Hipertrofik kardiyomiyopati, kalp kasının kalınlaşması olup medikal ve cerrahi yöntemler ile tedavi edilmektedir

Kalbin sol karıncığında bulunan kalp kaslarının büyüyüp genişlemesine ‘sol ventrikül hipertrofisi’ denir. Medikal, cerrahi ve anjiyografi gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Hormon seviyeleri değişir ve damar içi sıvılarda artış görülebilir ve bunun sonucunda gebelikte kalp çarpıntısı oluşma ihtimali yükselir. Altta yatan hastalığa göre ilaç tedavisi, demir ilacı ve diyet gibi tedaviler uygulanabilir.

Kalpte bulunan sağ ve sol atriyum arasında delik, açıklık bulunması durumu atrial septal defekt olarak adlandırılır. Tedavisi cerrahi veya transkateter kapama vasıtası ile yapılmaktadır.

Eisenmenger sendromu, konjenital kalp hastalıkları olarak sınıflandırılan bir grup hastalıktan biridir. Tedavide, neden olan sağ kalpteki basınç artışını azaltmak tedavide ana noktayı oluşturur.

Kardiyoloji ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Çocuk Kardiyoloji Nedir?

Çocuk kardiyolojisi bölümü, henüz doğmamış bir bebeğin kalbi de dahil olmak üzere 18 yaşına kadar oluşan kalp hastalıklarının teşhis ve tedavilerini yapan bölümdür. Bu hastalıklar fonksiyonel hastalıklar, yapısal anomaliler ya da ritim bozukluğu gibi sağlık sorunları olabilir. Çocukluk çağında görülen kalp hastalıklarının büyük bir çoğunluğu, doğuştan gelen hastalıklardan oluşur. Nefes almada güçlük, morarma, bayılma ve gelişim geriliği gibi belirtilerden bir ya da birkaçı ortaya çıktıktan sonra vakit kaybetmeden çocuk kardiyoloji uzmanına gidilmesi hayati önem taşır.