Ayak Bileği Ağrısı

Bileklerde bulunan eklem, kas, kemik ya da tendonlarda deformasyonun gelişmesi ile oluşan Ayak Bileği Ağrısı'nın tedavisinde, alçı, fizik tedavisi ve ilaç tedavisi yöntemleri uygulanmaktadır.

Ayak Bileği Ağrısı Nedir?

Ayak bileği ağrısı, geçirilen travmalara ya da ciddi sağlık problemlerine bağlı olarak meydana gelebilir. Bileklerde bulunan eklemler, kaslar, kemikler ya da tendonlarda herhangi bir deformasyonun gelişmesi ile ağrı duyumu oluşmaya başlar. Ayak bilekleri insan vücudunun en hassas yerlerinden biri olduğu ve vücudun tüm ağırlığını taşıdığı için, ağrı hissi günlük yaşam aktivitelerinin engellenmesine yol açabilir.

Hastada yalnızca sol ayak bileği ağrısı ya da sağ ayak bileği ağrısı şikayeti görülüyorsa, genellikle bilek burkulması ya da doku zedelenmesi gibi sebeplerden kaynaklanır. Ancak her iki bilekte de ağrı varsa ve kişinin yürümesini zorlaştırıyorsa, bu durumu tetikleyen sebebin acilen teşhis ve tedavi edilmesi gerekir.

Sabah uyanınca ayak bileği ağrısı şikayetinin oluşması genellikle geçici bir durumdur. Önceki gün içerisinde yoğun fiziksel aktivite yapılması, vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla protein alınması ya da uyurken bileklerin doğru şekilde konumlandırılmaması/boşlukta kalması gibi sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Bu durumlarda ağrı hissi birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterecektir. Ancak birkaç gün geçmesine rağmen şikayetler geçmiyorsa, ayak bileği ağrısı ve şişmesi gibi komplikasyonlar bir arada görülüyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana danışmak gerekir. 

Ayak Bileği Ağrısı Belirtileri

Ayak bileği ağrısı, geçirilen fiziksel travmalara ya da vücutta görülen diğer sağlık problemlerine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Sebebin belirlenebilmesi için ağrı hissine eşlik eden diğer semptomların da değerlendirilmesi gerekir. Ayak bileği ağrısı belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Yürürken Zorluk Çekmek: Özellikle düz olmayan, engebeli zeminlerde yürürken ayak bileklerinde şiddetli bir ağrı duyumu oluşur. Bu ağrı bileklerin çok yorulduğu uzun mesafeli yürüyüşlerde de görülür.
  • Ayaklarda Hassasiyet: Özellikle bileklerde ağrı, ayak tabanında yanma, gerginlik ve karıncalanma ile ortaya çıkar. 
  • Ayak Bileklerinde Şişlik: Ayaklar ve bileklerde ödem oluşması ile meydana gelir. Şişlik aynı zamanda gerginlik ve ağrı hissine yol açar.
  • Sık Burkulma: Ayak bileği burkulduğunda eklemleri birbirine bağlayan dokular zedelenir. Bu durum şişlik ve ağrı hissine yol açar. Burkulmanın sık sık tekrarlaması dokularda kalıcı ve ciddi bir deformasyonun olduğunu gösterir.
  • Güçsüzlük Hissi: Ayakta dururken ya da hareket halindeyken diz kapağı ve ayak bileği ağrısı şikayetlerinin yanı sıra, ayakların vücudu taşıyamadığı hissi ile görülür. Yürürken ayak bileği ağrısının şiddeti katlanılamaz boyutlara gelebilir ve hastanın kendini güçsüz hissetmesine yol açar.
  • Aksama: Yürürken bileklerde hissedilen ağrı nedeniyle hasta ayağını yere tam olarak basamaz. Aynı zamanda ağırlığını ağrı olmayan bileğine verdiği için aksama ihtiyacı duyabilir.

Ayak bileği ağrısı birçok sağlık sorununa bağlı olarak meydana gelebilir. Bu nedenle hastada görülen semptomlar da değişiklik gösterecektir. Yaygın olmasa da bilek ağrısına eşlik eden yüksek ateş, kılcal damar çatlaması, yorgunluk ve ani sancı gibi belirtiler de görülebilir.

