Göz Altı Dolgusu Nedir?

Yaşın ilerlemesiyle beraber göz çevresinde oluşan kırışıklar ve estetik açıdan iyi görünmeyen bölgeler için göz altı ve çevresine göz altı dolgusu yapılmaktadır.

Göz altı ve göz çevresi, ilerleyen yaşın getirdiklerinden etkilenerek estetik açıdan güzelliğini kaybedebilmektedir. Bu durumu etkileyen fiziksel ve çevresel faktörler bulunmaktadır. Yaşlanmanın etkisiyle kırışıklık ve belirginleşen yüz hatları, göz çevresinde de görülmektedir.

Göz altı dolgusu, sadece göz bölgesi için üretilmiş olan bir dolgu maddesi ile gözaltı çukurlarının doldurulması ve kişinin estetik açıdan daha hoş bir görünüme sahip olması için yapılan işlemdir. Estetik açıdan vücutta ilk yaşlanan bölgelerden biri göz altları olarak bilinmektedir. Yaş ilerledikçe kişinin gözaltı kısmında bulunan yağ dokusu incelmeye başlar ve bunu kas dokularının gevşemesi takip eder. Dokulardaki bu değişiklik kişinin göz altlarında çukura benzer görüntülere sebebiyet verebilir ve yüz daha yaşlı bir görünüm alır. Aynı zamanda kişi daha yorgun ve bakımsız görünmeye başlar. Genç yaşlarda da çevresel faktörler sebebi ile oluşabilen bu yaşlanma sebebi ile kişide estetik açıdan rahatsız edici bir görüntü oluşabilir.

Göz Altı Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır? 

Göz altı dolgusu yaptıranlar genellikle bu işlemi estetik görünümün daha güçlü olması adına yaptırmaktadırlar. Kaz ayakları veya göz altı çukurları çok nadir durumlar haricinde sağlıkları açısından bir sorun teşkil etmese de hastalar yüz bölgesinde zarar görmüş dokular sebebi ile estetik açıdan daha yaşlı bir görünüme sahip olabilirler. Göz altı dolgusu öncesi birçok hastada görülen durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Kaz ayakları,
  • Göz altı bölgesinde morarmalar,
  • Göz altı bölgesinde çukurlaşma,
  • Göz altı bölgesinde şişlik,
  • Yüzde daha yaşlı bir görünüm,
  • Yorgun bir görünüm

Bu tip durumlar pek çok hastanın özgüvenini ciddi ölçüde etkileyebilmektedir. Estetik açıdan yaşanan sorunlar hastalarda daha çok psikolojik etkilere sebebiyet vermektedir. Bu sebeple kolay ve kısa tedaviler ile bu sorunlar giderilmekte ve hastalar kolay yöntemler ile tedavi edilebilmektedirler.

Göz Altı Dolgusu Nasıl Yapılır?

Göz altı ışık dolgusu olarak da bilinen bu tedavi yöntemi ile kişinin göz altı bölgesindeki dokuların hidrasyon seviyesinin artırılması hedeflenir. Böylelikle bu bölgenin rengi ve esnekliği değişir ve ışığı daha iyi yansıtabilir hale gelir. Bu da hastalarda daha genç ve canlı bir görünüm yaratmaya yardımcı olur. İşlemin yapılış aşaması ise şu şekildedir:

  • Göz çevresi detaylı bir şekilde muayene edilir,
  • Hastanın ten rengi ve göz çevresinin ölçüsü göz önünde bulundurularak en uygun tedavi içeriği belirlenir,
  • Hastanın göz çevresine çok düşük miktarda olmak kaydı ile anestezi yapılır,
  • Hastanın yüzünde makyaj var ise bu makyaj temizlenir,
  • Gerekli noktalara aşılama yapılır,
  • Göz çevresi tonik ile temizlenir,
  • Kızarıklık önleyici krem gerekli bölgelere sürülür,
  • Islak pamuk ile tampon yapılır,
  • İşlem tamamlanır.

İşlem ortalama her bir göz için 15 dakika toplam da 30-35 dakika sürmektedir ve ince uçlu bir şırınga ile yapılmaktadır. Hasta lokal anestezi sebebi ile işlemin yapılış anında herhangi bir şey hissetmez. Dudak dolgusunda kullanılan ince uçlu şırıngalar kullanıldığından dolayı hastada işlem sonrasında herhangi bir yara meydana gelmez.

