Tavuk Karası

Işığın olmadığı veya az olduğu ortamlarda görme yeteneğinin net olmaması hastalığı olan Tavuk Karası (Gece Körlüğü) tedavisi için altta yatan hastalığın bulunması gereklidir.

Tavuk Karası Hastalığı Nedir?

Halk ağzında tavuk karası hastalığı olarak bilinen hastalık tıp dünyasında nyctalopia yani gece körlüğü anlamına gelmektedir. Bu hastalık gece güneş ışınları yokken veya herhangi bir az ışıklı ortamda kişinin görme yeteneğinin azalmasıdır. Kişideki hastalığın derecesine bağlı olarak net görememe ile birlikte bazen hiç görememe gibi şikayetler de olabilmektedir. 

Gece görüşü, gündüz görüşünden farklıdır. Geceleri gözün rengi algılama yeteneği azalır. Kişinin algıladığı renkler neredeyse siyah, beyaz ve gri ile sınırlıdır. Genel görme yeteneği de yani görme keskinliği de azalır ve merkezi görüş alanının netliği azalır. Ek olarak, hareketli nesneleri görmek duran nesnelerin görmekten daha kolaydır. Bu sebeplerin hepsi gece görüşünün gündüz görünüşünden farklı olmasına yol açar.

A vitamini (retinol) eksikliği gece körlüğüne neden olabilir. Yetersiz emilim ve yetersiz beslenme olan hastalarda sıklıkla göz ardı edilir.

Bu aslında tam bir hastalık değildir. Altta yatan başka bir sebebin belirtisi de olabilir.

Bu durum kişinin hayat kalitesini düşürmek ile beraber bir araba sürerken veya bir yolda karşıdan karşıya geçerken aniden gelen araba ışığına bağlı olarak, kişinin görüşünün kaybolması ve buna bağlı olarak kaza geçirmesi gibi durumlara sebep olabilir.

Gece körlüğünün tedavisinde genellikle altta yatan sebep temel belirleyicidir. Eğer kişinin katarakta bağlı olarak gece körlüğü geliştiyse, katarakt tedavisi veya glokom (göz içi tansiyonu) sebebiyle gece körlüğü geliştiyse bu durumun tedavisi yapılarak gece körlüğünün de tedavi edilmesi sağlanır. 

Tavuk Karası Belirtileri Nelerdir?

Aşağıdaki belirtiler ve şikayetler tavuk karası rahatsızlığına sahip olan kişilerde görülebilir.

  • Tavuk karasının yani gece körlüğünün tek belirtisi karanlıkta görmekte zorluk yaşamadır. Gözleriniz parlak bir ortamdan düşük ışıklı bir alana geçtiğinde, örnek olarak güneşli bir ortamdan perdeleri kapatılmış loş ışıklı bir ortama girdiği zaman kişinin görme problemi yaşaması en belirgin şikayetlerdendir.
  • Ayrıca gece körlüğüne sahip kişiler araba sürerken yoldaki diğer arabalarından farlarından veya yoldaki ışıkların aralıklı olması sebebiyle kötü görüş veya taşıt kazası gibi problemler yaşayabilmektedir.
  • Bunun dışında gece körlüğü olan birisinin geceleri yıldızları veya karanlık bir odada cisimleri görmesi engellenebilir.

Gece körlüğü aslında altta yatan başka bir hastalığın veya tıbbi durumun sonucu ortaya çıkar.

Bu altta yatan farklı hastalıklardan dolayı gece körlüğü ile alakalı başka belirtiler de ortaya çıkabilir. Bu belirtiler altta yatan hastalığa bağlı olarak meydana gelir. 

Aşağıdaki gibi bazı belirtiler görülebilmektedir: 

  • Göz ağrısı gece körlüğüyle alakasız gibi görülebilir. Ancak altta yatan başka hastalık buna sebebiyet verebilir. Bu bazen göz yanması olarak da tarif edilebilir.
  • Mide bulantısı da benzer olarak etkilenen sinirlerden kaynaklanabilir.
  • Baş ağrıları nadiren de olsa kişide görülebilir. Bu genellikle gözdeki başka bir problemin sonucunda tavuk karası adı verilen durumun oluşması ile beraber görülür.
  • Bulanık veya bulutlu görüş adı verilen buğulu bir camın arkasından bakıyormuşçasına görme şikayetleri olabilir.
  • Işığa duyarlılıkta gece körlüğünde görülebilmektedir. Fazla ışık olduğunda kişi rahatsız olur ve elleriyle gözünü kapatır.

