Göz Yanması

Göz yanması, basit bir sebepten oldukça karmaşık bir sebebe kadar çeşitli nedenlerle gelişebilecek bir durum olup tedavide de duruma göre yollar izlenmektedir.

Göz yanması, basit bir sebepten oldukça karmaşık bir sebebe kadar çeşitli nedenlerle gelişebilecek bir durumdur. Göz yanması bazı durumlarda çeşitli belirtilerle de beraber olabilmektedir. Göz ağrısı, gözde sulanma veya göz akıntısı gibi belirtilerin de eşlik edebileceği göz yanması durumu, bazı durumlarda ise tek başına görülebilmektedir. 

Günlük hayatta sık bir şekilde polen ve rüzgarlarla karşı karşıya kalınmaktadır. Bu tür çevresel nedenler sonucunda göz yanmasının gelişebilmesi muhtemeledir. Genelde bu sebeple gelişen göz yanması için ek bir tedavi gerekmemektedir. Fakat bazı durumlarda göz yanması birtakım ciddi göz hastalıklarının bir belirtisi olarak karşımıza çıkabilmektedir.  

Göz Yanması Belirtileri

Göz yanması başlı başına bir belirti olarak kabul edilmektedir. Göz yanması durumu bazı durumlarda, birtakım hastalıklar sonucu oluşabilmektedir. Dolayısıyla bu hastalıklar sonucunda oluşan göz yanmasında ek birtakım belirtiler de görülebilmektedir. Fakat bazı durumlarda ise göz yanması tek bir belirti olarak karşımıza çıkabilmektedir.

  • Gözde kuruluk hissinin bir sonucu olarak göz yanması görülebilmektedir. Göz yanmasının bir sonucu olarak da gözde kuruluk görülebilmektedir. Özetle bu iki durum genellikle birbirini destekler şekilde bulunmaktadır.
  • Göz yanması ve göz sulanması durumu da birlikte görülebilmektedir.
  • Göz yanması baş ağrısı halsizlik gibi durumlarla da birlikte görülebilmektedir.
  • Göz yanması ve batması durumu da bazen birliktelik gösterebilmektedir.
  • Gözde kaşıntı
  • Görmede azalma

Göz Yanması Nedenleri

Göz yanması durumu çeşitli mekanizmalar sonucunda oluşabilmektedir. Bu sebepten dolayı ilgili tedaviye başlamadan önce bu nedenlerin net bir şekilde bulunması gerekmektedir. Bu şekilde göz yanmasının tedavisi en etkin bir şekilde sağlanabilmektedir. Göz yanmasının nedenleri arasında genellikle çevresel faktörler gösterilmektedir. Çevresel faktörlere ek olarak bazı göz hastalıkları, bazı alerjiler de göz yanmasına neden olabilmektedirAğladıktan sonra göz yanması, bilgisayara bakarken göz yanması veya uykusuzluktan göz yanması oldukça sık bir şekilde karşımıza çıkmaktadır.

Göz Yanmasının Çevresel Nedenleri

  • Tozlu havalara maruziyet durumunda veya kirli havaya maruz kalınması sonucunda gözde yanma görülebilmektedir. Havada çeşitli kimyasallar bulunmaktadır, özellikle kirli havalarda bu kimyasalların sayısı artmaktadır. Zararlı olan bu kimyasallar sadece göz yapısına değil, deriye de ciddi zararlar verebilmektedir.
  • Aşırı rüzgarlı havaların da gözlerde yanmaya neden olabileceği bilinmektedir.
  • Saç spreylerinin aşırı derecede kullanılması veya kullanımı esnasında spreyin göze temasıyla da göz yanması meydana gelebilmektedir.
  • Uzun süre güneşe maruz kalınması gibi durumlarda da gözlerde yanma hissi oluşabilmektedir. Uzun süre güneşe kalmış gözlerde, göz yanmasına ek olarak gözlerde kızarıklık ve buna benzer belirtiler de görülebilmektedir. Uzun süreli güneşli ortamlarda önlem almayan bireylerde görme kaybının azalması gibi bir durum gelişebilmektedir.
  • Uzun süre havuz suyuna maruz kalan gözlerde, havuz suyundaki klordan kaynaklı olarak yanma görülebilmektedir.
  • Sigara dumanına aşırı derecede maruz kalınan bölgelerde de göz yanması görülebilmektedir. Bazı hastalarda ufak bir sigara dumanı bile göz yanmasına sebep olabilmektedir. Sigara dumanına hassasiyeti olan bireylerin, sigara içilen alandan sigara içilmeyen alana geçmeleri durumunda, gözlerindeki rahatlamayı hissetmeleri; gözlerindeki yanmanın sigara kaynaklı olduğunu kanıtlar nitelikte olacaktır.
  • Saç boyaları da göz yanmasına neden olabilmektedir.
  • Lens takınca göz yanması oluşması da bazı durumlarda gözlenebilmektedir.

