genişletici etkileri bulunan kalsiyum (Ca) kanal blokerleri de faydalı olabilir.
    Ca kanal blokerleri arasında:
    1. Nifedipin
    2. Nikardipin
    3. Amlodipin
    4. Verapamil
    5. Diltiazem

Ayrıca yine vazodilator etkili ilaçlar kullanılarak damarların genişletilmesi ile belirtilerin azaltılması sağlanır.
Vazodilatör ilaçlar arasında ACE inhibitörlerinden:

  1. Kaptopril
  2. Alacepril
  3. Phentiapril
  4. Pivalopril
  5. Zofenopril
  6. Enalapril
  7. Perindopril
  8. Trandolapril

Ve anjiyotensin reseptör blokerlerinden:

  1. İrbesartan
  2. Valsartan
  3. Kandesartan
  4. Moksonidin
  5. Losartan
  6. Telmisartan
  7. Rilmeniden
  8. Olmesartan
  9. Eprosartan Mesilat
  10. Eprosartan Mesilat

Sayılabilir.

  • El ve kol uyuşması beyin tümörlerine  bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Beyin tümörlerinin kötü huylu olması durumunda cerrahi tedavi sonrası  kemoterapi (ilaçla kanser hücrelerinin öldürülmesi) gerekebilir.
    Kemoterapi ilaçları arasında:
    1. rituximab (rituksimab)
    2. cyclophosphamide (siklofosfamid)
    3. doxorubicin (hydroxydaunomycin)(hidroksidaunomisin)
    4.  Vincristine (vinkristin, onkovin)
    5. prednisolone (prednizolon)
    6. Daunoblastin
    7. İdarubisin
    8. Kortizon
    9. Siklofosfamid
    10. L – asparajinaz
    11. Metotrexate kortizon
    12. Mercaptopurin

El Uyuşması Ameliyatı

Konservatif tedavi seçeneklerinin yetersiz olduğu el uyuşması şikayetinde cerrahi tedavi seçenekleri değerlendirilir.

  • Karpal tünel sendromu, pronator teres sendromu, guyon kanalı sendromu, kübital tünel sendromu, cumartesi gecesi paralizisine bağlı ortaya çıkan el uyuşması tedavisinde serbestleştirme ameliyatı: Genel anestezi altında yapılan ameliyatta bilekten bir kesi yapılarak belirtilere sebep olan median, ulnar ya da radial  sinir üzerinde baskıya sebep olan bant kesilir. Ameliyat esnasında sinirin geçtiği tünelin genişletilmesi de sağlanır. Daha sonra el bileğinde açılan kesi dikilir ve yara yeri kapatılır. Dikiş yerinde oluşan iyileşme esnasında cilt dokusunun normalden fazla artmasına bağlı olarak  ortaya çıkan skar dokusunun bilekte hareket kısıtlılığına neden olması ve Pilar sendromu adı verilen avuç içindeki adalelerde ağrıya sebep olan bir rahatsızlığın bulunması serbestleştirme ameliyatı sonrası ortaya çıkabilecek bazı dezavantajlardır.
  • Raynaud sendromuna bağlı el uyuşması tedavisinde torakoskopik sempatektomi: Genel anestezi altında uygulanan torakoskopik sempatektomi ameliyatında koltuk altından açılan bir ya da iki kesi içinden gönderilen endoskopik kamera ve aletler yardımı ile göğüs boşluğuna girilir. Uyarımı arttırmaya yarayan sempatik sinirler aletler yardımı ile kesilerek ya da kliplenerek uyarıların azaltılması sağlanır.
  • Kalp krizinde By Pass ameliyatı: Tıkalı damarların açılması için öncelikli olarak koroner anjiografi esnasında stent ya da balon uygulaması denenir. Bu uygulamalar esnasında açılmayan tıkalı damarın vücuttaki başka bir damarla değiştirilmesine yarayan by pass ameliyatında genel anestezi ile uyutulan hastanın kalpteki tıkalı damarına ulaşılır ve çıkarılır. Çıkarılan damar duruma göre seçilen sağ ya da sol meme atardamarı, kol ya da bacak toplardamarı ile değiştirilerek kalbin yeniden kanlanması sağlanır.

El Uyuşmasına Ne İyi Gelir?

El uyuşmasının altta yatan bir çok nedeni olabilir. Daha çok sinir ya da damar sıkışmasına bağlı olarak elde uyuşma ve karıncalanma şikayetleri ortaya çıkar. Bu hastalarda şikayetlerin şiddetlendiği durumlarda hastaların istirahat ederek elde meydana gelen baskının azaltılması faydalı olacaktır.

