Kulak Kızarması

Kulak kızarması, stres, enfeksiyon vb. durumlarda ortaya çıkan ve kulağın kırmızı renge bürünerek belirti gösterdiği bir hastalık olup altta yatan sebep kesinlikle bilinmeli ve ona göre tedavi programı uygulanmalıdır

Doğanın renkleri ve hayatın seslerinin duyulmasını sağlayan kulak, insan organları arasında en önemli olanlardan bir tanesidir. Yaşlı, genç, kadın, erkek demeden herkes zaman içerisinde kulak ile ilgili bir takım problemler yaşayabilir. Bu problemlerden bir tanesi olan kulak kızarması, stres, enfeksiyon vb. durumlarda ortaya çıkan ve kulağın kırmızı renge bürünerek belirti gösterdiği bir hastalıktır.

Her insanda günde birkaç kez kulak kızarıklığı görülebilir. Bu durum halk arasında “birisi seni andı” olarak ifade edilse de bazen altında daha ciddi nedenlerin yattığı bilinir. Çok önemli enfeksiyonların hatta kulak iltihabı gibi hastalıkların belirtisi olabilir. Bunun yanında özellikle cildi açık renk olan kişiler terlediklerinde, bunaldıklarında hatta utandıklarında dahi sol kulak kızarması ile karşılaşabilirler. Bu nedenle genellikle birkaç dakika içerisinde geçen kızarma takip edilmeli ve saatlerce geçmedi ise uzman bir hekime gösterilmelidir.

Hamile, çocuk ve bebeklerde de kulak kızarıklığı görülebilir. Bu son derece olağan bir durumdur. Ancak kızarmanın yanında ağrı, kanama ve baş dönmesi gibi ek belirtiler bulunuyorsa eğer bu vaka ciddiye alınması gereken bir hastalığın belirtisi olarak kabul edilmelidir.

Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görüldüğü bir gerçektir. Daha utangaç ve narin yapılı olan bayanlarda kızarma kulaklardan başlayarak tüm yüz bölgesine yayılabilir. Bu son derece normal bir durumdur. Ancak yanında başka belirtiler varsa eğer o zaman dikkate alınmalıdır.

Kulak Kızarması Belirtileri

Kulak kızarması altında binlerce sebep olan ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Vücudun içerisindeki hastalığın dışavurumu olarak gösterdiği davranışlardan bir tanesi de kulağın renginin kırmızıya dönmesidir.

Kulak kızarıklığı hastalığının genel itibari ile belirtileri şu şekildedir:

  • Kulağın Kızarması: Kulak renginin dışarıdan rahatlıkla fark edilebilecek seviyede kırmızıya bürünmesi ilk işaretlerden bir tanesidir. Kimi zaman ateşlenildiğinde bu durum görülebilirken kimi zaman ise kulak çınlaması sonrasında aynaya bakıldığında fark edilebilir. Kızaran kulak takip edilmeli ve bir müddet sonra geçmiyorsa en yakın sağlık merkezine müracaat edilmelidir.
  • Kulak AğrısıKulak kızarması ve şişmesi belirtilerinden bir tanesi de kulağın ağrıması olarak bilinir. Kızaran kulak eğer altında daha ciddi nedenler barındırıyorsa ağrı yapmaya başlar. Bu sadece kulak ağrısı değil aynı zamanda baş ağrısı olarak da görülebilir.
  • Kulak Çınlaması: Kimi zaman çınlamadan önce kulak kızarıklığı görülse de bazı zamanlarda çınlama kulağın kırmızıya büründüğünü ifade eden bir belirtidir. Bu nedenle kulak çınlaması yaşanıldığında bir aynaya yardımıyla kulağın rengine bakmak gerekli bir durumdur.
  • Ateş Çıkması: Kırmızıya dönen kulak hastalığının altında ciddi nedenler yatıyorsa eğer bu durum ateş yükselmesi ile fark edilebilir. Bakteriyel enfeksiyon yaşayan kişilerde sıklıkla kızaran kulağa rastlanılmaktadır.