Ayak Bileği Ağrısı Nedenleri

Ayak bileği ağrısı geçirilen kazalara, yaralanmalara, maruz kalınan travmalara ya da vücuttaki çeşitli hastalıklara bağlı olarak meydana gelir. Ağrıya yol açan sağlık sorununun belirlenebilmesi için belirtilerin incelenmesi gerekir. 

Ayak bileği ağrısına yol açan sağlık sorunları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bilek Burkulması: Ayak bileğinin kuvvetli ve ani şekilde, dönmeye alışkın olmadığı yönde doğru kayması ile meydana gelir. Bu sorunun sık sık tekrarlaması sonucunda kronik ağrılar ve inatçı semptomlar gelişecektir.
  • TendinitAyak bileği tendonlarının iltihaplanması durumuna verilen isimdir. Özellikle spordan sonra ayak bileği ağrısı şikayetinin oluşmasındaki en yaygın sebeptir. Sporcularda çok sık görülen bu durum, romatizmal kaynaklı sağlık sorunları ya da ters hareketlerin yapılması sonucunda oluşur.
  • Romatizmal Hastalıklar: İltihaplı romatizma adıyla da bilinen romatoid artrit hastalığı başta olmak üzere, romatizmal sağlık sorunları ayak bileği ağrısına yol açar. Bileklerde şişlik görülmesi, ağrıdan sonraki en yaygın belirtisidir. Bu rahatsızlıklar vücudun kendi bağışıklık sistemi aracılığıyla zarar gördüğü durumlarda ortaya çıkar.
  • Osteosarkom Ayak bileği ağrısı kanser nedeniyle görülüyor olabilir. Halk arasında kemik kanseri olarak bilinen bu hastalık, özellikle kollarda ve bacaklarda yaygın görülür. Kemik dokusunun deforme olması ile birlikte katlanılamaz boyutlarda ağrı şikayeti oluşur. Bunun yanı sıra bitkinlik, halsizlik, iştahsızlık ve yüksek ateş gibi semptomlar da görülebilir.
  • Huzursuz Bacak SendromuÖzellikle gece ya da dinlenirken ortaya çıkan ayak bileği ağrısı şikayeti, huzursuz bacak sendromu nedeniyle görülebilir. Bileklerde ağrı, gerilme ve çekilme hissi gibi şikayetlere yol açar.
  • Bel FıtığıBel fıtığı ayak bileği ağrısına neden olabilen bir sağlık problemidir. Hastalığının gelişmesi ile birlikte ayaklarda uyuşukluk hissi ve bilek kemiklerinde zayıflık oluşabilir. Bu durum bileklerde ağrıya, ayağın boşluğa basıyormuş gibi hissedilmesine ve sık burkulmalara yol açar.
  • Eklem Enfeksiyonları: Ayak bilekleri eklemlerinde bakteriyel ya da viral enfeksiyonların oluşması ağrı şikayetine yol açar. Bu enfeksiyon bileğe yakın sinirlerde gelişmişse dinlenirken, yürürken, ayakta dururken ya da koşarken ayak bileği ağrısı görülecektir.
  • ObeziteObezite ya da fazla kiloların varlığı, kişinin ağırlık merkezinin değişmesine ve böylece yürürken ayakların yanlış basmasına neden olur. Bu durum bileklerde bulunan tendonların, kasların ya da eklemlerin deformasyonuna yol açarak ağrıyı tetikler.
  • Gebelik: Gebelik döneminde görülen hormonal değişimler, vücutta ödem oluşmasına yol açar. Bu durum ayaklarda ve bileklerde şişmeye yol açarak baskı oluşturur. Böylece bilek ağrısı meydana gelir.

Ayak bileği ağrısında etkili olduğu düşünülen, ancak henüz tıbbi olarak kanıtlanamamış olan hastalıklardan biri de guttur. Gut hastalarının çoğu ayak parmaklarındaki ağrı ile birlikte bileklerde de şiddetli ağrı duyumu olduğunu belirtmiştir. Ancak bu durum tıbbi olarak henüz ilişkilendirilememiş ve kanıtlanamamıştır.

