Göz Altı Torbası Ameliyatı Nedir?

Göz altı torbası ameliyatı, başta yaşlanma olmak üzere çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak ortaya çıkan torbalanmaların giderilmesi amacıyla uygulanmaktadır.

Estetik operasyonlar kapsamında en sık tercih edilen uygulamalardan biri olan göz altı torbası ameliyatı, başta yaşlanma olmak üzere çeşitli sebeplerden kaynaklı olarak ortaya çıkan torbalanmaların giderilmesi amacıyla uygulanmaktadır. Bir diğer adı Blefaroplasti olan göz altı torbası ameliyatı, göz çevresinde estetik görünümü bozan ve görme açısını engelleyen deri fazlalıklarının vücuttan alınmasını kapsar.

Göz altı torbası ameliyatı sonrasında göz kapağı, yeniden sağlıklı ve genç bir görünüme kavuşur. Estetik kaygıların giderilmesine yardımcı olduğu için kişinin özgüven duygusunu yeniden kazanmasını sağlar. Başarılı bir operasyonun ardından elde edilen başarı kalıcıdır. Çoğu hastada ikinci bir ameliyata gerek duyulmamaktadır.

Yaşlanma, genetik ve çevresel faktörlerden etkilenen göz çevresindeki kaslar zamanla bozulur ve deri sarkması görülür. Bu süreçte ilk etapta ameliyat dışı yöntemlerden yararlanılabilir ancak kalıcı sonuç elde etmek için göz altı torbası ameliyatı gereklidir. Hasta, ameliyat sonrasında konforlu bir hayat benimseyerek ameliyatın başarı oranını artırabilir.

Göz Altı Torbası Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Göz altında oluşan torbalar ilk etapta cerrahi olmayan tedavi yöntemleri ile çözüme kavuşturulmaya çalışılır. Gerek görülmesi halinde aşağıdaki kişilere göz altı torbası ameliyatı uygulanmaktadır:

  • Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri ile başarı alınamayan hastalarda,
  • Göz altı torbalarının estetik kaygıya yol açtığı durumlarda,
  • Genetik nedenlerden dolayı 20-30’lu yaşlarda göz altı torbası oluşumundan şikayetçi olanlarda.

Göz altı torbası rahatsızlığı ile sağlık kuruluşuna başvuran kişilerin istatistiki bilgileri incelendiğinde kişilerin genellikle 30 yaş ve üzerinde olduğu görülmektedir. 30 yaşın üstündeki bireylerde çevresel faktörler ön planda iken 30 yaşın altındakilerde genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. 40’lı yaşlardan itibaren ise kişiyi rahatsız edecek boyutlara ulaşabilir. Ameliyat, göz altı torbalarından rahatsız olan kadın veya erkek fark etmeksizin herkese uygulanmaktadır.

Göz Altı Torbası Ameliyatı Öncesi

Göz altı torbası ameliyatı öncesi yapılacak test ve tetkiklerin ardından hastanın ameliyat için uygunluğu kontrol edilmektedir. Cerrahi olmayan tedavi yöntemlerinden sonuç alınamaz ise ameliyat tek çözüm yoludur. Ameliyat öncesi yapılması gereken hazırlıklar aşağıdaki gibidir:

  • Hastadan kan örneği alınması gereklidir. Kan örneği, olası komplikasyonlar sırasında önlem alınmasına ve hastaya uygun anestezinin seçilmesinde kullanılır.
  • Hasta, daha önceki süreçte sahip olduğu hastalıkları ve tedavileri için kullandığı ilaçları doktora bildirmelidir.
  • Hasta, kullandığı reçeteli ve reçetesiz ilaçların yanı sıra besin takviyelerini de doktora bildirmelidir. Kan sulandırıcı gibi ilaçların ameliyattan en az bir hafta öncesinde kesilmesi gereklidir. Hastanın kullandığı ilaçlar incelendikten sonra ameliyata engel bir durum tespit edilir ise bunların da bırakılması istenir.
  • Ameliyattan bir hafta önce sigara ve alkol tüketimine ara verilmelidir. Bu ürünlerin kullanımı, ameliyat sırasında komplikasyonların oluşma riskini artırmaktadır.
  • Ameliyattan 6-12 saat önce yeme ve içmenin kesilmesi gereklidir. Uzman doktor bu konuda gerekli bilgilendirmeleri yapmaktadır.
  • Ameliyat öncesinde göz bölgesinin fotoğrafı çekilerek hastanın istekleri dinlenir. Ameliyattan başarılı bir sonuç alınmasının yanı sıra hastanın beklentilerinin de karşılanması önemlidir.