Kızaran kulak için yukarıdaki belirtiler ciddi vakalarda rastlanılan unsurlardır. Böyle durumlarda öncelikle sakin kalınmalı ve sonrasında ise kızarıklık bir müddet takip edilmelidir. Ancak ateş, ağrı gibi daha ciddi diğer belirtilerde varsa hiç vakit kaybetmeden en sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

Kulak Kızarması Nedenleri

Kulağın renginin kırmızıya dönüşmesi özellikle açık tenli insanlarda kısa sürede dikkat çeker. Bu duruma hayatı boyunca alışan kişiler sağ kulak kızarması durumunu kolay kolay önemsemez. Ancak aşağıda belirteceğimiz nedenlerden bazıları son derece önemsenmesi gereken durumlar arasında bulunur.

Bu nedenler:

  • Kulak EnfeksiyonuGeçmeyen kızarıklığın en büyük nedenlerinden bir tanesi enfeksiyondur. Ancak enfeksiyon çeşidini belirlemek için bazı tahliller yapılmalıdır. Kulak kirinden solunum yolları enfeksiyonuna kadar hatta viral ve bakteriyel enfeksiyonlar olmak üzere çok sayıda unsur kulak enfeksiyonuna sebep olabilir.
  • Ateş Çıkması: Ateş yükselmesi kızarıklığın belirtisi olabileceği gibi nedeni de olabilir. Yüz bölgesinde ve alında çıkan bir ateş kulağın kızarma nedenleri arasında bulunabilir. Akyuvarların vücuda giren bakterilere karşı açtığı savaşta ortaya çıkan ateş, kulak kızarması dâhil kadar pek çok şeye neden olabilir.
  • Sıcak ile Temas / Sıcakta Kalınması: Yazın sıcak havalarda güneşin altında uzun süre kalınması, kışın soba veya kaloriferin yanında ısınmak amacıyla kalınması gibi durumlarda kulak hemen kırmızı renge bürünür. Bu nedenler geçici kulak kızarması sonrasında hemen ortadan kaybolur.
  • Soğukta Kalınması: Kışın soğuk havada çok fazla kalındığında kulakların rengi kırmızıya döner. Soğuk bir ortamdan sıcak bir ortama gelindiğinde ise bu renk geçişi kendisini çok net belli eder. Geçici bir durumdur, panik yapılmamalıdır.
  • İç Hastalıklar: Tiroid, migren, alerji, grip, nezle, sinüzit, egzama, akustik nöroma vb. hastalıklarda kulağın kızarması olağan durumdur. Eğer bu hastalıklardan bir tanesine yakalanıldığı bilinmiyor ve kulağın kızarması süreklilik arz ediyorsa o zaman uzman bir doktora başvurulmalıdır.
  • Stres: İnsanlar sadece hasta olduklarında değil aynı zamanda stresli bir zaman dilimi yaşadıklarında da kulak kızarıklığı ile karşılaşabilirler. Stresli durumlarda pek çok belirti ortaya çıkar ve kulağın kırmızı renge bürünmesi de bunlardan bir tanesidir.
  • Yüksek Tansiyon: Tansiyon yükselmesi sonrasında vücudun belirli bölgelerinde kızarıklık görülmesi doğal bir şeydir. Bu kızarıklık görülen yerlerden bir tanesi de kulaktır. Yüksek tansiyon kulağın kızarmasına neden olabilir.
  • Dış Kulak İltihabı: Kulakta meydana gelen kızarıklığın bir diğer nedeni de dış kulak iltihabıdır. Bakteriyel enfeksiyon geçiren kişi bu durumu eğer kulağında yaşıyorsa kulak bunu kırmızı renge bürünerek dışa vurabilir.
  • Acı ve Baharatlı Yiyecekler: Yenilen yiyeceklerden dolayı vücudun bazı tepkiler verdiği bilinmektedir. Özellikle acı ve bol baharatlı yiyeceklerden sonra yüzde kızarıklık oluştuğu görülebilir. Bu durum gelip geçici bir durumdur.

Kulak Kızarması Teşhisi

Kulak kızarması teşhisi, kulağın olması gerekenden daha fazla kırmızı renge bürünmesi ile kolay bir şekilde yapılabilir. Ancak bunun altında yatan nedenin ne olduğunu bulmak için bazı testler yapılmalıdır.