Ayak Bileği Ağrısı Teşhisi 

Ayak bileği ağrısı şikayetinin teşhis edilmesi, hastanın fiziki muayenesi sırasında şikayetlerini dinlerken yapılabilir. Ancak bu ağrıya yol açan sebebin ya da hastalığın belirlenebilmesi için çeşitli tahlil ve tetkikler uygulanmalıdır. Bilek ağrısının geçirilen bir kaza, yaralanma, travma ya da altta yatan bir hastalığa bağlı olarak gelişmiş olması teşhis yöntemlerini doğrudan etkileyecektir. Ancak her durumda tıbbi görüntüleme yöntemlerinden yardım alınarak anatomik bütünlüğünün korunduğundan emin olmak gerekir.

Ayak bileği ağrısı teşhisinde kullanılan yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

  • Fiziki MuayeneHastanın şikayetleri detaylı olarak dinlenir. Ardından ağrının ne kadar süredir devam ettiği, herhangi bir kaza ya da travma geçirip geçirmediği, yaşı, kilosu, fiziksel aktivite rutini gibi bilgiler öğrenilir. Ağrının görüldüğü bileklerde şişlik, ısı artışı, hassasiyet, kızarıklık, morarma ya da kılcal damar çatlaması gibi bulguların olup olmadığı incelendikten sonra yapılacak tetkikler belirlenir.
  • Kan TahliliHastadan alınan kan örneğinde kanser hücrelerinin ürettiği kimyasalların varlığı, enfeksiyon belirtileri, hormonal değerler ya da romatizmal hastalıklara dair bulgular aranır. Bu sayede bilek ağrısına yol açan hastalık doğru şekilde teşhis edilebilir.
  • Tıbbı Görüntüleme Teknikleri: Özellikle kişi yakın zamanda kaza ya da travma geçirmiş ise röntgen filmi çekilmelidir. Bu sayede anatomik bütünlüğün korunup korunmadığı kolayca tespit edilebilir. Yumuşak doku zedelenmeleri, tendon iltihaplanması ya da ödem gibi şüpheler için ultrasonografi yöntemleri kullanılır. Tümör oluşumu ya da doku kopması gibi durumlardan şüphelenilmesi halinde ise MR (Manyetik Rezonans) yönteminden yardım alınır.

Ayak bileği teşhisi için yapılan tetkiklerin ardından hasta için en uygun olacak tedavi yöntemi belirlenecektir.

Ayak Bileği Ağrısı Tedavisi

Ayak bileği ağrısı, birçok farklı sebebe bağlı olarak gelişebileceği için tedavi yöntemleri de çeşitlilik gösterir. 

Genel olarak tedavide kullanılan yöntemler şu şekildedir:

  • Alçı Uygulaması: Ayak bileğinde görülen ağrı, kemiklerde meydana gelen çatlak ya da kırık gibi sorunlar nedeniyle ortaya çıkıyorsa uygulanır. Kemikler yeniden anatomik bütünlüğünü kazanacak şekilde alçıya alınır. İyileşmenin ardından alçı çıkarılır ve gerekli görülürse fizik tedavi uygulanır.
  • İlaç TedavisiEklem enfeksiyonları, tendinit, bilek burkulması, kemik kanseri, doku zedelenmesi, burkulma ya da romatizmal hastalıkların tedavisinde uygun ilaçların kullanımına yer verilir. Genellikle antibiyotik ilaçlar, romatolojik ilaçlar, ağrı kesiciler, ödem söktürücü ilaçlar ya da kas gevşeticiler reçete edilir.
  • Onkolojik Tedavi: Ayak bileği ağrısının sebebi kemik kanseri ise radyoterapi, kemoterapi ya da immunoterapi tedavilerinin uygulanması gerekir.
  • Cerrahi Müdahale: Bel fıtığı, kemik kanseri ya da çoklu kemik kırılmaları karşısında cerrahi müdahale yapılması gerekebilir. Bunun için hastanın operasyona ne kadar uygun olduğu detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.
  • Fizik Tedavi: Özellikle ayak bileklerinde ödem oluşması ya da geçirilen kazalar sonrasında fonksiyon kayıplarının yaşanmaması için uygulanır. Hastanın fizik tedavi egzersizlerini düzenli olarak yapması, ayak bileği çevresindeki dokuların sağlığını yeniden kazanabilmesi için oldukça önemlidir.