Göz Altı Torbası Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İşlem öncesinde hastanın ameliyat için uygunluğu incelendikten sonra sorunlu göz bölgesi üzerinde detaylı muayene gerçekleştirilir. Göz altı torbalarının oluşmasına neden olan deri sarkması, deri altında biriken yağın miktarı, deri fazlalıkları ve kas durumu tespiti yapılır. Böylelikle uygulanacak ameliyatın planlaması yapılır.

  • Ameliyat, hastanın lokal anestezi ile uyutulmasının ardından başlar.
  • Anestezi etkisini gösterdikten sonra göz kapağını çevreleyen ve torba olarak adlandırılan bölüme kesiler açılır.
  • Fazla yağ dokuları alınır.
  • Sarkmalara yol açan kaslar toparlanır.
  • Bu işlemlerin ardından göz altı bölgesi gerginleştirilir ve ameliyat tamamlanır.

Göz Altı Torbası Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Göz altı torbası ameliyatı uzman doktorlar tarafından gerçekleştirildiğinde başarı oranı yüksektir. Başarı oranını kalıcı hale getirmek için hastanın iyileşme sürecinde dikkatli davranması ve önerileri yerine getirmesi gereklidir. 

Göz altı torbası ameliyatı sonrası iyileşme süreci aşağıdaki şekilde gerçekleşir:

  • Uzun süre bilgisayara, telefona, televizyona veya kitaba bakmak gözleri yormaktadır. Bu süreçte gözleri yoracak aktiviteler yapılmamalıdır.
  • Göz çevresine yapılan müdahalenin ardından bölgede morluk ve ödem oluşabilir. Zaman içerisinde geçmesi beklenen bu etkiler için göz bölgesine soğuk uygulama yapılmalıdır.
  • Gözün minimum seviyede etkilenmesi için ameliyattan sonraki uyku dönemlerinde baş yüksek konumda tutulmalıdır. Baş altına 2 yastık koyulabilir.
  • Ameliyat sırasında kesi uygulandığı için ameliyat sonrasında hafif düzeyde ağrı görülebilir. Uzman doktor tarafından reçete edilen ilaçların düzenli olarak kullanılması ile ağrı kontrol altına alınır. Ağrı şiddetli boyutlara ulaşır ise sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
  • Gözlerde kuruluk, yanma hissi ve yaşarma oluşabilir. Ödemin etkisiyle göz kapakları tamamen kapanmayabilir. İlk bir haftalık süreçte bu etkiler kendiliğinden kaybolur.
  • Ameliyat sırasında kullanılan dikişler 5. günün sonunda tamamen alınır. Bazı durumlarda ise kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için alınmasına gerek duyulmaz.
  • Hasta, bir haftanın sonunda işine ve sosyal hayatına dönebilir. Göz kapaklarındaki ödemin tamamen yok olması ise 2-4 hafta arasında değişmektedir.
  • Ameliyatın ardından göz bölgesinde kesi izleri kalması muhtemeldir. Bu izler ilk aşamada pembe renktedir. Zaman içerisinde solar ve kendini belli etmeyecek şekilde kapanır. Ten rengi ile uyumlu olduğu için dışarıdan bakan bir kişi tarafından fark edilmesi zordur.
  • Ameliyat sonrasında en sık karşılaşılan komplikasyon göz bölgesinde kan birikmesidir. Kan birikmesini engellemek için soğuk uygulamalara, yüksek yastıkta uyumaya, şiddetli öksürmemeye dikkat edilmelidir.
  • Ameliyattan sonraki ilk üç gün banyo yapılmamalıdır. Üçüncü günün ardından çok sıcak ve soğuk olmayan su ile banyo yapılabilir.
  • Ağır kaldırılmamalı ve ağır spor aktiviteleri yapılmamalıdır.
  • Göz altı torbası ameliyatı sonrası iyileşme süreci tamamlanmadan cinsel ilişkiye girilmemelidir. Cinsel ilişki sırasında vücut ekstra efor sarf ettiği için ameliyat bölgesinde hasara yol açabilir.
  • Uzman doktorun bilgisi olmadan ilaç kullanılmamalıdır.