Bunlar:

  • Kulak Muayenesi: Kulak burun boğaz uzmanı tarafından yapılan muayene sonrasında kızarıklığın arkasındaki neden görülebilir. Bu durum değerlendirmesi sonucunda kimi zaman daha fazla teste ihtiyaç duyulabilir.
  • Kulaktan Akıntı, Döküntü Örneği Almak: Enfeksiyona bağlı nedenlerden şüpheleniliyorsa eğer bundan emin olmak adına kulaktan örnek bir akıntı veya döküntü alınabilir. Bu testten sonra hastaya genellikle antibiyotik bazlı bir ilaç verilir ve bir süre kullanması istenir.
  • Timpanometri: Kulakta yapılan testler sonrasında orta kulakta bir basınç kaybından veya fazlalığından şüphe ediliyorsa o zaman timpanometri denilen bir test daha yapılır. Bunun sonucunda şüphe giderilir veya hemen tedaviye başlanır.
  • Film / Tomografi: Hastada yapılan testler sonucunda bir durum gözükmüyorsa o zaman son kez film veya tomografi çekilir. Buradan elde edilen veriler ışığında hastanın durumu tekrar değerlendirilir.

Kulak kızarması genel olarak geçici bir durumdur. İnsanlarda kısa süre içerisinde başlar ve hemen sona erer. Ancak bazı durumlarda vücut içerisindeki olağandışı bir durumun dışavurumu olarak gerçekleşebilir. O zaman durum son derece ciddidir ve acil önlem alınmalıdır.

Kulak Kızarması Tedavisi

Kulak kızarması tedavisi yapabilmek için öncelikli olarak altında yatan neden tam olarak bilinmelidir. Onlarca neden arasında genelde enfeksiyona bağlı olarak gerçekleşen bir kızarma ile karşılaşılabilir. Kızarıklığın tedavisi için şu yöntemler kullanılır:

  • Antibiyotik Tedavisi: Enfeksiyona bağlı olarak gerçekleşen nedenler teşhis edilirse eğer antibiyotik kullanımına başlanır. Bu tedavi yönteminin ardından 7 ile 14 gün arasında hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür.
  • Krem Tedavisi: Bazen alerjik nedenlerden dolayı kulakta kızarma görülebilir. Böyle durumlarda doktor tarafından bir krem verilir ve hastanın bir süre onu kullanması istenir. Birkaç gün içerisinde kızarıklığın geçmeye başladığı sonrasında ise tamamen yok olduğu gözlemlenir.
  • Diğer Tedaviler: Teşhise bağlı olarak bazen ilaç veya kremlerden ziyade hastanın dinlenmesi ve bazı yiyeceklerden uzak durması istenir. Özellikle baharatlı ve acı yemeklerden uzak durulması, dinlenmesi ve tozlu kirli ortamlarda bulunulmaması sonucunda birkaç gün içerisinde kızarıklığın kaybolduğu gözlemlenir.

Kulak kızarması Tedavi Edilmezse

Çoğu kişi tarafından pek önemsenmeyen rahatsızlıklardan bir tanesi olan kızarıklık, altında ciddi nedenler barındıran bir hastalığın belirtisi olabilir. Eğer ki durumun ciddiyeti anlaşılmazsa şu sonuçlar ile karşılaşmak mümkündür:

  • Orta veya dış kulak iltihabı sonrasında kulakta duymanın azalması veya kalıcı olarak işitme kaybı görülmesi,
  • Yüksek ateş nedeniyle meydana gelen bir kızarmada ateş düşürülemezse eğer hastanın komaya girmesi,
  • Yenilen yemeklerden dolayı gerçekleşiyorsa ve halen acı, baharatlı yiyecekler yenilmeye devam ediliyorsa bu durumda kulakta ve vücudun başka bölgelerinde daha ciddi hastalıklar, işitme kaybı,
  • Stres nedeniyle gerçekleşen bir kızarıklık var ise stresli ortamın terk edilmesi gerekir. Aksi halde bunun ilk sonucu olarak kulakta ağrı, vücutta yüksek ateş vb. vakalarla karşılaşılması riski,
  • Vücudun özelliklede yüz bölgesinin sıcak ile teması sonrasında böyle bir durum ile karşılıyorsa hemen o bölgeden uzaklaşılması gerekir. Aksi halde iltihap, yüksek ateş, kulak derisinde yanık oluşması gibi durumlar gözlenebilir.