Göz Hastalıklarına Bağlı Göz Yanması

  • Göz nezlesinin bir sonucu olarak göz yanması görülebilmektedir. Göz nezlesi, göz kapağının iç bölümünde yer alan bölgeyle gözün beyaz kısmı olarak bilinen sklerayı örten zarın iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
  • Göz kuruluğunun bir sonucu olarak da göz yanması durumu görülebilmektedir. Göz kuruluğuna neden olabilecek bazı sistemik rahatsızlıklar bulunabilmektedir.
  • Göz yorgunluğu ve ışık korkusu gibi durumlar sonucunda göz yanması görülebilmektedir.
  • Gözün herhangi bir sebep sonucunda bakteriyel veya viral bir enfeksiyonuyla birlikte göz yanması görülebilmektedir.

Göz Yanmasının Alerjik Sebepleri

  • Polenlere maruz kalınması durumunda göz yanması görülebilmektedir. Bu durum özellikle bahar aylarında daha sık görülmektedir.
  • Parfüm ve kolonyalara maruz kalınması durumunda veya bu ürünlerin göze teması durumunda da göz yanması görülebilmektedir.
  • Hayvanlarla beraber yaşayan insanlarda, bu hayvanların kepekleriyle temas halinde göz yanması görülebilmektedir.

Göz Yanması Teşhisi

Göz yanması veya gözde kaşıntı gibi durumlar çeşitli sebeplerin sonucunda gelişebilmektedir. Göz yanmasının etkin tedavisi açısından, doktorlar tarafından ayrıntılı bir hasta öyküsü alınması gerekmektedir. Göz yanmasına ek olabilecek bazı belirtileri veya göz yanmasının ne kadar süredir var olduğu hakkında doktorunuza gerekli bilgileri eksiksiz bir şekilde söylemeniz gerekmektedir. Gerektiği takdirde göz doktorları tarafından yarık lamba adı verilen bir alet kullanılarak, göz detaylıca incelenebilmektedir. Yarık lamba aletiyle incelemeden önce göz yüzeyine floresan bir boya uygulanabilmektedir. Bazı durumlarda ise gözde var olabilecek bir bakterinin varlığından emin olmak adına, göz akıntısı örneği alınabilmektedir.

Göz Yanması Tedavisi

Göz yanmasına neden olabilecek çeşitli durumlar var olduğu için, bu nedenlerin tespit edilmesi tedavi açısından oldukça önem arz etmektedir. Bakteriyel bir enfeksiyon sonucunda gelişmiş olan göz yanması durumunda göz damlası halinde antibiyotikler kullanılabilmektedir. Bazı bakteriyal göz enfeksiyonlarının bir sonucu olarak oluşan göz yanması için damlalar yeterli olamayabilmektedir. Bu durumlarda ise ağızdan tablet yoluyla antibiyotik alınması gerekebilmektedir. Viral bir enfeksiyon sonucunda gelişmiş olan göz yanması durumunda ise ne yazık ki etkin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Viral enfeksiyonlar sonucunda oluşmuş olan göz yanması ortalama 2 – 3 hafta içerisinde kendiliğinden düzelebilmektedir.