Ayak bileği ağrısına sebep olan sağlık sorunu tespit edildikten sonra, hekiminiz en uygun tedavi seçeneğini önerecektir. Bu tedavileri ihmal etmek ya da geri çevirmek, sağlık problemlerinin ve şikayetlerin daha fazla ilerlemesine yol açacaktır.

Ayak Bileği Ağrısı Tedavi Edilmezse 

Ayak bileği ağrısı geçirilen bir travma ya da kaza nedeniyle meydana geliyorsa, genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşme gösterir. Ancak yaralanma sırasında eklemler, kemikler, tendonlar, bağlar, sinirler ya da damarlar deforme olmuşsa ağrı duyumu devam eder. Bu durumlar karşısında uygun tedavinin sağlanmaması, ayak bileğinde kalıcı hasarlara yol açar. Özellikle kemik kırıkları ve çatlakları yanlış şekilde kaynayarak iyileştiğinde kalıcı yürüme bozukluklarına neden olabilir.

Ayak bileği ağrısı uzun süre boyunca devam ediyorsa ve ağrı şiddeti giderek artış gösteriyorsa kemik kanserinin habercisi olabilir. Bu durumda hastanın en kısa sürede tedaviye başlaması, kanser evresinin ilerlemesini ve yayılma riskini azaltacaktır. Aksi halde tedavi süreci çok daha zorlu bir hale gelir ve ölüm risklerine yol açabilir.

Ayak bileği eklemlerinde ya da tendonlarında görülen enfeksiyonlar ilerlemeden tedavi edilmelidir. Aksi halde iltihaplanma sorununa yol açarak tedaviyi daha zorlu bir hale getirir. Tüm bu süreç içerisinde hastanın ağrı duyumu çok şiddetli olacağı için günlük yaşam alışkanlıklarını yerine getirirken zorluk yaşayacaktır.

Ayak bileğinde görülen deformasyonlar tedavi edilmediği sürece daha kötü bir hale gelir. Böylece ilerleyen dönemlerde fonksiyon bozuklukları, yürüme güçlükleri, kalıcı aksama ve hareketlerde büyük bir kısıtlama gibi sonuçlar doğurabilir. Tüm bu problemlerin engellenebilmesi için, birkaç gün içerisinde iyileşme göstermeyen tüm ağrıların uzman bir ortopedist tarafından muayene edilmesi önemlidir.

Ayak Bileği Ağrısına Ne İyi Gelir?

Ayak bileği ağrısını hafifletmek için yapabileceğiniz bazı uygulamalar ve doğal kürler bulunur. 

Bunlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Soğuk Uygulaması: Soğutucu spreyler ya da buz uygulamaları yapmak, bileklerde görülen ağrı ve şişlik gibi sorunların giderilmesinde etkili olacaktır. Yapılan her buz uygulaması, en fazla 20 dakika boyunca sürdürülmelidir. Ardından 1.5 saat kadar ara verilir ve gerek duyulursa tekrarlanabilir. Gün içerisinde ortalama olarak 3 ila 5 defa kadar yapılabilir.
  • Ayakları Yükseltmek: Ayakları kalp seviyesinin üzerinde olacak şekilde yükseltmek, kan dolaşımının düzenlenmesini sağlar. Aynı zamanda ödem oluşumunu engelleyeceği için ağrı duyumunun azalmasına yardımcı olacaktır. Ayakları yükseltirken altına mutlaka yastık ya da farklı nesnelerle destek kurmak gerekecektir.
  • İstirahat: Ağrı, şişlik ve hassasiyet gibi şikayetlerin olması halinde kişinin bol bol istirahat etmesi gerekir. Aksi halde zedelenen dokular daha fazla tahribata uğrayacaktır. Bu durumu engellemek için hareket ederken baston ya da koltuk değneği gibi destekler kullanılması, ağırlığın bileklere verilmesini engelleyecektir.
  • Bandaj Uygulamaları: Ağrıyan bölgenin bandaj ile sarılması, bileklerin anatomik bütünlüğünü sağlamasına yardımcı olacaktır. Ancak bu uygulama sırasında bandajı çok sıkmak kan dolaşımını engelleyerek kişinin daha çok acı çekmesine ve daha geç iyileşmesine de yol açabilir. Bu nedenle bilinçsizce uygulanması tavsiye edilmez.
  • Bitki Çayları: Ihlamur, nane, yaban mersini ve yeşilçay gibi doğal bitkiler vücutta bulunan ödemin atılmasını sağlayarak kişiyi rahatlatır. Ödemin atılması ile birlikte bileklere uygulanan basınç azalır ve ağrı hissi giderilir. Ekinezya, karahindiba ve enginar yaprağı gibi bitkiler ise iltihap giderici oldukları için tercih edilebilir.
  • Doğal Kürler: Ayak bileği ağrısı fazla kilolar ya da eklem enfeksiyonları gibi sebeplerden dolayı görülüyorsa, tedaviyi desteklemek amacıyla bu kürlerden yardım alınabilir. Maydanoz suyu kürü, bal-zencefil kürü ya da sarımsak kürü gibi uygulamalar yapılabilir.

