Çocuk Kardiyolojisi Bölümü Hakkında

Adres:

U.Ü. Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Görükle Kampüsü / Bursa

Yol tarifi, adresi nerede?

Çocuk kardiyolojisi bölümü bünyesinde anne karnındaki bebeğin kalp hastalığı ve bozukluklarından başlanarak 18 yaşında olan çocuk hastalara kadar tüm bireylerin kalp hastalıklarının detaylı araştırması, tetkik-tanı ve tedavisi gerçekleştirilmektedir. Dolayısıyla çocuk kardiyolojisi dalı, anne karnındaki bebeğin 18 yaşına kadar olan dönemi içerisinde gelişen tüm kalp hastalıkları ile ilgili tanı koyan ve tedavi uygulayan bir bilim dalıdır.

Bazı durumlarda daha anne karnındaki bebekte kalp gelişimi ile ilgili bozukluklar, başka bir ifadeyle bebek ve çocuklarda kalp anomalileri görülmektedir. Gerek anne karnındaki bebeklerin kalbinde doğuştan olan gerekse çocuklarda görülebilen bu anomalilerin bazıları farklı tanısal tedavi yöntemleri ile iyileşmekteyken bazıları yalnızca çocuk kardiyolojisi cerrahi tedavi yöntemleri ile giderilebilmektedir.

Ayrıca canlı olarak doğan her 1000 tane bebek içerisinden ortalama 9 tanesinde doğumsal kalp hastalıkları görülmektedir. Anne karnındaki dönemde, doğum sonrası ya da genetik sebeplerle görülen kalp hastalıkları konusunda erken tanı, teşhis ve tedavi çok önemlidir. Bu noktada çocuk kardiyolojisi bölümü ile ilgili tüm kalp hastalıklarının genetik ve çevresel etmenlerden ortaya çıktığı ileri sürülse de pek çoğunun sebebi henüz kesin olarak bilinmemektedir. Çocuk kalp hastalıkları üzerine özel eğitim ve tecrübe sahibi olan uzman doktorlar tarafından bebek ve çocuklarda görülen bu kalp hastalıklarının tanı ve tedavisi de en modern teknik ve tedavi yöntemleri ile çocuk kardiyolojisi bölümünde araştırılmaktadır.

Çocuk Kardiyoloji Bölümü Tanısal Yöntemleri

Çocuk kardiyoloji bölümü, çocuk kalp hastalıklarının araştırmasını yaparken farklı tanısal yöntemler kullanır. Bu noktada çocuk kalp hastalıklarının altında yatan çevresel, genetik vb. nedeni araştırır. Bu bebek ve çocuklarda ortaya çıkan kalp hastalığı ve bozuklukları, doğumsal kalp anomalilerine ya da doğum sonrası ortaya çıkan anomalilere bağlı olarak görülebildiği gibi hiçbir nedeni bulunmadan da sık sık görülen durumlardır.

Anne karnındaki bebeklerin ya da çocuk hasta bireylerin kalbinde üfürüm, kalp ritim bozukluğu gibi anomalilerin en uygun şekilde tedavi edilebilmesi ve hasta sağlığı açısından doğru tanı konması oldukça önemlidir. Çocuk kardiyolojisi bölümü çalışmalarını kapsayan bu çocuk kalp hastalıklarının tanı ve tedavisi için de öncelikle ebeveynlerden çocuk hastanın öyküsü dinlenir. Sonrasında fiziksel bir muayene yapılır ve hekim görüşünce gerekli olması halinde muayene bulguları dikkate alınarak birtakım testler yapılır. 

Hizmetler:

Ejeksiyon Fraksiyonu, Oskültasyon, Tilt Testi, Kalp Sintigrafisi, Ekokardiyografi

Hastalıklar:

Charge Sendromu, Pulmoner Stenoz, Eisenmenger Sendromu, Atrial Septal Defekt, Sol Ventrikül Hipertrofisi, Hipertrofik Kardiyomiyopati, Kalp Deliği, Wolff parkinson white, VSD, Mitral kapak prolapsusu, Solunum yetmezliği, Aort yetmezliği, Fabry Hastalığı, Eritema Marginatum, Ebstein Anomalisi, Kalp damar tıkanıklığı, Anjina pektoris, Tüberoskleroz, Üfürüm, Kalp romatizması, Bradikardi, SVT, Aort koarktasyonu, Hipoksi, Kalp sıkışması, Hiperlipidemi, Kalp büyümesi, Fallot tetralojisi, PDA

Çocuk Kardiyolojisi Doktorları

Doç. Dr. Özlem Mehtap Bostan Gayret
Çocuk Kardiyolojisi,
Uzm. Dr. Hamıde Melek Yaren
Çocuk Kardiyolojisi,
Prof. Dr. Ergün Çil
Çocuk Kardiyolojisi,
Prof. Dr. Mustafa Kösecik
Çocuk Kardiyolojisi,