Göz Altı Dolgusu Riskleri Nelerdir?

İşlemin bilinen herhangi bir riski bulunmamaktadır. İşlemin kesinlikle bir uzman tarafından ve güvenilir bir klinikte gerçekleştirilmesi gerekir. Göz bölgesi son derece hassas olduğundan dolayı yapılacak yanlış bir işlem veya enjekte edilecek uygunsuz bir madde hastaya ciddi zararlar verebilir. İşlem sonrasında görülen yan etkiler aşağıdaki gibidir:

  • Bölgede hafif kızarıklık (72 saat içerisinde geçecektir),
  • Ödem,
  • Şişme,
  • Morarma.

Bu yan etkiler işlemin yapılış esnasında ne kadar hassas davranıldığına ve hastanın cilt yapısına bağlı olarak görülebilir. Kuru ciltli hastalarda kızarıklıkların geçmesi biraz daha uzun sürebilir. İşlem sonrasında belirtilen yan etkiler dışında bir durum yaşanıyorsa mutlaka doktora başvurulmalı ve doktor durum hakkında bilgilendirilmelidir.

Göz Altı Dolgusu Sonrası

Göz altı dolgusu sonrası hastalarda gözlemlenen değişiklikler aşağıdaki gibidir:

  • Göz çevresinde gergin bir görünüm,
  • Göz çevresinde pürüzsüz bir görüntü,
  • Göz altlarında şişliklerin tamamen yok olması,
  • Genç bir görünüm,
  • Cilt renginde açılma.

Operasyon sonrasında hastalarda ilk 2 gün ufak kızarıklıklar meydana gelebilmektedir. Fakat işlem tamamlandıktan sonra hastanın görünümünde büyük ölçüde farklar görülmektedir. Hastaların çok daha genç bir görünüm elde edebilecekleri bu işlem son derece acısız ve kolay bir şekilde tamamlanabilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Göz Altı Dolgusu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Göz altı dolgusu fiyatları nedir?

İşlem kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Yaşa ve göz altında oluşan çukurlara bağlı olarak hastanın farklı dozlarda dolgulara ihtiyacı olabilir. Bu sebeple her hasta için tek bir fiyat belirlemek mümkün değildir. Aynı zamanda fiyatlar işlemin yapıldığı kuruma ve yapan doktora göre de farklılık gösterebilmektedir. Bu sebeple işlem öncesi uzman ile görüşüp kurumdan fiyat bilgisi istemek gerekir.

Dr. Hande Erölmez

Göz altı dolgusu zararları var mı?

Göz altı dolgusunun bilinen herhangi bir zararı yoktur. İşlemlerin uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesi işlemin verimliliği açısından büyük önem taşımaktadır. İşlem sonrası ödem veya morarma görülebilir bu şırınganın girişi sebebi ile gerçekleşebilir. İşlem sonrasında hastanın göz çevresinde kısa süreli kızarıklıklar meydana gelebilir bu durum normal karşılanır.

Dr. Hande Erölmez

Göz altı dolgusu kalıcı mı?

Sonuçlar hiçbir hastada tamamen kalıcı olmamaktadır. Dolgunun kalıcılık süresi hastanın cilt tipine, yaşına ve cilt rengine göre farklılık göstermektedir. Genellikle 9 ayın sonunda dolgu etkisini tamamen kaybetmektedir. Bu sebeple işlem 9 ay sonra tekrar tekrarlanabilir.

Dr. Hande Erölmez

Kimler göz altı dolgusu yaptırmamalı?

Hamile bayanlara veya emzirme döneminde olan bayanlara göz altı dolgusu önerilmemektedir. Aşılanacak olan ürün bebeğe yan etkide bulunabilir. Bu sebeple göz altı şikayeti olan hamile bayanların doğum sonrası emzirme dönemi bittikten sonra işlem yapmaları tavsiye edilmektedir. Kanser tedavileri ve kemoterapi gören kişilerin de işlemi yaptırması önerilmemektedir. Tiroid hastalıkları benzeri metabolik hastalıkları ve şeker hastası (diyabet) olanların özellikle uzman hekim görüşü almaları işlem öncesinde muhakkak önerilmektedir.

Dr. Hande Erölmez