Ağrıların eşlik ettiği el uyuşmasında el ve el bileği bölgesine sıcak uygulama yapılması faydalı olabilir. Ayrıca soğuk uygulama yapılması da şişkinliği azaltacağı için belirtilerin kontrol altına alınmasını sağlayabilir. Düzenli egzersizler yapılması, özellikle bilek ve parmak gerdirme egzersizleri yapılarak sinir ve damarların rahatlaması sağlanabilir. El bilekliği şeklinde korsenin takılması da el uyuşmasının azalmasına yardımcı olur.

Beslenme düzeninin değiştirilerek balık ürünleri ağırlıklı  ve vitaminlerden zengin bir beslenme tarzının benimsenmesi vitamin eksikliklerini gidererek el uyuşması şikayetinin azalmasını sağlayabilir. Sigara ve alkol damar ve sinirlerde daralmaya neden olduğu için bunları kullanan kişilerin bu alışkanlıklarını terk etmesi şikayetlerin azalmasına yardımcı olacaktır.

Hamilelikte El Uyuşması

Hamilelik döneminde anne adaylarının vücutlarında meydana gelen hormonal ve fiziksel değişiklikler sonucunda kaslar ve eklemlerde zayıflamaların görülmesi normaldir.

Hamilelerde el uyuşma şikayeti genelde karpal tünel sendromu, pronator teres sendromu, guyon kanalı sendromu, cumartesi gecesi paralizisi ya da kübital kanal sendromu gibi tuzak nöropatiler adı verilen sinir sıkışmaları  sebebi ile ortaya çıkar ve belirtiler özellikle hamileliğin son 4 aylık döneminde şiddetli hale gelir.

Elde  uyuşma şikâyeti olan anne adayları doktora başvurduğu zaman  gerekli testler sonucu tuzak nöropatiler olan karpal tünel sendromu pronator teres sendromu, guyon kanalı sendromu, cumartesi gecesi paralizisi ya da kübital kanal sendromu teşhisi verilmesi durumunda ilk olarak el ve kol kaslarının esnemesini sağlayan   egzersizler önerilir. İstirahat edilmesi özellikle şikayetlerin şiddetlendiği dönemlerde oldukça faydalı bir yaklaşım olacaktır. Non steroid anti inflamatuar ilaçlar ile analjezik ilaçlar ağrı ve uyuşma şikâyetlerinin çok olduğu dönemlerde doktor kontrolünde olmak şartı ile kullanılabilir. Tuzak nöropatiler sonucu ortaya çıkan şikayetler genelde doğum sonrası 3 aylık süreçte kendiliğinden düzelebilmekle birlikte bazı kadınlarda belli bir süre sonra da şikâyetlerin devam etmesi görülebilir. Bu durumda cerrahi tedavi seçenekleri uygulanması gerekebilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda El Uyuşması

Bebeklik ve çocukluk döneminde görülen el uyuşması şikayetleri genelde kol ve el uyuşması şeklinde kendini gösteren brakial pleksus zedelenmesi sonucu ortaya çıkar. Brakial pleksus zedelenmesi genelde doğum anında meydana gelen  hasarlanmalar sonucu ortaya çıkar ve bu durumlara obstretik brakial pleksus zedelenmesi adı verilir.

Genelde bebeklik döneminde belirti veren obstrerik Brakial pleksus zedelenmesi elde ve kolda güç kaybı, uyuşma ve karıncalanma ile hareketlerde azalma ile kendini gösterir. 

Obstrerik Brakial pleksus tanısı alan bebek ve çocuklarda fizik tedavi ve egzersiz uygulanır. Elektiriksel stimulasyon ile uyarım yapılarak sinirlerin uyarılması sağlanır ya da sinir köklerine botulinium toksini enjeksiyonu yapılarak tedavi sağlanabilir. 3 aylık tedavi denemesine rağmen ilerleme görülmeyen hastalarda  cerrahi tedavi seçenekleri uygulanabilir.

El Uyuşması için Hangi Doktora Gidilmeli?

El uyuşması şikayeti genelde sinirlerin ya da damarların dirsek ya da el bileği seviyesinde sıkışması sonucu ortaya çıkar. Zaman zaman herkeste yanlış yatma pozisyonu ya da zorlama sonucu elde uyuşma şikâyeti ortaya çıkabilir. Ancak bu şikayet uzun süre devam etmesi ve azalmaması durumunda doktora başvurulması gerekir. Sinir sıkışması sonucu el uyuşması şikayeti meydana geldiğinden şüphe ediliyor ise beyin ve sinir cerrahi bölümünde beyin ve sinir cerrahi uzmanına muayene olunması gerekirken, el uyuşmasının damarlar ya da kalp hastalıkları ile alakalı olduğundan şüphe edilmesi durumunda ise kalp ve damar cerrahi bölümünde kalp ve damar cerrahi uzmanına muayene olunmalıdır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
2
0
Makeleyi Paylaşın