Kulak kızarmasının gelip geçici bir hastalık olup olmadığını anlamak için birkaç dakika ve saat onu takip etmek ve devamında azaldığını veya daha da şiddetlendiğini belirlemek gerekir. Buna göre en yakın sağlık merkezine giderek yukarıdaki felaketler ile karşılaşılma riski ortadan kaldırılmalıdır.

Kulak Kızarmasına Ne İyi Gelir?

Kulakta kızarma görüldüğünde durumun ciddiyeti anlaşılana veya sağlık merkezine gidene kadar bir takım çözümler üretilebilir. Bu çözümler:

  • Ilık Duş: Kulak ve diğer cilt kızarıklıkları için düzenli olarak yapılan duşlar hastayı daha da rahatlatır. Ancak su sıcaklığını ılık veya soğuk olarak ayarlamalı ve sıcak kesinlikle tercih edilmemelidir.
  • Krem Kullanımı: Cilt kuruluğu çeken hastalarda bu durum meydana geliyorsa eğer o zaman yağlı kremler kullanılmalıdır. Bu hastayı hem rahatlatacak hem de kızarıklığın kısa sürede geçmesini sağlayacaktır.
  • Temastan Kaçınmak: Kulak kızarması sonrasında özellikle yünlü ve tüylü giyecekler ile temas edilmemesi gerekir. Bu tür giyecekler kulakta sürtünmeye sebep olabileceği için hastalığın geçmesini günlerce uzatabilir.
  • İlaç Kullanımı: Doktor tarafından hastaya reçete edilen ilaç, krem, antibiyotik gibi hastalığın geçmesini sağlayacak olan unsurların düzenli bir şekilde kullanılması gerekir.
  • Soğuk Tedavi: Kulağın soğuk veya ılık su ile temizlenmesi, yıkanması kızarıklığa iyi gelecektir. Buzun deriye direkt temas etmesi sakıncalıdır.

Bunların dışında stresin dışavurumu olarak kızaran bir kulak durumu ile karşılaşılıyorsa eğer bu durumda stresten uzak durmaya özen gösterilmelidir. Hastaların son zamanlarda çevresinde, hayatında ve diğer alanlarda yaptığı değişikliklerden bir çıkarım, ipucu sağlamaya çalışılmalıdır.

Kulak Kızarmasına Ne İyi Gelmez?

Gelip geçici bir durum dahi olsa bazı yanlış tedavi yöntemleri meydana gelen kızarıklığı daha da kötüye götürmekten başka bir işe yaramaz. Aralarında doğru bilinen yanlışlarında olduğu hatalı tedavi yöntemleri şu şekildedir:

  • Ateşli bir kızarıklık sonucu kulağın buz ile direkt olarak temas ettirilmesi yanlıştır.
  • Kulağın karıştırılması, içerisindeki pisliklerin dışarı çıkarılmaya çalışılması yanlıştır.
  • Doktorun verdiği ilaç veya kremlerin kızarıklık geçtikten hemen sonra bırakılmaması ve doktorun söylediği süre boyunca kullanılması gerekir.
  • Kızarıklığın umursanmaması ve dikkatsizce davranılmaya devam edilmesi olası durumu daha da kötüleştirir.
  • Doktor tarafından yazılmayan ve tavsiye üzerine alınan ilaç, krem kullanımı yanlıştır.

İnsanlar, doktor tarafından söylenilenden ziyade çevresinden duyduklarına daha çabuk kanarlar. Bu nedenle hastanın sadece doktora kulak vermesi en önemli unsurdur.

Kulak Kızarması İlaçları

Geçmeyen kulak kızarıklığı için doktor tarafından hastaya yapılan tetkikler sonrasında bazı ilaçlar verilir. Bunlar:

  • Antibiyotik Kullanımı: Bakteriyel enfeksiyonların sonucunda oluşan bir kızarıklık ile karşı karşıya kalındı ise eğer o zaman antibiyotik kullanımı doktor tarafından hastaya reçete edilir. Bakterilere karşı en etkili çözüm antibiyotiklerdir.
  • Krem ve İlaç Kullanımı: Antihistaminik içeren krem veya ilaçların kullanımı kızaran kulak hastalığı geçiren kişilere iyi gelir. Bunlar doktor tarafından hastaya reçete ile verilen ilaçlardandır.