Göz Altı Torbası Ameliyatının Avantajları Nedir?

Göz altı torbası ameliyatı cerrahi bir uygulama olmasına rağmen diğer işlemler ile kıyaslandığında birtakım avantajlara sahiptir. Bu avantajlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Estetik amaçlı bir uygulama olmasına rağmen sıkça tercih edilmektedir. Sıkça uygulandığı için yapılan işlemlerin başarı oranı artmaktadır.
  • Göz çevresinin toparlanması ile estetik görüntü tekrar kazanılır. Hastanın özgüven eksikliği giderilir.
  • Yüz güzelliğini ön plana çıkaran bir uygulama olduğu için görüntünün estetik açıdan değer kazanmasını sağlar.
  • İşlem lokal anestezi altında uygulandığı için oluşabilecek risk ihtimali azdır. Hasta, genel anestezinin etkisinden korunur. Göz altı torbası ameliyatı olanlar işlem sırasında ağrı veya acı hissetmezler.
  • İşlem sırasında uygulanan kesiler mikro boyutlardadır.

Göz Altı Torbası Ameliyatı Kalıcı mıdır? İkinci Ameliyata Başvurulur mu?

Göz altı torbası ameliyatından alınan sonuç başarılıdır. Ameliyat sırasında risk ve komplikasyonların yaşanmaması, hasta beklentilerinin karşılanması ile elde edilen olumlu sonuçlar, konforlu ve sağlıklı bir yaşam sürülmesi ile korunabilir.

Kalıcılığın korunabilmesi için uzak durulması gereken şeyler aşağıdaki gibidir:

  • Aşırı bilgisayar kullanımı
  • Düzensiz uyku
  • Antidepresan gibi ilaçların kullanımı
  • Alkol ve sigara tüketimi
  • Stres
  • Üzüntü

Bu durumlara dikkat edilmesi durumunda göz altı torbalarının tekrarlama ihtimali düşüktür. Yukarıda sıralanan maddeler göz altı torbası oluşumunu etkileyen en büyük çevresel faktörlerdendir. Ameliyattan başarılı sonuçlar alınamaması durumunda ise ikinci ameliyatın yapılmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Göz Altı Torbası Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Göz altı torbası ameliyatının süresi sorunun boyutuna bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte genel olarak 1,5 saatte tamamlanmaktadır. Ameliyat öncesinde hasta lokal anestezi ile uyutulmaktadır. Ameliyatın ardından ise hastanın 6 saat kadar gözetim altında tutulması gereklidir. Gözetim altında tutulduğu sürece boyunca hayati fonksiyonlar izlenir. Anesteziye ve diğer durumlara karşı vücudun verdiği tepkiler gözlemlenir. Herhangi bir sorun görünmez ise hasta 6 saatin sonunda taburcu edilir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın

Göz Altı Torbası Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göz altı torbası ameliyatı fiyatı nedir?

Göz altı torbası ameliyatının süreci, hastanın sağlık durumuna ve bölgedeki sorunun kapsamına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Göz altı torbası ameliyatı fiyatı ise sağlık kuruluşuna, uzman doktora, bölgedeki sorunun boyutuna ve ameliyat esnasında uygulanan ek işlemlere bağlı olarak farklılık gösterir. Göz altı torbası ameliyatı fiyatı hakkında net bilgilere ulaşmak için tercih edilen sağlık kuruluşundan fiyat bilgisi alınmalıdır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Göz altı torbası ameliyatı öncesi ve sonrası hazırlık yapılması gerekir mi?

