Hamilelikte Sırt Ağrısı

Gebelikte sırt ağrısı genellikle enseden bele kadar olan kısımda yer alan omurların ve kürek kemiklerinin ağrı hissiyatı ile karakterizedir. Kas gevşetici krem, fizyoterapi, sıcak kompres ve egzersiz gibi tedaviler vardır.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Nedir?

Sırt ağrısı hayatın birçok bölümünde kişinin karşısına çıkan, konforunu ve rahat hissetmesine engel olan ve nedenlerinin farklılaştığı bir tür fizyolojik rahatsızlıktır. Sırt ağrısı kendini birçok şekilde gösterebilmektedir. Bunların başında vücutta meydana gelen değişimlerin de etkisi vardır ve en önemlilerinden biri ise hamilelikte sırt ağrısı yaşanmasıdır.

Hamilelikte sırt ağrısının yaşanması neredeyse çoğu gebenin yaşadığı problemlerden biridir. Bu ağrı türü bebeğin büyümesi ile orantılı olacak şekilde artabilmektedir. Gebelikte sırt ağrısı genellikle enseden bele kadar olan kısımda yer alan omurların ve kürek kemiklerinin ağrı hissiyatı ile karakterizedir. Bu durum hamilelik süreci ilerledikçe değişkenlik kazanan bir problemdir ve genellikle hamileliğin bitmesi ile hamilelikte sırt ağrısının da belirtileri ortadan kalkar.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte sırt ağrısı bu dönemde görülen sorunlardan biri olarak gebelerin karşısına çıkmaktadır. Bu sırt ağrısı genelde gebeliğin ilerlemesi ile artabilmektedir. Gebelikte sırt ağrısı vücudun yeni yapısına ayak uydurabilmesinden kaynaklı bir durum olarak ele alınabilmektedir. Belirtilerinin en başında ise sırt omurlarında ağrı, hareket etmede zorluk, sırtta batmalar gelmektedir. Hamilelikte sırt ağrısının en önemli belirtisi ise boyun omurlarından bele kadar olan kısımda yaşanan akut bir ağrıdır.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Gebelikte görülen sırt ağrısı birçok nedene bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu duruma neden olan fizyolojik değişikliğin yanı sıra gebenin buna neden olan başka bir hastalığının da bulunabilmesi olasıdır.

Hamilelikte sırt ağrısının yaşanması genellikle sık görülen bir durumdur ve nedenleri şunlardır;

  • Bebeğin gelişimine bağlı vücutta meydana gelen ağırlık merkezinin değişmesi,
  • Gebenin normalden fazla kiloya sahip olması,
  • Gebelikte hareketsiz bir yaşam,
  • Hamileliğe bağlı duruş bozuklukları,
  • Zayıf karın kaslarına sahip olmak,
  • Gebe tarafından kullanılan çeşitli ilaçlar,
  • Kas yırtılmaları
  • Çeşitli enfeksiyonlar (ör. idrar yolları enfeksiyonu)
  • Hamilelik süresi boyunca gebeyi yoran ve zorlayan hareketler
  • Hamilelikte meydana gelen ve artış gösteren çeşitli hormonlar gibi birçok etmen hamilelikte sırt ağrısına neden olabilmektedir.

Hamilelikte sırt ağrısı vücutta meydana gelen değişikliklere bağlı olarak gelişebilen bir durumdur ve uzun sürmesi ve ağır olması halinde mutlaka doktora gidilerek muayene olunması gerekmektedir. 

Hamilelikte Sırt Ağrısı Teşhisi

Hamilelikte sırt ağrısının birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerin en başında ve sık olanı ise gebelikte bebeğin gelişimi ve vücut merkez ağırlığının değişmesi gelmektedir. Ancak bazı durumlarda gebelikte meydana gelen sırt ağrıları dayanılmaz bir hal alabilmektedir. Bu durumda doktora giden gebede sırt ağrısı teşhisi ilk olarak hasta öyküsü alınarak yapılır. Daha sonra dolaşım ile alakalı bir problem olup olmadığı araştırılır. 