Kulak Kızarması Ameliyatı

Kulak kızarıklığı altında çok daha farklı sebepler yatıyor olabilir. Bu durumda ameliyat son çare olsa dahi bazen kaçınılmazdır. Kulak kızarıklığı ameliyatları arasında şunlar bulunur:

  • Timpanoplasti: Kulak zarına bağlı olarak gerçekleşen bir kızarıklık durumunda eğer orta kulakta bir iltihap tespit edilmişse hastaya timpanoplasti ameliyatı yapılır. Bu ameliyat sonucunda iltihap kulaktan tamamen temizlenir.
  • Miringoplasti: Kulak zarında meydana gelen küçük bir delik hasta için son derece tehlikeli olabilir. Böyle durumda kulak zarının miringoplasti ameliyatı yapılarak zar yeniden onarılır.
  • Mastoid Obliterasyon: Adından anlaşılacağı üzere mastoid içerisinde bulunan iltihabın giderilmesi için yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat sonucunda iltihaplı alan tamamen temizlenir.

Kulağın kızarması sonrasında yukarıdaki ameliyatlar doktor tarafından ilk olarak değerlendirilen operasyonlardır. Ancak vücudun başka bir organının veya sisteminin düzenli olarak çalışmadığı durumları tespit edilirse o zaman ameliyatların çeşidi ve sayısı artabilir.

Hamilelikte Kulak Kızarması

Kadınlarda da belirli zamanlarda kulak kızarması görülebilir. Ancak bunun hamilelik ile direkt olarak ilişkilendirilmesi pek rastlanılmayan bir durumdur. Hamilelikte kulak kızarması yaşanıyorsa eğer o zaman bu durum daha önceden meydana gelen veya hamilelik dışında gerçekleşen bir hastalık olarak değerlendirilmelidir.

Hamile kadınlarda nadiren de olsa kızarıklık görülebilir. Bu durum hamilelik döneminde meydana gelen tansiyon değişimleri ile ilişkilendirilmeli ve tansiyon ölçümü yapılmalıdır. Tansiyon yüksekliği tespit edilirse buna bağlı olarak tedavi yöntemi geliştirilmeli ve sonrasında kızarıklığın geçip geçmediği kontrol edilmelidir.

Çocuklarda Kulak Kızarması

Çocuklarda kulak kızarması genellikle darbeye veya ısıya bağlı nedenler ile gerçekleşir. Çocuk ile konuşarak kulağına herhangi bir darbe alıp almadığı veya sıcak ortamlarda bulunup bulunmadığı tespit edilmelidir. Geçici bir durum olsa da aileler kulağın rengini takip etmeli ve bir müddet sonra geçmiyorsa sağlık merkezine giderek uzman bir doktora görünmelidirler.

Çocuklarda kulak kızarması eğer geçmiyorsa ciddiye alınmalıdır. Çocuğun söylemlerine ve ağrının şiddetine göre bu durum ileride sağırlığa kadar gidebilecek olan bir takım sağlık bozulmalarına davetiye çıkartabilir.

Bebeklerde Kulak Kızarması

Bebeklerde kulak kızarıklığı genellikle giyilen dar giyecekler kulağa sürtmesi sonucu meydana gelir. Bebeklerde kulak kızarması görüldüğünde düşünülmesi gereken şeylerden bir tanesi de bebeğin kulağını sürtebileceği bir yer olup olmadığıdır. Bunun dışında bebeklerde ateş, öksürük ve diğer belirtiler takip edilmelidir.

Kulak Kızarması için Hangi Doktora Gidilmeli?

Kulak kızarması ve yanması altında onlarca neden olabilecek bir hastalıktır. Bu hastalıkların en son belirtisi kulağın normal cilt renginden daha kırmızı bir tona bürünmesidir. Eğer kulağın bu tonda bir renge büründüğü düşünülüyorsa o zaman hastanelerin kulak, burun, boğaz (KBB) bölümüne gidilmelidir. Orada kulak doktoru hasta ile ilgilenecektir.

Kulak kızarıklığı her insanda sık olarak görülebilen bir hastalıktır. Bu nedenle doktora gidilmeden önce ne kadar süredir devam ettiği takip edilmelidir. Uzun süre boyunca ve sık sık tekrar eden bir kızarma ile karşı karşıya kalındıysa o zaman vakit kaybetmeden ilgili doktora gidilmelidir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
7
1
Makeleyi Paylaşın