Tavuk Karası Nedenleri Nelerdir?

Gözde karanlıkta görmeyi sağlayan ve ışığın az olduğu zamanlarda hassas görmeye yarayan bazı hücreler vardır. Bu hücrelere çomak hücreler denir. Çomak hücre denmesinin sebebi şeklinden kaynaklanır. Bu çomak hücreler gözün retina adı verilen ağ tabakasının üzerinde bulunur. Bu hücrelerin herhangi bir şekilde etkilenmesi veya görüşünün sınırlanması sonucunda gece körlüğü meydana gelir.

Gece körlüğünün nedenleri göz bebeğinden veya gözün şeklinden optik sinire veya beynin kendisine kadar gözün hemen hemen her bölümünü etkileyebilir. Gece körlüğünün en yaygın sebepleri aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilir.

Glokom: Glokom halk arasında göz tansiyonu diye bilinen bir rahatsızlıktır. Gözü beyine bağlayan optik sinire verilen hasarın gözde basınca neden olduğu bir göz hastalığıdır. Bu, kalıcı olabilen ve görüşü bozabilen bir durumdur. Sıklıkla tavuk karası olarak da bilinen gece körlüğüne sebep olabilir.

Katarakt: Katarakt, göz merceği bulanıklaştığında ortaya çıkar. Bu genellikle göz merceğindeki protein birikimleri sebebiyle görülür. Genelde yaşlanma nedeniyle bu birikimler olur. Göz merceğinin şeffaflığını kaybetmesi sonucu görüntünün bulanıklaşması ve loş ışıklandırma olan ortamlarda dahil olmak üzere kişinin görüşü bozabilir.

Keratokonus: Bu, iris ve göz bebeği üzerindeki saydam hücre tabakası olan korneanın dışa doğru bir koni şekline dönüştüğü bir durumdur. Bu, ışığın göze girişini bozar ve durumun bir belirtisi gece körlüğü olabilir. 

Diğer semptomlar bozuk ve bulanık görme, parlak ışıklar ve kamaşma sorunları ve göz kızarıklığı veya şişmesi olabilir. Sorun genellikle her iki gözü de etkiler ve kişinin kontakt lens takmasını zorlaştırır. 

Tıbbi profesyoneller keratokonusa neyin neden olduğundan emin değildir. Genetik veya göz alerjileri ile ilişkili olabilir. Yıllar içinde yavaş ilerleyen hafif keratokonusu olan insanlar yıllık göz muayenelerinden ve gözlük takmaktan faydalanırlar. Hücre büyümesini yavaşlatmak için reçeteli göz damlası da alabilirsiniz. Nadir durumlarda, kornea nakline ihtiyacınız olabilir.

Miyopluk: Doktorların miyop dediği yakın görüşlü insanlar uzaktaki nesneleri doğru bir şekilde göremezler. Bu durum göz merceğinin gelen görüntüyü sarı benek adı verilen görmenin gerçekleştiği yere kırması gerekirken, bu yerin önüne doğru kırmasıdır. Bu durumun sonucunda, artık ışığı doğru bir şekilde odaklayamayan göz, gece net göremeyebilir. 

A Vitamini Eksikliği: A vitamini veya retinol gözün sağlıklı görebilmesi için gerekli bir birleşiktir. A vitamini içeren besinlerin tüketilmesinden sonra retinadaki ışığı emen ve göz işlevini destekleyen bir protein oluşturulabilir. A vitamini eksikliklerinin görme problemlerinde rol aldığı kanıtlanmıştır. Gece körlüğünün de yaygın bir sebebi A vitamini eksikliğidir

Retinitis pigmentoza: Bu hastalık retinaya (gözün ağ tabakası) zarar veren bir grup nadir görülen göz hastalığıdır. Düşük ışıkta görme güçlüğü ile sonuçlanan genetik bir bozukluktur. Bu durum meydana geldiğinde kişiler geceleri net göremez.

Tavuk Karası Teşhisi

Tavuk karası aslında tam anlamıyla bir hastalık değil bir sonuçtur. Altta yatan bir hastalık vardır. Bunun sonucunda da tavuk karası yani gece körlüğü oluşur. Doktorlar gece körlüğünü teşhis ederken altta yatan sebebi genellikle araştırırlar.

Gece körlüğünü tanımlamak için anamnez denilen ve hastanın tıbbi ve hayat öyküsünün gözle alakalı olan kısmının dinlendiği bir sohbet ile tavuk karasının teşhis edilme aşaması başlar. Bu anamnez alınırken doktor aşağıdaki soruları hastaya sorabilir.