Ayak bileği ağrısına iyi gelen uygulamalardan herhangi birini yapmadan önce mutlaka uzman bir ortopedist tarafından muayene yapılması gerekir. Doğal kürler ya da bitki çayları gibi gıda takviyeleri yapılmadan önce hekiminize danışmanız da oldukça önemlidir. Aksi halde kullandığınız ilaçların etkileri azalabilir ya da beklenenden fazla etki görülebilir. Her iki durumda ciddi komplikasyonlara yol açacaktır. 

Ayak Bileği Ağrısına Ne İyi Gelmez? 

Ayak bileği ağrısına iyi gelmeyen durumların başında, fazla kiloların varlığı gelir. Kişinin ideal vücut ağırlığının üzerinde bulunması yürüyüş ve duruş bozukluklarına yol açarak vücudun denge merkezinde değişikliklere yol açar. Bu durum yürüme sırasında bileklerin ters hareketler yapmasına, sık burkulmalara ve kemiklerin çok fazla yük taşımaktan dolayı deforme olmasına yol açar.

Gün içerisinde çok yoğun fiziksel aktivite yapılmasına rağmen yeterince dinlenmemek, egzersiz yaparken ayakların doğru şekilde basılmaması, ayağa ve aktiviteye uygun olmayan ayakkabıların seçilmesi, ayağı tam olarak sarmayan ayakkabı tercihleri, yeterli kalsiyum alınmaması, uzun süre hareketsiz kalınması ve şikayetlerin ihmal edilmesi gibi durumlar da ayak bileği ağrılarına iyi gelmeyen durumlar arasında yer alır.

Ayak Bileği Ağrısı İlaçları

Ayak bileği ağrısının tedavisi için bir ya da birden fazla ilaç grubundan yardım alınması gerekebilir. 

Bu ilaçlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Antibiyotik İlaçlar: Eklemlerde ya da diğer dokularda enfeksiyon oluşumu ve iltihaplanma gibi bulgular saptanıyorsa antibiyotik ilaçların kullanımı önerilir. Bu ilaçlar doktorun önerdiği dozda, sıklıkta ve belirtilen süre boyunca düzenli olarak alınmalıdır. Gerekli durumlarda antibiyotik etkili kremler de reçete edilebilir.
  • Ağrı Kesici İlaçlar: Tablet, jel ya da krem formunda bulunan bu ilaçlar ağrı duyumunu azaltarak kişinin şikayetlerini gidermeye yardımcı olur. Ağrı hissi devam ettiği sürece hekimin önerdiği dozda kullanılabilir.
  • Kas Gevşetici İlaçlar: Ayak bileği ağrısı yapılan ters hareketlere bağlı olarak ve kas sıkışması gibi sebeplerden dolayı görülüyorsa reçete edilir. Tablet ya da krem formunda kullanılabilir.
  • Romatolojik İlaçlar: Ayak bileğinde görülen ağrı, romatolojik hastalıklara bağlı olarak gelişiyorsa reçete edilir. Altta yatan hastalığın tedavi edilmesi ile birlikte ağrı şikayeti de giderilmiş olacaktır.
  • Ödem Söktürücü İlaçlar: Hastada görülen ağrının sebebi bileklerde ödem oluşması ise reçete edilir. Kişinin daha sık idrara çıkmasını sağlayarak toplanan ödemin vücuttan atılması prensibi ile etki gösterir. Ancak yan etkilerin görülmemesi ve ciddi komplikasyonların yaşanmaması için kesinlikle hekim tarafından reçete edilmesi önemlidir.
  • Onkolojik İlaç Tedavileri: Ayak bileğinde görülen ağrının sebebi kemik kanseri ise, hastanın onkolojik tedavi alması gerekir. Bu sayede kanserin ilerlemesi önlenebilir ya da yavaşlatılabilir.

