Eroin bağımlılığı, bir defa kullanımı dahi bağımlılık gelişimine neden olabilecek önemli bir sorundur. Kişinin tedavi için istekli olması ve tüm zorlukların sonucunda bağımlılığın aşılacağına olan isteğinin ve inancının bitmemesi gerekmektedir.

Hamilelik döneminde gerek fiziksel gerekse hormonal değişimler sonucu anne adayı stres altına girebilir. Tedavi psikoloji ilaçları yada psikoterapilerle yapılabilmektedir.

İnat, bir kişinin bir inanç, bir davranış, bir durum veya herhangi bir şeyi doğru ya da yanlış olduğunu bilmesine rağmen bu duruma karşı gelmekte direnmesi halidir. Uzman bir psikolog eşliğinde terapilerle tedavi edilebilmektedir.

Halk arasında palyaço fobisi olarak bilinen durumun bilimsel adı olan koulrofobi palyaçolardan korkmak anlamındadır. Tedavisi palyaçoların olabileceği aktivitelerden veya ortamlardan uzak durmaları şeklinde görürüz.

Gece yeme sendromu, kişilerin gün içindeki öğünlerinden farklı bir şekilde anormal yeme davranışıdır. Çeşitli terapilerin kombinasyonu ile başarılı tedavi sağlanır.

Psikiyatri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Psikolog Nedir? Psikolog Ne Yapar?

Psikolog kelimesinin dilimizdeki karşılığı ruh bilimcidir. Psikologlar, danışanları gözlemleyerek neden-sonuç ilişkisi kurmak ve psikiyatristler tarafından istenen testleri uygulamak ve sonuçlarını değerlendirmekten sorumludur. Aynı zamanda gerekli yeterliliğe sahip olan psikologlar danışmanlık hizmeti vererek kişilerin psikolojik sorunlarında rehberlik de edebilirler.

Çocuk Psikiyatri Nedir? Çocuk Psikiyatrisi Ne Yapar?

Ergenlik dönemini henüz tamamlamamış olan tüm hasta grubuna psikiyatri hizmeti sunan tıp branşına Çocuk (Pediatrik) Psikiyatri adı verilir. Çocukluk ve ergenlik döneminde görülen davranış bozuklukları, DEHB, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, zeka geriliği, IQ seviyesinin yüksek olması, uyum sorunları, öfke nöbetleri vb. gibi ruhsal sağlık sorunlarının teşhis, takip ve tedavilerini çocuk psikiyatristleri gerçekleştirir.   

Psikiyatri Ne Sorar?


Psikiyatri muayenesi sırasında öncelikle hastanın adı, medeni durumu, yaşı, hangi mesleği yaptığı ve nerede yaşadığı gibi genel sorular sorulur. Ardından şikayetleri, bu şikayetlerin ne zamandır var olduğu, yardım almak için neden o anın seçildiği öğrenilir. Hastanın bağımlılık öyküsünün olup olmadığı, daha önceki dönemlerde psikolojik yardım alıp almadığı, aile ve çocukluk öyküsü, cinsel hayatı, inancı, hobileri, kültürel etmenler, geçirilen travmalar ve yaşam şekli gibi bilgiler de psikiyatri muayenesinde yöneltilen sorular arasında yer almaktadır.