Göz altı torbası ameliyatı öncesi ve sonrası hasta tarafından ekstra bir hazırlık yapılması gerekmez. Muayenenin ardından ameliyat planlaması yapılır ve bu süreçten itibaren hastanın ilaç kullanımına ve besin tüketimine dikkat etmesi gerekir. Gerekli uyarılar uzman doktor tarafından hastaya iletilir. Bu uyarıların dikkate alınması ile ameliyat esnasında risk ve komplikasyon yaşanma ihtimali azalır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Göz altı torbası ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Ameliyat sırasında göz çevresine uygulanan kesiler mikro boyuttadır. Ameliyatın hemen ardından kesi bölgesi pembe renktedir. Ödemin azalmasının ardından kesi izleri de zamanla azalmaya ve ten rengini almaya başlar. Zaman içerisinde kesiler dışarıdan bakıldığında anlaşılmayacak düzeye ulaşır. Göz altı torbası ameliyatı sonrası iz oluşumunu engellemek için kremler kullanılabilir. Bu kremler uzman doktor tarafından reçete edilmelidir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Göz altı torbası ameliyatı olanlar sosyal hayata ne zaman dönebilir?

Göz altı torbası ameliyatı olanlar 3-4 günlük sürecin ardından sosyal hayatlara dönebilmektedir. Bu 3-4 günlük süreçte hastanın iş ve okul gibi sosyal ortamlarda bulunmaması gerekir. Bölgeye kesi uygulandığı için kanama ve enfeksiyon riski bulunur. 3-4 günlük süreç tamamlandıktan sonra göz çevresindeki ödem azalır, hasta ameliyatın etkisinden uzaklaşır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Devlet hastanesinde göz altı torbası ameliyatı yapılır mı?

Devlet hastanesi başta olmak üzere özel hastanelerde, vakıf hastanelerinde, üniversitelerin eğitim ve araştırma hastanelerinde göz altı torbası ameliyatı yapılmaktadır. Estetik alanında faaliyet gösteren sağlık merkezlerinde de bu uygulamadan yararlanmak mümkündür. Hastaların, hastane tercihinde bölgelerindeki sağlık kuruluşlarını araştırmalarında yarar vardır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Göz altı torbası ameliyatı ile eş zamanlı olarak başka ameliyatlar yapılabilir mi?

Göz altı torbası ameliyatı ortalama 1,5 saat süren ve kapsamı itibariyle ağır olmayan ameliyatlar kategorisinde yer alan bir operasyondur. Bu nedenle, eş zamanlı olarak diğer estetik ameliyatlarla beraber yapılabilir. Bu ameliyatlar yüz çevresini etkileyen ve genellikle estetik amaçlı yapılan işlemlerdir. Hastanın talepleri ameliyat öncesi süreçte dinlenir ve uygun bulunması durumunda göz altı torbası ameliyatı kapsamına alınır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Göz altı torbası ameliyatı görme problemlerine yol açar mı?

Göz altı torbası ameliyatı sırasında göz çevresine kesi uygulanır ve çevre kaslar düzeltilir. Ameliyatın ardından hafif derecede batma ve yanma hisleri görülebilir. Bu yan etkiler normal karşılanır. İlk 3-4 günlük süreçte göz çevresinde ödem oluştuğu için görme açısı daralabilir ancak görme bozukluğuna yol açmaz. Görme problemlerini kapsayan herhangi bir yan etki ve risk bulunmamaktadır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Göz altı torbası ameliyatı zararlı mıdır?

Göz altı torbası genellikle yaşlanmaya bağlı olarak görülse de temel sebebi genetik ve çevre faktörleridir. Göz altı torbaları vücut için önemli bir işleve sahip değildir. Ameliyat sırasında, göz altında biriken yağ dokusu çıkarılır, kaslar sıkılaştırılır ve cilt gerilir. Vücudun çalışma prensibini bozacak herhangi bir müdahale yapılmadığı için zararlı sonuçlar ortaya çıkmaz. Görülen yan etki ve risk durumları, zaman içerisinde ortadan kaybolur. Ortalama bir ay içerisinde estetik görünüm kazanılır.

Stj. Dr. Özlem Filiker

Göz altı torbası ameliyatı için hangi bölüme gidilir?

Göz altı torbası ameliyatı, estetik işlemler kapsamında değerlendirilmektedir. İşlem ancak plastik cerrahlar tarafından uygulanmaktadır. Göz altı torbalarından rahatsız olan kişilerin muayene olmak için hastanelerin Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi bölümüne başvurmaları gerekmektedir. Muayene sırasında hastanın sağlık durumu ve problemin boyutu incelenir. Gerek görülmesi halinde ameliyat planlaması yapılır.

Stj. Dr. Özlem Filiker