Kullanılacak ilaç, ağrı duyumuna yol açan sebebe bağlı olarak ve kişiden kişiye göre farklılık gösterecektir. Bu nedenle hekim tarafından reçete edilmeyen hiçbir ilacın kullanılmaması ve reçete edilen ilaçların kimseyle paylaşılmaması oldukça önemlidir.

Ayak Bileği Ağrısı Ameliyatı 

Ayak bileği ağrısına sebep olan travma ya da hastalık kişinin genel sağlık durumunu büyük oranda olumsuz etkileyecekse cerrahi müdahale uygulamaları yapılmalıdır. Bu uygulamalar için hastanın genel sağlık durumu, kronik hastalıkların varlığı, yaşı, kilosu, cinsiyeti ve operasyonun yarar/zarar dengesi detaylı bir şekilde incelenir. Tüm şartlar uygunsa ve cerrahi işlem hastanın sağlığını korumak adına gerekliyse ameliyat kararı alınır.

Ayak bileği ağrısı için yapılan ameliyatlar genellikle ciddi sakatlanmalar, çoklu kemik kırıkları ya da kemik kanseri vakaları için uygulanır. 

Operasyonların temel prensipleri kısaca şu şekildedir:

  • Ciddi Sakatlıklar: Geçirilen kazalar sonucunda ayak bileğindeki anatomik bütünlük bozulmuşsa laparoskopik (kapalı yöntem) cerrahi ile müdahalede bulunulması gerekir. Aksi halde sinirler, kaslar, bağlar, tendonlar ya da damarlar kalıcı şekilde deformasyona uğrayarak fonksiyon kayıplarına yol açacaktır.
  • Çoklu Kemik Kırıkları: Ayak bileğinde bulunan kemikler birden fazla yerden kırılmışsa, serbest dolaşan kemik parçaları varsa ya da küçük küçük ve çok sayıda kemik kırığı görülüyorsa alçı uygulamalarının yapılması yanlış olacaktır. Kemiklerin sağlıklı şekilde kaynayabilmesi ve anatomik bütünlüğün yeniden sağlanabilmesi için kapalı yöntem cerrahi uygulanmalıdır.
  • Kemik Kanseri: Kemikte görülen tümörün ya da kanserli dokuların vücuda yayılmasını önlemek amacıyla cerrahi operasyon uygulanır. Bu operasyon sırasında kanserli kemik dokusu kesilerek vücuttan çıkarılır. Yerine implantlar, organ bağışı ile sağlanan kemikler ya da kişinin kendi fibula kemiği yerleştirilir. Yedek kemik adıyla da bilinen fibula kemiği tek başına yeterli desteği sağlayamayacağı için, çıkarılan kanserli kemik dokusu sıvı azotla arındırılarak ve içi antibiyotikli kemik çimentosu ile doldurularak yeniden kullanılabilir.

Ayak bileği ağrısı ameliyatlarından sonra iyileşme sürecinde hassas davranmak gerekir. Bu süreçte hekim tarafından reçete edilen ilaçların uygun şekilde kullanılması ve önerilerin kesinlikle ihmal edilmemesi sağlık açısından oldukça önemlidir.

