İnce Bağırsak Ameliyatı

İnce bağırsak ameliyatı, ince bağırsak üzerinde meydana gelen bazı hastalıkların ilaç gibi tedavi yöntemleriyle iyileştirilemediği durumlarda başvurulan cerrahi tekniklerdir.

İnce Bağırsak Ameliyatı Nedir?

İnce bağırsak ameliyatı, ince bağırsak üzerinde meydana gelen bazı hastalıkların ilaç gibi tedavi yöntemleriyle iyileştirilemediği durumlarda başvurulan cerrahi tekniklerdir. Bu noktada ince bağırsak ise şu şekilde tanımlanabilir:

  • İnce bağırsak, kalın bağırsak ile mideyi birbirine bağlamakta olan bir sindirim sistemi organıdır. Besinlerin emilimi ve sindirimi, ortalama 7 metre kadar bir uzunluktaki bu organ içerisinde meydana gelir. İnce bağırsak, tam olarak karın boşluğunun orta alt bölümünde yer almaktadır. 

İnce bağırsak ameliyatları ise ince bağırsakta meydana gelen kanser ve sonuçları ile alakalı olarak uygulanmaktadır. Bu noktada kanser yüzünden ileri seviyedeki hastalarda ince bağırsakta farklı sorunlar da meydana gelebilir. Bu sorunlardan bazıları bağırsak delinmesi ya da bağırsak tıkanması gibi sıralanabilir. Hastaların yalnızca yarısına ameliyat öncesi süreçte tanı konabilmektedir. Kalan yarısına ise genel olarak bağırsak delinmesi ya da tıkanıklığı tanıları konularak hastalığın hem geç döneminde hem de acil koşullarda operasyona alınırlar.

Ayrıca ince bağırsak kanseri de yine ince bağırsak ameliyatı gerektiren durumlardan bir tanesidir. Hatta bu kanser türünde genel olarak en etkili ve başarılı yöntem, cerrahi yöntemdir. Aslında uzun bağırsak kanseri olarak bilinen bu kanser, halk arasında “ince bağırsak kanseri” şeklinde tanımlanır.

İnce Bağırsak Hastalıkları

İnce bağırsak hastalıkları çeşitleri, bu bölgede oluşan bazı problemler olarak görülebilir. Bu problemlerin bazıları için gerekli olduğu ya da ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ince bağırsak ameliyatları yapılabilmektedir. Salgılamış olduğu hormonlar ve barındırdığı bağışıklık sistemi elemanları ile vücut içerisinde çok sayıda görevi üstlenen bu ince bağırsaklar ile alakalı olabilecek problemler şu şekilde sıralanır:

  • İnce bağırsak kanaması,
  • İnce bağırsak iltihaplanması,
  • İnce bağırsak tıkanıklığı (obstrüksiyon),
  • İnce bağırsak enfeksiyonu, 
  • Çölyak hastalığı,
  • İnflamatuvar bağırsak rahatsızlığı,
  • İnce bağırsak kanseri.

İnce bağırsakta meydana gelen kanser tipi, oldukça ender rastlanan bir durumdur. Hatta bu noktada sindirim sisteminde oluşan tümörlerin, sadece %1’lik bir kısmı ince bağırsaklarda meydana gelmektedir. Cerrahi müdahale, ince bağırsak kanser tipi açısından en etkili tedavi yöntemlerinin başında gelir.

Cerrahi ameliyatın uygun bir tedavi tekniği olarak düşünülmediği hastalar için ise diğer seçenekler arasında onkolojik tedaviler yer alır. Son dönemlerde gerçekleştirilen araştırmalar ve oldukça geliştirilmiş olan tanı yöntemleri, bu kanser türünün tedavi edilmesinde de başarı yüzdesinin yükselmesini sağlamıştır. Tedavinin başarı yüzdesini artıran en önemli etmen ise kesinlikle erken teşhis edilebilmesidir.

Ancak kendini çok belli etmeyen türde bir rahatsızlık olduğu için teşhis edilebilmesi de zor olabilmektedir. Bu nedenle kişinin kendinde sıra dışı şekilde sağlık sorunlarının oluştuğunu fark etmesi hâlinde, bir sağlık kuruluşuna başvurup muayene olması, en akılcı yaklaşımdır.

İnce Bağırsak Ameliyatları Nasıl Yapılır?

İnce bağırsak ameliyatı gerektiren durumlar, ince bağırsakta meydana gelen birtakım rahatsızlıklardır. Bu noktada ilk akla gelen ise cerrahi tedavinin en etkili olduğu hastalık, ince bağırsak kanseridir. Buna göre ince bağırsak kanseri olan bir hastanın tedavi edilebilmesi için en önemli tedavi yöntemi cerrahi müdahalede bulunulmasıdır. Eğer cerrahi girişimler sonucunda bir gelişme kaydedilemezse kemoterapi, radyoterapi gibi bazı onkolojik tedavi teknikleri denenir. Ayrıca tedavinin başarılı olabilmesi açısından erken tanı ve erken müdahale çok büyük öneme sahiptir.