Tüm bunlar ele alındığında teşhis için;

  • Hasta öyküsü alma,
  • Kan testleri,
  • Ultrason görüntüleme ile bebeğin gelişiminin izlenmesi,
  • Omurilik ve sinirsel bir durum için MR görüntüleme gibi yöntemlere başvurularak hamilelikte sırt ağrısına neden olan asıl kaynağa ulaşılabilmektedir.

Hamilelikte Sırt Ağrısının Tedavisi Nasıldır?

Gebelikte sırt ağrısının birçok nedeni olabildiği için tedavisi için de çeşitli yöntemler kullanılabilmektedir. Bu tedavi yöntemleri gebeyi rahatlatmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olduğu kadar bebeğe de zarar vermeyecek şekilde doktor tarafından planlanmaktadır. 

Hamilelikte sırt ağrısı için ise tedavi;

  • Kas gevşetici kremler,
  • Fizyoterapi,
  • Gebeliğe uygun yatış pozisyonları, 
  • Uygun duruş pozisyonu kazanması için egzersiz uygulaması,
  • Sıcak kompres uygulaması yapma şeklindedir. 

Bu yöntemlerin bazıları evde uygulanabilecek kolay yöntemlerdir. Ancak asıl neden öğrenilerek doktorun planladığı şekilde tedavi görmek en sağlıklı yoldur.

Hamilelikte Sırt Ağrısı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Hamilelikte sırt ağrısı genellikle gebeliğin özellikle son aylarına yaklaştıkça görülmeye başlanan bir sorundur. Bu durum gebelik ile birlikte ortaya çıktığında genellikle gebeliğin bitimi ile sonlanmaktadır.

Gebelikte sırt ağrısı tedavi edilmez ise içinde bulunduğu nedene göre çeşitli problemlere yol açabilir. Örneğin enfeksiyondan kaynaklı bir sırt ağrısı varsa ve tedavi edilmezse enfeksiyon ciddi boyutlara ulaşabilir. Bu ve bunun gibi nedenler olabileceğinden gebe mutlaka uzmandan geç kalmadan yardım almalıdır.

Hamilelikte Sırt Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte sırt ağrısı için evde ya da uzman bir doktor tarafından uygulanacak olan birçok tedavi vardır. Bunların bazıları ağrıları hafifletmek için ve semptomları azaltmak için evde uygulanacak yöntemler olarak ele alınmaktadır.

Hamilelikte sırt ağrısına iyi gelen şeyler ise;

  • Uygun bir pozisyon ile uyumak,
  • Düzenli egzersiz yapmak,
  • Sıcak veya soğuk kompres uygulama,
  • Uygun ve doğru duruş pozisyonunda bulunma,
  • Rahat ayakkabılar giyme,
  • Uzun sürede ayakta kalmama,
  • Besleyici ve düzenli beslenme,
  • Her türlü zorlayıcı hareketlerden kaçınma gibi evde yapılacak birçok şey gebelikte sırt ağrılarını hafifletmekte ve gebeye daha olumlu bir ortam hazırlamaktadır.

Hamilelikte Sırt Ağrısına Ne İyi Gelmez?

Hamilelikte sırt ağrısı çok sık rastlanılan, gebelerin yaşamını olumsuz etkileyerek yaşam kalitelerini düşüren bir durum olmaktadır. Özellikle bu dönemde yaşanan sırt ağrıları bebeğin gelişimine bağlı olarak annenin vücudunun yeni bir form kazanmasından kaynaklanmaktadır. Bu noktada hamilelikte sırt ağrısına iyi gelmeyecek birçok şey de mevcuttur.

Hamilelikte sırt ağrısına iyi gelmeyen şeyler;

  • Çok fazla ayakta kalmak,
  • Zorlayıcı ve ağır hareketlerde bulunma,
  • Normalin üstünde kilo artışı,
  • Stresli durum ve ortamlarda bulunma,
  • Hareketsiz bir yaşam sürme,
  • Uygun olmayan, desteksiz yatış ve oturuş pozisyonlarında bulunma gibi birçok etmen hamilelikte sırt ağrısına iyi gelmeyebilmektedir. Bu noktada bu tip davranışlardan kaçınmak ve uzman bir doktor ile tedavi planlamak gebelikte sırt ağrısı yaşanmasını azaltmaktadır.