Hamilelikte Ayak Bileği Ağrısı

Hamilelikte ayak bileği ağrısı şikayeti yaygın görülen bir durumdur. Bu şikayet, herhangi bir travma ya da sağlık sorunundan bağımsız olarak iki farklı sebebe bağlı olarak gelişir:

  • Hormonal Değişimler: Gebelik dönemi ile birlikte vücuttaki tüm hormon dengeleri değişim göstermeye başlar. Bu durum ödem ve şişlik gibi şikayetleri de beraberinde getirerek eklemlerde, özellikle dolaşımın daha zayıf olduğu ayak bileklerinde ağrı duyumuna yol açar. Hormonal değişimlerin yarattığı bir diğer sebep ise vücut hassasiyetinde meydana gelen artıştır. Vücudun hassaslaşması, ağrı eşiğinin düşmesine ve kişinin kendini güçsüz hissetmesine neden olabilir.
  • Vücut Ağırlığının Artışı: Hamilelikle birlikte vücudun yağ tutması, ödem toplaması, bebeğin ağırlığı, suyu ve plasenta gibi etmenlerden dolayı vücut ağırlığı büyük oranda artar. Bu artış genellikle vücudun adapte olabileceğinden daha kısa bir sürede gerçekleştiği için ayak bilekleri ağırlığı taşımakta güçlük çekebilir. Böylece gebelik dönemi süresince ağrı duyumu ortaya çıkacaktır.

Hamilelikte ayak bileği ağrısı şikayeti altta yatan bir hastalığa ya da travmalara bağlı olarak görülmüyorsa, doğumun ardından kendiliğinden iyileşme gösterecektir. Ancak ağrılar çok şiddetli ise ve uzun süre boyunca azalmıyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana danışmak gerekir.

Çocuklarda ve Bebeklerde Ayak Bileği Ağrısı

Çocuklarda ayak bileği ağrısı, birçok farklı duruma bağlı olarak meydana gelebilir. Özellikle kazaların ve yaralanmaların yoğun görüldüğü çocukluk dönemlerinde kemik çatlakları, kas zedelenmeleri, kemik kırılmaları, tendon zedelenmeleri ya da sinir hasarları meydana gelebilir.

Çocukluk döneminde yaşanan ayak bileği ağrısı şikayetlerinin bir sebebi de büyüme döneminin sürüyor olmasıdır. Büyüme çağında kemik uzamaları devam ettiği için bileklerde ağrı hissi meydana gelir. Ancak şişlik, kızarıklık ya da renk değişimleri gibi semptomlar görülüyorsa kesinlikle uzman bir doktordan yardım alınması gerekir.

Bebeklerde ayak bileği ağrısının oluşması, genellikle doğumsal ya da doğumdan sonraki ilk dönemler içerisinde meydana gelen kemik çıkıklarına bağlı olarak meydana gelir. Bebeğinizin acı çektiğini düşünüyorsanız, özellikle kalça, bacak ve bileklerinde hassasiyet gözlemliyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekir.

Çocuklarda ve bebeklerde görülen ayak bileği ağrısı şikayeti, tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çeşitli anatomik hastalıklara bağlı olarak da meydana gelebilir. Eklem ve tendon iltihaplanmaları, enfeksiyon hastalıkları, kemik deformasyonları, kemiklerde gelişen iyi huylu tümörler ya da kemik kanseri gibi hastalıklar bu şikayete neden olacaktır.

Ayak Bileği Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Ayak bileği ağrısı şikayetinin oluşması ve birkaç gün içerisinde kaybolmaması durumunda vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınması gerekir. Bunun için özel sağlık kuruluşları ya da devlet hastanelerinin Ortopedi ve Travmatoloji Bölümlerine başvurulur. Uzman bir ortopedist (ortopedi uzmanı) tarafından yapılan muayenenin ardından farklı bir bölüme sevk verilebilir.

Ayak bileği ağrısı kanser nedeniyle görülüyorsa Onkoloji Hastalıkları, iltihaplı romatizma gibi hastalıklar nedeniyle görülüyorsa Romatoloji Bölümü ya da eklem enfeksiyonları nedeniyle görülüyorsa Enfeksiyon Hastalıkları Bölümlerine yönlendirme yapılır.

Makaleyi faydalı buldun mu?
5
0
Makeleyi Paylaşın