Bazı durumlarda ise altta yatan neden bağlı olarak steroid etken maddeli göz damlaları kullanılabilmektedir. Steroid etken maddeli göz damlaları gözdeki kaşıntıyı ve iltihabı azaltabilecek bir etkiye sahiptir. Bu göz damlaları genellikle antibiyotik bazlı göz damlaları ile birlikte kullanılmaktadır. Özellikle göz ülseri adı verilen göz hastalığında bu tedavi kombinasyonu oldukça işe yaramaktadır. 

Bazı durumlarda ise göze yabancı bir cismin girmesinin sonucu olarak gözde yanma durumu görülebilmektedir. Eğer böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız, asla kendi başınıza çıkarmaya çalışmayınız. Tıbbı bir yardıma kesinlikle başvurmanız gerekmektedir. Doktorlar tarafından bu yabancı nesne güvenle çıkarılabilmektedir.

Göz Yanması Tedavi Edilmezse

Göz yanması genellikle çevresel nedenlerin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeplerden dolayı oluşan göz yanmasının kendiliğinden düzelmesi beklenmektedir. Fakat gözün bazı hastalıklarının bir sonucu olarak karşımıza çıkan göz yanmasının tedavi edilmemesi durumunda, ilgili hastalıklara bağlı istenmeyen durumlar gelişebilmektedir. Bu yüzden belirli bir süre geçmesine rağmen gözde yanma hissi devam ediyorsa ilgili göz hekimine başvurmak gerekmektedir.

Göz Yanmasına Ne İyi Gelir?

Göz yanması çeşitli durumların bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenlerden en başta olarak çevresel nedenler gösterilebilmektedir. Çevresel nedenlerin önlenmesiyle beraber göz yanmasının önüne geçilebilmektedir. Örneğin sigara içilen ortamlarda bulunan insanlarda göz yanması gelişebilmektedir. Bu durumun önlenmesi adına bireylerin her ne olursa olsun bu ortamlardan uzak durması gerekmektedir.

Göz yanmasına neden olabilecek bir başka durum parfüm veya deodorant gibi kozmetik ürünlerinin kullanımı esnasında göze temas etmesidir. Bu yüzden bu ürünleri kullanırken mümkün olduğunca göze temas etmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu ürünlerin göze teması sonucu göz yanması kaçınılmazdır.

Aşırı derecede klorlanmış havuzlarda yüzmek de göz yanmasının nedeni bilinen ve önlenebilen bir sebebidir. Bu durumun önlenmesi adına havuza veya denize girdiğiniz zaman, su geçirmeyen gözlüklerin kullanılmasıdır. Bu gözlüklerin kullanımı ile, suyun göze teması engellenmektedir. Bu basit önlem sayesinde gözde kızarıklık, gözde yanma gibi belirtilerin önüne geçilmiş olacaktır. 

Göz Yanmasına Ne İyi Gelmez?

Göz yanması çevresel, alerjik veya gözün kendine özgü hastalıklarının bir sonucu olarak karşımıza çıkabilmektedir. Çevresel nedenlerin önlenmesi oldukça basit olmakla beraber genellikle göz ardı edilmektedir. Sürekli sigara içilen bir ortamda bulunan bireyde göz yanması oluşması kaçınılmazdır. Bu yüzden bu ortamlardan uzak durmak gerekmektedir. Aynı zamanda aşırı rüzgarlı havalarda da dışarıya çıkıldığı zaman, rüzgarın göze temasıyla beraber gözde bir kuruluk olur ve bu durum da göz yanmasına neden olur. Bu yüzden hassas bir göz yapısına sahipseniz veya daha önce de aynı şikayetlere sahipseniz, bu havalarda da mümkün olduğunca dışarı çıkmamak önerilmektedir.

Göz Yanması İlaçları

Göz yanması çeşitli durumların bir sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Göz yanmasının tedavisinde bu nedenlerin tespit edilmesi gerekmektedir. Göz yanması tedavisinde altta yatan nedene bağlı olarak antibiyotik içerikli göz damlaları kullanılabilmektedir. 