Hamilelikte Sırt Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Gebelikte sırt ağrısı genellikle çoğu gebenin hamilelik sırasında yaşadığı bir durumdur. Bu durum zaman geçtikçe ve bebeğin büyüyüp ağırlaşması ile daha da artabilmektedir. Özellikle de geçmeyen ve sıklıkla kişiyi rahatsız eden fazla ağrı olması durumunda gebe doktora gitmelidir. Hamilelikte sırt ağrısı için gidilecek doktor ise öncelikle kadın doğumdur. Sırt ağrısına neden olan şey gebeliğin oluşumu ile olmuş olabilir. Ancak bunun dışında başka bir nedenden ise doktor ortopedi doktoruna ya da nöroloji doktoruna da yönlendirebilmektedir.

Makaleyi faydalı buldun mu?
0
0
Makeleyi Paylaşın

Hamilelikte Sırt Ağrısı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte sırt ağrısı ne zaman başlar?

Hamilelik döneminde sırt ağrısı oldukça sık görülen bir sorundur. Bu durum genellikle gebeliğin 3. veya 4. ayından sonra başlar. Hamilelikte sırt ağrısı hamileliğin özellikle ilerleyen zamanlarında bebek gelişimine bağlı olarak daha da artabilmektedir.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte sırt ağrısı cinsiyet belirtisi midir?

Gebelikte yaşanan sırt ağrılarının cinsiyet habercisi olabileceği düşünülmektedir. Ancak hamilelikte sırt ağrısı yalnızca gebenin vücudunda gelen fizyolojik değişimlerden kaynaklanmaktadır ve bebeğin cinsiyeti ile ilgisi yoktur.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte sırt ağrısı olur mu?

Gebelik döneminde sırt ve bel ağrılarına oldukça sık rastlanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni gebenin vücudundaki değişim ve hormonlardan kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda bebek büyüdükçe ya da anne normalin üzerinde kilo olmaya başladıkça yaşanan ağrıların şiddetinde de değişmeler yaşanmaktadır.

Dr. Hande Erölmez

Gebelikteki şiddetli sırt ağrısı için ne yapmalı?

Gebelikte yaşanan sırt ağrıları bu dönem için normal olarak kabul edilmektedir. Ancak hamilelikte evde yapılan alternatif tedavilere cevap vermeyen, çok şiddetli sırt ağrıları için mutlaka uzmana gidilmeli ve tedavi alınmalıdır. Bu tedavide de doktorun verdiği prosedür aksatılmadan uygulanmalıdır.

Dr. Hande Erölmez

Hamilelikte sırt ağrısı yaşayanlar egzersiz yapabilir mi?

Bu dönemde yaşanan sırt ağrıları için gebeliğe uygun verilen egzersizler ile egzersizler yapılabilir. Aynı zamanda bu durum özellikle gebenin hareketliliğini de artırarak daha rahat hareket etmesini sağlarken yaşadığı sırt ağrılarını da hafifletmektedir. Ancak egzersiz yapmadan önce mutlaka doktora gidilmeli ve uygun egzersiz planı oluşturulmalıdır.

Dr. Hande Erölmez

Sırt ağrısı hamilelik belirtisi midir?

Sırt ağrısı tek başına hamilelik belirtisi olarak kabul edilmez. Aynı zamanda hamileliğin ilk zamanlarında sırt ağrısı görülmesi beklenmez. Bu nedenle sırt ağrısı hamilelik belirtisi olarak kabul edilmemektedir.

Dr. Hande Erölmez

36 haftalık gebelikte bel ve sırt ağrısı normal midir?

Sırt ağrısı özellikle hamileliğin ilerleyen zamanlarında daha da artan bir durumdur. Ancak bazı durumlarda aşırı sık yaşanan gebelikte sırt ağrısı gebeliğin sonlarına doğru daha da rahatsız edici bir hal de almaktadır. Özellikle hamileliğin son ayında dikkat edilmesi gereken bir durumdur aynı zamanda artan kramp şeklindeki ağrılar doğumun da habercisi olabilmektedir.

Dr. Hande Erölmez