Bu sorular:

  • Geç saatlerde ışık azken evde veya dışarıda gezerken görüşünüz zorlaşır mı?
  • Gece araba sürerken görme problemleri yaşıyor musunuz?
  • Karanlıkta diğer insanların yüzünü tanımakta zorluk yaşıyor musunuz?
  • Geceleri evde karanlıkta dolaşırken sık sık bir nesneye veya mobilyaya çarpar mısınız?
  • Uzun süre ışıklı bir yerde kaldıktan sonra karanlık bir odada görmek uzun zaman alıyor mu?

Bu soruların birçoğunun cevabı gece körlüğü problemi yaşayanlarda evettir. Bu da doktorun gece körlüğü düşünmesini sağlamaktadır. 

Gece Körlüğü Testi 

Işık refleksini ölçmek için testler 

  • Gözlük veya kontakt lensler için kişinin göz derecesini ölçmek için testler uygulanabilir. Bu genellikle görme keskinliği testi denilen bu testte renkleri görme yeteneği ve uzağı görme yeteneği olmak üzere doktor tarafından bir levha aracılığıyla değerlendirme yapılır. Bu test snellen levhası denilen levha ile yapılır.
  • Kornea, göz kapakları, iris, lens ve sklera dahil olmak üzere gözün önündeki yapıları incelemek için yarık lamba muayenesi yapılabilir. Yarık lamba muayenesi doktorların sıklıkla kullandığı bir tür mikroskop işlevi gören alet ile göze bakılma işlemidir.
  • Retina (ağ tabaka) veya gözün arkasındaki diğer görme ile ilgili herhangi bir yapıda meydana gelmiş hasar varlığını aramak için detaylı bir retina muayenesi yapılabilir. Bu muayene yapılacağı zaman genellikle göz bebeğini büyütmek için hastaya bir göz damlası verilir. Yarım saat beklendikten sonra özel yöntemler ile retina muayenesi yapılabilir.

Elektroretinogram

Göz doktoru çomak ve koni hücrelerinin ışığa maruz kaldığı zaman elektriksel tepkilerini ölçen bir elektroretinogram testi isteyebilir. Bu test, gözün ışığı algılayan kısmı olan retinanın anormal fonksiyonunu tespit edebilir. Aslında tam anlamıyla bir tavuk karası testi olarak değerlendirilebilir. 

Elektroretinogram glokom ve diğer göz hastalıklarının veya inme gibi beyni etkileyen koşulların neden olduğu merkezi ve periferik görme problemlerini tespit edebilen görsel alan testidir.

Tavuk Karası Tedavisi

Gece körlüğü için yapılacak tedavi mutlaka altta yatan sebebe bağlı olarak planlanır. Kişinin altta yatan hastalığının tedavi edilmesi durumunda gece körlüğü de doğal olarak gerileyecektir. Bu sebeple altta yatan hastalığın teşhisi çok değerlidir.

Yaşa Bağlı Tavuk Karası Tedavisi

Altta yatan durum eğer yaşla ilgili bir görme gerilemesi ile ilişkili ise doğru görmeyi desteklemeye yardımcı olabilecek, kişiye uygun olarak derecelendirilmiş tipte gözlük veya kontakt lens takmayı içerebilir. Bu gözlük ve lens tedavisi diğer tıbbi rahatsızlık durumlarında da kullanılabilir.

Güneş gözlüğü takmak da gözü ultraviyole ışıktan koruyabilir ve bu da az göz hasarına neden olabilir.

A Vitamini Eksikliği Tedavisi

Sebep A vitamini eksikliği olduğunda, tedavi diyete daha fazla A Vitamini içeren besinler eklemeyi içerebilir.  A vitamini içeriği zengin kaynaklar: Yumurtalar, havuç, koyu ve yeşil yapraklı sebzeler, süt.

Daha ciddi vakalarda göz ameliyatı gerekebilir. 

  • LASIK (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis): Halk dilinde lazer ameliyatı olan bu teknik görüşü iyileştirmek için korneanın (gözün en önü) şeklini değiştiren bir ameliyat türüdür.
  • Glokom Tedavisi: Bu ameliyatta göz içindeki odaların basınçlarını eşitlemek için odalar arasında bir kesi yapılabilir.
  • Katarakt Ameliyatı: Kişinin kendi göz merceği çıkarılır ve yerine yapay bir göz merceği yerleştirilir. Bu ameliyat sayesinde gece körlüğü de gerileyebilir.