Antibiyotik: Bakterilerin neden olduğu konjuktivit durumlarında göz yanması ve gözde kızarıklık gibi belirtiler görülebilmektedir. Antibiyotikler bazı durumlarda sistemik yol ile kullanılabilirken bazı durumlarda da göz damlası yoluyla kullanılmaktadır. Burada önemli olan husus, antibiyotiklerin yeterli derecede etki gösterebilecek geniş bir yelpazeye sahip olmasıdır. Antibiyotikli göz damlalarına Netilmisin, Kloramfenikol veya Tobramisin gibi ilaçlar örnek olarak gösterilebilmektedir.  

Netilmisin: Netilmisinin göz damlası formunda olan türevleri bulunmaktadır. Göz yanması durumunda ortalama olarak 1 hafta boyunca kullanılabilmektedir. Bazı durumlarda bu süre doktor kararınca uzayıp kısalabilmektedir. Genel olarak uygulanma şekli ise günde 4 kez göze damla yoludur. Netilmisin kullanan bireylerde bazı durumlarda göz kızarıklığı gelişebilmektedir. 

Kloramfenikol: Kloramfenikol de Netilmisine benzer şekilde göz damlası halinde kullanılabilmektedir. Sistemik yol aracılığıyla kullanılan kloramfenikolün bazı ek yan etkileri olabilmektedir. Bu yan etkiler arasında bulantı ve kusma öne çıkmaktadır. Yenidoğan bebeklerde sistemik olarak kullanılan kloramfenikolün “gri bebek sendromu” yapıcı etkisi bulunmaktadır.

Hamilelikte Göz Yanması

Göz yanması genellikle çevresel nedenlere bağlı olarak veya alerjenlere bağlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çevresel nedenlerin başında parfüm, tozlu hava ve saç spreyleri gibi durumlar karşımıza çıkmaktadır. Bu durumlara ek olarak sigara dumanına maruziyet sonucunda da gebelerde göz yanması görülebilmektedir. Hamilelikte göz yanmasından korunmak amacıyla gebelerin sigara dumanına maruz kalınan bölgelerden kesinlikle uzak durması gerekmektedir. Aksi takdirde sigara sadece göz yanmasına neden olmakla kalmayıp, bebekte de ek sıkıntılara neden olacaktır.

Çocuklarda Göz Yanması

Çocuklarda da erişkinlerde olduğu gibi göz yanması durumuyla karşılaşılmaktadır. Çocuklarda da tıpkı erişkinlerde olduğu gibi çevresel faktörler ön plandadır. Bu durumun önlenmesi adına çocukların sigara içilen ortamlardan kesinlikle uzak durmaları gerekmektedir. Buna ek olarak çocukların kolonya, parfüm gibi yakıcı maddelerden uzak durmaları gerekmektedir.

Bebeklerde Göz Yanması

Yenidoğan döneminde görülen konjuktivit durumlarında gözde kızarıklık, gözde sulanma, gözde akıntı ve gözde yanma gibi şikayetlerle karşı karşıya kalınabilmektedir. Yeniddoğan konjuktivitinin gelişmesindeki en önemli faktör olarak, doğumdan hemen sonra ek hastalıkları önlemek adına rutinde bebeklerin gözüne gümüş nitrat damlatılması gösterilebilmektedir. Bu durumun tedavisi olarak da başta “betadine” olmak üzere çeşitli antibiyotikli damlalar kullanılabilmektedir.

Göz Yanması için Hangi Doktora Gidilmeli?

Göz yanması çeşitli durumlar sonucunda görülebilmekle beraber genellikle kendiliğinden düzelmektedir. Fakat uzun bir süre geçmesine rağmen gözdeki yanma hissinin düzelmediği durumlarda göz doktoruna başvurmak gerekmektedir. Aynı zamanda sürekli göz yanmasına ek olarak bazı sistemik belirtileriniz varsa veya ani göz yanması oluşmuşsa da göz doktoruna başvurmanız gerekmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
1
0
Makeleyi Paylaşın