Bu noktada söz konusu ince bağırsak ameliyatı gerektiren durumlar, bağırsak kanaması, bağırsak kanseri ve bağırsak tıkanıklığı gibi hastalıklardır. Bu hastalıklar ise şu şekilde açıklanabilir:

  • İnce Bağırsak Kanseri: Bazı vakalarda ince bağırsak kanserleri, başka teknikler kullanılarak görülmesinin pek kolay olmadığı konumlarda bulunabilir. Bu tip vakalar söz konusu olduğunda doktor, hem ince bağırsağı hem de etrafını kanser bulguları açısından incelemek için cerrahiyi tavsiye edebilir. Cerrahi operasyon ise karın bölgesindeki büyük şekilde bir kesi (laparotomi) ya da birkaç tane küçük şekilde kesiden (laparoskopi) meydana gelebilir. Laparoskopi sırasında cerrah, attığı kesinin iç kısmından video kamera ve buna ek olarak özel cerrahi aletler ilerletir. Bu anlamda kullanılan kamera, doktora rehberlik eder ve karın iç kısmını görebilmesini sağlar.
  • Bağırsak Kanaması: İnce ya da kalın bağırsaklar içerisindeki yırtıklar yüzünden oluşan bir rahatsızlıktır. Bu noktada endoskopik teknik, hastalığın tedavi edilmesine yardımcı olur. Kanama durumlarında bölge üzerine kimyasal türde maddeler enjekte edilmekte; koterizasyon (vücuttan bir kısmın çıkarılması ya da kapatılması amacıyla gerçekleştirilen tıbbi uygulama ya da yakma tekniği) yapılmakta ve ısı tedavisi uygulanmaktadır. Daha sonrasında bazı ilaçlar kullanılarak problemin yinelemesi engellenmektedir. Kalın bağırsaklar içerisindeki poliplerin endoskopik yol üzerinden çıkarılması, kanama durumunu kontrol altına almaktadır. Ancak endoskopi yetersiz olduğunda ise cerrah tarafından cerrahi tekniklere başvurulur. 
  • Bağırsak Tıkanıklığı: Genelde bağırsak düğümlenmesi görülen vakalarda ameliyat yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bağırsak tıkanıklığının medikal olarak tedavi edilemediği hâllerde zaman kaybedilmeden hasta için cerrahi bir tedavi düşünülmelidir. Bu tedavideki asıl amaç ise normal bir sindirim sistemindeki bütünlüğün sürekliliğini ve normal düzeyde fizyolojiyi sağlamak olduğu için tıkanıklık bulunan bağırsak segmentinin cerrahi şekilde çıkarılması sonucunda tıkanıklık ortadan kaldırılır. Bu durumda ise bağırsakta geriye kalmış olan iki tane sağlıklı durumdaki uç birleştirilir. Bütün bu ameliyatlar açık cerrahi yöntemle gerçekleşebildiği gibi seçilmiş olan vakalar üzerinde laparoskopik şekilde de uygulanabilmektedir. 

İnce Bağırsak Ameliyatı Sonrası

İnce bağırsak ameliyatı sonrası süreçte genel olarak hastalara önerilen bazı noktalar vardır. Elbette geçirilen rahatsızlığın tipine ve buna bağlı olarak yapılan ince bağırsak ameliyatına göre değişmekle beraber genel olarak ameliyat sonrası süreçte bu hastalara önerilenler şu şekildedir:

  • Düzenli spor yapılması, insan sağlığı açısından oldukça fayda vericidir. Bu noktada ince bağırsak kanseri hastalığında da spor yapılmasının hasta kişiye etkileri çok fazladır ve pozitif yöndedir. Burada en önemli etmen de spor yapan insanların ince bağırsak kanserine çok daha az yakalanıyor olmalarıdır. Dolayısıyla doktorun önerdiği dönem içerisinde ameliyat sonrası spor ve sağlıklı yaşamın da kişilere büyük katkısı vardır. 
  • İnce bağırsak ameliyatı sonrası beslenme ile ilgili olarak sağlıklı beslenme yollarının takip edilmesi önerilir. Sağlıklı beslenme, her anlamda kişi sağlığı açısından fayda getirmektedir. Bu noktada ameliyat öncesinde ya da ince bağırsak kanserinden korunma amaçlı olarak da sağlıklı beslenme yardımcı görevdedir. Aynı şekilde ameliyat sonrasında sağlıklı beslenme tavsiye edilmekte; bu noktada hastalara lif açısından zengin bakliyat türlerine ve yeşil yapraklı olan sebzelere yer verilmesi önerilmektedir.
  • İnce bağırsak ameliyatı sonrası iyileşme süreci açısından bu sürenin kısalması için lif açısından zengin ve sağlıklı bir diyet ve düzenli olarak spor önerildiği gibi düzenli aralıklar halinde takip edilmesi de ince bağırsak ameliyatı sonrası için önemlidir. Bu sürecin çok daha rahat şekilde yaşanmasını sağlar. 
Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

İnce Bağırsak Ameliyatı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

İnce bağırsak ameliyatı kaç saat sürer?

İnce bağırsak ameliyatına karar verilebilmesi için hastanın genel durumu ve hastalığına dair teşhis ile tanılar, gerçekleştirilecek tetkikler sonucunda belirlenir. Her ince bağırsak kanseri hastanın cerrahi girişimine karar verilmemekle beraber en etkili yöntem ameliyattır. Bu ameliyat ise yine hastanın durumuna (tümöre vs.) bağlı olmakla birlikte ortalama 2 ila 4 saat kadar bir sürede gerçekleşir.

Stj. Dr. Özlem Filiker

En fazla görülen ince bağırsak kanseri türleri nelerdir?

Bütün sindirim kanalı kanserlerinin yaklaşık %1 ila 3’lük kısmı, ince bağırsaklar üzerinde meydana gelir. Bu durumun önemine bir oranlama yapmak gerekirse de ince bağırsak kanserine göre kolon kanseri, ortalama 30 kat daha fazla görülmektedir. En fazla rastlanan ince bağırsak tümörleri de şunlardır: Karsinoid, adenokarsinom, lenfoma, gastrointestinal stromal tümör. İnce bağırsak ameliyatı olanlar için de cerrahi yöntemle bu kanserler ortadan kaldırılabilmektedir.

Stj. Dr. Özlem Filiker