Bazı durumlarda, gece körlüğü tedavi edilmeyebilir. 

Eğer kişi Retinitis pigmentosa hastalığı sebebiyle bir gece körlüğü yaşıyorsa şu anda etkili bir tedavisi olmayan bir hastalık ile karşı karşıya demektir. Bazı göz cihazları ve terapi hizmetleri belirtileri azaltmaya ve kişinin yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte etkinliği üzerinde hala çalışmalar yapılan bir tedavi yöntemi olan stem cell (kök hücre), retinitis pigmentosa tedavisi de uygulanabilmektedir. Bu yöntem sayesinde tavuk karası kök hücre tedavisi ile onarılmış olabilir. Kişinin kök  hücreleri retina hücrelerine dönüştürülmeye çalışılır. 

Gece körlüğünün neden olabileceği bazı riskleri azaltmak için önlem almak faydalı olabilir. 

  • Bu gece araba sürmemek
  • Mümkün olan her yerde ışıklandırmayı sağlamak
  • Karanlık ortamlarda hareket etmekten kaçınmak gibi önlemler alınabilir.

Tavuk Karası Tedavi Edilmezse

Tavuk karası tedavi edilmediği zamanlarda aşağıdaki durumlar ve şikayetler ortaya çıkabilir.

Bunlar:

  • Görme alanı azalması kalıcı olarak meydana gelebilir. Tavuk karası durumundaki kişilerin altta yatan temel hastalığa bağlı olarak gece körlüğü ihmal edildiği zaman görme alanının daralması kalıcı olarak meydana gelebilir.
  • Kazalar karanlıkta görmeyen kişilerin başına gelebilecek tehlikeli durumlardan birisidir. Gece araba sürerken nispeten karanlık bir yerde bir trafik kazası geçirme ihtimali mevcuttur.
  • Katarakt ve gece körlüğü üst üste gelmiş olabilir. Katarakt görülen kişilerde tavuk karası görülebilir iken aynı zamanda tavuk karası görülen hastalarda bu durum ciddiye alınmazsa katarakt gelişebilir.
  • Görme keskinliğinde azalma oluşabilir. Kişinin görme keskinliği azaldığı zaman nesneler bulanık olarak görülür. Bu da gece körlüğü görülen kişilerde tedavi ihmal edildiği zaman sıklıkla görülen bir durumdur.
  • Kistoid maküler ödem denilen durum aslında göz içinde bir top şeklinde sıvı birikmesidir. Bu durum görmeyi tamamen veya kısmen engelleyebilir. Tedavi edilmeyen gece körlüğü sonrasında meydana gelebilir. Tedavi genellikle cerrahi müdahaledir.

Tavuk Karasına Ne İyi Gelir?

Aşağıdaki yöntemler tavuk karası görülen kişilerde iyi olabilir.

Bunlar:

  • Kan şekerini uygun bir seviye aralığında tutmak önemlidir. Kan şekeri yüksek veya düşük olduğu zamanlarda gözün görme kalitesine direk olarak etki eden bir faktördür. Bu sebeple kan şekerini düzenleyecek bazı yiyecekler ve düzenli kan şekeri takibi tavuk karası gelişmiş kişiler için önemlidir. Bu yiyecekler kuruyemişler ve sumak olabilir.
  • Kataraktın önlenmesine yardımcı olabilecek antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından zengin yiyecekler yemek hem katarakta hem de buna bağlı olarak gelişen gece körlüğüne iyi gelebilir. Bu besinlere örnek olarak sarımsak ve brokoli verilebilir.
  • A vitamini içeren besinlerden zengin bir diyete sahip kişilerde gece körlüğünün gerilediği tıbben ispatlanmış bir bilgidir. Bu sebeple havuç ve balkabağı gibi turuncu gıdalar, mango ve süt ürünleri tüketilebilir.
  • Gece daha sakin bir hayat geçirmek gece körlüğüne bağlı olarak oluşan problemleri azaltmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte bulunulan odanın iyi ışıklandırılması da işe yarayabilir.

Tavuk Karasına Ne İyi Gelmez?

Aşağıdaki yiyecekler ve durumlar tavuk karası olan kişiler için kötü sonuçlar doğurabilir.

Bunlar:

  • Karanlık zamanlarda yani güneş ışığı olmadığında araba kullanmak gece körlüğü olan kişilerde trafik kazalarına sebep olabilir. Bunun sonucunda da ölüm meydana gelebilir. Basit gibi görünen bu durumun  sonucu ağır olabilir.
  • Sigara içme göz problemleri olan kişilerde kötü sonuçlara sebep olabilir. Gözde meydana gelen oksijen radikalleri göze zarar verir ve kişinin gece körlüğüne sebep olan katarakt gibi bazı durumların kötüleşmesine sebep olur.
  • Kan şekerini anlık olarak fazla yükselten besinler de göze zarar verebilir. Bu besinler yüksek yapay krema içeren pastane ürünleri ve şerbetli tatlılar olabilir.
  • Alkol almak bir çok göz probleminin kötüleşmesini sağlayan bir tetikleyicidir. Alkol alan kişilerin görme ile ilgili problemleri arttığı tıbben ispatlanmıştır.

Tavuk Karası Ameliyatı

Cerrahi genellikle gece körlüğü ilerlemiş ve gece körlüğünün altında başka bir durum olduğunda planlanır.  Genellikle kişilerin şikayetleri çok ileridir ve görme seviyeleri  oldukça düşüktür. Bu ameliyatlardan sonra kişilerin görme keskinliği ve görme mesafesi artabilir.  Gece körlüğünün altında yatan temel hastalığın tedavisiyle gece körlüğü de geriler.

LASİK (Laser-Assisted in Situ Keratomileusis): Halk arasında lazer ile göz ameliyatı olarak bilinen bu ameliyatta, gözün en önünde bulunan yapı olan korneanın, lazer yardımıyla düzeltilmesi esasına dayanan bir cerrahi yöntem vardır. Her göz yapısı bu ameliyat için uygun değildir. Doktor öncesinde hastayı bu ameliyat için uygun olup olmayacağına göre değerlendirir. 

Gözünde ışığı kırma problemi sonucunda gece körlüğü yaşayan kişiler bu ameliyat sonucunda nispeten iyileşebilir. Bu ameliyat hamilelerde ve emziren kadınlarda yapılamaz. Bir damla ile hastanın gözü uyuşturulur. Daha sonra bu işlem yapılmaya başlanır. Ameliyattan yaklaşık 1 gün sonra hasta normal günlük işlerini yapacak seviyeye geri dönebilir.

Glokom AmeliyatıEğer gece körlüğünün sebebi glokom yani halk arasında bilindiği üzere göz tansiyonuysa glokom tedavi edilerek gece körlüğü şikayetleri azalabilir. Bu ameliyatta önemli olan glokomun oluşmasında sebep olan faktörün ne olduğudur. Sebebe yönelik cerrahi işlemde farklı olacaktır.

Bazı glokom çeşitleri

  • Soyulma Glokomu
  • Neovasküler Glokom
  • Pigment Glokomu

Bu glokom çeşitlerinde genellikle lazer ile ameliyat yöntemleri kullanılır. Kişi ameliyat sonrasında günler içinde günlük hayatına tekrar dönebilir.

Katarakt Ameliyatı: Eğer bir gece körlüğünün altında yatan durum katarakt hastalığı ise kataraktın tedavisiyle gece körlüğü şikayetleri de azalır. Bu hastalarda katarakt ameliyatı yapılabilir. Katarakt ameliyatının günümüzde en sık kullanılan ve halk arasında da lazer ile katarakt ameliyatı olarak bilinen bir tekniği vardır. 

Bu ameliyatla gözde küçük bir kesi açılarak içeriye ufak bir cihaz ile giriş yapılır. Bu cihazın yaydığı dalgalar aracılığıyla sorunlu göz merceği parçalar halinde dışarı çıkarılır. Çıkarılan merceğin yerine yapay bir mercek yerleştirilir.

Hamilelikte Tavuk Karası

Hamilelik sırasında bir kişide gece görme güçlükleri ve karanlıkta nesneleri görememe gibi şikayetler varsa muhtemelen gece körlüğü gelişmiş demektir. Hamileliğin genellikle 5 veya 6. ayından itibaren bildirilme sıklığı artan bu durumun altında yatan temel sebep genellikle A vitamini eksikliği ile ilişkilendirilir. 

Artan vitamin A ihtiyacını gece karşılayamayınca bu belirtilerin ortaya çıkması muhtemeldir. Bu sebeple gebelikte A vitamini alımını arttıracak havuç ve balkabağı gibi turuncu renkli besinleri tüketmek son derece önemlidir.

Bildirilen vakaların birçoğunda gebelikten sonra bu durumun düzeldiği ve kalıcı olmadığı yönündedir.

Çocuklarda Tavuk Karası

Çocukluk veya ergenlik döneminde gelişen gece körlüğü, görme bozukluğunun devam ettiği kalıtsal bir bozukluk olan retinitis pigmentosanın en erken belirtisi olabilir. Bu durum sadece gece körlüğü yapmaz. Başka görme problemleri de genellikle zamanla ortaya çıkar. Bu hastalığın henüz tam anlamıyla bir tedavisi yoktur.

Gözdeki çomak hücrelerd, rhodopsin adı verilen bir proteinin azalması sonucunda ışığa duyarlılığının azalması meydana gelebilir. Bu duruma neden olan A vitamini eksikliğidir. Genellikle şiddetli olmayan gece körlüğüne neden olur ve görme yeterli vitamin seviyeleri besinler aracılığıyla alındığında genellikle eski haline dönebilir. 

Bebeklerde Tavuk Karası

Gece körlüğü çok sayıda konjenital (doğuştan) ve kalıtsal retina hastalığının bir belirtisi olarak veya A vitamini eksikliğinin bir sonucu olarak bebeklerde ortaya çıkabilmektedir. 

Miyop hastalığı olan veya olmayan konjenital gece körlüğü olan kişilerde kalıtsal bir özellik olarak bu durum ortaya çıkar ve genellikle yaşam boyunca bu durum görülebilir. 

Nadiren de olsa glokom adı verilen durum bebeklerde de görülebilir. Göz tansiyonu olarak bilinen bu hastalığın gece körlüğü yapabileceği ve çocuklarda da görüldüğü bildirilmiştir.

Bebeklerde bu durumun teşhis edilebilmesi son derece zordur. Sürekli gözlerine elini götüren bebeklerde anne tarafından şüphelenilmesi durumunda bir göz doktoruna başvurmak faydalı olabilir.

Tavuk Karası için Hangi Doktora Gidilir?

Aşağıdaki belirtiler ve şikayetleriniz varsa bir göz hastalıkları uzmanına gidilmesi gerekir.

Bu belirti ve şikayetler:

  • Gece araba sürerken karşıdan gelen araba farının göze geldiği andan sonra geçici bir görüntü kaybı yaşayan kişiler
  • Gece karanlık bir odada yürürken mobilyalara veya bazı nesneleri görememe buna bağlı olarak meydana gelen kazalar yaşayan kişiler

Altta yatan başka bir sebeple birlikte gece körlüğünün geliştiği durumlarda kişilerde göz ağrısı, göz yanması ve göz kaşıntısı gibi şikayetler. 

Bu şikayetler ile birlikte kişi buğulu bir camın arkasından bakıyormuş gibi gördüğünü hissediyorsa mutlaka bir doktora başvurması gerekir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
2
Makeleyi Paylaşın

Tavuk karası ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Gece Körlüğü Nasıl Görür?

Gece körlüğüne sahip kişilerin şikayetleri arasında en çok gece az ve bulanık görme vardır. Bu şikayetlere ek olarak kişi görüşünü buğulu bir camın arkasından bakıyormuşçasına şeklinde ifade eder. Genellikle gece karanlık bir odada yürürken mobilyaları veya herhangi bir nesneyi göremez ve çarpar.

Ass. Dr. Samet Töken

Gece Körlüğü Hangi Vitamin Eksikliğinde Görülür?

Gece körlüğü A vitamini eksikliğinde görülebilir.  A vitamini gözde çomak hücreler adı verilen ve karanlıkta ışığı ayarlamayla birlikte hassas görmeyi sağlayan bir hücre üzerinde etkilidir. Bu hücrede rhodopsin adı verilen protein, A vitamini sayesinde üretilmektedir. Bu sebeple A vitamini eksikliğinde bu rhodopsinin üretimi sekteye uğrayabilir. Böylece çomak hücreleri gece hassas görme görevini tam anlamıyla yapamaz.

Ass. Dr. Samet Töken

Tavuk Karası Genetik Mi?

Her tavuk karası genetik sebeplerle oluşmaz. Ancak retinitis pigmentoza adı verilen genetik bir göz hastalığının sonucunda tavuk karası meydana gelebilir. Genetiğin bu durumda rolü vardır. Bazı doğuştan glokoma sahip bebeklerde de tavuk karası durumu görülebilir. Bu glokom da genetik yolla geçiş sağlayabilir.

Ass. Dr. Samet Töken